Україна отримала понад $125 млн допомоги у крипті. У яких валютах жертвують найбільше

Опубликовал
Партнерский материал

За три місяці війни держава, волонтери та приватні ініціативи залучили рекордні $125 млн пожертв для України у криптовалюті. Благодійні фонди і криптоорганізації разом з Мінцифрою показали, як галузь цифрових валют допомагає українцям і ЗСУ у складні часи.

У партнерському матеріалі з британською фінтех-компанією Wirex розповідаємо, чому благодійним фондам варто мати криптогаманці та як криптобізнес допомагає нашим співвітчизникам в Україні та за кордоном.

Партнерський матеріал?

Як крипта допомагає волонтерам

Від початку повномасштабного вторгнення російської армії на територію України перед українцями постала проблема – як оперативно зібрати волонтерську допомогу. Підрозділам ЗСУ потрібне було додаткове спорядження та обладнання: позашляховики, тепловізори, дрони, шоломи, бронежилети, рації. 

Після обмеження Нацбанку на виведення валюти з країни волонтери почали шукати, як перераховувати зібрані кошти закордонним постачальникам. Практика показала, що найбільш ефективно та зручно робити термінові закупки за кордоном можна з допомогою криптовалют. Про це на одному зі стримів розповів волонтер Сергій Притула.

За його словами, приблизно третина всіх закупок фонду відбувається в цифрових валютах. У кожному великому європейському місті організація має представників, які можуть перевести крипту в готівку та розрахуватись, наприклад, за партію позашляховиків. 

Один з найбільших волонтерських фондів – «Повернись живим» – також використовує криптовалюти. У перший же день російського вторгнення сторінку організації на Patreon без попередження видалили. На той момент там була солідна сума у майже $250 тис. Волонтери швидко переорієнтувались на криптогаманці і вже встигли зібрати еквівалент $20 млн у різних криптовалютах. 

Львівська волонтерська ініціатива «Паляниця» також активно використовує цифрові валюти, наразі в них на сайті є 14 різних криптогаманців.

Як криптобізнес допомагає Україні

Міжнародна криптоспільнота також підтримала Україну. 

Засновник Polkadot Ґевін Вуд пожертвував $5,8 млн, а співзасновник проєкту Ethereum Віталік Бутерін задонатив криптовалюти в еквіваленті $5 млн. Українська блокчейн-компанія Everstake та її співзасновники Сергій Васильчук і Євген Зайферт передали Україні $10 млн у криптовалютах. 

А платформа для залучення криптовалюти під егідою Міністерства цифрової трансформації за три місяці війни зібрала понад $60 млн. На ці кошти вже закупили прилади нічного бачення, тепловізори, сухпайки, засоби захисту та пальне для захисників. 

Аби міжнародна спільнота не забувала, що війна в Україні триває, британська фінтех-компанія Wirex вирішила допомагати системно. Вона передаватиме весь дохід, отриманий від транзакцій в застосунку, на гуманітарні потреби для України 24-го числа кожного місяця, поки триває війна. 

За три місяці війни компанія перерахувала свої прибутки у криптовалюті у фонд Kolo, який закуповує оптику, дрони та засоби звʼязку для ЗСУ, а також благодійну організацію Voices of Children, що допомагає дітям, які постраждали внаслідок війни. У травні Wirex зробив внесок до благодійного фонду від Kyiv School of Economics.

Дар’я Волкова, Employer Brand Director у Wirex R&D

Дар’я Волкова, Employer Brand Directorдиректорка з розвитку бренду роботодавця у Wirex R&D з початку війни разом з британською командою реалізує програму Transact to Donate. Вона рекомендує всім фондам, які ще не зробили криптовалютні рахунки, негайно створити їх.

«Зараз, якщо ти не збираєш пожертви у крипті, ти відмовляєшся від можливостей, які дає сучасний світ, і залишаєш підопічних без додаткової допомоги. Якщо на сайті фонду вже є адреси гаманців, то має бути можливість легко їх перевірити та відправити валюту», – каже Дар’я Волкова.

