Дешевий геймпад проти дорогого. Чи варто переплачувати?

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Чи варто платити 80-100 доларів за якісний ігровий контролер? Розберемось на прикладі оригінального геймпаду Xbox One та дешевої китайської моделі за 10 доларів. В якості «опонента» виступить недорогий безпровідний Gamepad S3/X3.

Ціна питання

Різниця у вартості між цими геймпадами складає близько 2000-2500 грн. Китайський контролер S3 можна придбати орієнтовно за 300-400 грн. Зауважимо, що для повноцінного користування на ПК доведеться докупити радіоприймач (+-100 грн), про нього детальніше розповімо нижче. Microsoft Xbox Series X Controller коштує 3000-3500 грн. Чи вартує така переплата за простий пристрій для відеоігор? Адже обидва девайси по своїй суті виконують ту саму роботу.

Дизайн та якість матеріалів

Gamepad S3 зроблений із вкрай дешевих матеріалів. Сидить в руці непогано, це далеко не найгірший ігровий контролер, але дешевизна пластика відчувається відразу. Корпус не рипить, люфти невеликі. Гучність клавіш приблизно на рівні дорогого геймпаду Microsoft.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

Ігровий пульт від Xbox зібраний якісніше. Кращий пластик, все добре тримається і виглядає естетичніше. Якби можна було судити лише за якістю корпусу, то S3 був би однозначно вигідною покупкою у будь-якому випадку.

Gamepad S3 має розміщення стіків та хрестовини як у контролерів Sony. Після дизайну Xbox незвично повертатись на таку схему управління, але загальна ергономіка десятидоларового геймпаду непогана, за свою ціну цілком адекватно зібраний девайс.

Автономність

Ігровий контролер Xbox за відчуттями в 3-4 рази важчий. Це заслуга неймовірної автономності. Можна використовувати пальчикові батарейки або літієві акумулятори такого ж формату (АА). Є й готові фірмові АКБ, але вийде дорожче. Його автономність значно краща як в аналогів від Sony. До недоліків геймпаду від Microsoft на ПК можна віднести неможливість вимкнення підсвічування клавіші Home. Вона своїм яскравим світінням лише дратує вночі, а також садить батарею. Якби така опція була, то акумулятор тримав би ще довше. Сам факт, що після покупки дорогого геймпаду за 85 доларів доведеться витрачати додаткові кошти на акумулятор/батарейки, уже є неприємним.

Китайську іграшку можна заряджати Micro USB кабелем, акумулятор вбудований. Gamepad S3 непогано тримає заряд, як на свою мізерну вагу. Але приготуйтесь заряджати дешевий джойстик в 3-4 рази частіше ніж Xbox Controller.

Можливості, чутливість, мертва зона

Чутливість і мертва зона – найголовніший параметр для контролера. Низька якість Gamepad S3 відчувається і без синтетичних перевірок. У перегонах пілот боліда F1 стає наче п’яним і все виконує із шаленою затримкою. Можна відхилити стік на значний кут, але комп’ютер досі не отримує жодних команд. У Xbox мертва зона майже не відчувається. Плавність і легкість у будь-якій грі – неймовірне задоволення грати на контролері Microsoft після дешевої підробки.

Точність стіків Xbox

Точність стіків S3

Така велика мертва зона дуже погіршить можливості гравці під час онлайн матчів, найбільше це стосується шутерів. Та усі жанри відеоігор постраждають від такого певною мірою. Погана чутливість стосується і тригерів RT, LT. Іноді тригер натиснутий на половину, а машина лише починає рушати із місця. Вони жахливі та неабияк попсують нерви нестриманим гравцям. Єдине, що добре тут зроблено – це хрестовина і клавіші ABXY. Xbox Controller на три голови вище стоїть в цьому плані. Після реального користування гравець розуміє, що не дарма було витрачено 80-90 баксів.

Безпровідне підключення

Підключення контролера на Xbox дуже просте і зрозуміле. Достатньо щоб у комп’ютері був наявний Bluetooth. Якщо у геймера ультрабюджетна або дуже стара материнська плата, то можна використати USB Bluetooth адаптер. Натискаємо кнопку, зв’язуємо пристрій на ПК і можемо грати. Наступні рази ігровий пристрій автоматично під ’єднається після увімкнення.

З Gamepad S3 дещо складніше. Ця модель уміє працювати в режимі Xinput та Dinput. Microsoft встановила універсальний стандарт для більшості ігор на ПК після виходу Xbox 360. Xinput дозволяє без жодних «милиць» гратись з допомогою свого ігрового пульта. Це цілий стандарт, який став нормою. Багато виробників використовують цей принцип у своїх геймпадах. Дешеві моделі (а також Sony) не вміють працювати в даному режимі. Під’єднавши контролер Dinput до ПК, його не «побачать» 90-99% ігор. Майже усі сучасні відеоігри вимагають Xinput для повноцінної роботи. Власники PS5/PS4 геймпадів частенько змушені завантажувати додаткові програми та довго «шаманити» лише для того, щоб гра побачила їхній «елітний» ігровий контролер.

Повертаємось до нашого героя S3. При підключенні з допомогою Bluetooth ця модель використовує режим Dinput. Тому побавитись на ПК без «танців» так просто не вийде. Щоб змусити пристрій працювати повноцінно доведеться придбати радіоприймач. З його допомогою контролер визначається як Xbox’овський.

Щоб увімкнути S3 в режимі Xinput потрібно:

  • Приєднати USB ресивер;
  • Тримаючи клавішу Select один раз натиснути Home;
  • Якщо засвітився режим «2», затискаємо Select + Start;
  • Світловий індикатор зміниться на «4» – режим Xinput ;
  • Контролер визначається як Xbox і готовий до гри;

Висновки

Різниця між дешевим і дорогим геймпадом дуже велика. Вона прямо пропорційна різниці вартості. Після 30 хвилин гри за Noname ігровим пультом гравець почне більше цінувати свій оригінальний Xbox Controller. Не забуваймо, що є ще й Elite версії від Microsoft та інших виробників. Не ідеальний Microsoft Xbox Series X однозначно вартує своїх грошей і підійде для будь-яких забавок. Відносно мала мертва зона стіків дозволяє використовувати його для онлайн-шутерів, перегонів, симуляторів.

На противагу, дешевий Gamepad S3 підійде лише для казуальних гравців, які звикли грати на мінімальній складності у прості, невимогливі до вмінь ігри. Це чудовий пульт віддаленого керування, що на 100% виправдовує свою мізерну вартість і легко знайде невибагливого покупця. Хоча в порівнянні із дорогими моделями, Gamepad S3 здається дуже тугим пристроєм, що може зіпсувати нерви надто азартним геймерам.

Disqus Comments Loading...