Збитковий «Енергоатом» намагається закупити 10 електроавтобусів та 5 зарядних станцій на $7,3 млн

Опубликовал
Вадим Карпусь

Як стало відомо зі сторінок порталу Prozorro, компанія «Атомпроектінжиніринг» ─ підрозділ «Енергоатому» ─ вже втретє намагається провести закупівлю електроавтобусів та зарядних станцій на загальну суму понад 235 млн грн. За ці кошти планується придбати 10 автобусів та 5 зарядних станцій.

За даними ресурси «Наші гроші», в усіх трьох тендерах кожного разу беруть участь одні й ті ж самі компанії:

  • ТОВ «Авто-регіон» з турецькими автобусами Temsa Avenue Electron, які в Україні проходять лише лакофарбові роботи (локалізація 16%)
  • ТОВ «Завод «Електронмаш» з автобусами, які збирають у Львові з імпортних комплектуючих (локалізація 40%).

Кожного разу «Електронмаш» пропонує автобуси дешевше, ніж посередник турецького виробника:

  1. 225 млн грн проти 228 млн грн
  2. 174 млн грн проти 233 млн грн
  3. 174 млн грн. проти 234 млн грн

Проте кожного разу переможцем визначають саме «Авто-регіон», знаходячи причини для відмови львівському заводу. 24 травня «Атомпроектінжиніринг» визнав «Авто-регіон» переможцем останніх торгів. Отже «Енергоатом» заплатить за турецькі електробуси на 60 млн грн більше від пропозиції «Електронмашу». Це становить 25% від вартості тендеру. 8 червня з «Авто-регіоном» уклали контракт на постачання автобусів Ar-Temsa avenue electron по 27 млн грн та зарядних станцій Vestel EVC03-HPC 180CC по 1,2 млн грн. Загальна сума закупівлі становить приблизно 271,4 млн грн., що за нинішнім курсом складає $7,3 млн. При цьому зарядні станції мають бути доставлені до кінця листопада 2023 року, а автобуси – у квітні 2024 року. Для порівняння, минулого року Київ планував закупити 17 електроавтобусів на загальну суму 319,6 млн грн. Отже, ціна одного автобуса становила приблизно 18,8 млн грн. Проте торги не відбулися.

Онлайн-курс "Android Developer" від robot_dreams.
Курс для всіх, хто хоче навчитися розробляти застосунки для Android з нуля, створити власний пет-проєкт для портфоліо та здобути професію, актуальну наступні 15–20 років.
Програма курсу і реєстрація

Слід додати, наразі «Енергоатом» працює у збиток ─ 3,315 млрд грн за результатами 2022 року. За даними ресурсу «Слово і діло», найкраще компанія почувала себе з 2015 по 2019 рік, майже регулярно отримуючи прибутки, а вже у 2020 році зазнала збитків на 4,8 млрд грн.

Нагадаємо, днями громадськість сколихнула інформація про створення 53 серіалів за бюджетні кошти, на що виділяються сотні мільйонів грн. Ще раніше спливали відомості про закупівлю барабанів та овочерізок для сховищ та інші дивні витрати під час війни. За даними Forbes, ВРУ зараз розробляє законопроєкт, який має обмежити державні закупівлі у певних галузях під час воєнного стану. Крім того, розглядається можливість переведення податку на доходи фізичних осіб військових з місцевих бюджетів до державного бюджету. Ще одна з можливих опцій ─ зобов’язати місцеві органи самоуправління спрямовувати до 50% доходів на потреби оборони.

Disqus Comments Loading...