Рубрики СтаттіКіно

Якщо сподобався «Фолаут»: 10 найкращих фільмів та серіалів, які варто подивитись

Опубликовал
Денис Федорук

10 квітня на платформі Prime Video відбулася одна з найважливіших серіальних подій року — довгоочікуваний вихід адаптації культової ігрової серії Fallout. Шоу абсолютно справедливо отримало загальне визнання та точно увійде у всілякі «топи року» від різноманітних видань, блогерів, оглядачів. Майже одразу після виходу на екрани стало відомо, що проєкт продовжили на другий сезон, але його ще треба дочекатися. Тому, щоб скрасити це очікування, ми вирішили пригадати десятку вартісних сюжетів у дусі естетики фолаутівського постапокаліпсису, ретрофутуризму тощо. Не забувайте доповнювати список власними варіантами!

«Заборонена планета» / Forbidden Planet

Дата випуску: 1956
Рейтинг IMDb: 7,5

Почнемо з витоків. Космічний корабель C57-D прямує до планети Альтаїр IV з місією з’ясувати долю тамтешніх колоністів, адже зв’язок з ними давно перервався. Прибувши на місце, екіпаж на чолі з командиром Джоном Адамсом з жахом виявляє, що в живих лишилися тільки доктор Морбіус та його дочка Альтейра, а усі інші з невідомих причин загинули.

Напевно, не варто зайвий раз нагадувати, що проривна «Заборонена планета» є одним з найвизначніших науково-фантастичних фільмів свого часу, коли жанр суцільно проявлявся у проєктах категорії Б. Цією стрічкою надихалися численні послідовники, зокрема, автори серіалу «Зоряний шлях», франшизи «Зоряні війни», а також і розробники Fallout у створенні яскравої ретрофутуристичної стилістики. Тож тут значення має не піджанр (власне, космічна фантастика замість постапокаліптичної), а елементи сетингу.

Щобільше, на «Заборонену планету» активно посилається сюжетне доповнення Fallout: New Vegas під назвою Old World Blues: доктор Мебіус відсилає до персонажа Волтера Піджона, протектрони сконструйовані за подобою місцевого робота Роббі, а назва локації «Вхід в купол Забороненої зони» натхненна назвою фільму. До того ж тут можна побачити молодого Леслі Нільсена до усіх цих легковажних «Голих пістолетів» та «Дуже страшних кіно».

Курс Frontend розробки від Mate academy.
Front-end розробник одна з найзатребуваніших професій на IT ринку. У Mate academy ми навчимо вас розробляти візуально привабливі та зручні інтерфейси. Після курсу ви зможете створювати вебсайти і застосунки, що вразять і користувачів, і роботодавців.
Дізнатися більше про курс

«Хлопець і його пес» / A Boy and His Dog

Дата випуску: 1975
Рейтинг IMDb: 6,4

Події розгортаються, увага, у 2024 році. Четверта світова війна тривала усього п’ять днів, після чого для вцілілих настали важкі часи. У цій жорстокій реальності взаємовигідно співіснують Вік та пес Блад, які подорожують пусткою на південному заході США та намагаються уникати численних небезпек — від банд мародерів до мутантів.

Окрім тих, хто намагається вижити на поверхні, існують і ті, хто сховався у підземних містах, технологічний розвиток яких зупинився на рівні 50-х років XX століття. Проблеми героїв починаються в той момент, коли Вік закохується в жительку підземного міста Квіллу Джин.

Якщо постапокаліптика «Хлопець і його пес» з зовсім ще молодим Доном Джонсоном у головній ролі заснована на однойменній повісті Гарлана Еллісона, то Fallout багато в чому спирається вже на сам фільм. Навіть з короткого синопсиса стає зрозуміло, наскільки потужним джерелом натхнення послужила стрічка. Це підтверджує й один з розробників Джессі Гайнінг: «”Хлопець і його пес” надихнув Fallout на багатьох рівнях: від підземних угруповань тих, що вижили до мутантів, які світяться».

