Рубрики СтаттіДумка

Чи потрібні в Україні смартфони Honor — як «‎колишній»‎ бренд Huawei обходив санкції США та продовжує спонсорувати військову агресію росії

Опубликовал
Володимир Скрипін

Сьогодні в Україні офіційно стартували продажі смартфонів Honor (йдеться про офіційні продажі, а не “сірий” імпорт), але, з огляду на події минулого, та вельми неоднозначну репутацію китайського бренду, який без найменшого докору сумління відкрито працює в росії, виникає питання — а чи потрібно це взагалі?

Як Honor дистанціювався від Huawei

Спершу варто повернутися на кілька років назад та пригадати, як Honor виходила зі складу Huawei — молодіжному бренду смартфонів різко стало дуже не дуже після того, як материнська Huawei потрапила під санкції США через підозри у шпигунстві та співпраці зі спецслужбами КНР. Сама Huawei досі перебуває під санкціями США, які продовжують повільно, але впевнено знищувати бізнес китайського гіганта.

Повертаючись до Honor, у листопаді Huawei анонсувала продаж та повний вихід з управління Honor. Покупцем виступив Shenzhen Zhixin New Information Technology Co, консорціум із кількох приватних та державних підприємств, до яких Huawei не має прямого зв’язку. Це спрацювало — після виходу зі складу Huawei бренд Honor знову почав випускати смартфони з процесорами Qualcomm та сервісами Google. Свого часу проскакували повідомлення, що уряд США розглядає включення Honor у «чорний список», але зрештою цього не сталося. Кумедно, як після виходу зі складу Huawei бренд Honor анонсував нові моделі смартфонів, які тим чи іншим копіювали дизайн смартфонів Huawei.

Повернення Honor в Україну

Бренд Honor покинув ринок України влітку 2020 року, а після відокремлення від Huawei раптово повернувся у серпні 2021 року, почавши з постачань ноутбуків. Особливо показовим  є, те тоді Honor відмовився відкривати офіс в Україні — вся співпраця з українськими ритейлерами відбувалася через білоруський офіс Honor. І ось зараз Honor повертається на український ринок смартфонів офіційно, вже у “білу”— у продаж надійшли п’ять моделей смартфонів китайського бренду, включно з флагманом HONOR 90. До речі, техніка Xiaomi в Україні, яку НАЗК раніше визнало міжнародним спонсором війни, також продовжує вільно продаватися, як “сіра”, так і “біла”.

Онлайн-курс "Маркетолог" від Laba.
Пройдіть повний шлях розробки маркетингових стратегій на практиці та з фідбеком від CEO бренд-маркетингової агенції.
Програма курсу і реєстрація

Honor в росії

Honor, як і чимало інших міжнародних брендів, продовжує працювати в росії та платити податки країні-терористу, які спрямовуються на виготовлення ракет, що летять вбивати українців та знищувати українські міста. Ба більш, Honor особливо не ховається — китайський бренд став одним з лідерів російського ринку смартфонів, активно там рекламується та наймає добрих росіян.

То що робити зі смартфонами Honor в Україні?

Повертаючись до головного питання, то що робити зі смартфонами Honor в Україні? Вище об’єктивно наведені всі факти щодо позиції Honor щодо війни в Україні, тож далі самі робіть висновки та вирішуйте. Насправді ситуація не обмежується Honor — інші китайські бренди та інші міжнародні компанії продовжують напряму вести бізнес у рф та підтримувати економіку країни-агресорки значними податками до її бюджету. І це не говорячи про різні «паралельні імпорту» (читай: легалізована контрабанда) та інші схеми обходу санкцій США та ЄС.

Цілком ймовірно, що НАЗК буде послідовною у своїй політиці та невдовзі включить Honor та інші бренди в список міжнародних спонсорів війни. Фактично, єдине, як ми можемо вплинути на ту чи іншу компанію, яка лишається в росії — це постійний публічний тиск та тверда власна позиція. Питання — коли бізнес в росії стане нестерпно токсичним, а не якщо.

Disqus Comments Loading...