Розумні лампи WIZ: керуються через WiFi та Bluetooth, мають 20 сценаріїв освітлення та самостійно навчаються

Опубликовал
Партнерский материал

Розумне освітлення може лагідно розбудити вас, самостійно навчатися або навіть імітувати присутність господарів у будинку, що відлякуватиме грабіжників. Але не всі пристрої можна вважати розумними.

У партнерському матеріалі з WiZ менеджер з маркетингу Олексій Дегтяр розповідає про ознаки, за якими можна визначити саме розумну лампу, і про те, що ще вона вміє.

Партнерський матеріал?

Що таке розумні прилади

Зараз багато хто мріє про дім, який дає затишок, комфорт і безпеку. І ось на ринку з’являється безліч розумних продуктів: пилотяги, розетки, камери, холодильники тощо. Усе це про концепцію розумного будинку.

Але, перш ніж поринути у шопінг, варто підготуватися. Це потрібно для того, щоб не стати жертвою чергового китайського Остапа Бендера, який під розумним приладом має на увазі наявність пульта управління або таймера. 

Розберімося з нюансами понять «розумний будинок» і «розумний пристрій». Ось головні відмінності розумних речей: 

  1. Ви керуєте ними віддалено – через бездротові протоколи зв’язку та інтернет.
  2. Такі пристрої можуть вирішувати більше завдань, ніж їх «нерозумні» колеги.
  3. Можуть взаємодіяти з іншими розумними пристроями.
  4. Розумні пристрої самостійно навчаються або хоча б оновлюються. Якщо пристрій чогось не вміє, він точно не має права називатися розумним.

Яке є розумне освітлення

Спробуємо навчитися визначати ступінь розумності таких речей і візьмемо за приклад одну з представлених на ринку систем освітлення. І одночасно визначимося, чи заслуговує вона на увагу. Йтиметься про освітлення WiZ.

Трохи передісторії: бренд WiZ належить нідерландській компанії Signify, яка раніше називалася Philips Lighting, і є найбільшою світлотехнічною компанією у світі. Спочатку освітлення WiZ з’явилося у 2017 році як технологічний стартап. Перспективність її розробок оцінив Signify, і 2019 року WiZ перейшов під його управління.

Що це означає? Ну, принаймні, сьогоднішній виробник розумних ламп WiZ – це частина серйозної високотехнологічної компанії з історією в понад 125 років. Вона має у своєму портфелі як споживчі, так і професійні системи освітлення: Hue, Interact тощо.

Що є в асортименті WiZ?

  • Лампи стандартної форми та у формі свічки. При цьому є як матові, так і філаментні лампи з прозорою колбою, які максимально схожі на класичні лампи розжарювання.
  • Світильники – стельові «таблетки» у білому та чорному виконанні, акцентні світильники з різною кількістю прожекторів, торшери, портативні настільні лампи, які можна використовувати як нічники.
  • Світлодіодні стрічки, вуличні гірлянди й аксесуари – датчики руху, розумні розетки, пульти керування.

Не дуже широкий асортимент, але квартиру повноцінно обладнати можна. Принаймні мало хто з конкурентів може таким похвалитися. Тим більше що у Signify обіцяють наступного року значно розширити асортимент.

Більше про розумне освітлення WiZ

Як визначити розумну лампу

Розповідаємо, як перевірити приналежність WiZ до категорії lucerna sapiens або, якщо по-простому, «розумної лампи».

Підтримка керування через бездротові протоколи зв’язку та інтернет

Пристрої WiZ спілкуються з користувачем за допомогою Wi-Fi і Bluetooth. Це не так круто, як Zigbee у ламп Hue, але як мінімум не потрібен окремий роутер, що здешевлює систему. А в разі чого можна і без Wi-Fi керувати лампою з телефону через Bluetooth. 

Швидкість реакції на маніпуляції в мобільному застосунку не миттєва, але швидка за умови нормального рівня сигналу Wi-Fi. Дистанційне керування через інтернет підтримується. Можна вважати, що перший пункт перевірки пройдений.

Вирішення більшого спектра завдань, ніж у звичайних, «нерозумних», пристроїв

Крім самого світла можна регулювати рівень яскравості ламп WiZ і змінювати їхню колірну температуру – відтінок світіння. Залежно від моделі можна встановлювати тепле чи холодне світло або будь-який колір з палітри RGB. Вбудована функція «циркадні ритми» дозволяє синхронізувати освітлення з біоритмами користувачів. Якщо активуєте цю функцію, світильники та лампи відтворюють природне сонячне світло протягом усього дня, регулюючи потік і рівень освітленості залежно від часу доби. 