«Шалений Макс» / Mad Max

Дата випуску: 1979, 1981, 1985, 2015, 2024
Рейтинг IMDb: «Шалений Макс» — 6,8; «Шалений Макс 2: Воїн дороги» — 7,6; «Шалений Макс 3: Під куполом грому» — 6,2; «Шалений Макс: Дорога гніву» — 8,1
Де подивитися: Megogo

У спустошеній глобальною паливною кризою Австралії розгорнулася справжня війна за ресурси. Серед залитих нещадним сонцем пустель панує анархія і свавілля. Офіцер «Основного силового патруля» Макс Рокатанскі стикається з найбільшою трагедією у своєму житті, після чого кидає службу та просто намагається вижити у сповненій смертельних небезпек пустці.

Загальна схожість постапокаліптичного сетингу культової франшизи Джорджа Міллера (який, до речі, теж надихався «Хлопцем і його псом») та ігор Fallout очевидний, але ми зосередимо увагу на другій, найкращій частині оригінальної трилогії з Мелом Гібсоном «Воїн дороги». Про боротьбу зі злочинними бандами годі й згадувати, та саме в сиквелі фігуруватиме песик, а на головному герої красуватиметься добре знайома гравцям шкіряна куртка з одним рукавом.

Ось-ось в кінотеатрах стартує спіноф-приквел «Дороги гніву» (2015) «Фуріоза: Шалений Макс. Сага» з Анею Тейлор-Джой, тож хто вже встиг скучити за безплідними та безкраїми пісками — ласкаво просимо у кіно.

«Єрихон» / Jericho

Роки випуску: 2006—2008
Рейтинг IMDb: 7,9

Жителі невеличкого містечка Єрихон, розташованого у Канзасі, займалися буденними справами, аж раптом на горизонті виник чіткий контур ядерного гриба. Згодом стало відомо, що ще один вибух стався в Атланті. Внаслідок цих подій мешканцям довелося не тільки стати першими свідками початку кінця, але й зіштовхнутися з низкою серйозних викликів, в тому числі найгіршими проявами людської сутності.

Якщо у «Фолауті» після ядерної атаки дія стрімко переноситься більш ніж на 200 років вперед, то «Єрихон» пропонує пережити разом з героями наступні після доленосних подій дні. Тобто, герої «Фолауту» існують у світі, який вже давно став іншим, в той час, як у «Єрихоні» глядачу надана можливість прослідкувати за тим, як саме змінюється дійсність і люди та як їм доведеться адаптовуватися під нові реалії.

Серіал виходив з вересня 2006 по березень 2008 року на телеканалі CBS та налічує 2 сезони сумарною кількістю у 29 епізодів. З цікавих фактів можна відзначити те, що другий сезон з’явився саме завдяки наполегливим проханням шанувальників відродити шоу, а також варто згадати, що назва другого епізоду — Fallout.

«Дорога» / The Road

Дата випуску: 2009
Рейтинг IMDb: 7,2

Невідомий глобальний катаклізм призвів до того, що майже усі рослини та тварини на планеті були знищені. Через суцільну нестачу їжі процвітає канібалізм. У пошуках безпечного місця, крізь руїни колишньої цивілізації, мандрують батько і син, котрі намагаються уникати зустрічей з незнайомцями. Але ця дорога сповнена небезпек, тож чекати легкої прогулянки не доводиться.

Сюжет «Дороги» заснований на однойменному романі Кормака Маккарті, опублікованому у 2006 році. Це надзвичайно похмура та песимістична драма, події якої розгортаються у невтішному постапокаліптичному сетингу. Останній підкріплюється чудовою операторською роботою (номінація на BAFTA для оператора Хав’єра Агірресаробе), впевненими перфомансами Віґґо Мортенсена і юного Коді Сміта-Макфі, а також появами на другорядних ролях оскароносних Шарліз Терон та Роберта Дюваля.

