На початку року Broadcom остаточно придбав VMware, і раптові стратегічні зміни викликали занепокоєння серед користувачів. Серед цих змін люди називали невигідні пропозиції для малого та середнього бізнесу, відмову від безстрокових ліцензій і кінець безплатного гіпервізора ESXi. Детальний огляд змін є тут.

Рішення нового керівництва вплинуть на весь ринок технологій віртуалізації та можуть вмотивувати бізнеси шукати альтернативи: продукти VMware тепер дорожчі, а адміністраторам буде складніше отримати досвід з ними. Для багатьох ESXi раніше був точкою входу через його поширеність і легкий доступ. 

У партнерському матеріалі з німецьким провайдером IT-інфраструктурних рішень SIM-Networks його команда розповідає, які є альтернативи продуктам VMware.

Партнерський матеріал?

  1. Xen

Xen – розробка Кембриджського університету з відкритим кодом. Ця платформа набула широкої популярності та пізніше стала основою для продуктів Citrix, а також для гіпервізора хмари AWS. При цьому для користувачів доступна безплатна версія без пропрієтарних надбудовпрограмне забезпечення, яке є приватною власністю авторів або правовласників і не відповідає критеріям свободи ПЗ, що підтримує та розробляє фундація Linux.

Основна перевага Xen – висока продуктивність завдяки легкому коду та підтримці паравіртуалізації. Також віртуальні машини Xen можна мігрувати на інші фізичні сервери, не зупиняючи їх, щоб не переривати критично важливі процеси. Як гостьові ОС гіпервізор підтримує дистрибутиви Linux, Windows, FreeBSD та інші.

 

  1. Citrix Hypervisor

Пропрієтарна розробка на базі Xenце програмне забезпечення, на яке зберігаються як немайнові, так і майнові авторські права в екосистемі Citrix. Це рішення пропонує більше вбудованих можливостей корпоративним клієнтам, але доступне лише за підпискою. Утім Citrix Hypervisor вигідніший, ніж продукти VMware, особливо враховуючи нові принципи ліцензування, запроваджені Broadcom.

Citrix Hypervisor – зручне рішення для локального користування завдяки спрощеному адмініструванню та інтеграції з іншими продуктами корпорації. Також тут є комерційна підтримка. Але Xen може бути кращим вибором для бізнесу, що замовляє побудову IT-інфраструктури через розширені можливості модифікації з боку провайдера.

 

  1. KVM

KVM – популярне open-source-рішення для віртуалізації. Його часто використовують у поєднанні з OpenStack, модульною платформою для побудови хмар. Така комбінація використовувалась у хмарі Hewlett Packard Enterprise, а наразі є основою для хмари Rackspace і для публічної хмари SIM-Networks. За допомогою KVM також можна створювати віртуальні машини на окремих серверах або кластери. 

Як і Xen, KVM – легкий гіпервізор, що забезпечує швидкодію при роботі з гостьовими ОС і не забирає багато ресурсів. Але основна перевага KVM – він підтримує апаратну ізоляцію ресурсів у різних сегментах, що значно підвищує безпеку. Публічна хмара SIM-Networks побудована на базі KVM саме із цієї причини – надійна ізоляція перешкоджає будь-якій взаємодії між різними користувачами.

 

  1. Proxmox Virtual Environment

Proxmox VE – комплексне рішення для віртуалізації на базі гіпервізора KVM. Воно є дистрибутивом Linux на основі Debian, тому доступне за відкритою ліцензією. Платформа є популярною для приватних хмар – SIM-Networks має досвід побудови багатьох унікальних хмарних проєктів на базі Proxmox. Також Proxmox часто виступає альтернативою vSphere у локальних інфраструктурах.

Основна перевага Proxmox – зручний інтерфейс, що дозволяє централізовано керувати великою кількістю віртуальних машин. Платформа також має вбудовані інструменти для бекапу. Через ці характеристики Proxmox можна вважати найближчим відповідником продуктам VMware серед open-source-рішень.

 

  1. Hyper-V

Ця розробка Microsoft – найпопулярніше рішення для віртуалізації в середовищі Windows та один з основних конкурентів ESXi. Безплатна версія Hyper-V все ще доступна, попри анонс про кінець підтримки, але широкі можливості для комерційного використання пропонують лише версії із платними ліцензіями. Саме цей гіпервізор є основою хмари MS Azure.

Як нативний продукт Microsoft Hyper-V зручний в інтеграції з гостьовими ОС Windows і доступний для адміністраторів, що мають більше досвіду із продуктами Microsoft. Але цей гіпервізор має лише обмежену підтримку запуску інших операційних систем. Ефективно працювати з віртуальною машиною на базі Linux за допомогою Hyper-V можна лише після доопрацювань.

Дізнатись більше про можливості для свого бізнесу.

 

Що важливіше для бізнесу: технологія чи постачальник

Хоча функціонал платформи віртуалізації, безперечно, впливав на можливості бізнесу, нещодавні зміни у VMware і досвід SIM-Networks демонструють, що дії корпоративного постачальника можуть дуже швидко змінити умови для бізнесу. Сьогодні продукт задовольняє всі потреби компанії, а завтра постачальник підвищить ціни вдвічі й обмежить лінійку сервісів – такі несподіванки йдуть усупереч будь-якому стратегічному плануванню з боку клієнта. 

Незалежність від транснаціональних постачальників, які в першу чергу керуються макроекономічними інтересами, – один з головних принципів SIM-Networks. Це лягло в основу стратегічного вибору будувати власну хмару на базі open-source-рішень KVM та OpenStack. Нас неможливо позбавити доступу до одного з основних продуктів чи змусити підвищити ціни для клієнтів через зміни в політиці ліцензування. 

Цей принцип також відрізняє наш підхід до роботи з бізнесами від підходу провайдерів-гігантів. Досвід Broadcom демонструє, що корпорації, орієнтовані на масові продажі, значно менш чутливі до втрати клієнтів через непопулярні зміни – одні підуть, інші прийдуть. Такий підхід неможливий для компанії, яка хоче будувати партнерські стосунки із клієнтами – саме в цьому полягає пропозиція SIM-Networks.

Якщо вас зацікавила міграція з платформи VMware, залиште заявку за посиланням та отримайте безплатну консультацію. Вибір платформи віртуалізації та архітектури всього рішення залежатиме виключно від завдань вашого бізнесу. Фахівці відділу B2B, проєктні менеджери й інженери SIM-Networks обговорять з вами деталі проєкту, і ви отримаєте пропозицію на основі власних потреб.

Партнерський матеріал?

Підібрати продукт для своєї IT-інфраструктури

Це партнерський матеріал. Інформацію для цього матеріалу надав партнер.
Редакція відповідає за відповідність стилістики редакційним стандартам.
Замовити матеріал про вас у форматі PR-статті ви можете тут.

 

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: