Рубрики Статті

Хочу бути DevOps Engineer: що треба знати та де вчитися

Опубликовал
Ирина Тесленко

DevOps інженер — рідкісний айтівець, за пошуком вакансій на різних порталах можна знайти до 200 пропозицій максимум. Однак коли відсортувати всі пошукові запити за розміром зарплати DevOps часто займають верхні позиції. DevOps становлять малу частку від інших ІТ-спеціальностей і хоч ринок пропонує менше варіантів роботи, ніж це було в минулому, інженери DevOps стійкіше переносять кризу та продовжують працювати.

Інженер DevOps допомагає налагодити ефективну роботу розробників з іншими членами команди. Цей спеціаліст об’єднує компетенції як в програмуванні, так і в задачах оптимізації роботи бізнесу. Наприклад DevOps готує серверну інфраструктуру для розгортання програмного забезпечення, працює над завантаженням коду на сервери та постійно відстежує, щоб усе працювало без помилок та збоїв.

Навички, необхідні для DevOps інженерів, є досить різноманітними. Вони повинні володіти знаннями в галузі програмування та розробки, розуміти принципи автоматизації, володіти навичками роботи з контейнерами (наприклад, Docker) та оркестраторами (наприклад, Kubernetes), бути знайомими з різними інструментами для CI/CD, знати основи мережевих технологій та безпеки.

З чого ж почати, щоб стати DevOps Engineer? Ми заощадили вам час і підібрали кілька навчальних програм, з якими можна зробити перші кроки до омріяного оферу.

Онлайн-курс "Ціноутворення для виробників та ритейлу" від Laba.
Масштабуйте бізнес, незалежно від конкурентів, завдяки оптимізації стратегії ціноутворення.Досвід та фідбек від Senior Product Manager Pricing Platform у Zalando.
Детальніше про курс

Introduction to DevOps

DevOps інженери відіграють вирішальну роль у злагодженій роботі всього технологічного процесу, тому пройти курс за пару місяців і зрозуміти всі нюанси роботи неможливо. Однак структурована програма для початку допоможе уникнути багатьох помилок під час навчання та легше перейти з іншої спеціальності.

Курс “Вступ до DevOps” від Coursera, хоч і розрахований на новачків, однак все одно вимагає базового рівня знань в ІТ або наявність технічної освіти. Сфера відповідальності DevOps спеціаліста широка, а тому й курс складається аж з 6 модулів. Програма містить основні теми, в яких розповідається про підходи в роботі інженера та його задачі, вивчаються методи розробки програмного забезпечення, хмарні мікросервіси, автоматизоване безперервне розгортання та створення стійкого коду.

Також на курсі приділяють багато уваги організаційним моментам, щоб майбутній інженер DevOps розумів нюанси роботи в міжфункціональних командах і чітко розподіляв обов’язки.

Після курсу не вийде надсилати резюме на посаду junior, однак вийде зрозуміти більше про професію та визначитись з наступними кроками навчання. 

Курс DevOps-інженер у Києві

Спеціаліст DevOps виконує свою роботу добре, коли гарантує високу швидкість впровадження нових функцій та знижує ризики збоїв. Курс від IT Step Academy призначений як для початківців-розробників, яким хочеться краще зрозуміти інструментарій для роботи, а також для тестувальників і системних адміністраторів. 

Програма курсу доволі розширена, а тому навчання триває 10 місяців з двома заняттями на тиждень. Передбачена як офлайн форма навчання для мешканців столиці, так і онлайн підготовка для всіх охочих з інших міст.

По закінченню навчання студент ознайомиться з усім необхідним для роботи — методологією DevOps, автоматизацією розгортання та забезпечення приватності даних, налаштуванням серверів, заливки коду та перевірки середовища. Фіналом навчання стане отримання диплома міжнародного зразка від Академії IT STEP, який можна буде прикріпити до резюме під час пошуку роботи. 

Онлайн-курс DevOps

Школа Hillel створила курс, який підійде тим, хто вже знайомий з основами мережевих технологій і операційною системою Linux. Навчальна програма складається з 32 занять, розрахована на навчання 2 рази на тиждень. 

Студент отримає підготовку з програмування та системного адміністрування, дізнається про процес контейнеризації з використанням Docker, управління web-серверами, використання Ansible та Terraform. Додатково курс містить блок про роботу з операційною системою Linux і архітектурою проєктів.

Курс допоможе розібратися з unix-системами, технологіями Аnsible, Elasticsearch, Logstash, Kibana, інструментами автоматизації, а також побудовою інфраструктури. 

Онлайн-курс Devops Engineer від r_d

На платформі robot_dreams також розроблена комплексна програма підготовки DevOps інженерів. Курс розрахований на системних адміністраторів, розробників (як початківців, так і з досвідом), спеціалістів підтримки. Також програма може бути цікава фахівцям, які замають посади Tech Lead, Team Lead, адже вивчення методології DevOps дозволить розуміти інфраструктуру та приймати бізнес рішення з врахуванням всіх ризиків і переваг. 

Курс допоможе спеціалістам розробляти та оптимізувати продукти з високим рівнем стійкості до відмов і збоїв. Розробникам навчальна програма допоможе розібратися в процесах роботи над автоматизацією та написанні інфраструктурного коду. 

Програма містить 33 блоки від основ до стратегій пошуку роботи, а завдяки актуальності інформації студент може бути впевнений, що вивчить як базу, так і нові підходи. Лектором курсу виступає практик з досвідом понад 5 років у міжнародних компаніях. 

Наприкінці курсу студенти захищатимуть фінальні проєкти, кожен отримає фідбек від лектора та зможе доповнити резюме прикладами отриманих знань. 

Google Cloud Certification: Cloud DevOps Engineer

Цей курс вузькоспрямований на вивчення хмарних платформ і отримання професійного сертифіката Google Cloud Professional DevOps Engineer. Це комплексна програма готує до роботи зі службами Google Cloud, навчає принципів SRE, методам моніторингу та усунення несправностей. 

Навчальна програма складається з серії курсів, вони розбиті на 5 блоків підготовки. Перший призначений основам і вимагає 8 годин на проходження, другий блок про Google SRE Culture триває 7 годин, третій 8-годинний блок орієнтований на вивчення хмарної інфраструктури Google. Четвертий блок розповідає про ведення журналів, моніторинг і спостереження в Google Cloud і вимагає найбільше — аж 16 годин на проходження. А завершальним блоком виступає серія про початок роботи з Google Kubernetes Engine та триває 10 годин. Орієнтовно все навчання триває 5 місяців з розрахунком графіку по 3 години на тиждень.

По закінченню студент отримає визнаний сертифікат, який підтверджує професійні навички та дозволить підсилити CV під час пошуку роботи.

Disqus Comments Loading...