Легальні інструменти для збору даних в інтернеті: що вони вміють та як ними користуватися. Детальний розбір

Опубликовал
Партнерский материал

Величезна частка інформації, яка потрібна для розуміння потенційних клієнтів і конкурентів, уже може зберігатись в інтернеті. Але як її одержати, а після цього обробити? Довгий час єдиними способами був неефективний збір вручну і складна розробка власних програм для отримання даних із вебресурсів. Але з появою автоматизованих інструментів можна обійтися без навчання кодування та самостійної розробки.

У партнерському тексті з Bright Data розповідаємо, які є інструменти, що вони вміють і як ними користуватися.

Партнерський матеріал?

Для чого потрібно збирати дані з вебресурсів

До інструментів для парсингу автоматизований збір загальнодоступної інформації з інтернету часто вдаються, коли треба аналізувати великі масиви даних під час вирішення професійних робочих завдань. Але збір вебданих ефективний і в окремих випадках. До нього вдаються, якщо потрібна інформація для таких цілей:

  • Прогнозування продажів. Інструмент автоматизованого збору даних дозволяє побудувати маркетингову стратегію компанії з опорою на об’єктивні показники: обсяг продажу, ціноутворення, ЦА тощо.
  • Огляд цін. Відстежуючи, як змінюється ціна на такий самий або схожий продукт у конкурентів, ви можете підлаштувати цінову політику під ринок.
  • SEO-просування. Парсинг допоможе виявляти недоліки, допущені під час роботи з метаданими вебресурсів, тегами, ключовими словами.
  • Продактменеджмент. Дані, які отримали за допомогою інструментів для парсингу, допоможуть дізнаватися динаміку метрик продукту, оцінювати статистичну значущість, організовувати A/B-тести.
  • Оновлення даних, заповнення сайту. Парсинг дозволяє автоматизувати процес поновлення цін в інтернет-магазинах, додавати контент від гуртовиків.

Якщо оцінювати загальний потенціал інструментів для парсингу, вони підійдуть як великим виробничим компаніям, так і приватним особам.

Інструменти для збирання даних: «ручні» й автоматизовані

Щоб аналізувати сайти конкурентів, можна створити власний парсер – програму, яка збирає та систематизує дані вебсторінок. Зокрема для розробки таких інструментів підходить Python. Але, щоб написати на ньому код парсера, потрібні навички програмування. Також знадобляться знання з управління проксі-серверами, вилучення даних та готовність чекати на результати.

Спільнота активних користувачів мови програмування Python є досить великою, тому в мережі можна знайти безоплатні вихідні коди для інструментів парсингу. Але, щоб підлаштувати їх під себе, потрібно зануритися в тему. Хоча і це не гарантує гарного результату. Тому для розробки парсера нерідко доводиться наймати сторонніх виконавців, які здатні швидко заглибитися в завдання.

Є й альтернативний варіант – звернутися до платформ з автоматизованими рішеннями для збирання та аналізу вебресурсів. У цьому випадку вам не доведеться писати жодного рядка коду. За допомогою готових шаблонів або застосунків із простими інтерфейсами можна швидко створити інструмент для парсингу під ваші цілі. Цією послугою легко користуватися незалежно від того, чи є у штаті компанії співробітники з навичками програмування.


З автоматизованими інструментами для збирання даних із сайтів вам не потрібно вручну обробляти й аналізувати звіти, отримані за допомогою парсингу.


Як користуватися готовими парсерами

Відмова від самостійного прописування коду – не єдине спрощення, яке надають платформи із шаблонами для парсингу. Процес стане простішим на всіх етапах. Ось стандартна послідовність дій, яку потрібно виконати, щоб отримати дані під ваші бізнес-цілі:

  1. Вкажіть вебресурс, з якого ви хочете збирати дані.
  2. Налаштуйте періодичність надання даних: можна задати розклад або вибрати відображення в режимі онлайн. Також визначте формат отримання даних: CSV, HTML, XSLS та інші.
  3. Виберіть, куди передаватимуться підготовлені звіти: Microsoft Azure, email або через іншу службу.

На великих платформах з автоматизованими інструментами збирання даних є тисячі шаблонів парсерів, а також функція швидкого створення власного парсера. Опціонально доступною є підготовка даних, при якій інформація проходить через алгоритми ШІ та надходить до замовника вже у зручному для вивчення вигляді.

Легальний автоматизований парсинг

Частина даних, які зібрав парсер, зазвичай зачіпає персональну інформацію користувачів. Щоб не стикнутися із претензіями з боку правозахисних організацій, важливо не порушувати права відвідувачів сайтів.

Великі платформи з автоматизованими інструментами для збирання та аналізу даних на сайтах враховують нормативну базу ЄС, GDPR та Каліфорнійський закон про захист прав споживачів CCPA. Зокрема, вони не допускають:

  • DDoS-атаки для спрощення збирання даних;
  • крадіжку контенту;
  • отримання даних, що є державною чи комерційною таємницею;
  • крадіжку важливих особистих даних, зазначених під час реєстрації та в особистих контактах.

Коли можуть заборонити роботу парсера

Парсинг дозволяє переглядати дані, які знаходяться у відкритому доступі та не класифікуються як заборонені для збирання та аналізу. Попри це, деякі ресурси мають підстави забороняти роботу автоматизованих сервісів для збирання даних сайту. Наприклад, блокувати можуть через те, що парсер впливає на функціонування сайту: часті запити можуть уповільнювати швидкість відгуку або призвести до «падіння» сторінок.

Але такі заборони встановлюють нечасто. Крім того, їх можна обійти за допомогою проксі-сервісів, які легко інтегруються з парсерами. Тому ви можете замовляти збирання даних з більшості сайтів та отримувати їх у вигляді бази, підготовленої до аналізу алгоритмами ШІ.

Партнерський матеріал?

Disqus Comments Loading...