Рубрики Статті

AMX-10 RC: Україна все ще в очікуванні Leclerc

Опубликовал
Ирина Тесленко

Тема війни України з росією не покидає перших шпальт іноземних ЗМІ. І одним з найбільш дискусійних питань останніх тижнів залишається передача танків. І Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, і очільник уряду Денис Шмигаль ведуть боротьбу на дипломатичному фронті за передачу Україні танків.

Від Німеччини поступила гарна новина, адже Бундестаг не виключає такої можливості та закликає канцлера Олафа Шольца погодити передачу танків Leopard 2. Однак наші урядовці звертаються і до Франції з запитом передати танки Leclerc.

Французи стабільно допомагають Україні, адже на фронті успішно працюють їхні САУ CAESAR і ЗРК Crotale. А після того, як президент США Джо Байден підтвердив передачу бойових машин Bradley, президент Франції повідомив у розмові з Зеленським можливе постачання французьких броньованих машин AMX-10 RC. Розглянемо чим відомий у цій сфері французький оборонний комплекс і що ми невдовзі можемо отримати від Парижа. 

Відмінність AMX-56 Leclerc і AMX-10 RC

Почнемо з того, про що говорив Емануель Макрон. AMX-10 RC не зовсім танк за класичним розумінням. Цю броньовану машину недоречно порівнювати з «Леопардами» чи тим паче з «Абрамсами», хоч за класифікацією його відносять до «легких танків».

Курс English For Tech: Speaking&Listening від Enlgish4IT.
Після курсу ви зможете найкраще презентувати свої досягнення, обговорювати проекти та вирішувати повсякденні завдання англійською мовою. Отримайте знижку 10% за промокодом TCENG.
Дізнатись про курс

Дві літери RC в назві AMX-10 RC означають Roues-Canon, що з французької означає “колісна гармата”. Основним бойовим танком армії Франції є AMX-56 Leclerc. І він якраз посідає один щабель з «Абрамсами» та «Леопардами», і скоріш за все саме після оголошення передачі американських і німецьких танків, Париж буде готовий зробити аналогічний крок з «Леклерками».

Спільним у двох машин є виробник – компанія GIAT (нині Nexter). Саме вона у 80-х роках почала розробку і бронемашини, і танка. AMX-56 Leclerc став заміною застарілого танка AMX-30 і з 1992 року виготовляється серійно.

Операторами AMX-56 Leclerc є всього три країни, на озброєнні Франції знаходиться 406 одиниць і 388 танків в Об’єднаних Арабських Еміратів, також цими танками користується армія Йорданії. AMX-56 Leclerc названий на честь генерала Філіпа Леклерка де Отклока, чия бронетанкова дивізія звільнила Париж у 1944 році. На момент виготовлення цей танк був найдорожчим у світі. 

AMX-10 RC виконують роль розвідувальних машин і створювалися для експедиційних місій. Часто цю броньовану машину називають колісним танком, адже у Франції при описі машини використовують слово “char” (з фран. “танк”).

Серійне виробництво AMX-10 RC запущено з 1981 року, а виготовлення розпочалося ще у 70-х. У відкритих даних зазначається, що на озброєнні Франції знаходиться 245 одиниць AMX-10 RC, 80 одиниць експортовано в Марокко, 12 в Катар і ще 6 поїхали до Камеруна. Бойовий досвід машини почався з війни у Перській затоці, також AMX-10 RC була задіяна в Афганістані, Малі, Косово, Кот-д’Івуарі.

Перше знайомство з AMX-10 RC

Розглянемо конструкцію бронемашини AMX-10 RC, щоб зрозуміти чим вона підсилить ЗСУ. 

На колісному шасі з формулою 6×6 розміщується нарізна 105-мм гармата 105/47 F2 MECA, яка встановлена у тримісну башту GIAT Industries TK 105. Гармата використовує не уніфіковані для НАТО снаряди 105×527 мм, які здатні пробити 350 мм броні на відстані до 2 200 м.

