Рубрики ДумкаСтатті

АМ4 — найкраще, що відбувалося на ринку ПК. Згадуємо історію революційного сокета AMD перед виходом АМ5

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

АМ4 – універсальний сокет для офісу та ентузіастів, який врятував компанію від краху. Як AMD перевернула ринок технологій процесорами Ryzen. Напередодні виходу АМ5 дивимося на історію АМ4 під призмою скептики, але з долею позитиву. 

Як АМ4 врятував компанію від знищення

Компанія AMD займається розробкою процесорів для комп’ютерної техніки кілька десятиліть. Їх розробки без збільшення зробили неймовірний вклад у розвиток сучасної електроніки, світової промисловості та ще дуже багатьох речей, які ми бачимо навколо себе кожен день. Корпорація переживала піднесення і падіння, ділила ринок з конкурентами, але згодом була на грані виживання. Справи йшли непогано до виходу другого і третього поколінь процесорів Intel Core. Після цього у Advanced Micro Devices (AMD) настав час технологічної та фінансової кризи. І лише в 2017 році ситуація почала змінюватися в кращу сторону. Упевненими кроками нова платформа AM4 завойовувала ринок, інвесторів і найголовніше – серця користувачів . Перед тим як розповісти про велике піднесення варто познайомити читачів про величезне падіння, про що й буде мова. 

Схематичне зображення гнізда АМ4

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

Строкові терміни для AMD

У 2009 році Intel представляє світові інноваційний Intel Core i7/i5/i3. У AMD в кишені були непогані процесори Phenom X4/X6, але ринок вимагав кращого. У 2011 році AMD випускає перші зразки процесорів Bulldozer (назва мікроархітектури) для АМ3+. Ця платформа повинна була створити конкуренцію Intel 1155, але в підсумку ледь не поховала компанію.

Не дивлячись на неймовірну любов фанатів серії процесорів FX – це були одні із найбільш провальних продуктів компанії за всю її історію. Їх полюбили ентузіасти, але почала ненавидіти сама компанія. Для прикладу, FX-9590 – найпотужніший ЦП для гнізда АМ3+ був випущений у другому кварталі 2013 року. Не так жахливий він сам, як те, що до 2016 року компанія не придумала нічого кращого за свої «трактори-бульдозери» і продовжувала продавати їх своїм щирим фанатам.

Розгін FX-8350 під рідким азотом – улюблене заняття ентузіастів

Вражаючий рівень тепловиділення, високі вимоги до материнських плат, охолодження і при цьому низька продуктивність на ядро. Незважаючи на назву «флагманського» продукту, ні один 8-ядерний FX не зумів скласти гідну конкуренцію процесорам Intel того часу.

Звичайні Core i7 не лишали шансів процесорам з архітектурою «бульдозер». Флагманські HEDT (high-end desktop) версії i7-3970X узагалі «втоптували в землю» найбільш вдалі і розігнані екземпляри FX-8350, хоча і були значно дорожчими. Але продуктивність на долар – це не показник для флагманів. Люди вимагали здорової конкуренції. Здавалось наче ці CPU мають різницю у віці 5-6 років.

FX-9590 проти i7 2600K в іграх. Джерело: YT Voiaka

Варто згадати ігрові консолі PlayStation 4 і Xbox One. Завдяки тісному співробітництву з виробниками Sony/MicrosofAMD залишалась на плаву. Контракти на поставки чіпів (які були дещо урізаними аналогами десктопних 8-ядерних FX) до ігрових приставок не дозволили остаточно втратити джерела прибутку.

Справи в офісному сегменті (недорогі AMD A-Series) були трохи кращими. Дешеві Athlon все ще купували для бухгалтерів та іншого невимогливого «офісного планктону».

AMD AM1 AMD Sempron 2650 – нічний кошмар для системного адміністратора, що обслуговує офіс державної організації

Але саме наявність флагманських продуктів робить репутацію компанії. Відсутність конкурентних процесорів з топовими рішеннями Intel зробило свою справу. Найкращий продукт в лінійці – це обличчя корпорації. Але в той час обличчя AMD нагадувало обличчя «Гарольда, що приховує біль».

