Рубрики Статті

Іранські дрони Arash-2: нова потенційна загроза для України

Опубликовал
Ирина Тесленко

18 вересня відбулась зустріч представників росії та Ірану, де за даними аналітиків Інституту вивчення війни (ISW) був укладений контракт на постачання дронів-камікадзе Arash-2 (інша назва Kian 2). У ЗМІ також з’являється інформація, що Іран надає інструкторів для підготовки операторів цих БПЛА. 

Перша презентація дронів-камікадзе Arash-2 відбувалася у 2019 році. Ця модель стала продовженням Arash-1, отримавши значний приріст габаритів – тільки у два рази збільшився розмах крила (4 м в Arash-2 проти 2 м в Arash-1). Варто зауважити, що технічні дані як першої, так і другої версії дронів засновані на інформації з іранських ЗМІ, яку багато спеціалістів ставлять під сумнів. Для іранців притаманно перебільшувати можливості свого озброєння, однак, українці вже зіштовхнулися з Shahed-136, тому будь-яка додаткова допомога Ірану росії може нести реальну небезпеку. 

Відповідно до інформації від самих іранців, Arash-2 зробили великим, щоб оснастити більшим бойовим навантаженням та покращити дальність польоту. Його основним призначенням виробник назвав знищення радіолокаційних станцій і атаки на захищені ізраїльські міста Хайфа та Тель-Авів, з чого можна зробити висновок про можливість дронами визначати радари та системи ППО.

Тому не дивно, що іранці описують можливість встановлення двох типів сканерів (оптичного та тепловізійного), а також підтримку пасивного радіолокаційного самонаведення. Пусковою платформою для БПЛА може слугувати звичайна вантажівка, а старт забезпечується ракетним прискорювачем. 

Онлайн-курс "Створення особистого бренду" від Skvot.
Прокачайте особистий бренд для підсилення власного бізнесу, підвищення продажів та впізнаваність на ринку.
Дізнатись більше про програму курсу і досвід лектора

Основною загадкою цієї моделі залишається тип двигуна, від якого можуть значно відрізнятися характеристики. Іранці стверджують, що БПЛА використовує реактивний двигун, однак аналіз наявних фото дрона демонструє поршневий тип двигуна.

Швидкість дрона з реактивним може досягати 400 км на годину, а при використанні поршневого не буде перевищувати 200 км/год. Аналогічно і бойова частина Arash-2 може складати 260 кг, а тому хотілося б, щоб ці можливості дрона залишилися у теорії. Що цілком можливо щодо самого факту постачання цього озброєння до росії. 

Нещодавно у Reuters з’явилась інформація від іранської сторони щодо відмови постачання саме цих дронів. Причиною називають як технічні проблеми, так і страх за вивчення можливостей БПЛА та його технологій, що вже сталося з іншим іранським дроном Mohajer-6.

Однак ця відмова не є приводом для оптимізму, агентство повідомляє, що іранці погодились продати росіянам більш небезпечну зброю – ракети типу “земля-земля” Fateh-110 і Zolfaghar, з дальністю ураження від 300 до 700 км відповідно.

Технічні характеристики дрона-камікадзе Arash-2 з відкритих джерел: 

Розмах крила 4 м
Довжина 4,5 м
Швидкість до 200 км/год
Бойове навантаження від 30 кг
Дальність польоту близько 1000 км

 

Про кількість дронів і можливість їх виробництва Іраном інформації немає. І хоч українські сили протиповітряної оборони ефективною збивають наявні Shahed 136, новий Arash-2 називають більш небезпечним дроном і крилатою ракетою “на мінімалках”. 

На тлі стабільної підтримки ворога Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив необхідність розірвати дипломатичні відносини з Іраном. Західні партнери також наголошують, що своїми діями Іран порушує резолюцію Ради Безпеки ООН від 2015 року, однак іранська дипломатія відкидає ці твердження та наполягає, що продавець зброї не несе відповідальності за місце, де її застосовують. 

Сподіваємось, що дипломатичний тиск змусить не тільки завадити постачати зброю ворогу, а й допоможе Україні отримати більше засобів протидії та протиповітряної оборони.

Disqus Comments Loading...