Рубрики Новини

У Швейцарії жінки 60+ виграли суд щодо змін клімату — уряд нібито доклав «замало зусиль» для запобігання потеплінню

Опубликовал
Катерина Даньшина

У позові, поданому від імені місцевої Асоціації жінок похилого віку, стверджувалось, що уряд Швейцарії робить недостатньо для боротьби зі зміною клімату і це збільшує ризик смерті під час теплових хвиль.

Як повідомляє Reuters, Європейський суд став на сторону жінок, постановивши, що уряд порушує права людей. Водночас дві інші справи, пов’язані з кліматом були відхилені — з процедурних міркувань. Першу подала група з шести молодиків-португальців проти 32 європейських урядів, а другу – колишній мер французького прибережного міста.

Розмарі Відлер-Валті та Анна Марер, представниці Асоціації «Жінки похилого віку за захист клімату», під час слухання. Фото: Reuters

Асоціація, до якої входять жінки віком від 64 років, стверджувала, що бездіяльність їхнього уряду в області клімату створює для них ризик смерті під час спеки. Вони також заявили, що їхній вік і стать особливо вразливі до впливу зміни клімату.

У своєму рішенні голова суду Сіофра О’Лірі заявила, що уряд Швейцарії не виконав власних цілей щодо скорочення викидів парникових газів і не спромігся встановити національний вуглецевий бюджетПевна кількість вуглецю, яку країна може «спалити», щоб забезпечити обмеження зростання середньої глобальної температури до 2°C (умова, передбачена Паризькою кліматичною угодою)..

Практичний інтенсивний курс з дизайну - Design Booster від Powercode academy.
Навчіться дизайну з нуля за 3 місяці і заробляйте перші $1000, навіть якщо ви не маєте креативного мислення, смаку або вміння малювати. Отримайте практичні навички, необхідні для успішної кар'єри в дизайні.
Зарееструватися

«Очевидно, що майбутні покоління будуть нести все більший тягар наслідків нинішніх невдач і упущень у боротьбі зі зміною клімату», — каже О’Лірі.

Одна з лідерок Асоціації, Розмарі Відлер-Валті, сказала, що їй важко усвідомити всю повноту рішення.

«Ми постійно запитуємо наших юристів: «Це правильно?». А вони відповідають: «Це найбільше, що ви могли отримати. Найбільша перемога з можливих».

Швейцарія зобов’язалася скоротити викиди парникових газів на 50% до 2030 року порівняно з рівнем 1990 року.

Федеральне управління юстиції Швейцарії, яке представляло уряд в суді, взяло до відома рішення:

«Разом із відповідними органами влади зараз ми проаналізуємо рішення та переглянемо, які заходи Швейцарія може вжити в майбутньому».

Нинішній вердикт також може вплинути на майбутні рішення Страсбурзького суду, який призупинив шість інших кліматичних справ. Серед них — позов проти уряду Норвегії, який стверджує, що той порушив права людини, видавши нові ліцензії на розвідку нафти та газу в Баренцевому морі після 2035 року.

Кліматичні активісти Антон Фолі та Грета Тунберг спілкуються з Розмарі Відлер-Валті після винесення рішення суду. Фото: Reuters

Суди в Австралії, Бразилії, Перу та Південній Кореї також розглядають кліматичні справи щодо прав людини. Минулого місяця Верховний суд Індії постановив, що громадяни мають право бути звільненими від несприятливих наслідків зміни клімату.

Disqus Comments Loading...