«Падав сніг на поріг…», хтось ліпив пиріг, а ми «зліпили» сучасний ігровий комп’ютер в сяюче білих тонах, та найголовніше поєднали естетику з чудовим балансом комплектуючих. В цьому партнерському матеріалі з MSI з нуля зібрали потужний ПК виключно з білих компонентів. Ця снігова красуня не залишить нікого байдужим, навіть тих, хто до цього не переймався естетикою свого комп’ютера. Протестували системний блок в робочих завданнях, оцінили синтетичну продуктивність, виміряли енергоспоживання, температури, рівень шуму, а також зіграли в кілька відеоігор з роздільною здатністю Quad HD.

Партнер проєкту?
ATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSI

Технічні характеристики

Технічні характеристики
Материнська плата MSI MPG Z790 EDGE TI MAX WIFI
Процесор 14 ядерний Intel Core i5-14600K
Система охолодження СРО MSI MAG CORELIQUID E360 White
Оперативна пам’ять 32 ГБ Kingston FURY Beast White DDR5-6000
Накопичувач 1 2 ТБ MSI SPATIUM M570 PRO FROZR PCIe 5.0
Накопичувач 2 2 ТБ MSI SPATIUM M480 PRO PCIe 4.0
Відеокарта 1 Intel UHD Graphics 770
Відеокарта 2 MSI RTX 4070 Ti GAMING X SLIM WHITE 12G
Блок живлення MSI MAG PCIE5 A850GL White
Корпус MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW White

Таку конфігурацію можна впевнено назвати вхідним білетом до преміального сегменту ігрових ПК. Окрім ідеальної візуальної синергії білих компонентів, системний блок вийшов досить збалансованим без явної домінації певного елементу ПК над іншими. Окремо варто виділити величезний об’єм швидкісного сховища, включаючи найшвидший на ринку України накопичувач MSI M570 Pro з інтерфейсом PCI-E 5.0.

Компоненти білосніжного ПК MSI

ATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSI

Процес збирання комп’ютера – цікаве заняття, особливо, коли складати доводиться таку нетипову, симпатичну, білосніжну систему. Зробили красиве «сімейне» фото всіх компонентів перед тим, як їх заселити в нову «квартиру» MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW White і трохи розповімо про кожного члена новоствореного сімейства.

Материнська плата MSI MPG Z790 EDGE TI MAX WIFI

Основою ПК стане потужна материнська плата MPG Z790 EDGE TI MAX WIFI з 18 фазнимATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSI16+1+1 живленням, яка без проблем впорається з найвимогливішими процесорами, навіть з Intel Core i9-14900K. Плата має 2х8 pin CPU роз’єми, оснащена швидкісними провідними та безпровідними інтерфейсами, а також величезними радіаторами світлого кольору, які покривають майже всю площу.

MPG Z790 EDGE TI MAX WIFI підтримує накопичувачі останнього покоління PCI-E 5.0, а ще оснащена інтерфейсом PCI-E x16 GEN 5 з пропускною здатністю до 128 ГБ/с. Всього для накопичувачів є 5 слотів M.2 і ще 8 SATA 6G.

USB також не пожаліли – сумарно їх 17 шт:

  • 4x USB 2.0ATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIпередня панель
  • 4x USB 3.2 Gen1 Type AATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIзадня панель
  • 2x USB 3.2 Gen1 Type AATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIпередня панель
  • 4x USB 3.2 Gen2 Type AATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIзадня панель
  • 1x USB 3.2 Gen2 Type CATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIзадня панель
  • 1x USB 3.2 Gen2 Type CATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIпередня панель
  • 1x USB 3.2 Gen2x2 Type CATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIзадня панель

MPG Z790 EDGE TI MAX WIFI дружить з високочастотними модулями пам’яті і підтримує ОЗП DDR5 до 7800+ МГц з використанням XMP профілів або розгін однією кнопкою з допомогою MSI Memory Try It. Максимальний об’єм ОЗП з використанням небінарних модулів по 48 ГБ складає 192 ГБ.

Крім цього плата має хороший 7.1 аудіо контролер ALC4080 з твердотільними конденсаторами, додатковою ізоляцією, повноцінним S/PDIF та 32-Bit/384 kH на передній панелі.

