Ніша edTech (освітніх технологій) переживає стрімке зростання, завдяки численним стартапам, які пропонують інноваційні рішення для навчання та розвитку. Історії успіху таких платформ, як LMS Collaborator, Softbook LMS та Thinkific, наочно демонструють, як підприємці можуть перетворювати виклики на можливості. У цій статті ми розглянемо шлях цих стартапів від їх заснування до нинішніх досягнень і впливу на освітній ринок.

Для опису історії появи стартапів у ніші edTech ми обрали LMS Collaborator, Softbook LMS та Thinkific, оскільки вони є яскравими прикладами успішних проєктів, що виросли з конкретних потреб та інноваційних ідей. Ці платформи не тільки демонструють різноманітність підходів до онлайн-освіти, але й мають значний вплив на ринок чи широкі перспективи завдяки своїм унікальним функціям та бізнес-моделям.

Партнерський матеріал?

LMS Collaborator 

LMS Collaborator – багатофункціональна платформа для навчання, адаптації та атестації персоналу.

Кращі стартапи народжуються з неочевидних проблем. Засновники LMS Collaborator працювали представниками іншої LMS в Україні. Вони займались впровадженням корпоративного навчання для клієнтів. В процесі роботи стикались з великою кількістю проблем та запитів на доопрацювання системи. Коли зрозуміли, що впровадження чужого продукту та відповідальність за нього перед клієнтами – не для них, ризикнули створити власну LMS.

Днем народження LMS Collaborator називають 6 листопада 2013 року. За словами засновників, вони помітили суттєву різницю між дистанційним навчанням студентів в університетах та навчанням дорослих людей, і саме на цьому побудували основні принципи своєї системи.

Першими їхніми клієнтами стали мережа аптек «Конекс» та компанія BROCARD. Їм потрібно було централізовано організувати та провести навчання персоналу. Послугу успішно надали, тому компанії користуються послугами платформи досі.

За 10 років LMS Collaborator випустила понад 100 оновлень. На платформі створено понад 300 порталів для дистанційного навчання персоналу понад 100 клієнтів. Ця LMS допомагає навчатись близько 100 000 клієнтів.

Найпопулярніші послуги серед клієнтів: онбординг, продуктове навчання, індивідуальні плани розвитку.

Основні причини розвитку LMS Collaborator: різке збільшення кількості клієнтів, локадун, повномасштабне вторгнення.

В процесі роботи в компанії з’явились проєкти-супутники. Наприклад, з 2018 року компанія створила «E-learning bootcamp El`Lab» – незалежну подію для розвитку сфери корпоративного e-learning. Її проводять щороку. Кожна подія має певну тему, в ній беруть участь кілька команд, які відповідають за корпоративне навчання у компаніях. За кілька днів команди проходять навчання та виконують практичні завдання з менторами. Всього вже відбулось 6 подій «E-learning bootcamp El`Lab».

Наступна платформа призначена для маркетингу та продажу курсів, а не просто для їх розміщення. Можливо, саме тому вона охоплює таку широку аудиторію – від корпорацій до індивідуальних підприємців і творців, які прагнуть монетизувати свою експертизу.

Перейти на сайт LMS Collaborator.

 

Softbook LMS

Softbook LMS – українська платформа для створення, продажу та проведення онлайн-курсів та тренінгів. Це продукт IT-компанії Softbook, яка розробляє інструменти та продукти для ринку онлайн-освіти.

Класична історія появи: двоє університетських друзів Євген Суслов та Олександр Малєєв почали разом працювати над оформленням онлайн-шкіл. За кілька років роботи вони зрозуміли, що український edTech-ринок потребує якісних інструментів і вони знають, який вигляд повинна мати досконала онлайн-платформа.

Так у 2019 році вони створили першу версію платформи для перевірки гіпотези. Вона підтвердилась, а перші клієнти дали необхідну інформацію для розвитку. Завдяки цьому того ж року з’явилась LMS, яка пізніше отримала назву Softbook. У 2020 році засновники скоротили кількість напрямків роботи компанії та зосередились на розробці LMS.

Вона створена за прикладом екосистеми Google – клієнт має один акаунт і з його допомогою користується усіма інструментами Softbook.

