Рубрики Статті

Крилаті ракети Storm Shadow/SCALP: яка тінь може впасти на росіян

Опубликовал
Ирина Тесленко

Другий закордонний візит Володимира Зеленського з початку повномасштабного вторгнення відбувся 8 лютого. Президент відвідав Велику Британію і привіз звідти багато позитивних новин щодо посилення військової допомоги. Окрім нових санкцій проти росії уряд Великобританії оголосив прискорення військової підтримки України включно з навчання морської піхоти та пілотів.

Британський прем’єр Ріші Сунак наголосив, що Лондон вважає своєю метою воєнну перемогу України, а Міністр оборони Британії Бен Воллес заявив про нові методи посилення українського війська. Враховуючи, що Пентагон офіційно заявив про передачу далекобійних снарядів для РСЗВ GLSDB, можна сподіватися на отримання схожих британських ракет – Storm Shadow. Детально розглянемо це озброєння та сценарії його застосування на фронті.

Історія та розробка

Ще 12 грудня 2022 року в уряді Великобританії йшла дискусія щодо постачання далекобійної зброї України. На питання про можливе постачання Києву ракетних систем більшої дальності Бен Уоллес відповів, що рішення постійно переглядається.

Онлайн-курс "Арт Менеджер" від Skvot.
Навчіться шукати фінансування та планувати бюджет, керувати командою, запускати артпроєкти та пітчити їх так, щоб великі компанії захотіли колабитися.
Детальніше про курс

Продовження російських атак критичної та цивільної інфраструктури змушує залишати відкритим питання передачі більш далекобійних систем або ракет. І якщо згоди на американські ATACMS Київ так і не отримав, то британці можуть бути більш схильними передати не менш цікаві Storm Shadow. 

Виробництвом цих крилатих ракет займається європейська компанія MBDA. Замовлення на розробку поступило у 1995 році від військових відомств Франції та Великої Британії. Основою для Storm Shadow були французькі крилаті ракети Apache, які спеціалізовані для виведення з ладу злітно-посадкових смуг.

Британські ВПС прийняли Storm Shadow на озброєння у 2003 році. У цьому ж році ракети отримали перший бойовий досвід під час іракської війни, а пізніше використовувалися в Лівії, Ємені та під час військової операції проти екстремістів Ісламської Держави

Варто звернути увагу на те, що ракети Storm Shadow у Франції називають SCALP EG. Операторами ракет є Єгипет, Греція, Італія, Індія, Катар, Саудівська Аравія та Об’єднані Арабські Емірати.

Конструкція

Крилата ракета Storm Shadow є авіаційною, запускається з літаків Tornado, Rafale, Mirage 2000 і Eurofighter Typhoon. Один літак може нести або пару ракет, або лише одну ракету. Дальність базових версій сягає 560 км, хоча експортна Storm Shadow відрізняється – її дальність менша майже вдвічі та становить 250-290 км. Нижче ми будемо розглядати саме такі ракети. 

На відміну від американських GLSDB, британські Storm Shadow не тільки мають бойовий досвід, а й виготовлені в достатній кількості, щоб вже бути готовими для передачі. З відкритих даних відомо, що британські ВПС мають в розпорядженні близько 700 ракет і ще 500 одиниць SCALP “лежить” на складах ВПС Франції. 

Бойова частина Storm Shadow не тільки важить майже пів тонни, а ще й належить до класу BROACH (з англ. “Bomb Royal Ordnance Augmented Charge”, що можна перекласти як “бомба з посиленим зарядом”). Боєголовка складається з двох частин – стартового кумулятивного заряду, який при наближенні до цілі прорізає прохід крізь броню, бетон, землю і тому подібне.

Це дозволяє наступній частині проникнути всередину цілі та з деяким уповільненням вибухнути вже всередині. Таким чином крилата ракета Storm Shadow має високий ступінь проникнення твердих і броньованих цілей, який раніше був доступний для гравітаційних бомб з лазерним наведенням. 

При цьому вона зберігає властиві для крилатих ракет переваги, наприклад тихий і низький політ. Це робить її менш примітною для ворожих ППО, чому також сприяє підтримка засобів радіолокаційної протидії. Storm Shadow ідеально описується своєю назвою, адже здатна як тінь тихо підлітати до цілі, здійснювати пікірування (кут пікірування встановлюється залежно від об’єкта ураження) та подвійним зарядом розтрощити навіть дуже захищену ціль. Ще й в глибокому тилу ворога. 

Ракета підтримує інерціальне та GPS-наведення, при підльоті до цілі застосовується теплова головка з режимом розпізнавання та відповідності рельєфу місцевості. 

Щодо літаків, які працюють платформами запуску Storm Shadow – жодного з перелічених моделей немає на озброєнні ВПС України. Однак раніше військове керівництво ділилося в мережі відео, на якому демонструвався вдалий запуск  американських протирадіолокаційних ракет AGM-88 HARM з МІГ-29. Тобто теоретична адаптація радянських винищувачів можлива і під крилаті ракети Storm Shadow. 

Помріяти як ракети знищують російські склади боєприпасів можна з відео від виробника:

Технічні характеристики крилатих ракет Storm Shadow:

Характеристика Значення
Маса 1300 кг
Маса бойової частини 450 кг BROACH
Довжина 5,1 м
Діаметр 0,48 м
Розмах крил 3 м
Двигун Turbomeca Microturbo TRI 60-30 турбореактивний
Дальність польоту 250 км
Висота польоту 30-40 м
Швидкість 0,8-0,95 Маха

 

Сценарії застосування

За словами військового оглядача Олега Жданова, ракети Storm Shadow здатні “вивернути навиворіт” злітну смугу військового аеродрому. Тобто при можливості уражати об’єкти на території росії, Storm Shadow можуть вивести з ладу не тільки склади з озброєнням, а й такі важливі об’єкти як аеродроми. При реалізації українського контрнаступу такі ракети допоможуть знищити всі важливі військові цілі, наприклад в Криму, який служить величезним логістичним центром росіян. 

Сам виробник зазначає, що Storm Shadow, окрім далекобійності мають низку переваг у стійкості до будь-якої погоди, низькій радіолокаційній помітності та точній системі навігації. Боєголовка може програмуватися на різні варіанти вибуху та проникнення.

А висока точність дії ще раз підтверджує необхідність використання подібної сучасної зброї – для зменшення супутніх витрат і ризиків для цивільного населення та інфраструктури. 

Storm Shadow залишає відкритим питання щодо платформ запуску, адже вимагає або оптимізації радянських винищувачів МІГ-29 або передачі західних зразків авіації, наприклад Eurofighter Typhoon. У цьому застосування американських GLSDB простіше, адже для них платформами виступають РСЗВ, яке вже є на озброєнні – М-270 і HIMARS.

Однак, яка з цих двох ракет на практиці буде ефективнішою складно сказати – невідома кількість готових одиниць GLSDB, адже ці ракети вперше будуть експортуватися. Тому Storm Shadow можуть не тільки вчасно прийти, а й зіграти важливу роль в українській Перемозі.

Disqus Comments Loading...