Набір безпровідних інтерфейсів не розчарував: модуль Wi-Fi 7 з зовнішньою антеною та Bluetooth свіжої версії 5.4. Любителі провідного з’єднання скористаються портом 2.5Gbps LAN від Intel.

MPG Z790 EDGE TI MAX WIFI увібрала в себе всі задатки флагманських моделей, але при цьому зберегла адекватну вартість. Одна з найбільш раціональних і продуктивних моделей в своєму діапазоні, а ще вона ідеально вписалася до інших компонентів завдяки високому контрасту світлих радіаторів і темного текстоліту.

Процесор Intel Core i5-14600K

ATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSI

Цей «камінь» вийшов досить вдалим і не має прямого конкурента від AMD. Аналогічний Ryzen 7 7700X помітно відстає в багатопотоці, а Ryzen 7 7800x3d значно дорожчий, хоча й випереджає 14600K в більшості (не у всіх) відеоігор. Логічне продовження легендарного 13600K – він добре вписався в цю збірку, не піднімаючи її вартість до небес.

Детальний огляд можна прочитати тут: Огляд процесора Intel Core i5-14600K: перспективний руйнівник межі середнього та високого класів

Система рідинного охолодження MSI MAG CORELIQUID E360 White

Не секрет, що Intel Core i5-14600K вимогливий до живлення та виділяє чимало тепла. Попри базовий TDP 125 Вт він здатен споживати значно більше, якщо зняти ліміти, тому додали до нього MSI MAG CORELIQUID E360 White – продуктивну систему рідинного охолодження на три вентилятори.

Може здатися, що це «оверкіл» для такого CPU, але тиха робота системи цілком виправдовує встановлення продуктивного охолоджувача. Низькі температуриATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIза мірками 14-го покоління Intel, тихі вентилятори, підсвічування Mystic Light та наявність білої версії, яка проходить «дрес-код» до сьогоднішнього ПК.  Вентилятори, радіатор, блок, навіть трубки з захистом від випаровування виконані в білому кольорі.

Система складається з трьох тихих RGB вентиляторів по 120 мм, великого радіатора та головного блоку з мідною основою, яка виконана з цікавою інженерною хитрістю. Мідна поверхня має мікроскопічні канали, які дозволяють збільшити площу контактної поверхні, що так важливо для охолодження сучасних процесорів з малими кристалами.

ATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSI

Вентилятори і блок мають RGB підсвічування, яке можна синхронізувати завдяки послідовному з’єднанню. Як показали реальні тести, 12-канальний радіатор MSI MAG CORELIQUID E360 White добре відводить тепло, а вентилятори при цьому не гуділи наче рій бджіл, зберігаючи гарне співвідношення шуму, продуктивності процесора та його температури.

Приємним бонусом є можливість повертати блок на 270 градусів, тихий насос з трифазним двигуном та ресурсом помпи Cooler Master 200 000 годин, сумісність з усіма популярними материнками Intel/AMD і якісна (судячи з результатів) комплектна термопаста MSI.

Оперативна пам’ять Kingston FURY Beast White DDR5-6000

В якості ОЗП виступив комплект Kingston FURY Beast White DDR5-6000 з білими радіаторами і RGB підсвічуванням. Фірмова утиліта MCI Center автоматично визначає цю оперативну пам’ять та дозволяє керувати підсвічуванням безпосередньо з операційної системи.

Швидка та надійна пам’ять від світового виробника. Вона гарантовано працює з частотою 6000 МГц та CL40, хоча це далеко не межа для даного комплекту. ОЗП чудово розганяється, що дає ентузіастам простір для нових випробувань.

Накопичувач MSI SPATIUM M570 PRO FROZR PCIe 5.0

В якості основного накопичувача використали найшвидший SSD на ринку України MSI SPATIUM M570 PRO PCIe 5.0 на 2 ТБ. Ця флагманська модель лише анонсована і от-от з’явиться у вільному продажі. Вона виділяється топовим контролером Phison E26 та неймовірно великим радіатором.

SSD диск працює на швидкості до 12 400 МБ/с при послідовному читанні та до 11 800 МБ/с при послідовному записі, та це не головне. Він позбавлений головної проблеми PCI-E 5.0 накопичувачів – високих температур. Ще б пак, з таким радіатором його перегріти буквально неможливо. Редакційний огляд M570 Pro скоро на сайті.

Накопичувач MSI SPATIUM M480 PRO PCIe 4.0

Додали ще один швидкий накопичувач «про запас», та цього разу топ-модель PCI-E 4.0, а саме MSI SPATIUM M480 PRO на 2 ТБ. На ринку він має чимало конкурентів, та впевнено себе почуває серед них. Висока швидкість записуATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIдо 7000 МБ/с, 2 ГБ DDR4 кеш, значний ресурс TBW і низькі робочі температури – хороше доповнення підсистеми пам’яті цього ПК.

Відеокарта MSI RTX 4070 Ti GAMING X SLIM WHITE 12G

Вибрали цю модель не просто так. MSI RTX 4070 Ti GAMING X SLIM WHITE 12G одна з небагатьох в такому дизайні – вона ідеально вписалася в білу тематику всього комп’ютера і має оптимальний за мірками цього чипу баланс температури і шуму.

Від звичайної версії вона відрізняється більш тонким профілем, та це не заважає їй залишатися холодною і тихою, про що поговоримо нижче в окремому розділі. Забігаючи наперед, були приємно здивовані рівнем шуму.

Воно не дивно, адже вже віддавна система TRI FROZR добре себе зарекомендувала і вважається еталоном, на який рівняються конкуренти цього класу. Подвійні кулькові підшипники в моделях GAMING X виділяються надмірною живучістю, а вентилятори TORX FAN 5.0 мають продуману форму лопатей і забезпечують досить сильний потік повітря при незначному рівні шуму.

Хоч сама плата відеокарти MSI RTX 4070 Ti GAMING X SLIM WHITE 12G крихітна, та радіатор має довжину 307 мм і без проблем відводить 285 Вт тепла. Бекплейт покриває не всю поверхню радіатора, залишаючи місце для наскрізного продування третім вентилятором. Графічний адаптер комплектується фірмовою планкою для підтримки та перехідником 12VHPWR > 2×8 pin, та при збиранні ПК скористались опорою, що йшла з корпусом в комплекті, а блок живлення працює з новими відеокартами NVIDIA напряму без перехідників.

Редакційний огляд відеокарти тут: Огляд MSI GeForce RTX 4070 Ti GAMING SLIM WHITE 12G: стильна та продуктивна «Білосніжка» для 2К-геймінгу

Блок живлення MSI MAG PCIE5 A850GL White

Модульний блок живлення з кабелем 16 pin 12VHPWR, ще й в світлих тонах – те, що треба для білосніжного ПК. Потужності MSI MAG PCIE5 A850GL White з великим запасом вистачає для такої конфігурації – вентилятора БЖ зовсім не чути, навіть на фоні тихих корпусних вентиляторів і системи рідинного охолодження.

На відміну від дешевих «кіловатників» MSI MAG PCIE5 A850GL White відповідає заявленим характеристикам. Блок здатен видавати до 846 Вт по +12В лінії, а в нашому випадку він ледь завантажувався на 55-70% в найважчих стрес тестах.  Як і всі топові моделі, A850GL має захист від перенапруги, короткого замикання, перевищення струму, перегріву тощо. До того, ця модель відповідає стандарту  ATX 3.0, отже може витримувати короткочасні піки навантаження до 2x по загальним лініям та 3x по лініям живлення відеокарти.

Не менш важливим є модульний дизайн БЖ з плоскими кабелями. Це дозволяє простіше провести грамотний кабель-менеджмент і акуратно скласти все за боковою кришкою корпуса. Сертифікований на 80 PLUS GOLD блок живлення MSI MAG PCIE5 A850GL White акуратно вписується до цього ПК як кольором, так і характеристиками.

Корпус MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW White

Помістимо всі компоненти в просторий корпус білого кольору. MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW White має вбудовані 4 RGB вентиляториATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSI1 на видув, 3 на вдув, вагу більше 10 кг, місце для 8 накопичувачів SATA та оснащений контролером для вентиляторів.

На передній панелі розмістились:

  • 2 x USB 3.2 Gen 1 Type-A
  • 1 x USB 3.2 Gen 2×2 Type-C
  • 2 x 3.5 мм jack для мікрофону та акустики
  • 1 x перемикач підсвічування
  • 1 x клавіша перезавантаження
  • 1 x клавіша живлення

Виробник попрацював над помилками, які допускав в старіших моделях, зробивши HDD каретки рухомими (привіт від MPG QUIETUDE 100S), а ще у власника MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW White є можливість поставити відеокарту вертикально. Ширина корпуса і комплектна панель дозволяють використовувати найбільш масивні графічні адаптери. Худенька GAMING X SLIM почувала себе аж надто просторо.