Її основні клієнти – це онлайн-школи, експерти, коучі та компанії. 

Одним із перших клієнтів Softbook LMS став засновник агенції LeadMarketing Мирослав Лясковець. Під час пандемії він шукав платформу, яка допоможе йому самостійно проводити заняття, супроводжувати сотні студентів і захистити контент від несанкціонованого завантаження. Серед чотирьох варіантів перемогла Softbook LMS – підприємець за один день завантажив свій відеокурс на 100 годин. Користується платформою досі через ціну, зручність та якість обслуговування.

Євген Сухарєв, засновник Київської Школи Клінінгу шукав платформу, на яку можна було б “переїхати” з російської платформи. Став клієнтом Softbook LMS через зрозумілу структуру, зручний конструктор курсів, вартість користування і невелику кількість обмежень. 

 

Клієнти обирають Softbook LMS через:

  • Гнучкість та можливості платформи для розробки курсів
  • Засоби відстежування процесу навчання 
  • Інструменти для маркетингу та продажів
  • Чуйну службу підтримки

Також платформа має вбудовану реферальну програму, яка дозволяє клієнтам заробляти на рекомендаціях.

На Softbook LMS регулярно виходять оновлення функціонала, а її команда проводить щорічні тематичні конференції для учасників edTech-ринку з зірковими спікерами сфери.

Наступна платформа дещо старша за Softbook LMS і може похвалитись присутністю на біржі і досить специфічним наповненням тарифів. Можливо, це наслідок професії її засновника.

Більше про Softbook LMS.

 

Thinkific

Thinkific — це хмарна платформа, яка допомагає підприємцям та компаніям створювати, продавати та проводити онлайн-курси. 

Основна аудиторія: бізнес та підприємці.

Компанію створив юрист Грег Сміт, який викладав уроки LSAT в UBC, а одного разу вирішив провести курс LSAT (підготовчий курс для вступу в юридичні школи США) онлайн, за допомогою свого брата Метта Сміта. Так він хотів охопити більшу аудиторію студентів та заробити на цьому. Його онлайн-курс став настільки успішним, що перевищив доходи від практики корпоративного права. Цей успіх надихнув інших підприємців і вони почали цікавитись подібним інструментом заробітку.

Грег та Мет разом зі співзасновниками Мірандою Ліверс і Метом Пейном вирішили створити найкращу платформу для розробників курсів і компаній, які прагнуть навчати клієнтів і потенційних клієнтів.

Так у 2012 році у Ванкувері (Канада) з’явилась LMS Thinkific.

Ключові аспекти Thinkific:

  • Легкість налаштування – ця LMS створена для підприємців, які хочуть контролювати всі дані своїх продуктів
  • Орієнтація на учнів – інструменти платформи також спрямовані на досвід та потреби студентів.
  • Підтримка – компанія створила команду підтримки, яка не тільки допомагає підприємцям, а й надихає та підтримує.
  • Розширення можливостей – платформа надає низку бізнес-інструментів для маркетингу та розвитку курсів, дозволяє інтегрувати інші програми, відстежувати замовлення, конверсії, збирати відгуки студентів тощо.

На сьогодні понад 50 000 підприємців та компаній користуються Thinkific для створення та продажу курсів. Вони вже навчили понад 25 млн людей зі 190 країн і заробили понад 650 млн доларів.

У 2021 Thinkific вийшла на біржу. Її доходи виросли на 80%, виросли також і збитки, які продовжили зростати й наступні роки. Згодом ситуація стабілізувалась.

Детальніше про платформу Thinkific.

 

Історії стартапів у ніші edTech, таких як LMS Collaborator, Softbook LMS та Thinkific, демонструють, як інновації та підприємницький дух здатні змінювати освітній ландшафт. Кожен з цих проєктів розпочинався з конкретних викликів і проблем, які засновники перетворили на можливості для розвитку і вдосконалення. Їхній успіх підкреслює важливість адаптації, постійного вдосконалення та чуйного ставлення до потреб клієнтів. Вони не тільки покращують доступ до якісної освіти, але й стимулюють економічний розвиток та створюють нові можливості для навчання і професійного зростання.

Партнерський матеріал?

Детальніше про LMS Collaborator

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: