Новости Новости 21.09.2021 в 18:17 comment views icon

Мінцифра виплатить співробітникам зарплати в е-гривні — пілотний проєкт разом з НБУ проведуть до кінця 2021 року

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

НБУ і Мінцифра планують до кінця цього року провести пілотний проєкт з виплатою заробітної плати працівникам Мінцифри в е-гривні. Про це повідомив директор департаменту стратегії та розвитку НБУ Арсен Макарчук під час круглого столу «Легалізація віртуальних активів по-українськи. Можливості та ризики», передає «Інтерфакс-Україна».

Спершу про цей пілотний проєкт розповідав віцепрем’єр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у серпневому інтерв’ю ТСН.ua, проте тоді він лише згадав про сам експеримент та плани щодо використання в майбутньому електронних гривень для соціальних виплат. Під час круглого столу щодо легалізації віртуальних активів представник НБУ не вдався в деталі цього експерименту, а лише повідомив, що його планується провести до кінця 2021 року.

«Є чітке бажання як пілотний проєкт уже цьогоріч виплатити зарплати працівникам Мінцифри в е-гривні. Однак ми розуміємо, що це буде пілотний проєкт. Фактично є обмежена можливість використання цього інструменту, але з технологічної точки зору ми його цього року пропілотуємо»

Арсен Макарчук

директор департаменту стратегії та розвитку НБУ

Також Арсен Макарчук повідомив, що повноцінний запуск е-гривні очікується не раніше кінця 2022 року.

***

НБУ працює над проєктом е-гривні — рівноцінного еквіваленту звичайної фіатної гривні — з 2017 року. Влітку 2019 року НБУ проводив внутрішнє тестування електронних гривень в рамках пілотного проєкту, а на початку 2021 року Мінцифра домовилась співпрацювати з Stellar Development Foundation по проєкту е-гривні — водночас Нацбанк в одному зі звітів згадував про можливість створення електронної гривні за прикладом Stella.

На цей час багато країн розробляють власні цифрові валюти — наприклад, наприкінці 2020 року Італійська банківська асоціація (ABI) розпочала експеримент з цифровим євро на базі блокчейна.  Європейський центральний банк в липні запустив пілотний проєкт цифрового євро.


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: