Механіка та ножиці: ТОП-5 незвичайних ігрових клавіатур

Опубликовал
Юрий Пятковский

Геймерські клавіатури зручні та корисні не тільки в іграх, а й у професійній роботі. А якщо ігри є вашим основним заробітком (летсплеї, стріми, кіберспорт), то подвійно. Друкувати талмуди тексту, редагувати фотографії та відео, малювати 3D-моделі та креслити САПР-проекти — все це виходить швидше з ергономічними пристроями введення. Замість бюджетної мембранної клавіатури краще придивитися до механічної, що є поверненням до витоків (раніше всі клави були механічними), або ножичним, тобто компромісним варіантом між механікою з глибоким ходом клавіш і мембранною з коротким.

Ergo KB-930 Mini

Ergo KB-930 Mini — механічна клавіатура компактного формату 60 % (менше 30 см у довжину). Порівняно з конкурентами має виділені стрілки керування курсором. Зазвичай цим можуть похвалитися лише більші 65% моделі. А ось верхній ряд клавіш F1 – F12 відсутній, натискаються через комбінацію Fn і цифр. Підсвічування представлене не повноцінним RGB, а спрощеним Rainbow, що включає 14 заготовлених режимів, чого втім цілком достатньо. Кабель зроблений знімним USB Type-C для спрощення транспортування.

Світчі використовуються клікаючі Youhua Blue з ресурсом до 50 мільйонів натискань. Вони мають явно виражений тактильний і звуковий відгук. Тобто момент спрацьовування добре помітний пальцями і на слух, а сила натискання середня. Мабуть, саме з блакитних свитчів варто розпочинати знайомство з механічними клавіатурами. Завдяки помірній ціні, Ergo KB-930 Mini відмінно підходить на роль вашої першої механіки. А там уже вирішите, чи потрібні вам інші світчі, більше клавіш, низькопрофільний дизайн та інше.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

Плюси: Компактний формат 60%, є виділені клавіші стрілок.
Мінуси: Немає клавіш F1 – F12 (натискаються через Fn).

Xtrfy K4 TKL RGB Retro


Xtrfy K4 TKL RGB Retro — шведська механіка середнього формату 87% або TKL, що розшифровується як Ten-Keys-Less (без десяти клавіш, насправді немає більше). Єдиною втратою порівняно з повнорозмірними клавіатурами є калькуляторний блок цифрових клавіш справа. Бухгалтери будуть засмучені, а ось геймери навпаки задоволені, адже з’явиться більше місця на столі для розбігу мишкою. Крім чорного і білого кольору, існує забарвлення Retro, що імітує клавіатури з 1990-х — начебто посіріша від часу.

Всередині Xtrfy K4 TKL знаходиться сталева пластина, що надає конструкції міцності та важкості, щоб уникнути ковзання по столу. А також поролонова прокладка для приглушення металевого дзвону під час ударів кейкапів по підкладці. Лінійні світчі без звукового та тактильного відгуку Kailh Red, а також стабілізатори довгих клавіш, змащені на заводі для максимально плавного спрацьовування. Не сподобатися K4 TKL може хіба що любителям безрамного дизайну скелетон. На цей випадок в асортименті Xtrfy є 65% модель K5 Compact.

Плюси: Середньорозмірний формат 87%, шумопоглинаюча поролонова прокладка, змащені на заводі світчі та стабілізатори.
Мінуси: Короткий лівий Shift сподобається не всім.

Cougar Vantar AX


Cougar Vantar AX — ультратонка повнорозмірна клавіатура в суцільно-алюмінієвому корпусі, та ще й з ножичними світчами. Приблизно вдвічі тонша за типову механічну клавіатуру (15 проти 35 мм по нижньому краю). Але за бажанням можна трохи підняти задній край за допомогою висувних ніжок, очевидно з гумовими прокладками. Світчі Scissor — найнижчі з можливих. Завдяки цьому, клавіші мають дуже короткий хід, а-ля ноутбук, та низькі кейкапи.

Мінус ножиць — вони легше за інші засмічуються, часто трапезувати за цією клавіатурою явно не варто. Стовідсоткового Anti-Ghosting немає, одночасно зчитується натискання лише 17 клавіш. Втім, навіщо взагалі потрібен Anti-Ghosting більш ніж на 10 пальців — питання спірне. Хіба що для програмування макросів. Розкладка ANSI, тобто з довгим лівим Shift та одноповерховим Enter. Крім «чоловічого» металік забарвлення Cougar Vantar AX, існує ще «жіноча» рожева.

Плюси: Надтонкий алюмінієвий корпус, ножичні світчі.
Мінуси: Одночасне зчитування лише 17 клавіш.

Bloody B810RC Punk Yellow

Bloody B810RC — ігрова клавіатура з прогресивними оптико-механічними перемикачами Light Strike на 100 мільйонів натискань. За звуком і тактильними відчуттями вони повторюють клікаючу механіку, але принцип зчитування натискань відрізняється. Спрацьовування відбувається не замиканням металевих контактів, а перериванням променя світла. Це значно швидше — лише 0.2 мс проти типової 1 мс. У динамічній мультиплеєрній грі, де рахунок йде на мілісекунди, цілком реально швидше переклікати суперника.

На додачу друкована плата має антикорозійне покриття, а в корпусі виконані дренажні отвори. Мити під краном клавіатуру, звичайно, не варто, але півсклянки випадково пролитого напою вона переживе без наслідків. Рамка клавіатури зроблена легкознімною на магнітах. Це дозволяє змінювати дизайн (класичний чи скелетон) та колір (чорний чи жовтий). Забарвлення Punk Yellow явно стилізоване під гру Cyberpunk 2077. А за допомогою фірмової програми Bloody можна тонко налаштувати RGB-підсвічування та поділитися збереженим профілем із друзями.

Плюси: Найшвидші оптичні світчі, знімна рамка на магнітах, антикорозійне покриття та дренажні отвори.
Мінуси: Якщо вам потрібні тихіші світчі.

Patriot Viper V765

Patriot Viper V765 — повнорозмірна геймерська клавіатура на м’яких лінійних перемикачах Kailh Red, причому не звичайних, а Box. Цей індекс означає волого та пилозахист безпосередньо світчів за стандартом IP56. Також існує версія клавіатури на Kailh White Box — це аналог синіх. Підкладка клавіатури зроблена з нешліфованого алюмінію, а підсвічуються не тільки кейкапи, але ще й бічні торці. Анти-гостинг повний, а кабель з нейлоновим оплетенням.

Широка підкладка для зап’ясть рук кріпиться на магнітах, що дозволяє її легко зняти, якщо не вистачає місця на столі. Є чотири виділені клавіші керування музикою або відео, а також зручний валик регулювання гучності. Інші корисні клавіші реалізовані через Fn. Конфігураційна програма Viper дозволяє налаштувати RGB-підсвічування на 16.8 млн. кольорів, а також запрограмувати макроси. Це складні послідовності натискань клавіш, які можуть бути корисними як у роботі, так і в іграх, наприклад для магічних заклять у MMORPG.

Плюси: Світчі з вологозахистом, металева підкладка, підсвічування клавіш та торців корпусу, валик регулювання гучності.
Мінуси: Нема виділених макро-клавіш.

Також рекомендуємо до прочитання статтю «Рідкісні звірі: ТОП-5 незвичайних ігрових мишок».

Disqus Comments Loading...