За її словами, краще за все мати декілька рахунків у стейблкоїнахтип криптовалюти, ціна якої прив’язана до іншого, менш волатильного, активу – USDT, USDC, а також у топових криптовалютах – BTC, ETH. Але можна приймати пожертви й у перспективних валютах, наприклад у монеті Wirex – WXT. Останнім часом вона зростає, також її стали частіше використовувати для оплати товарів і послуг.

Динаміка зростання курсу WXT протягом останніх 70 днів. Джерело: CoinMarketCap

Які світові організації вже отримують пожертви у крипті

Згідно з даними аналітичного звіту Crystal Blockchain, станом на середину травня найбільше криптовалютних пожертв Україна отримала в Ethereum (ETH) – майже 53 млн у доларовому еквіваленті. На другому місці Bitcoin – понад $32 млн. Чимало перерахували також у USDT, BUSD, USDC та DAI. Українські волонтерські та благодійні фонди можуть орієнтуватися на цю статистику для вибору криптогаманців і пропонувати донорам різні опції для перерахунку допомоги. 

До речі, міжнародний тренд на криптовалютну філантропію розповсюджується не тільки на Україну. Чимало організацій уже переконалися в перевагах цифрових валют і необхідності мати гаманці для приймання пожертв у стейблкоїнах. 

ЮНІСЕФ запустив новий фінансовий механізм CryptoFund для роботи з криптовалютами. Великі організації, такі як Червоний Хрест і Greenpeace, також почали приймати крипту. 2021 року Tor Project, популярна некомерційна організація для свободи та конфіденційності в інтернеті, отримала 58% пожертв у цифрових валютах.

Допомога українцям за кордоном

Важливою є також підтримка українців, які змушені були виїхати через війну за кордон. За даними ООН, кількість українських біженців перевищила 6,5 млн людей. Обмеження НБУ ускладнювали пересилання грошей з України до країн ЄС, тож криптовалюти стали для багатьох українців швидким і зручним засобом поповнити гаманці рідних. 

Тому, наприклад, британська фінтех-компанія Wirex у квітні відкрила доступ до криптовалютних карток українцям у ЄС. У компанії зазначили, що українці, які через війну знаходяться у країнах Європи, можуть без обмежень користуватися Wirex App, а також оформлювати фізичні картки Wirex. Останні надають можливість оплачувати товари та послуги криптовалютами й фіатними грошимавалюта країни, яку випускає лише центральний банк. Оформити такі картки українці можуть безкоштовно.

Руслан Колодяжний, CTO Wirex, голова Wirex R&D

«Криптовалюти вже стали невіддільною частиною нашого життя. Ми бачимо, що бар’єри традиційних фінансів легко подолати з допомогою цифрових валют для вільної передачі цінностей і швидшого розв’язання проблем. Адже криптовалюти дозволяють здійснювати транскордонні перекази швидко, безпечно, дешево і напряму, без будь-яких посередників, тож у цьому і є свобода, – пояснює CTO Wirex, голова Wirex R&D Руслан Колодяжний. – Саме тому ми підтримали українців, які виїхали до країн Європи, і відкрили доступ до криптовалютних карток Wirex». 

За його словами, війна в Україні показала, що криптовалюти – це ефективний інструмент для підтримки суспільства. І, щоб користуватися ним, не потрібно мати технічні знання. 

«Ми бачимо, як криптовалюти стають на один щабель із традиційними грошима, – каже CTO Wirex. – І цей тренд надалі буде тільки продовжуватись».

Криптобіржа Binance також запустила криптовалютну картку Binance Refugee для українців, які через війну змушені були переїхати до країн європейської економічної зони. Після перевірки місцевими некомерційними організаціями та подачі заявки на отримання такої картки біженці отримуватимуть 75 BUSD на місяць, що еквівалентно $75, протягом 90 днів. 

Є багато прикладів благодійних ініціатив серед криптоком’юніті. «А сама крипта довела свою незамінність у періоди криз і випробувань, – вважають у Wirex. – Світова криптоспільнота продемонструвала не словом, а ділом, що вміє розрізняти добро та зло і готова допомагати нам у боротьбі за перемогу та мир».

Партнерський матеріал?
Disqus Comments Loading...