Інвестиції в «Сімейні молочні ферми»: як підтримати українське село та заробити від 21% річних

Опубликовал
Партнерский материал

Інвестиції в сільське господарство новий тренд. На них раптово перемикнулися і мільярдери. Наприклад, найбільші землевласники в США – Білл і Мелінда Гейтс: їхній спільний фонд підтримує фермерів по всьому світу. Компанію подружжю Гейтсів складають Джордж Сорос, Майкл Блумберг, Джон Полсон і багато інших. В Україні можна вкластися у проєкт «Сімейні молочні ферми». Так ви одночасно підтримаєте фермерів і зможете заробити.

У партнерському матеріалі із проєктом «Сімейні молочні ферми» розповідаємо, як працює такий формат. 

Партнерський матеріал?

Яка зараз ситуація з агросектором

За приблизними підрахунками повномасштабна війна знищила четверту частину агросектора України, а збитки склали $40 млрд. Однак сільське господарство не втратило пріоритету, акцент на його розвиток перемістився зі східних областей у спокійніші регіони. 

«Сімейні молочні ферми» є одним з перших проєктів в Україні в сільському господарстві, який почав залучати гроші приватних інвесторів для розвитку бізнесу. Зараз мережа сконцентрована в західних областях України, хоча є учасники й на Полтавщині, і на Миколаївщині. Таку модель фінансування використовують усе частіше. Наприклад, зараз з’явилися такі проєкти, як «Твоє коло» – це земельні інвестиції, а також «Як бджола». 

До повномасштабної війни завдяки проєкту «Сімейні молочні ферми» фермери постачали молоко на заводи. Він же брав на себе й усі ризики, а саме відповідав за вчасні розрахунки та якість продукту. Але плата від молокозаводів за сире молоко зараз вже не дозволяє фермерам нормально утримувати господарства та заробляти. У середньому вони приймали молоко за ціною 810 грн за літр.

Саме ця ситуація започаткувала новий напрям у «Сімейних молочних фермах» молочне перероблення. Власне перероблення дає можливість збільшити прибуток фермерів у два-три рази і це найкращий варіант для бізнесу серед дрібних і середніх господарств. 

Як отримати дохід і підтримати економіку? Подивитися відгуки інвесторів можна тут.  

Як працює молочне перероблення

Працювати над новим напрямом почали у травні 2022 року, виробництво організували на базі промислової ферми в селі Здовбиця Рівненської області. У листопаді 2022 року отримали експлуатаційний дозвіл від Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів (HACCP). Також закупили обладнання Tessa Dairy Machinery Ltd (Ізраїль) та підготували цехи.

На початку березня 2023 року асортимент складав вже 11 позицій: тверді та розсільні сири, масло, сметана, молоко, кисломолочний сир.

Продукція під торговельною маркою «Сімейних молочних ферм» продається в магазинах Рівненської, Волинської і Хмельницької областей понад 20 точок. Також зробити замовлення можна в онлайн-магазині, продукти доставлять «Новою поштою».

Продукція «Сімейних молочних ферм» досить популярна серед споживачів: співробітникам проєкту часто доводиться чекати на замовлення декілька днів. Сьогодні сироварня випускає близько 9 тонн молочної продукції на місяць. Але цього не достатньо, щоб задовольнити попит. Тому для проєкту планують закупити додаткове обладнання.

Що дасть вам інвестиція в молочних фермерів України? Дізнайтеся деталі. 

Крім власного виробництва команда проєкту допомогла кільком фермерам-учасникам отримати гроші, щоб придбати обладнання та відкрити власні сироварні. Це три сироварні на Волині, дві на Хмельниччині, стільки ж на Рівненщині. Деякі зараз налаштовують обладнання, але до кінця року мають запрацювати повноцінно всі. Також очікується відкриття нових сироварень.

Загалом проєкт «Сімейні молочні ферми» планує змінити модель роботи з фермерами. Зокрема, у місцях, де багато молочних господарств, планують створювати сироварні: туди місцеві могли б здавати молоко за вищою ціною. До кінця року хочуть запустити до шести таких хабів. Зараз працюють три сироварні, ще дві на завершальній стадії.

Оля Дзядович, менеджер з якості електронних даних, IQVIA Україна

Я приєдналася до спільноти інвесторів «Сімейні молочні ферми» у липні 2020 року. Я не просто хотіла диверсифікувати інвестиційний портфель. Мене мотивувала також можливість підтримати чудову ідею, яка має глибокий ефект. Ми змінюємо обличчя українського села, покращуємо добробут фермерів, розвиваємо молочне тваринництво в Україні. І, крім цього, я можу мати пасивний прибуток від своїх інвестицій. Щодо останнього, то я нещодавно отримала перші дивіденди, і це стало приємною несподіванкою.

Малі сімейні молочні господарства – це серце села, і якщо вони зникнуть, це призведе до загибелі багатьох сіл в Україні. Я народилася та виросла в селі. І в мене залишилися приємні спогади про ці часи. У нас завжди були корівки. Мені дуже сумно читати теперішню статистику про значне скорочення поголів’я корів. Адже все-таки хочеться, коли подорожуєш на автомобілі, щоб мої діти бачили корів, які пасуться на лузі.

І саме через це я інвестувала у проєкт «Сімейні молочні ферми». Я задоволена, що їхні результати перевершують мої очікування. 

Інвестиційна позика

Команда проєкту постійно шукає можливості, щоб проєкт став прибутковішим завдяки суміжним бізнесам. Так, почали виробляти органічне добриво, вирощувати та виготовляти корм і кормові домішки для корів. У майбутньому планують побудувати господарство, де зможуть вирощувати 300 продуктивних теличок на рік.

А для тих, хто хоче підтримати проєкт і одночасно заробити, «Сімейні молочні ферми» пропонують скористатись інвестиційною позикою з дохідністю від 21% річних.

Умови:

  • мінімальний внесок від 40 тис. грн;
  • дохідність 21% річних, яка складається із двох частин: 10% річних гарантована частина із щоквартальною виплатою та орієнтовно 11% річних інвестиційна премія, яку виплачують за результатами року;
  • термін три роки.

З вересня 2022 року інвестиційною позикою скористались уже 102 інвестори, які вклали у проєкт понад 7,7 млн грн. 

Проєкт «Сімейні молочні ферми» також завершив виплату дивідендів інвесторам першої фази. Вони приєдналися до проєкту з 01.06.2020 по 31.03.2021. Загалом виплатили 1 млн і 165 тис., їх отримали 199 інвесторів.

Партнерський матеріал?

Скористатися інвестиційною позикою

 

Disqus Comments Loading...