Також можна встановлювати автоматичне увімкнення/вимкнення світла – це зімітує присутність господарів у будинку і зменшить можливість пограбування квартири, коли вдома нікого немає. 

У мобільному застосунку є понад 20 встановлених статичних і динамічних сценаріїв, які дозволять вам створити потрібну атмосферу, лише натиснувши одну кнопку. Наприклад, динамічний режим «Камін» зробить освітлення теплим, приглушеним, а його яскравість змінюватиметься, імітуючи гру живого полум’я. Ви можете створити власну сцену і зберегти її, щоб відтворити в майбутньому. 

Режим будильника дозволить вам легше прокидатися: ще до того моменту, коли вам треба вставати, освітлення увімкнеться і плавно почне збільшувати свою яскравість. Пробудження буде легким і комфортним. У період віялових відключень дуже актуальною є можливість вибору режиму поведінки системи після блекауту. При подачі електрики світло може залишитись вимкненим або повернутися до останнього стану. Крім того, програма відстежує витрати електроенергії на освітлення і ви завжди можете побачити, скільки «їдять» ваші лампи.

 

 

Одна з нещодавно анонсованих функцій – технологія SpaceSense. Вона дозволяє WiZ визначати зміни інтенсивності Wi-Fi поля між лампами і так розпізнавати рух. Це може стати проривом не лише у сфері освітлення, а й у сфері безпеки. Є імовірність, що добре всім знайомі датчики руху незабаром відійдуть у тінь.

WiZ дає власнику набагато більше, ніж використання будь-яких «нерозумних» ламп, хай навіть регульованих і з пультом керування. Отже, другий пункт перевірки також вважаємо успішно пройденим.

Більше про розумне освітлення WiZ на сайті.

Взаємодія з іншими розумними пристроями

Оскільки WiZ крім лампочок і світильників пропонує в асортименті розумні вимикачі, датчики руху та розетки, то на цьому можна було б зупинитися. Але це все свої домашні пристрої. А як щодо пристроїв від інших брендів? За заявами виробника, WiZ пройшов сертифікацію за стандартом Matter. Це стандарт, розроблений Альянсом стандартів підключення, і він обіцяє найближчим часом забезпечити нечуваний раніше рівень сумісності між розумними речами різних виробників.

Крім того, користувачі Wiz можуть інтегрувати освітлення з Google Home, Apple Home Kit та Amazon Alexa. Просунуті користувачі всього розумного можуть використовувати також вебсервіс IFTTT If This Tnen That, за допомогою якого можна створювати автоматичні сценарії. Наприклад, увімкнути світло в коридорі при відкритті розумного замку. Або підвищити яскравість зовнішнього освітлення, якщо розумна камера розпізнала рух у саду. Або зменшувати яскравість світла, коли вмикається розумний телевізор.

Тож із взаємодією з іншими елементами розумного будинку у WiZ теж все гаразд. Тому і тут можна поставити оцінку «пройдено успішно».

Більше про функціонал розумного освітлення WiZ на сайті.

Самостійне навчання/оновлення

Ідеальний розумний пристрій повинен мати механізми навчання та адаптації до навколишнього оточення і звичок господарів. Ідеальний розумний пристрій повинен вивчати і знати забаганки користувачів. 

Але сьогодні такий адаптивний підхід ще не реалізований у повному обсязі, оскільки передбачає використання потужних нейронних мереж і спеціального алгоритму їхнього навчання. Утім, преміальні розумні пилотяги вже складають мапу приміщення, щоб оптимізувати маршрут прибирання. Мапу вони, щоправда, часто забувають, певне, склероз – нерозлучний супутник розуму. 

Крім того, розумні пристрої повинні мати можливість вивчати нові функції та оновлювати протоколи безпеки – наприклад, захисту від хакерських атак. Важливо, щоб при цьому користувачам не треба було танцювати з бубном, підписуватись на спеціалізовані форуми та вивчати методики перепрошивання мікропрограм. 

Лампи WiZ здатні самостійно оновлювати своє програмне забезпечення, розширювати список автоматичних сценаріїв і вивчати нові функції, хоч і з деякими обмеженнями. Так, нова технологія SpaceSense працює з лампами, випущеними не раніше середини минулого року. Тут, на жаль, зворотна сумісність не стовідсоткова. Проте можна сказати, що і за четвертим пунктом система освітлення WiZ відповідає вимогам.

Як результат – ми розібрали, які пристрої можна називати розумними на прикладі WiZ. Тепер ви можете зробити аналіз інших своїх розумних девайсів і визначитися, наскільки ваші особисті інвестиції в Internet of Things були усвідомленими та перспективними.

Партнерський матеріал?

На сайт WiZ

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Партнерский материал