Зеленський підписав Закон, який дозволить Держпродспоживслужбі блокувати інтернет-магазини, які порушують законодавство про захист прав споживачів

Опубликовал
Вадим Карпусь

На початку червня ВРУ прийняла законопроєкт №6134 «Про захист прав споживачів». Він, зокрема, врегульовує питання захисту прав споживачів у сфері електронної торгівлі. Тепер Володимир Зеленський підписав цей Закон, отже розглянемо, які основні зміни він запроваджує у сфері електронної торгівлі.

Отже, на законодавчому рівні визначаються:

  • принципи, на яких ґрунтується захист прав споживачів;
  • права та обов’язки споживачів в електронній торгівлі;
  • суб’єкти системи захисту прав споживачів;
  • питання врегулювання споживчих спорів;
  • питання відповідальності за порушення законодавства про захист прав споживачів.

Також визначаються поняття електронного торговельного майданчика (маркетплейса), електронного сервісу порівняння продукції (прайс-агрегатора) та встановлюється їхня відповідальність за наявність достовірної інформації про продавців на вебсайтах маркетплейса та прайс-агрегатора. Таким чином, споживач стає більш захищеним у разі придбання товару неналежної якості в інтернеті й матиме гарантії на повернення своїх коштів.

Окрім цього, Держпродспоживслужба отримує повноваження на звернення до інтернет-провайдерів щодо блокування сайту тих суб’єктів господарювання, що не надали достовірної інформації на сайті про їх найменування, місцеперебування, що унеможливлюватиме здійснення заходів державного нагляду (контролю) згідно із законодавством України.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Слід зазначити, що ці норми запрацюють не одразу після офіційного опублікування, а лише через рік та не раніше закінчення воєнного стану в країні. Тож у торговців буде ще час підготуватися до нових правил захисту прав споживачів.

Джерело: dtkt

Disqus Comments Loading...