Рубрики Статті

БМП Marder: чим ЗСУ будуть мордувати росіян

Опубликовал
Ирина Тесленко

Ще навесні минулого року український уряд надсилав запит Німеччині щодо передачі 100 одиниць бойових машин піхоти Marder. Тоді ж Міністр Оборони України Олексій Резніков у телефонній розмові з колегою Крістін Ламбрехт отримав офіційну відмову.

Однак січень 2023 року став насиченим на військово-політичні зміни. Україна домовилась з Німеччиною про передачу і БМП, і основних танків німецької армії. Українські військові вже вирушили вивчати нову техніку, тому незабаром ми отримаємо і БМП, і екіпажі для їх застосування на фронті. Чим відомі ці бойові машини та який результат вони можуть принести для українських воїнів розбираємось далі. 

Історія розробки

Разом з рішенням американців передати БМП Bradley, про які ми писали раніше, Бундесвер погодився на постачання німецького аналога – БМП Marder. Машини схожі за призначенням і обидві створювалися для протидії радянським. Тому те, що Marder створений аж у 70-х не є “мінусом” – БМП добре знає як вивести з ладу радянську техніку, яка служить росіянам.

Кіноклуб "Забагато драми" від Skvot.
10 лекцій та 10 практикумів, щоб зрозуміти мистецтво кіномови.Сформуй власний смак та бібліотеку фільмів і навчись писати рецензії.
Програма кіноклубу

Ба більше, наступні модернізації продовжували спиратися на конструкцію, яка має бути ефективною у бою проти “червоних”. До того ж нові модифікації вдало доповнювали іншу німецьку техніку. Мова йде про БМП Marder 2, яку створили у 80-х і яка за технічними параметрами маневреності не поступалась танкам Leopard 2. З огляду на розпад СРСР, виробництво наступника Marder припинилась, хоч проєкт називали найсучаснішим БМП світу. 

Однак вже у січні 2020 року компанія Rheinmetall за державним замовленням почало новий етап робіт з обслуговування 71 одиниці БМП Marder в модифікації 1А5 (з посиленим захистом від мін). Машини будуть направлені на модернізацію та оснащені за останнім словом техніки – з протитанковою керованою системою MELLS (з дальністю ракет 4 км), системою виявлення та спостереження, тепловізійним прицілом і так далі.

При цьому Німеччина не припиняє перехід на нову БМП «Puma», які наразі є основним БМП механізованих підрозділів їхньої армії, а тому можна сподіватися, що Rheinmetall підготує якусь частину відремонтованої техніки й для України. 

Навіть оголошений пакет допомоги містить 20 машин Marder, які направляє Бундесвер з власних складів і таку ж кількість передає саме компанія Rheinmetall. Створюється враження, що машини відправляються прям з “конвеєру” – все ж таки вік техніки вимагає ремонтного обслуговування, тому не дивно, що Rheinmetall активно готує Marder для бойового застосування. 

Щодо досвіду використання Marder, то машина брала участь у військових діях в Афганістані, а також у миротворчих місіях в Косово. Операторами БМП окрім Німеччини є Індонезія, Йорданія, Чилі та Греція. 

Варто додати, що Marder має широку низку модифікацій – від часу появи до сьогодні можна налічити 13 різних БМП з удосконаленнями озброєння, засобів зв’язку чи броні. Наразі в ЗМІ точиться дискусія щодо точної версії, яку отримає Україна.

Більшість сходиться в думці, що, за аналогією з Bradley, ми отримаємо найбільш численну модифікацію БМП Marder A3. Ця модифікація відрізняється покращеним захистом, наявністю кулемета на вежі, оновленим шасі та системою гальм. Також ця версія має оновлений протитанковий комплекс з тепловізійним прицілом і дальністю стрільби до 2 км. 