Всередині багато місця – корпус приймає в себе процесорні кулери висотою до 175 мм, відеокарти до 360 мм, блоки живлення до 220 мм. Ентузіасти можуть встановити дві системи рідинного охолодження по 360 мм або ж 280 мм, хоча тоді доведеться позбутися комплектних вентиляторів.

В нашому випадку встановили MSI MAG CORELIQUID E360 White на вдув, щоб зробити максимально комфортні умови для процесора. Коли стоїть ціль покращити умови для відеокарти, то рекомендовано поставити вентилятори системи рідинного охолодження на видув.

Разом з «водянкою» позаду назбиралось багато кабелів, які потрібно було акуратно вкласти. Проблем з укладкою «волосся Білосніжки» не виникало, адже в цьому допомагали липучі стяжки, а також кілька кабельних стяжок білого кольору, які були в комплекті з корпусом.

Перед тим як перейти до тестів збірки пропонуємо глянути на візуальний результат збирання ПК:

Особливо красиво комп’ютер виглядає в темряві. Керувати підсвічуванням Mystic Light можна з допомогою програми MSI Center або клавішею на корпусі.

Робоча продуктивність

Подібні конфігурації часто використовують дизайнери, художники, фотографи, архітектори, програмісти та інші спеціальності, які мають високі вимоги до апаратного забезпечення. Перевірили щойно зібрану «сніжинку» в популярних бенчмарках та прикладних програмах.

Процесор Intel Core i5-14600K впевнено себе почуває серед більш дорогих конкурентів. Він легко затикає за пояс AMD Ryzen 7 7700X майже у всіх бенчмарках, наближаючись близько до AMD Ryzen 9 7900X, а також дихає в спину старшому брату Intel Core i7-13700K.

ATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSI

Процесор швидкий в усіх завданнях: перегляд веб-сторінок, відкриття програм, архівація, рендер відео, обробка фото тощо. Комплексний тест PC Mark 10 показує, що він швидший за 98% сучасних комп’ютерів, а в браузері Speedometer 2.1 показав ледь не рекордні результати, відправляючи в глибокий ноукат конкурентів.

Не менш важливою є швидкість роботи оперативної пам’яті та накопичувачів. Пропускна здатність ОЗП складає 86 000 МБ/с при зчитуванні зі стандартним XMP профілем, але це далеко не межа. Скористались фірмовим розгоном MSI Memory Try It і досягнули стабільної роботи пам’яті на частоті 6200 МГц зі зниженими таймінгами CL36. Це дозволило підняти пропускну здатність і зменшити затримки до 71.5 нс.

Швидкі накопичувачі MSI M570 Pro Frozr та M480 Pro продемонстрували топові для своїх класів результати. Молодший SSD при наповненості 90% втратив лише кілька % теоретично можливої швидкості, а новий флагман M570 зчитував дані зі швидкістю до 12200 МБ/с. При цьому він залишався холоднимATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIяк для PCI-E 5.0, прогріваючись лише до 53-54 градусів за Цельсієм в стрес-тестах.

Відеокарта MSI RTX 4070 Ti GAMING X SLIM WHITE 12G чудово підходить не лише для ігор, а й для роботи з 3D графікою чи нейронними мережами. Ця худенька білявка буквально втоптує в землю конкурентів в Blender 4.0, не залишаючи жодних шансів флагманам AMD Radeon RX 7900 XTX та RX 7900 XT.

ATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSI

Навіть легенди минулого покоління NVIDIA здають позиції – RTX 4070 Ti обходить RTX 3080, RTX 3080 Ti, RTX 3090, не кажучи про RTX 3070 Ti з двократним відставанням. Однозначно, для роботи це одна з найкращих відеокарт середньо-високого класу, справжня мрія 3D-модельєра.

Приємним бонусом є утиліта MSI Center, де користувач може виставляти робочі профілі, керувати вентиляторами, змінювати частоту iGPU та dGPU, синхронізувати підсвічування Mystic Light та багато іншого. Програма працює не лише з пристроями MSI і без проблем керує підсвічуванням компонентів сторонніх виробників.

Ігрова продуктивність

Зібраний комп’ютер виявився справжнім монстром, який задовольняє потреби власників Quad HD моніторів. Виставляли максимальні налаштування графіки і все ще отримували неймовірно високий FPS. Звісно, не нехтували використанням трасування променів та генерацією кадрів від NVIDIA, якщо гра підтримує таку технологію.

ATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSI

Винятками стали кіберспортивні ігри, де головним пріоритетом було досягти максимально високого FPS з мінімальними затримками вводу, а також налаштувати графіку не для красивого візуалу, а кращої видимості противника.

Умовні позначення:

  • Ultra – максимальні налаштування графіки;
  • Comp – кіберспортивні налаштування графіки;
  • RT – трасування променів;
  • DQ – DLSS Quality;
  • FG – Frame Generation;

A Plague Tale Requiem

Гра з розкішною графікою і шаленими вимогами до апаратного забезпечення. З ультра налаштуваннями графіки отримуємо більше 150 FPS. Продуктивності відеокарти достатньо навіть для Ultra HD в подібних проєктах.

Baldur`s Gate 3

Найкраща RPG 2023 року має чудову оптимізацію. В активних сценах можна  розраховувати на 150+ FPS з максимальними налаштуваннями графіки, та чи потрібно така плавність в покроковій грі? В будь-якому випадку є запас для вищої роздільної здатності.

Battlefield 2042

Онлайн битви США проти росії в Battlefield 2042 проходять ідеально плавно. Гра відома високими вимогами до процесора, тому не дарма поставили 14-ядерний Intel Core i5-14600K. В результаті отримуємо 220-260 FPS на великих картах в режимі на 128 гравців.

Counter-strike 2

Любителі класики мають нагоду пограти в CS 2 з середнім FPS більше 340. Тестували в режимі Death Match, тому в реальних «коридорних» умовах гри можна розраховувати на ще вищу частоту кадрів.

Diablo 4

Прекрасна Ліліт готова приголубити наполегливого гравця з частотою кадрів більше 250 FPS. Навіть в наймасовіших боях, де вороги займають 50% вільного простору, а решту 50% світлові ефекти від використаних здібностей персонажа, FPS не падає нижче 200-220.

Miles Morales

Історично правильний та канонічний Spiderman можна грати з трасуванням променів в 140-180 FPS. Середня частота кадрів достатньо висока, щоб повною мірою реалізувати можливості Quad HD 144-165 Гц моніторів.

Microsoft Flight Simulator

Єдина в своєму роді гра з деталізованою картою всієї Земної кулі має високі вимоги до CPU, та навіть найважча локація «New-York» під силу такій конфігурації. Завдяки NVIDIA Frame Generation отримуємо більше 110 FPS в середньому, що без FG є недосяжним показником. Навіть найпотужніші процесори сучасності далекі від такої плавності, якщо ігнорувати цю чудову технологію. Затримки вводу достатньо низькі, щоб впевнено маневрувати попри високі хмарочоси, а картинка ідеально плавна.

Starfield

Серйозна критика цієї гри на релізі дала свої плоди. На даний момент Starfield підтримує DLSS, Frame Generation, розробники покращили продуктивність, гра почала працювати значно стабільніше та з вищим FPS. В густонаселених локаціях отримуємо неймовірні 150+ FPS з максимальними налаштуваннями графіки. Красиве та чітке зображення, ідеальна плавність, низькі затримки вводу та безмежний простір для дослідження ігрового світу.

Енергоспоживання, нагрів, рівень шуму

Окрім самої продуктивності в ПК є чимало інших важливих характеристик, а саме стабільність роботи системи, робочі температури, рівень шуму, а також енергоспоживання. Виміряли всі ці показники і були приємно здивовані ефективністю всієї збірки MSI.

ATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSI

З розетки весь ПК споживає 78 Вт в простої, що насправді досить мало, включаючи 7 вентиляторівATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSIATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSI4 корпусні, 3 на СРО, розігнану пам’ять, два швидкісні накопичувачі, а також RGB підсвічування всіх елементів. Без навантаження процесор потребує лише 7-10 Вт, тобто в 3-4 рази менше за AMD Ryzen 9 7900.

Під максимальним навантаженням датчики AIDA 64 показували енергоспоживання процесора до 175 Вт, що є приблизним максимальним значенням для Intel Core i5-14600K без ручного розгону. Це свідчить про стабільну роботу материнської плати, яка в свою чергу почувала себе «наче на курорті», не отримуючи серйозного навантаження. Весь ПК в процесорному стрес тесті AIDA 64 та Cinebench 2024 споживав 255 Вт.

ATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSI

Стрес тест Furmark показав, що з розетки комп’ютер потребує до 400 Вт, але найважчим сценарієм виявились вимогливі відеоігри. Starfield повністю завантажує відеокарту, а також змушує напружитися процесор. Максимальне споживання енергії з розетки склало майже 540 Вт.

При такому значному енергоспоживанні температури компонентів залишалися досить низькими. Процесор нагрівся до 74 °C, й то лише на P-Cores. Енергоефективні ядра холодніші на 14 °C.  Частота обертання вентиляторів системи рідинного охолодження була невисокою.

ATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSI

Система MSI MAG CORELIQUID E360 White приємно здивувала співвідношенням шуму до температур. Лише 1500 об/хв було достатньо, щоб вгамувати такий вимогливий до живлення процесор при 100% завантаженості.

В комбінації з тихими вентиляторами і шумоізоляцією корпуса отримуємо тиху і стабільну роботу всього ПК з адекватними температурами. В реальних умовах використання оберти були ще нижчими, тому впевнено можна заявити, що СРО впоралась зі своїм завданням.

Відеокарта MSI RTX 4070 Ti GAMING X SLIM WHITE 12G вразила не менше. Це одна з найтихіших відеокарт в тонкому дизайні на ринку. Шумометром зафіксували лише 35 дБ в тесті Furmark на відстані 1 м від ПК. Вентилятори встигали відводити 285 Вт тепла з частотою 1500 об/хв і при чому залишались напрочуд тихими.

ATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSI

Пішли ще далі, поставивши смартфон з мікрофоном ще ближче, безпосередньо біля самої відеокарти всередині корпуса. Навіть за таких умов MSI RTX 4070 Ti GAMING X SLIM WHITE 12G була напрочуд тихою. Її не чути за розмовою двох людей в кімнаті чи низьким рівнем звуку вбудованих в монітор динаміків під час гри.

Температура відеокарти при цьому піднялася до 77 °C. Бекплейт графічного адаптера нагрівся до 48-52 °C. Крім цього перевірили температуру інших компонентів пірометром:

Материнська плата зовсім не боїться цього процесора, нагріваючись до 40-42 градусів. Конденсатори, радіатори живлення, дроселі після тривалих стрес тестів мали адекватні температурні показники. Найбільше здивував радіатор накопичувача, який важко нагріти до 40+°C. Це найхолодніший PCI-E 5.0 накопичувач з пасивним охолодженням на ринку.

ATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSI

Вийшов в міру економний, тихий і холодний комп’ютер. Звісно, вартість вибраних компонентів не найнижча, але кінцевий результат вартує того. Приємно працювати та бавитись за ПК, який «шепоче», а не кричить під високим навантаженням, а низькі температури – запорука довговічності компонентів.

Висновки

Зібрана «Білосніжка» є чудовим прикладом того, що сучасний ігровий ПК не обов’язково повинен виглядати стереотипним чорним ящиком. Цей яскравий та нетиповий ПК повністю з білих компонентів неабияк виділяється серед класичних ігрових АТХ-збірок. Завдяки правильно підібраним запчастинам вдалося зробити комп’ютер не лише красивим, а й добре збалансованим та максимально універсальним для різних сценаріїв.

Він підійде для креативних людей, які потребують потужного начиння для професійної діяльності, для вимогливих геймерів та технічних перфекціоністів, адже його симпатичний вигляд не залишить нікого байдужим. Крім відмінної продуктивності власник отримує невисокі температури, тиху роботу та помірне енергоспоживання. До того ж, такий ПК точно сподобається представницям слабкої статі, яким пасуватиме світла і сяюча, «зимова» збірка MSI, яка одночасно символізує силу, грацію та ніжність.

Партнер проєкту?
ATX естетика року: збираємо з нуля білосніжний ігровий комп’ютер від MSI

Це партнерський матеріал. Інформацію для цього матеріалу надав партнер.
Редакція відповідає за відповідність стилістики редакційним стандартам.
Замовити матеріал про вас у форматі PR-статті ви можете тут.

 

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: