Компанія Motorola переважно асоціюється з бюджетними телефонами серії Moto G. Але останнім часом дочірній бренд Lenovo має успіх у виробництві і продажу мобільних гаджетів середнього класу. Однією з найяскравіших моделей цієї групи є Moto Edge 50 Pro.

Разом з виходом Edge 50 Pro виробник Motorola змінює орієнтири. Тепер компанія пропонує не просто новий смартфон, а комплексний стиль життя. Та наскільки технічно вдалою є ця концепція? У партнерському матеріалі ми детально оглянули кожен зі складників смартфона та дізналися, чи заслуговує він на популярність.

Партнерський матеріал?

Комплектація

Бренд займає екопозицію. Моторола постачає смартфон у коробці, яка не містить пластику, на 80% складається з перероблених матеріалів і розписана соєвими чорнилами.

Усередині крім телефону ви побачите:

  • типові інструкції з користування;
  • голку для відділення SIM-картки;
  • чохол-накладку з напівпрозорим матовим ефектом, колір якої збігається з гамою девайсу;
  • адаптер TurboPower з максимальною потужністю у 125 Вт: показник може змінюватись на 68 Вт залежно від регіону та/або конфігурацій пам’яті телефону;
  • кабель USB-C.

Ненав’язливий аромат, яким супроводжується розпаковка це вихід на новий рівень. Звісно, ніхто не купує смартфон Motorola через запашну коробку. Але це плюс одна деталь до загального враження від бренду.

Дизайн та екран

Гарний зовнішній вигляд і розумний підхід до форм і матеріалів корпусу вже став візитівкою серії Edge. Модель 50 Pro не є винятком.

Смартфон досить легкий – усього 186 г, товщина 8,19 мм. Він гарно тримається в долоні, не ковзає, а завдяки текстурованому покриттю з веганської шкіри користуватися ним ще й тактильно приємно. Система камер вдало вписана в загальну картину. Вона злегка виділяється, проте це зовсім не те, із чим ви можете зіштовхнутися в Samsung Galaxy А55. 

Задня панель має матове покриття, на якому взагалі не лишається відбитків, хоч ми й намагались це зробити. Чохол у комплекті – це круто, але сам Edge 50 Pro виглядає так, ніби він йому не потрібен. Міцність конструкції підтверджується рейтингом IP68, що робить захист смартфона Motorola подібним до флагманів.

Преміальності додає матова алюмінієва рамка та подвійний дисплей з вигнутим краями. Усі елементи керування розташовані на правому боці та виготовленні з металу.

Екран смартфона Motorola Edge 50 Pro на 6,7” отримав два найпомітніші покращення: 

  • Роздільна здатність 2712×1220, яку вже встигли охрестити терміном 1,5K. Це було наше перше «вау» під час увімкнення гаджета. Бренду вдалося знайти вдалий баланс між FHD+ і QHD+, що забезпечило чітку передачу тексту й зображень. 
  • Точність кольору. Зізнаємось, ми вважали, що співпраця з Pantone відобразиться лише на колірній палітрі Moto-телефонів. Але дисплей має охоплення гами за стандартом sRGB на рівні 99,5% і середнє значення Delta E 0,64. І це ще одне «вау». Він, звісно ж, пройшов перевірку Pantone і Pantone SkinTone на відповідність відтінкам.

Панель LTPS pOLED отримала змінну частоту оновлення. Доступні 60, 120 або 144 Гц на вибір або функція автоматичного налаштування в режимі економії. Хоча і 120 Гц було б цілком достатньо. До яскравості також немає питань: заявлене виробником максимальне значення 2000 ніт. Режим запобігання мерехтінню захистить чутливі очі, а скло Gorilla Glass – сам дисплей. 

Камера

Основний і надширокий об’єктиви Motorola Edge 50 дублюють параметри моделі Edge 40: 50 Мп, f/1.4 й оптична стабілізація та 13 Мп, f/2.2 відповідно. До них додалась 10-мегапіксельна телефотокамера з апертурою 2.0, трикратним оптичним і 30-кратним цифровим збільшенням. А ще новий датчик ToF для покращення автофокусу.

33 години розмов, повний заряд акумулятора за 18 хвилин: огляд смартфона Motorola Edge 50 Pro

Відзначимо роль штучного інтелекту в можливостях камери Edge 50 Pro. Працюючи у фоновому режимі, нейронка забезпечує функції Photo Enhancement Engine і Shot Optimization. І якщо в момент створення кадр може здатися надто піксельним або темним, то під час перегляду результату це буде чітке, деталізоване і збалансоване фото.

Телефотооб’єктив нечасто зустрінеш у смартфонах цієї ціновій категорії. Але він є бажаним для багатьох користувачів. Фото в масштабі 3х виглядають так само якісно.

Знімання відео поки не досягло якості 4K 60 кадрів на секунду. Але 4K 30FPS непогано справляється зі своїм завданням. 

Камера Motorola Edge 50 Pro непогана. Але тим користувачам, які хочуть смартфон із системою оптики як головною перевагою, доцільніше вибрати телефон Samsung за доступнішою ціною.

Продуктивність

Нова модель отримала один з найкращих чипсетів середнього класу – Snapdragon 7 Gen 3 (4 нм). Звісно, це не флагман серед процесорів Qualcomm, але він також може похизуватись приголомшливою продуктивністю, енергоефективністю і вбудованими механізмами ШІ.

Ми тестуємо Edge 50 Pro з конфігурацією оперативної і вбудованої пам’яті 12/512 ГБ. І це «найжирніша» специфікація смартфона. Варіанти стартують від 8 ГБ оперативки і 128 ГБ сховища. Але на українському ринку ми не зустрічали опцій з 8 ГБ ОЗП. 