Гармата не стабілізована, а тому не дозволяє вести вогонь на ходу, однак має електрогідравлічну систему наведення. З другорядного озброєння передбачений 7.62 мм спарений кулемет NF1, також може встановлюватися 12.7 мм зенітний кулемет. 

Ходова частина забезпечує надзвичайну мобільність і точне прицілювання завдяки підвісці й трансмісії, яка дозволяє крутитися машини на місці та швидко рухатися заднім ходом. Бронемашина маневрова та швидка, адже здатна розганятися до 85 км на годину по шосе та долати бездоріжжя зі швидкістю 40 км на годину. З 1985 року використовується дизельний двигун Baudouin 6F11 SRX, який розрахований на 280 к.с. при 3000 об/хв. 

Машина має три модифікації: базова AMX-10 RC, з додатковою бронею AMX-10 RC Surblindé і третя найновіша AMX-10 RCR revalorisé. У 2010 році Париж модернізував 256 таких машин, встановивши додаткову броню, системи управління полем бою SIT, нові тепловізійні приціли DIVT-16, 18 і 19 CASTOR, а також пускові установки димових гранат Galix.

Додатково машина отримала вдосконалення підвіски, коробки передач і тактичного зв’язку. AMX-10RC оснащений системою захисту від ядерної/біологічної/хімічної небезпеки й може проводити розвідку в радіоактивному середовищі. Варто відзначити, що перша версія машини AMX-10 RC була “амфібією”, але додаткове ущільнення броні залишило машині лише сухопутне переміщення. 

Як і будь-яка інша колісна машина AMX-10 RC уступає у прохідності гусеничним шасі, а самі колеса залишаються уразливими від уламків. Однак бронемашина має кращу мобільність, а операційна дальність складає аж 800 км. Для порівняння у Леклерка запас ходу по шосе становить 550 км. Броня машини захищає її від набоїв 14,5 мм, а лобова броня витримує снаряди 23 мм. 

AMX-10 RC завдяки прокачаним засобам виявлення здатна побачити ворога вночі та самостійно знищувати його. Підтримується ведення вогню з закритих позицій, а висока мобільність допоможе швидко переміщатися, що важливо в умовах розтягнутої лінії фронту.  

AMX-10 RCR в дії можна побачити на відео:

Технічні характеристики AMX-10 RC (у найновішій модифікації):

Характеристики Значення
Вага від 17,2 до 22 т
Довжина з гарматою 9,15 м
Довжина корпусу 6,24 м
Ширина 2,78 м
Висота 2,56 м
Екіпаж 4 особи
Двигун Baudouin Diesel Model 6F11 SRX
Підвіска гідропневматика
Операційна дальність (шосе) 800 км
Швидкість (шосе) 85 км на год
Швидкість (бездоріжжя) 40 км на год

 

Цінність для фронту

Звичайно, що AMX-10 RC не здатна замінити будь-який танк для атаки чи прориву оборони ворога. Однак у ситуації, коли потрібно вступити в бій, а потім ще пройти кілька сотень кілометрів – AMX-10 RC похвастається високою оперативною мобільністю.

Підвіска машини дозволяє їй “присідати”, щоб вдало вести вогонь із засідок, а прохідність, хоч і поступається гусеничним танкам, все ж таки дозволяє використовувати AMX-10 RC у складних умовах. Наприклад армія Франції має досвід застосування AMX-10 RC у гірській місцевості Альп. 

Експерти називають потенційне місце AMX-10 RC у війську України в ролі оперативного резерву для швидкого реагування на дії ворога. Машини AMX-10 RC підходять для  швидкого перекидання сил, в умовах стабільного фронту – для нічних “вилазок” на передові позиції, а в умовах прориву оборони – для безпосередньої роботи у ролі розвідувальної машини. 

Франція списує ці машини, замінюючи їх з 2021 року новітніми EBRC Jaguar, а тому можна сподіватися на швидку передачу AMX-10 RC і у достатній кількості. Однак, для успішного наступу та контратак Україна все ж сподівається на отримання більш важкого озброєння, у тому числі на танки Leclerc, Abrams і Leopard 2.

Disqus Comments Loading...