Ігрова консоль для роботи: чи може Xbox Series S замінити ПК?

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

В багатьох людей склався стереотип, що комп’ютер виключно для роботи, а ігрова консоль лише для розваг, хоча насправді сучасні приставки можуть значно більше. На прикладі Xbox Series S перевірили чи потрібен персональний комп’ютер, якщо вдома вже є сучасна ігрова консоль. Протестували цей «ПК» в неігрових сценаріях, пошукали головні недоліки, компроміси та нюанси. Після цього готові поділитися досвідом з читачами, відповівши на головне питання: «Чи може Xbox замінити домашній комп’ютер?».

Тестовий стенд

Перевіряли неігрові можливості консолі з таким обладнанням:

Програмне забезпечення

Ігрові консолі від Microsoft працюють на фірмовій операційній системі, яка має трохи спільного з класичною OS Windows, але не в плані інтерфейсу. UI простий, адаптований для диванно-геймпадного використання. Попри акцент на контролері Xbox, консоль без проблем дружить з клавіатурою та мишею. Система бачить майже будь-яку периферію, включаючи зовнішні накопичувачі.

Онлайн-курс "CRM-стратегія" від Laba.
Прокачайте комплексне бачення CRM маркетингу, щоб покращити клієнтський досвід і збільшити конверсію.Навчіться вимірювати активність клієнтів та ефективність програм лояльності.
Детальніше про курс

Курсор миші не працює майже ніде крім браузера та сумісних відеоігор. Після класичних операційних систем навігація здається дивною, казуальною, незвично простою. Звикнути до такого спрощеного інтерфейсу можна за 10-20 хвилин використання.

Операційна система Xbox Series S має чимало неприємних програмних обмежень. Наприклад, неможливо зробити знімок екрана десь крім гри. Єдиним варіантом залишається використання зовнішньої карти захоплення, якої не було на момент написання цього матеріалу, тому використали улюблений метод професіоналів – фото екрана.

Магазин програм надзвичайно бідний на все, що не стосується відеоігор. Утиліт мінімум, а корисних майже немає. Можна знайти хіба що файловий менеджер, YouTube, Netflix, Telegram тощо.

Смартфон Samsung з док-станцією Dex дає значно більше можливостей, даруючи досвід типової Linux машини з величезною бібліотекою софту. Прошивка Xbox Series S обмежена та відразу сковує користувача з клавіатурою та мишею.

Перед початком використання важливо забрати величезну чорну рамку з браузера та інших програм. За замовчуванням браузер відкривається у вікні, яке займає не більше 70% площі екрана. Перетягувати вікно чи змінювати його розмір не можна, тому відразу ліземо в налаштування системи і виправляємо.

Сценарії використання

Для певної частини казуальних користувачів в комп’ютері достатньо лише однієї програми, а саме вебпереглядача. На такій концепції побудовано популярні Google Chromebook. Сучасний браузер справді замінює майже все, адже дозволяє працювати з веб додатками. Версія Edge для Xbox Series S не така функціональна, як можна собі уявити, адже має декілька компромісів, про які піде мова.

Перш за все можна забути про розширення. Встановити браузерні розширення з офіційного магазину неможливо. Завжди отримуємо помилку під час встановлення. Ще один важливий нюанс стосується курсора. Окрім свого огидного вигляду та гігантських розмірів курсор часто зникає в деяких вебпрограмах.

Наприклад, у Figma не вийде працювати повноцінно, адже на робочому полі стрілка миші просто зникає. При роботі з великими проєктами Figma відчувається легке гальмування. Переглядати сценарії можна, але комфорту немає. На більшості сайтів потрібно зменшувати масштаб. За замовчуванням шрифти величезні, інформації вміщується мало, наче це екран смартфона переміщений на монітор.

В Google Docs можна редагувати документи, в тому числі таблиці, презентації, нотатки тощо. Не стане проблемою запустити віртуальну машину чи емулятор. Майже всі великі хостинг провайдери дають можливість працювати з VPS/VDS сервером безпосередньо з браузера. Виглядає це так: купуємо сервер, заходимо через VNC переглядач в консоль і керуємо віддаленим комп’ютером – все як на класичному ПК чи ноутбуці.

Оскільки геймпад Xbox Series S має 3.5 мм роз’єм, до нього можна приєднати гарнітуру. Браузер бачить мікрофон, що дає змогу використовувати ігрову консоль для онлайн конференцій, дзвінків, віддаленої роботи, навчання тощо. Головне, щоб потрібна програма мала вебверсію.

Якщо коротко підсумувати, браузер Edge в Xbox Series S дозволяє:

  • Редагувати та переглядати документи;
  • Запускати віртуальні машини та емулятори;
  • Проводити онлайн-конференції;
  • Читати новини, писати токсичні коментарі на ITC;
  • Слухати музику, переглядати фільми;
  • Редагувати фото/відео в онлайн редакторах;
  • Працювати з нейронними мережами;
  • Користуватися віддаленим комп’ютером;
  • Працювати з електронною поштою;

Цей перелік можна було б продовжити ще на сотню пунктів, додаючи свої сценарії використання. По суті це можливості майже будь-якого комп’ютера, де встановлено сучасний вебпереглядач.

З величезною бібліотекою онлайн додатків майже немає обмежень, крім однозадачності. Перемикатися між вкладками не рекомендовано, адже консоль регулярно перезавантажує їх. Xbox Series S виділяє мало оперативної пам’яті на все, що не стосується ігор, тому одночасно можуть працювати лише 1-2 вкладки.

Робоча продуктивність Xbox Series S

Щоб максимально об’єктивно оцінити продуктивність консолі запустили популярні веб бенчмарки. Результати в Speedometer 3 залишають бажати кращого: 4 бали – це рівень середньостатистичного Android смартфона середньо-високого класу.

Для порівняння, Apple iPhone, MacBook чи Mac Mini в цьому тесті набирають в 6-7 разів більше балів. До сучасних Windows ноутбуків приставці також далеко, що відчувається «на око» і без тестів. Важкі додатки завантажуються повільно, відчувається в’язкість, наче браузер працює в желе чи моторній оливі 15W-40.

Пропорції зберігаються для інших бенчмарків, таких як Google Octane 2.0, Jet Stream та WebXPRT4. Очевидно пристрій має серйозні програмні обмеження та виділяє невелику частину начиння для неігрових завдань.

Завдяки високому «gaming пріоритету» Xbox Series S показує стабільний FPS в іграх, в той час, як оновлення Windows в бюджетному ПК може завантажувати 4-ядерний процесор на 30-40%, а SATA SSD диск на 80%, що своєю чергою просаджує частоту кадрів.

Для браузера Edge в Xbox Series S доступна лише мізерна частина потужності ігрової приставки, але й цього вистачає для базових завдань. Єдиною перепоною стануть важкі веб додатки, які потребують багато оперативної пам’яті. Наприклад, Google Earth не запускається через дефіцит ОЗП, хоча звичайні 2D карти працюють без проблем.

В додатку YouTube можна відтворювати відео високої якості. Пропусків кадрів майже немає, 4K контент працює без проблем. Перегляд відео на сторонніх сайтах в браузері також не викликає труднощів. Самі сайти працюють не плавно, але фільми відтворюються легко.

Ціна консолі та комп’ютерів

Вартість Xbox Series S White складає 12 000 грн, хоча можна знайти й дешевші екземпляри, ввезені неофіційно. За ці гроші можна зібрати комп’ютер, який буде швидшим та більш функціональними у всьому крім відеоігор. Ігровий ПК з потужністю Xbox Series S вийде на 50-80% дорожчим, великим, споживатиме у 2-3 рази більше електроенергії та нізащо не буде таким же тихим.

Прямих ПК-альтернатив в Xbox Series S на ринку немає (низькоякісні варіанти від Minisforum зі слабкими iGPU не рахується). Ще одним варіантом залишається моноблок, який вміє працювати і як монітор. Працюємо за ПК в дорослих програмах – вмикаємо консоль і граємо в дитячі відеоігри на тому ж самому робочому місці без жодних додаткових кабелів, хаосу та інших неприємних «бонусів» властивих власникам ПК.

Переваги: низьке енергоспоживання та компактні розміри; висока ігрова продуктивність; низька вартість; мінімальний рівень шуму; простота у використанні;

Недоліки: консоль виділяє мало потужності на неігрові сценарії; неможливо працювати з кількома програмами одночасно; регулярне перезавантаження фонових вкладок в браузері; немає підтримки браузерних розширень; мала кількість корисних програм в магазині; примітивний інтерфейс з мінімальним функціоналом;

Висновки

За наявності клавіатури/миші Xbox Series S справді може замінити комп’ютер, але сценарії його використання будуть досить обмеженими. Завдяки повноцінному браузеру Microsoft Edge приставка покриває левову частину неігрових потреб більшості геймерів, але з серйозними нюансами, з якими доведеться змиритися.

Попри програмні недоліки та не найкращу швидкодію власник Xbox може писати тексти, заповнювати таблиці, створювати презентації, проводити онлайн конференції, користуватись віддаленими серверами через з допомогою VNC та багато іншого.

В сучасному браузері справді можна майже все: редагувати фото і відео, запускати віртуальні машини, переглядати фільми на піратських сайтах, знайомитися в соціальних мережах тощо. Власне до появи дешевих смартфонів з великими екранами саме такими речами на комп’ютері займалася велика частина населення.

Веб-додатків наразі так багато, що браузер майже повністю замінює всі класичні програми за кількома винятками. Звісно, такий «комп’ютер» не підійде для професіоналів, яким принципово потрібне серйозне ПЗ для роботи, але для навчання школяра і базових потреб цілком згодиться, нехай і без багатозадачності. Тобто впевнено можна сказати, що за наявності Xbox, клавіатури і миші можна обійтися без ПК в більшості випадків.

Хтось скаже, що це черговий програш для гордої спільноти «pcmasterrace», але фанати досі підтримують конаючу платформу, не даючи їй надто швидко піти в небуття. Саме тому ми досі не маємо повноцінного десктопного функціонала в ігрових приставках. Можливо, компанії Microsoft варто переглянути свої плани щодо майбутнього Xbox, зробивши його більш універсальною заміною ПК?

За потенційного вимирання класичних ПК було б цікаво побачити новий Xbox, який вміє працювати наче стаціонарний комп’ютер зі зручним інтерфейсом (з вікнами) і без дурнуватих програмних обмежень, а ще з високим рівнем швидкодії. Наразі маємо такий собі «комп’ютер з аліекспресс» з базовим функціоналом для мінімальних потреб, який аж ніяк не замінює систему для професіоналів.

Disqus Comments Loading...