Корисна добірка для майбутніх айтівців: які є спеціальності в IT і як стати програмістом з нуля

Опубликовал
Партнерский материал

Програмісти залишаються зажаданими на ринку, і цей попит постійно зростає. Компанії допомагають IT-фахівцям з переїздом, підтримують фінансово, оплачують навчання, переглядають заробітну плату та зацікавлені в їхньому кар’єрному зростанні.

У партнерському матеріалі з DAN.IT ми розповідаємо, чим займаються програмісти, які потенційні можливості в кар’єрі й що потрібно зробити, щоб стати зажаданим IT-фахівцем.

Партнерський матеріал?

Як стати айтівцем з нуля

З чого розпочати шлях програміста та як освоїти IT-фах з нуля? Для початку варто дізнатися, якими бувають програмісти, та вибрати напрям, який вам підходить найбільше.

Можна виділити такі спеціальності програмістів:

DevOps-інженер

Інженер DevOps керує операціями з розробки програмного забезпечення. Він застосовує інженерні інструменти та свої знання про розробку, щоб оптимізувати оновлення та створювати ПЗ.

Зазвичай DevOps розуміються на технологіях просунутого рівня, очолюють і координують різні команди, які створюють або використовують програмне забезпечення компанії. Вони контролюють оновлення коду та можуть виконувати різні ролі: допомагають колегам проєктувати, розробляти, тестувати та випускати програмне забезпечення для споживачів.

Mobile-розробник

Ці розробники спеціалізуються на мобільних технологіях і створюють застосунки для таких платформ, як Google Android, Apple iOS та Microsoft Windows Phone. Тому залежно від спеціалізації є Android-розробники та iOS-розробники.

Mobile-фахівці вивчають мови програмування та середовище розробки програмного забезпечення для платформи, яку вони вибрали. Зараз існує кілька основних мобільних платформ, кожна зі своєю основною мовою та середовищем розробки.

Програміст C++, Java, C Sharp, Go

Ці розробники створюють сайти, мобільні застосунки, утиліти, сервери або мікроконтролери. Таких фахівців небагато, адже вони потрібні не кожній компанії, але це не робить їх менш зажаданими. Попит на них з кожним роком зростає, як і їхня зарплата.

Програміст JavaScript та PHP

Ці фахівці працюють з мовами програмування JavaScript і PHP. Вони розробляють код для компаній, генерують програмні продукти, коригують чи доводять майже готові коди. У роботі вони взаємодіють з тестувальниками, вебдизайнерами та іншими учасниками команди розробників.

Frontend-розробник

Frontend-розробник працює над візуальною частиною вебсайту. Усе, що ви бачите там – наприклад, кнопки, посилання, анімація та багато іншого – створив зовнішній веброзробник. Його робота полягає в тому, щоб взяти від клієнта головну ідею, концепцію дизайну та реалізувати її за допомогою коду. Frontend-розробка фокусується на клієнтських сервісах та програмах. Такі фахівці контролюють те, що ви бачите на сайті та чим користуєтеся.

Backend-розробник

У backend-розробку входить логіка й інтеграція вебзастосунків на боці сервера, а також написання APIінтерфейсів прикладного програмування спільних служб, створення бібліотек і робота із системними компонентами. Такі програмісти створюють код, який дозволяє базі даних і застосунку взаємодіяти одне з одним. Backend-розробники підтримують внутрішню частину вебсайту, у тому числі бази даних, сервери та застосунки. Вони контролюють те, що ви не бачите.

Програміст full-stack

Full-stack-розробники – це експерти як у frontend, так і backend. Вони розбираються у внутрішніх та інтерфейсних мовах, фреймворках, а також у серверних, мережевих і хостингових середовищах. Такі фахівці добре розуміють бізнес-логіку та користувальницький досвід. А це означає, що вони підготовлені не лише для практики, а й можуть спрямовувати та консультувати.

Зарплати програмістів

В Україні статистика середньої заробітної плати розробників залежить від рівня та спеціалізації і виглядає сьогодні так:

  • Intern/Trainee Software Engineer – $450;
  • Junior Software Engineer – $950;
  • Middle Software Engineer – $2,6 тис.;
  • Senior Software Engineer – $4,7 тис.;
  • Team/Tech Lead – $5,2 тис.

Звичайно, усе залежить від компанії, у якій людина працюватиме, її навичок і впевненості у своїх силах.

Тут можна навчитися програмування з нуля

Основні види мов програмування

  1. С/С++

C працює як основна мова програмування, яка належить до нескладного рівня. Її широко використовують, щоб прискорити роботу програм. Вона залишається популярною для розробників відеоігор, які використовують мову C++, оскільки з погляду програмування ці дві мови доповнюють одна одну.

  1. Java

Java – це популярна мова для серверних частин вебзастосунків або API, які підтримуються такими платформами, як Spring і Dropwizard. Хоча назви мов Java і JavaScript схожі, вони мають дуже мало спільного.

На відміну від JavaScript, Java – мова зі строгою типізацією, а отже, і крутішою кривою навчання. Java використовували із самого початку для того, щоб покращувати вебсайти та додавати інтерактивні можливості: наприклад, кнопки та віджети застосунків. Її також активно застосовують у програмуванні застосунків для смартфонів.

  1. Python

Цю мову розробив голландський програміст Гвідо ван Россум 1991 року. Python вважають простою мовою. Наприклад, вона має такі функції, як використання відступів замість дужок для групування операторів. Python розробили таким чином, що складні завдання можна виконувати лише за допомогою декількох операторів. Зараз Python вважається однією з найпопулярніших мов програмування поряд із Java та JavaScript.