Ця історія отримала щирий відгук ще до того, як сюжети про чоловіка і дитину, що мандрують на тлі постапокаліптичних пейзажів, стали мейнстримом («Останні з нас», «Ходячі мерці: Деріл Діксон»).

«Термінатор: Спасіння прийде» / Terminator Salvation

Дата випуску: 2009
Рейтинг IMDb: 6,5
Де подивитися: Megogo

Судний день, про який колись розповідав солдат з майбутнього Кайл Різ наляканій офіціантці Сарі Коннор, настав. Штучний інтелект Скайнет таки влаштував омріяний кінець світу. Залишки людства намагаються дати відсіч металевим маріонеткам, а Джон Коннор переслуховує ностальгійні матусині записи на касетах, щоб знайти правильні рішення.

«Спасіння прийде» важко назвати суцільно вдалим фільмом, адже він так само губиться на тлі оригінальної дилогії, як і інші наступники. Але серед сиквелів посткемеронівської епохи помітно виділяється саме четверта частина. Її творцям вистачило сміливості кардинально змінити звичну схему сюжету і запропонувати на суд глядача щось новеньке.

Це той єдиний сиквел, де немає Залізного Арні (якщо не рахувати його «гумову» цифрову копію), а також єдиний фільм, події якого повністю розгортаються у постапокаліптичному майбутньому (якщо не брати до уваги короткий пролог). Так, до сюжету виникає чимало питань, а от до похмурого, навмисне знебарвленого сетингу — жодного.

Лос-Анджелес перетворився на зруйновану занедбану пустку, що контролюється «металевими солдатами» місцевого розливу (привіт, бляшанко Т-600). А якщо і таких аналогій замало, то отримуйте сцену з власною версією велетенського Ліберті Прайма (що цікаво, сезон блокбастерів 2009 року пропонував також «Трансформерів: Помсту полеглих», тож за певних обставин в сусідніх кінозалах на екранах могли високобюджетно мерехтіти тутешній Harvester та Оптимус Прайм).

Якщо усе вищесказане навряд чи становить якусь велику таємницю, то ось вам дійсно не дуже афішований факт: на етапі написання сценарію до роботи долучився Джонатан Нолан, причому як основний сценарист. Так-так, той самий Нолан, який став одним із творців «Фолауту». Але через страйк Гільдії сценаристів 2007-2008 років він змушений був покинути проєкт. Хтозна, яким вийшов би «Термінатор» у підсумку, якби цього не сталося.

«Книга Ілая» / The Book of Eli

Дата випуску: 2010
Рейтинг IMDb: 6,8

Через 30 років після ядерного апокаліпсиса чоловік на ім’я Ілай подорожує безплідною пусткою, намагаючись дійти до безпечного місця на Західному узбережжі Сполучених Штатів. Але герой шукає прихисток не для себе, адже місія його полягає у тому, щоб доставити копію загадкової книги туди, де до неї не зможуть дістатися лихі люди.

Поряд з «Дорогою» «Книга Ілая» — ще один фільм про похмуру мандрівку розореними та спустошеними землями, що кишать охочими до наживи покидьками. Втім, на відміну від драми з Віґґо Мортенсеном, стрічка братів Г’юз володіє більш розважальним елементом та віддає перевагу захопливим екшн-сценам над щемливою драмою. Чудово виконаний і добре пізнаваний сетинг додається.

Акторський склад тут також зібрався дуже пристойний: непохитний Дензел Вашингтон у титульній ролі, Ґері Олдмен у якості головного поганця та Міла Куніс на додаток. У кінці нульових — першій половині десятих чернівецьку красуню ще можна було побачити в екшені («Макс Пейн», «Піднесення Юпітер»), але появи ті були спорадичні та загалом провальні. До речі, тут є крашанка до вищезгаданого «Хлопець і його пес»: в одній з вбогих кімнат висить постер до фільму.

«Ровер» / The Rover

Дата випуску: 2014
Рейтинг IMDb: 6,4

Як повідомляє невтішний вступний титр — «Минуло десять років з часів глобального політичного та економічного колапсу». В Австралії сформувалася тотальна анархія і безлад. Похмурий одинак Ерік стає свідком того, як банда грабіжників поспіхом краде його автівку, бо їхній пікап пішов у кювет. Чоловік сідає за кермо пікапа та починає переслідування. По дорозі він зустріне покинутого і трохи загальмованого брата одного зі злочинців, тож свою пригоду Ерік розділить разом з ним.

«Ровер», не дивлячись на занедбані австралійські пейзажі, вельми далекий від типової жанрової постапокаліптики. Це неспішна і мінімалістична, оповідально «суха» історія про моральне розкладання суспільства на тлі глобальної кризи. Тут майже відсутній екшн та емпатія до персонажів, а австралійська пустка лише підкреслює тотальну порожнечу всередині неприємних дядьків.

Режисеру і сценаристу Девіду Мішо вдалося чудово передати увесь бруд тутешнього всесвіту. Суцільно спітнілі, загиджені покидьки вбивають одне одного заради сумнівних цілей. Фінал стрічки здатний просто вибити ґрунт з-під ніг.

Вже тоді, 10 років тому, Роберт Паттінсон кардинально змінює амплуа та намагається якомога далі втекти від образу «сутінкового» красунчика, і йому це блискуче вдається. «Кращий постапокаліптичний фільм з часів оригінального “Шаленого Макса”» — таким епітетом нагородив цю безкомпромісну стрічку Квентін Тарантіно.

Оскільки наступні проєкти мають рецензії на сайті (див. посилання в назвах), про них дещо стисліше.

«Привіт, майбутнє!» / Hello Tomorrow!

Дата випуску: 2023
Рейтинг IMDb: 6,3
Де подивитися: Apple TV+

Альтернативні США. Завжди усміхнений комівояжер Джек Біллінгс завзято впарює людям нерухомість на самому Місяці та гребе гроші лопатою. Він та його підлеглі обіцяють щасливим клієнтам, що ось-ось наступить їхня черга всістися в комфортабельну ракету та назавжди змінити своє життя. Схема дає збій, коли герой зустрічає свого дорослого сина Джоуї, у вихованні якого він брав участі.

«Привіт, майбутнє!» не має жодного відношення до постапокаліптики та сюжетів про виживання. Це нерівна за настроєм комедійна драма, яка так і не може визначитися, у який бік краще рухатися — комедії з елементами сатири чи все ж таки драми. А от чого тут не відняти, то це яскравого ретрофутуристичного сетингу у дусі Fallout, який спроможний скрасити враження від невиразного оповідання.

«Таємниця бункера» / Silo

Дата випуску: 2023
Рейтинг IMDb: 8,1
Де подивитися: Apple TV+

У невизначеному майбутньому невизначена ж глобальна катастрофа призвела до жахливого забруднення повітря. Поверхня Землі стала абсолютно непридатною для існування. Десять тисяч людей сховалися у величезному бункері, про появу якого нічого невідомо. Усі жителі бункера змушені підкорятися місцевим, досить суворим законам. Коли на долю інженерки Джульєтти Ніколс несподівано випадає обов’язок стати шерифом, вона починає здогадуватись про якусь велику таємницю.

Сюжет цієї антиутопії заснований на однойменній серії романів американського письменника Г’ю Гоуї та здатен добряче заінтригувати. Як і у «Фолауті», тут є власна таємниця загадкового бункера, яку впродовж сезону намагається розкрити героїня Ребекки Фергюсон. У підсумку проєкт отримав високі оцінки від глядачів і критиків та потрапив до списку найкращих серіалів 2023 року за версією ITC.

Фільмування другого сезону переривалися через страйки SAG-AFTRA і завершились 8 березня поточного року, тож наразі виробництво знаходиться на етапі постпродакшену. І наостанок найсенсаційніший факт: одним з найбільш популярних акторів цієї добірки є репер Common.

Disqus Comments Loading...