Звичайні електронні підписи ще попрацюють. Кабмін відтермінував перехід на захищені носії (токени) на час дії воєнного стану та 6 місяців після його скасування

Опубликовал
Володимир Скрипін

Обов’язкове використання електронного підпису на захищеному носії (звичайні файлові ключі) в Україні відтермінували на період дії воєнного стану та протягом 6 місяців із дня його припинення. Сьогодні Уряд ухвалив зміни у відповідну постанову.

У 2020 році використання електронного підпису в окремих випадках, коли вимагається кваліфікований, було впроваджено в межах експериментального проєкту. Обов’язкове використання е-підпису на захищених носіях (токенах) спочатку планувалося запустити з 1 січня 2022 року, але врешті перехід відтермінували до 5 березня 2022 року. Потім впровадження токенів перенесли на 31 березня цього року, і ще раз — до 31 травня. Сьогодні Уряд назвав нову дату впровадження обов’язкової вимоги використання токенів як для подання податкової звітності, так і отримання державних та банківських послуг.

“Щоб не створювати під час воєнного стану навантаження на надавачів електронних довірчих послуг і великі черги на отримання довірчих послуг, рішення відтермінували. А це означає, що користувачі електронних довірчих послуг із 1 червня 2022 року зможуть і надалі використовувати удосконалені підписи, що базуються на кваліфікованих сертифікатах для е-взаємодії фізичних та юридичних осіб, а також автентифікації в держсистемах”

Кабмін

Минулого року Уряд схвалив законопроєкт щодо укладання угоди з Євросоюзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства ЄС у сфері електронної ідентифікації. Документ спрямований на вдосконалення державного регулювання у цій сфері. Парламент вже ухвалив його в першому читанні.

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

Також в Уряді зазначають, що експериментальний проєкт (щодо забезпечення можливості використання удосконалених електронних підписів і печаток, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів), успішно себе зарекомендував. Лише минулого року було отримано 17 млн е-підписів, якими скористалися понад 8 млрд разів.

Disqus Comments Loading...