Жовтень побив температурні рекорди, а 2023-й рік впевнено прямує до звання «‎найспекотнішого»

Опубликовал
Катерина Даньшина

Аномально теплий жовтень слідував за чотирма «‎найгарячішими» в історії місяцями.

Земля «‎майже напевно» переживе свій найспекотніший в історії спостережень рік, згідно з даними європейської програми Copernicus. У жовтні температура повітря перевищила довгостроковий середній місячний показник на 0,85°C — ця аномалія була вдвічі більше за вересневе зростання та найвищою за усю історію спостережень.

Водночас жовтневе потепління було очікуваним — оскільки слідувало аж за чотирма поспіль місяцями, які «‎знищували» власні температурні рекорди.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

Світ тим часом наближається до граничного показника Паризької кліматичної угоди, яка була підписана країнами у 2015 році та передбачає обмеження зростання середньої температури до 1,5°C (або значно нижче 2°C) від доіндустріальних рівнів.

«Цифри 2023 року щодо температури повітря, температури моря, морського льоду та іншого виглядають як щось із голлівудського фільму», — сказав Девід Рей, кліматолог з Единбурзького університету. «Якби наші нинішні глобальні зусилля з боротьби зі зміною клімату були фільмом, його б назвали «Гарячий безлад».

Останній звіт ООН, опублікований у середу, показав, що уряди планують виробляти удвічі більше викопного палива у 2030 році, ніж передбачають зусилля щодо обмеження потепління до 1,5°C.

«Уряди подвоюють виробництво викопного палива та створюють подвійні проблеми для людей і планети», – сказав генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

У звіті йдеться про те, що видобуток вугілля збільшуватиметься до 2030 року, тоді як видобуток нафти та газу зростатиме принаймні до 2050-го. Технології ж відлову й видалення викидів CO2 є «‎ризиковими» та «‎невизначеними» (країни-експортери нафти та газу, такі як ОАЕ, часто згадують їх як способи продовження видобутку).

Через питання щодо ефективності широкомасштабного розгортання технологій уловлювання CO2 країни повинні прагнути поступово припинити видобуток і використання вугілля до 2040 року, а також скоротити видобуток і використання нафти й газу на три чверті до 2050 року порівняно з 2020 роком, кажуть в ООН.

Останні сценарії Міжнародного енергетичного агентства передбачають, що до 2050 року попит на нафту впаде майже вдвічі, якщо уряди виконають зобов’язання щодо чистої енергії.

«Наша планета продовжує проходити через сумні віхи у своїй метеорологічній історії», — сказав Акшай Деорас, метеоролог Університету Редінгу, і додав, що температурні рекорди «були побиті з величезним відривом».

Шостий місяць поспіль (включно з жовтнем) площа морського льоду в Антарктиді перебувала на рекордно низькому рівні для відповідного сезону. Водночас аномалії температури моря, викликані погодним явищем Ель-Ніньо, яке продовжує нагрівати Тихий океан — нижчі, за аналогічні моделі у 1997 та 2015 роках.

Деякі країни особливо важко переносять потепління. Минулого місяця в Австралії вирували лісові пожежі, які були «значно вищими» за 20-річний середній показник. В північну Європу, Португалію та Іспанію прийшли шторми, які допомогли довести рівень дощів, до вищого за середній, у більшій частині Європи. У деяких частинах Північної Америки та Китаю також було вологіше, ніж у середньому, тоді як ураган рекордної інтенсивності вдарив по узбережжю Мексики минулого місяця.

Джерело: Financial Time

Disqus Comments Loading...