Рубрики Новости

Мінцифра у співпраці з «Таскомбанком» та Bitt запускає пілотний проєкт електронних грошей для оцінювання потенціалу е-гривні

Опубликовал
Володимир Скрипін

Мінцифра анонсувала запуск одного із пілотних проєктів електронних грошей, який є частиною планів щодо запуску е-гривні.

Пілотний проєкт реалізується «Таскомбанком» та фінтех-компанією Bitt на блокчейн-платформі Stellar. У межах цього пілоту частина співробітників державного підприємства Diia Company отримають електронні гроші з можливістю програмування. Це той самий проєкт, про який НБУ та Мінцифра розповідали у вересні, і, судячи з тексту пресрелізу, він такий буде не один.

Для українців електронна гривня може суттєво здешевити грошові перекази та посилити безпеку особистих фінансів, зазначають у Мінцифрі.

«Цей проєкт дозволить Мінцифрі та Нацбанку проаналізувати ефективність технологічних рішень, які можуть бути використані під час розробки е-гривні. Пілот стане важливим драйвером платіжних інновацій у банківському секторі України»,

Олександр Борняков,

заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

У «Таскомбанку» відзначили, що такі технологічні рішення дозволять об’єднати банківську систему з блокчейн-інфраструктурою та створити екосистему, яка міститиме повний спектр банківських продуктів і операцій з електронними грошима на блокчейні Stellar.

Наразі пілот перебуває на етапі підготовки, а про результати експерименту обіцяють розповісти у 2022 році.

З 2022 року запрацює закон про платіжні послуги, який регулюватиме обіг цифрових активів та майбутній випуск цифрової валюти центрального банку України. Раніше у НБУ повідомляли, що повноцінний запуск е-гривні очікується не раніше кінця 2022 року.

***

НБУ працює над проєктом е-гривні — рівноцінного еквіваленту звичайної фіатної гривні — з 2017 року. Влітку 2019 року регулятор проводив внутрішнє тестування електронних гривень в рамках пілотного проєкту, а на початку 2021 року Мінцифра домовилась співпрацювати з Stellar Development Foundation щодо проєкту е-гривні — водночас Нацбанк в одному зі звітів згадував про можливість створення електронної гривні за прикладом Stella.

Власні цифрові валюти розробляють й інші країни — наприклад, наприкінці 2020 року Італійська банківська асоціація (ABI) розпочала експеримент з цифровим євро на базі блокчейна.  Європейський центральний банк в липні запустив пілотний проєкт цифрового євро.

Disqus Comments Loading...