Intel без протидії захопив ринок. Доля AMD скоротилася ще швидше після виходу пам’яті DDR4. Згодом з’являється Intel Skylake з роз’ємом 1151. Перші процесори Skylake з архітектурою Core i7-6700K і Core i5-6600K були випущені в серпні 2015 року разом з топовим чипсетом Z170. Intel отримала повну монополію. AMD нічого нового так і не підготувала для пам’яті DDR4 і продовжила «радувати» поклонників оновленими FX (FX-6330 2015 року.), APU A-Series (A10-7850K початок 2014 року), Athlon X4 880K (другий квартал 2015 року). ). Усі вони працювали з пам’яттю DDR3 і виглядали надзвичайно слабкими на фоні архітектури Скайлейк.

Джерело: Steam

І так продовжувалося до виходу АМ4. 2017-ий рік став переломним моментом для корпорацій і всієї високотехнологічної світової індустрії. У 2022 році компанії вдалося повернути втрачену частину ринку.

Джерело: Steam

Цілком можливо, якщо б не АМ4, ми б побачили аналогічний за продуктивністю процесор Intel Core i9 12900K десь у 2027 році. Платформа АМ4 стала настільки вдалою, що історію про неї слід викарбувати на бронзових скрижалях. Про цей феномен комп’ютерної індустрії і буде сьогоднішня розповідь.

Чому АМ4 – кращий сокет за всю історію домашніх комп’ютерів

Ще з часів Intel 775 (який пережив три покоління оперативної пам’яті) не було такого «довгоживучого» роз’єму під процесори для домашніх ПК. Intel і AMD пішли різними шляхами реалізації своїх процесорів. Регулярна і необґрунтована зміна гнізда під CPU – це те, що любителі високих технологій недолюблюють Intel.

Перелічимо роз’єми, які використовувалися Intel для DDR4 в сегменті домашніх комп’ютерів: 1151v1, 1151v2, 1200, 1700 (частково). Advanced Micro Devices використовувала тільки один роз’єм, хоча і запізнилась з ним трохи («синій» конкурент вже 2 роки як застосовував DDR4, коли тільки з’явився новий АМ4).

Компанія AMD вирішила поступити абсолютно інакше, користуючись кількома принципами:

  1. Зробити єдиний сокет для всіх материнських плат на найближчі 5 років.
  2. Дозволити використовувати більш нові процесори на старих материнських платах.
  3. Дати користувачам повну свободу дій: розгін оперативної пам’яті навіть на початкових чипсетах А-серії та розгін процесора на чипсетах В-серії.

Intel штучно обмежила користувачів дешевих плат, не даючи їм повністю реалізувати потенціал оперативної пам’яті. Так було аж до 11 покоління Intel Core Rocket Lake. Розглянемо приклад: людина купує процесор Intel Core i5-9400F і хорошу материнську плату до нього, нехай це буде умовна MSI Mortar B360M. Дуже гарна основа для комп’ютера, але максимальні значення частоти пам’яті становлять 2666/ 2400/ 2133 МГц. Щоб отримати доступ до більш високої частоти доводилось купувати дорогі материнські плати Z390. Хочете перейти на 10 покоління – будьте добрі, придбайте нову материнку. Вирішили купити CPU Alder Lake – будь ласка, збігайте в магазин за новою платою.

Нарешті дочекались: для чипсетів В560 Intel додала опцію розгону оперативної пам’яті. На фото MSI MAG B560 Mortar WIFI

А як справи були із платами для AMD? Навіть купивши недорогу «дошку» (читай материнську плату) користувач міг використовувати оперативну пам’ять на всю потужність. Бюджетне рішення Gigabyte GA-A320M дозволяє розганяти модулі DDR4 до 3200МГц.

