Рубрики Новости

Зеленський підписав закон про створення нового регулятора, який відповідатиме за якість інтернету та мобільного зв’язку замість НКРЗІ

Опубликовал
Володимир Скрипін

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений наприкінці 2021 року парламентом закон, який передбачає створення нового регулятора у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та поштового зв’язку. Про це повідомила пресслужба Мінцифри.

Державним регулюванням вищезгаданих сфер займеться Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку. Це той самий новий телеком-регулятор за пів мільярда гривень на заміну НКРЗІ.

Необхідність створення «НКРЗІ 2.0» в уряді раніше пояснювали гармонізацією українського законодавства із європейськими вимогами. Діяльність НКРЗІ регулюється законом України «Про телекомунікації», чиї положення лише частково відповідають вимогам загальноєвропейського законодавства.

«Ухвалення цього закону — це ще один важливий крок для входу України в Єдиний європейський цифровий ринок, оскільки сфера електронних комунікацій є основою для розвитку цифрових послуг. Єдиний цифровий ринок з ЄС для України надасть нові можливості доступу до онлайн-ринків та е-послуг країн ЄС. Спростить приєднання до єдиних правил для вільного транскордонного поширення онлайн-послуг та платежів тощо»

Мінцифра

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше

Чинні члени регулятора продовжуватимуть виконувати обов’язки до моменту закінчення строку повноважень, після чого відбудеться «прозорий» конкурс.

В Мінцифрі зазначають, що нова комісія контролюватиме якість послуг, які надають оператори, та сприятиме покращенню покриття швидкісного інтернету та мобільного зв’язку в Україні. Зокрема, перераховуються наступні завдання, які ставляться перед новим регулятором:

  • визначати населені пункти без фіксованого інтернету, мобільного зв’язку та буде моніторити надання таких послуг;
  • здійснювати позасудове врегулювання спорів між споживачами та операторами/провайдерами, а також позасудове врегулювання спорів щодо доступу до інфраструктури;
  • здійснювати державний нагляд за діяльністю операторів/провайдерів та надавачів поштових послуг;
  • накладати регуляторні зобов’язання на постачальників електронних комунікаційних послуг зі значним ринковим впливом;
  • застосовувати адміністративно-господарські санкції.

Від ухвалення цього закону також залежав інший важливий для галузі закон — «Про електронні комунікації».

Disqus Comments Loading...