Головні переваги конструкції

Варто сказати, що на свій час БМП Marder була зіркою серед бойових машин, однак нині, зважаючи на поважний вік, вона все ж уступає іншим, наприклад Bradley у цифровізації та системі керування вогнем. Але ця машина є дуже надійним і перевіреним рішенням, що підтверджується тим, що німці не поспішають виводити її з обігу, не замінюючи на 100% новими Пумами. 

Гусеничне шасі Marder послугувало у свої часи основою для іншого типу машин – зенітно-ракетних комплексів, самохідних мінометів і тому подібне. У рух БМП приводить дизельний двигун Daimler-Benz MB833 потужністю 600 к.с, з яким машина може розвинути швидкість до 65 км на годину. Операційна дальність становить до 600 км, а прохідність завдяки гусениці відмінна: БМП може долати підйом до 35°, стінку заввишки 1 м, рів 2,5 м завширшки та брід глибиною 1,5 м. 

Озброєння Marder представлено основною 20-мм автоматичною гарматою Mk20 DM5 Rh202 та спареним з нею 7,62-мм кулеметом MG3. Боєзапас гармати становить 1250 снарядів, кулемета – 5000 патронів. Скорострільність гармати хоч і складає до 1000 пострілів на хвилину, але відсутність стабілізації дозволяє робити постріли короткими чергами, а не вести залповий вогонь.

При цьому  ефективна дальність стрільби становить до 300 м проти повітряних цілей, до 2,5 км проти наземних цілей. Також у БМП передбачений протитанковий ракетний комплекс MILAN 2T, який для використання має один мінус – необхідність вилазки військового назовні. 

Однією з найголовніших переваг цієї БМП – захищена сталева броня. З 1989 року БМП почала оснащуватися бронею, яка витримує 30-мм бронебійні підкаліберні снаряди. В інших версіях частіше зустрічається інформація про захист від 20-мм або 25-мм снарядів. Конструкція повністю герметизована, екіпаж складається з трьох людей – командира, навідника і водія-механіка. Місце для десанту дозволяє поміститися 5-7 особам. 

Marder відповідає сучасним параметрам західних бойових машин у системі спостереження. БМП може ефективно діяти вночі завдяки тепловізійним прицілам, чим не уступає американському Bradley. 

Технічні характеристики БМП Marder A3:

Характеристики Значення
Вага 33,5 т
Довжина 6,88 м
Ширина 3,38 м
Висота 2,97 м
Екіпаж 3 особи
Десант 5-7 бійців
Основне озброєння 20 мм Mk20 DM5 Rh202 гармата
Дальність вогню (гармата) 2-2,5 км
Додаткове озброєння ПЗРК MILAN 2T і кулемет 7,62 мм MG3
Швидкість по шосе до 65 км/год
Дальність до 600 км
Подолання перешкод
рів 2,5 м
брід 1,5 м
стінка 1 м

 

Сценарії застосування

Як і в будь-якої іншої БМП, основна задача Marder полягає у перевезенні піхоти в регіони бойових дій і вогнева підтримка. Особливість Marder в тому, що вона є чудовим доповненням німецьких довгоочікуваних танків Leopard. БМП рухається з танком в одному темпі, тому формує ударну групу для спільних дій.

БМП здатна діяти вночі завдяки тепловізорам, тому в будь-яку пору доби допоможе танкам проривати оборону. Озброєння Marder достатнє, щоб підсилювати вогневу міць групи та виводити з ладу іншу броньовану техніку ворога. 

Якщо грубо порівняти Marder з Bradley, то німецька машина уступає американцю в рівні цифровізації, що підкреслює різницю у віці машин. Однак, якщо порівняти Marder з радянськими аналогами, то німецька машина набагато захищеніша. Це така собі фортеця на колесах, з якої треба вилазити тільки тоді, коли треба зупинити ворожий танк. 

Основний сценарій використання Marder полягатиме у наступальних діях. З огляду на передачу Україні і БМП, і танків, можемо сподіватися на формування міцного “кулака” з достатньої кількості техніки для остаточного вигнання ворога з нашої землі.

Disqus Comments Loading...