Рубрики СтаттіДумка

«Готуйтеся до гіршого»: акселератор Y Combinator попередив стартапи про наближення глобальної рецесії

Опубликовал
Максим Григор'єв

Чорна смуга, яка спостерігається протягом останніх кількох місяців у технологічному секторі та на фондовому ринку, тепер починає позначатися на стартапах у галузі. Хороші часи для технологічних компаній і великих фондів для стартапів, схоже, добігли кінця.

Y Combinator, один з найактуальніших акселераторів Кремнієвої долини, з якого вийшли такі гіганти, як Airbnb, Dropbox, Coinbase або Reddit, попередив своїх засновників про важкі часи. Лист повністю наводить видання TechCrunch.

«Ніхто не може передбачити, наскільки поганою буде економіка, але справи не дуже добрі», — написав акселератор в електронному листі під заголовком «Економічна рецесія», який швидко поширився в соціальних мережах.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Ithillel.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

«Найбезпечніше — очікувати найгіршого. Якщо поточна ситуація така погана, як останні два економічні спади, найкращий спосіб підготуватися — скоротити витрати та розширити злітно-посадкову смугу протягом наступних 30 днів», — пише Y Combinator.

Акселератор радить тим підприємцям, які планують залучати гроші з приватних фондів, переглянути свої очікування та плани.

«Якщо ваш план полягає в тому, щоб зібрати гроші у найближчі 6-12 місяців, можливо, ви збираєте гроші у розпал рецесії. Пам’ятайте, що ваші шанси на успіх дуже малі, навіть якщо ваша компанія процвітає. Ми рекомендуємо вам змінити плани», – рекомендує Y Combinator.

Y Combinator також попереджає про погану ситуацію великих технологічних компаній на ринках.

Netflix впав на 70%, Amazon втратив 37% вартості своїх акцій, а Meta подешевшала на 42% цього року, що безпосередньо вплинуло на невеликі компанії, які залежать від приватних інвестиційних фондів.

«Венчурним фондам буде важче залучати гроші, і їхні акціонери чекатимуть на більшу інвестиційну дисципліну», — йдеться в електронному листі.

«Під час економічних спадів навіть найбагатші венчурні фонди уповільнюють розгортання капіталу (дрібніші фонди часто перестають інвестувати чи помирають). Це викликає меншу конкуренцію між фондами за угоди, що призводить до нижчих оцінок, менших розмірів раундів та набагато меншої кількості завершених угод».

Це, зазначає YC, вплине на стартапи, які щойно підняли раунд серії А і знаходяться на етапі адаптації свого продукту до ринку.

У цьому випадку «не чекайте, що відбудеться ще один раунд, поки він явно не досягне ринкової адаптації».

Але це також вплине на ті стартапи, які знаходяться на попередній серії А, оскільки вони очікують, що залучений капітал буде набагато нижчим, і, отже, оцінки також будуть нижчими.

Після підвищення відсоткових ставок, проблем з ланцюжками постачання та інфляції технологічна галузь готується до серйозної рецесії, що насувається, в найближчі місяці.

Багато компаній почали скорочувати персонал і тепер зосереджено на скороченні витрат.

Декілька авторитетних представників галузі вже порівнюють поточну ситуацію з тим, що сталося у 2000 році, та з кризою доткомів.

Сам YC, попри тривожне повідомлення, слідкує за тим, щоб під час тривалих зустрічей з його засновниками останніми днями вони повторювали лише одне.

«Економічні спади часто перетворюються на чудові можливості для засновників, які швидко змінюють своє мислення, планують заздалегідь і забезпечують виживання своєї компанії».

У Post Scriptum акселератор додає, що якщо хтось із керівництва компаній вважає, що лист не належить до них, їх просять переглядати свої погляди щомісяця, щоби не пустити бізнес на дно.

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Максим Григор'єв