  1. HTML

Її розробив Тім Бернерс-Лі у 1980-х роках. HTML означає «мова гіпертекстової розмітки», її використовують для кодування вебсторінок. Вона визначає елементи документа – наприклад, заголовки й абзаци – та повідомляє комп’ютеру, як вони мають показуватися. Розробники розмічають документ, а комп’ютерна програма, відома як веббраузер, інтерпретує всі теги. Вона показує заголовки, абзаци й таблиці в макеті, адаптованому до розміру екрана та доступних шрифтів.

  1. SQL

SQLмова структурованих запитів – це мова визначення організації баз даних, тобто наборів записів. Бази даних, організовані за допомогою SQL, називають реляційними. Усе тому, що SQL дозволяє запитувати в бази даних інформацію, яка потрапляє в задане відношення. Комерційні програми баз даних зазвичай використовують таку мову для своїх запитів.

  1. JavaScript

JavaScript дозволяє створювати інтерактивні елементи на вебсторінці. Це одна з мов програмування, яку використовують найчастіше. Разом з HTML та CSS JavaScript вона є одним із трьох основних компонентів інтернету. Будь-який вебсайт, який ви відвідуєте, повинен використовувати комбінацію цих трьох мов програмування, і кожна з них має свою конкретну мету.

Ми вже не можемо уявити перегляд вебсторінок без інтерактивних вебсайтів, інтерактивних кнопок та онлайн-відеоігор. І здебільшого це завдяки JavaScript.

Подивитися, які можна пройти курси, щоб стати програмістом з нуля

Що потрібно зробити, щоб стати програмістом з нуля

Завжди є три класичні варіанти для того, щоб освоїти нову професію. Розповідаємо, як стати програмістом в Україні:

  • Зайнятися самонавчанням

Цей шлях складний і підходить людям із залізною волею та нервами. Потрібно буде самостійно шукати потрібну інформацію, годинами чи днями сидіти над матеріалом, щоб його зрозуміти, вчитися на відеоуроках, читати масу статей і книг та не забувати практикуватися. Це круто, якщо у вас вийде. Але краще поєднувати цей метод з іншими – тоді ви швидше знайдете роботу та почнете будувати кар’єру. Сьогодні, щоб бути профі, потрібно безперервно розвиватись і вчити щось нове навіть тоді, коли ви вже на високому рівні.

  • Здобути вищу освіту

Цей варіант забере п’ять років життя та купу нервів, а замість практичних навичок ви отримаєте просто «корочку». Щоб стати крутим фахівцем, працювати в міжнародній компанії та добре заробляти, не потрібно витрачати роки. Адже все вирішує не «корочка», а технічні навички, досвід і soft skills.

  • Пройти спеціальні курси

Нині величезний вибір різних курсів із програмування. З одного боку, це чудово, адже можна здобути зажадану професію. З іншого – дуже багато хто у своїй рекламі розповідає, що ви зможете «всього за кілька місяців вивчити мови програмування, класно кодити й зароблятимете $3 тис.». Але насправді, щоб опанувати потрібні технічні знання на курсах, потрібно витратити від шести місяців.

DAN.IT – курси програмування з нуля, де студенти вивчають лише актуальні технології, алгоритми й створюють код під наглядом досвідчених викладачів-практиків. Саме завдяки тому, що школа програмування робить ухил на практику, а не теорію, 73% випускників знаходять роботу одразу після або ще під час навчання.

За шість місяців студенти вивчать популярні мови програмування, зможуть працювати з ними, розумітимуть логіку клієнт-серверної архітектури при написанні реальних застосунків і навчаться розробляти вебінтерфейси та вебзастосунки. На курсі програмування можна навчатися як у форматі онлайн, так і в офлайні.

Переглянути програму курсів програмування з нуля

5 основних причин, чому для навчання варто вибрати DAN.IT

  1. Багато практики

На цьому курсі не буде непотрібної води з інтернету, лише важливі знання, які допоможуть вам працевлаштуватися. Щоб закріпити і продемонструвати все, що ви вивчили, наприкінці ви захищатимете власний проєкт.

  1. Ви не одні

Переживаєте, що буде надто складно і нічого не вийде? Вас підтримає викладач, курс-координатор чи ментор. Вони допоможуть з домашніми завданнями та пояснять те, що неясно.

  1. Допомога у працевлаштуванні

Більшість студентів DAN.IT отримують пропозицію від рекрутера ще під час або одразу після курсу, оскільки за успіхами випускників слідкує наглядова рада – спеціалісти провідних міжнародних IT-компаній. Вони присутні на захисті проєкту та контролюють, щоб студенти отримували знання, що відповідають IT-ринку. Також вони є потенційними роботодавцями для випускників.

  1. Консультація HR-фахівця

Це те, що збільшує шанси знайти роботу мрії. HR-менеджер розповість, на що потрібно звернути увагу на співбесіді, допоможе з актуальними вакансіями, прокачає резюме та чесно скаже, над чим ще потрібно попрацювати.

  1. Курси у метавсесвіті

З DAN.IT можна навчатися у метавсесвіті. Завдяки зануренню у віртуальну реальність студент розширює свій кругозір, може здобувати знання в будь-якій точці світу, а ще міжнародний досвід – спілкуючись з іншими студентами.

Партнерський матеріал?

Дивитись програму DAN.IT

 

Disqus Comments Loading...