Пам’ять з частотою 3200МГц на материнській платі за 60$ – легко

Більш потужний варіант Asus PRIME B350-PLUS дозволяє розганяти процесори. Максимальна сумісність з новим CPU робить навіть ранні чипсети AMD актуальними в 2022 році. Оновлення мікропрограм BIOS додає підтримку процесорів AMD 5000-ої серії. Asus, Gigabyte, MSI, Biostar, Asrock та інші виробники регулярно випускали оновлення для своїх продуктів. Купивши їх плату в 2017 році, людина позбавила себе від необхідності міняти всю платформу при купівлі більш нового ЦП.

GA-AB350M – до цих пір актуальний продукт з підтримкою останніх процесорів Ryzen

AMD Ryzen – процесори, що змінили правила гри

ЦП Ryzen першого покоління вийшли настільки вдалими, що це змусило Intel додати віртуальні ядра до своїх недорогих процесорів. До 10 покоління Intel Core i3 мали 4 ядра і 4 потоків, так само, як і i5 (6 ядер\6 потоків).

Ryzen 5 1600 – народний шестиядерник, що став хітом на початку епохи АМ4

Всього було представлено чотири мікроархітектури на АМ4: Zen, Zen+, Zen 2, Zen 3. Усі вони чудові та демонструють плавну еволюцію. Їх почали розбирати як гарячі пиріжки – вже кілька років підряд Intel втрачає ринок, іноді по кілька % за місяць.

Статистика Steam – достовірне джерело інформації

Цей сокет подарував нам 16-ядерний AMD Ryzen 9 3950X/5950X, який став королем багатопоточності серед домашніх систем. Вперше власник звичайної материнської плати може використовувати наскільки продуктивний ЦП. Раніше схоже було доступно лише для Ryzen Threadripper (TR4/TR4x) або Intel Core Extreme (s2011/s2066).

Завдяки АМ4 ми побачили відмінну вбудовану графіку в процесорах. Під час майнинг-буму вони стали справжнім спасінням для бюджетних систем. Ryzen 5 3400G, Athlon 3000G, Ryzen 7 5700G – всі вони знайшли місце на ринку і користувалися неймовірним запитом.

Вбудованої графіки AMD Vega 7 достатньо для більшості кіберспортивних ігор. На скріншоті Ryzen 5 5600G

Інтегрована графіка Ryzen 5 5600G цілком може конкурувати з ігровими відеокартами початкового рівня (GTX1050), залишаючи далеко позаду офісні «затички» GT1030.

AMD Ryzen 7 5800X3D – найкращий подарок для фанатів перед виходом нової лінійки процесорів 7000-ої серії

Навіть під кінець життєвого циклу пам’яті DDR4 AMD випускає оновлений процесор Ryzen 7 5800X3D зі збільшеним кешем. 96 Мб кеш третього рівня – серед домашніх ЦП це неймовірний об’єм.

Джерело: YT Testing Games

Кінцевий споживач отримує феноменальний результат: процесор з пам’яттю DDR4 на материнці не першої свіжості цілком конкурує з 12-м поколінням Intel Alder Lake  з дорогою DDR5.

Підсумки

Всі любителі комп’ютерного заліза з нетерпінням чекають на вихід АМ5. Немає сумнівів, що до кінця 2022 року AMD порадує фанатів новими стандартами продуктивності. Власники системи на АМД, які через кілька років приймуть рішення відпустити улюблений комп’ютер на АМ4, з упевненістю зможуть сказати: «Знаєш, ти був хорошим супутником у житті. Хоча ні… ти був найкращим!».

На сьогоднішній день розставатися з АМ4 ще зарано. Це сокет, який повернув здорову конкуренцію, підняв компанію з жахливою фінансовою ситуацією і все більше використовується в комп’ютерах по всьому світу. Найближчі кілька років продуктивності ЦП Ryzen 5000-ої серії вистачатиме для найскладніших завдань. Але пройде час і люди почнуть масово переходити на АМ5. Переходити, та не забувати про АМ4 і з гордістю будуть згадувати час розквіту і піднесення. Спасибі AMD за АМ4!

Disqus Comments Loading...