Motorola використала накопичувачі типу UFS 2.2, що на одне (а інколи і два) покоління старші від актуальних версій 3.0 і 4.0, котрі вбудовані до більшості гаджетів середнього та вищого класу. Але ви, скоріш за все, навіть не помітите різницю у швидкості завантаження файлів великого розміру.

Що стосується загальної потужності, Snapdragon 7 Gen 3 демонструє стабільні результати роботи. Цей смартфон Моторола працює без затримок і підвисань. Він досить швидкий у повсякденному використанні як під час інтернет-скролінгу, так і запуску застосунків.

Результати CPU Throttling Test, 3DMark Wild Life Stress Test і GeekBench 6 демонструють явне відставання пристрою від телефонів рівня флагманів. Але Moto гідно конкурує з подібними йому середнячками. Мінімальний тротлінг під час 20-хвилинного тесту CPU і незначне падіння продуктивності під час такої самої за тривалістю роботи GPU.

 

 

Ми отримали задоволення від якості зображення та загальної продуктивності під час гри як у стандартні Candy Crush Saga чи Hit Master 3D, так і у вимогливішу PUBG. Враховуючи частоту оновлення у 144 Гц, усе пройшло більш ніж успішно.

Програмне забезпечення

Тут без жодної інтриги: смартфон працює на базі операційної системи Android 14. На додачу присутні власні налаштування від Motorola, які отримали назву Hello UI. Інтерфейс дуже приємний.

Компанія обіцяє три основні оновлення ОС і чотири роки виправлень безпеки, тож гаджет точно дочекається Android 15.

У телефоні попередньо встановлено чимало сторонніх застосунків – Opera, TikTok і LinkedIn. Але вам нічого не перешкоджає видалити непотрібні. 

Серед цікавого – синхронізація стилів смартфона та його власника за допомогою штучного інтелекту. Нейронка встановлює шпалери спеціально під колір вашого вбрання сьогодні. Достатньо сфотографувати свій лук або завантажити фотографію з галереї і телефон запропонує декілька варіантів на вибір. Одне швидке селфі – і меню Edge 50 персоналізоване під вас.

Автономність

Edge 50 Pro отримав батарею місткістю 4500 мА·год. Звісно, її живучість вимірюється інтенсивністю навантаження: від налаштувань, що встановлені за замовчуванням, до завдань, які регулярно отримує система. Утім, як орієнтир можете взяти результати наших тестів:

  • вебскролінг – 9 год 54 хв;
  • перегляд відео – 15 год 34 хв;
  • геймінг – 6 год 45 хв;
  • розмови – 33 год 11 хв.

У середньому смартфона вистачить на два дні помірного використання.

Ціна на смартфон передбачає швидку зарядку, її потужність приємно вражає. У цьому Motorola дає фору своїм конкурентам, а скромні показники смартфонів Samsung у 25 Вт взагалі виглядають смішними. Згідно із заявленим значенням, адаптер TurboPower на 125 Вт забезпечує повний заряд акумулятора за 18 хвилин. І це дійсно так. Щоб отримати такі результати, увімкніть функцію «Прискорене заряджання» в налаштуваннях, бо за замовчуванням вона вимкнена.

Подібний результат можемо порівняти із Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ з адаптером на 120 Вт. Але на відміну від Edge 50 Pro він не має бездротової зарядки. Потужність останньої становить 50 Вт. І це ще одна заявка на лідерство.

Звук

Потужності стерео динаміків Edge 50 Pro вистачає, щоб заповнити гучністю середню за розміром кімнату. Якість усе ще не дотягує до рівня флагманів, як Galaxy S23, але це досить комфортний, насичений і водночас теплий звук. 

Смартфон підтримує технологію Dolby Atmos. Кожен динамік відтворює трек свого каналу, який динамічно призначається телефоном, створюючи обʼємний ефект.

Навушники або колонку можна під’єднати через USB-C або Bluetooth. Для найкращого бездротового зʼєднання Motorola пропонує повний вибір аудіокодеків (SBC, AAC, LHDC V5, aptX Adaptive, Opus тощо).

Висновок: плюси та мінуси 

Що нам сподобалось у Motorola Edge 50 Pro:

  • продуманий дизайн і вага телефона;
  • палітра Pantone;
  • яскравий дисплей із частотою у приголомшливі 144 Гц;
  • одна з найкращих швидкісних зарядок на 125 Вт і бездротова на 50 Вт;
  • штучний інтелект, який робить ваші фото ще кращими за будь-яких умов знімання;
  • безліч додаткових функцій, які додають різноманітності.

Що могло б бути краще в Motorola Edge 50 Pro:

  • процесор;
  • витривалість акумулятора;
  • якість допоміжних камер.

Можливо, модель Edge 50 Pro – це не зовсім саме те Pro, на яке ви очікуєте. Але загальне враження від пристрою дуже хороше. 

Вам варто купити смартфон Motorola Edge 50 Pro, якщо ви в пошуку гаджета середнього класу з ноткою преміальності. Тим паче, попри певні слабкі місця в продуктивності, телефон показує результати, що гідно конкурують із пристроями класом вище.

Партнерський матеріал?

Смартфон Motorola

Телефон Samsung

Це партнерський матеріал. Інформацію для цього матеріалу надав партнер.
Редакція відповідає за відповідність стилістики редакційним стандартам.
Замовити матеріал про вас у форматі PR-статті ви можете тут.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: