Рідкісні звірі: ТОП-5 незвичайних ігрових мишок

Опубликовал
Юрий Пятковский

За останнє десятиліття форма та розмір геймерських мишок дійшли певного консенсусу. Більшість брендів так чи інакше копіюють асиметричну та горбату Razer DeathAdder, яка в свою чергу зроблена за шаблоном старовинної Microsoft Basic Optical Mouse 1.0. Новим трендом стала хіба що рясна перфорація корпусу, покликана теоретично знизити вагу миші і поліпшити вентиляцію долоні. Але на практиці це часто призводить лише до необхідності частіше проводити чистку. Тому ми постаралися підібрати п’ятірку незвичайних по дизайну та функціональності ігрових маніпуляторів, чотири провідні та одна бездротова, причому всі без дрібних дірочок.

Cougar AirBlader

Cougar AirBlader — компромісний варіант для тих, кому подобаються надлегкі мишки (близько 60 грам), але дратує дрібна перфорація всього корпусу. Інженери Cougar спроектували мишу за образом і подобою велосипедного шолома, зробивши довгасті прорізи там, де це можливо. Причому тактильно западини взагалі не відчуваються при всіх чотирьох типах хвату: кіготь, пальці, долоня та гібридний. Форма миші вийшла симетричною, крім бічних клавіш лише з одного боку, під великий палець правої руки.

Основні клавіші додатково оснащені пружинами Bounce-On, для миттєвого повернення у вихідне положення і нівелювання ефекту пре-тревела (холостого ходу клавіші до спрацьовування). Ресурс неназваних світчів заявлено 50 мільйонів кліків. А ось модель оптичного сенсора точно відома — Pixart PWM 3389 з максимальною роздільною здатністю 16 тисяч DPI. Ймовірно, Cougar є найдоступнішою мишею на цьому сенсорі, конкуренти коштують щонайменше на третину дорожче. Пожурити AirBlader можна хіба що за відносно товстий кабель.

Курс-професія "Web Design" від Skvot.
Для тих, хто давно хоче опанувати професію вебдизайнера, але не знає, з чого почати.Після 4 місяців навчання — старт в карʼєрі з двома кейсами у портфоліо.
Програма курсу і реєстрація

Плюси: Полегшений корпус із широкими прорізами а-ля велосипедний шолом, пружні клавіші Bounce-On для миттєвого повернення

Мінуси: Кабель товстуватий

Patriot Viper V570 RGB

Patriot Viper V570 RGB — один з небагатьох ігрових маніпуляторів з лазерним сенсором, що залишилися на ринку, а саме Avago ADNS 9800. Його перевагою над оптикою є вміння працювати практично на будь-якій поверхні: хоч на різнокольоровій тканині, хоч на текстурованому дереві, хоч на напівпрозорому склі. Але є у ADNS 9800 і недоліки, причому відносно невисока за мірками сучасних геймерських мишок роздільна здатність 12 тисяч точок на дюйм — не головний з них.

Неоднозначним рішенням є кутова прив’язка переміщення курсору, коли сенсор автоматично згладжує тремтіння руки, малюючи замість ламаної лінії ідеальну пряму. У більшості робочих завдань, наприклад, при редагуванні фотографій, це суттєво допомагає. Але в іграх може неприємно відгукнутися, коли сенсор поведе себе не так, як очікуєш. Втім, якщо у вас «криві руки», то Viper V570 RGB справді може додати скілу у мультиплеєрних шутерах та MOBA-іграх. Крім дев’яти програмованих макро-клавіш є ще восьма — снайперська, для короткочасного зниження DPI.

Плюси: Лазерний сенсор підходить для будь-яких поверхонь, 9 макроклавіш та снайперська клавіша для короткочасного зниження DPI

Мінуси: Неоднозначна кутова прив’язка сенсора

Endgame Gear XM1 RGB Dark Frost

Endgame Gear XM1 RGB — практично повністю симетрична ігрова миша з явно вираженим горбом, тобто переважно під кігтьовий хват. Побудована на сенсорі Pixart PWM 3389 на 16 тисяч DPI з можливістю підстроювання з кроком 50 DPI. До речі, саме німецький бренд Endgame Gear першим анонсував мишу на новітньому сенсорі PWM 3395 із рекордними 26’000 DPI. Світчі використовуються механічні Kailh GM 4.0, причому відібрані вручну, щоб ліва і права клавіші миші натискалися з однаковою силою і звуком.

Є у мишки і власний процесор — 32-бітний ARM Cortex-M0 від швейцарської компанії STMicroelectronics. Він відповідає за запатентовану аналогову технологію фіксації кліків, що мінімізує інпут-лаг, а також RGB-підсвічування. Складається вона із 16 світлодіодів, розділених на 3 зони. Особливо ефектно світіння виглядає у разі напівпрозорого або повністю прозорого корпусу миші — версії Dark Frost та Dark Reflex відповідно. Це ще й дозволяє в подробицях розглянути електронне начиння миші, не вдаючись до розбирання.

Плюси: Напівпрозорий або повністю прозорий корпус, вручну відібрані світчі Kailh GM 4.0 з аналоговою фіксацією кліка

Мінуси: Може вислизати зі спітнілих рук

Mionix Naos QG

Mionix Naos QG — досить велика і важка ігрова миша (12 см завдовжки, 8.5 см завширшки, 103 г), хоча зустрічаються і ще важчі. Має яскраво виражену асиметричну форму виключно для правшів. З одного боку знаходиться виступ під великий палець, з іншого — під безіменний і мізинець. Світлодіодного підсвічування мінімум: лише колесо та логотип шведського виробника. Додаткових програмованих клавіш чотири штуки: по дві зверху та збоку. Сенсор Pixart PWM 3360 має роздільну здатність 12 тисяч DPI.

Але набагато цікавіший другий датчик тієї ж компанії Pixart — PAH8001EI-2G. Він відповідає за вимірювання пульсу та електричної активності шкіри. Це основні кардіологічні та біоелектричні показники стану нервової системи людини. З їхньою допомогою можна зрозуміти, наскільки сильно ви «підгоряєте» під час гри, особливо динамічної мультиплеєрної. Оверлей із лічильником пульсу може відображатися прямо поверх гри. Якщо ж вам сподобалася форма миші, не потрібні медичні датчики, але хочеться сучасніший сенсор, то існує Mionix Naos Pro c PWM 3370 на 19’000 DPI.

Плюс: Широка форма для розміщення всіх пальців, медичні датчики пульсу та електричної активності шкіри

Мінус: Взагалі не підходить для шульг

Ninjutso Katana Superlight Wireless

Ninjutso Katana Superlight Wireless — надлегка миша навіть за мірками дротових, а серед бездротових взагалі рекордно легка, всього 60 грам. Причому завдяки використанню дуже тонкого пластику 0.6 мм вдалося обійтися без перфорації корпусу, яка подобається далеко не всім. При цьому миша зовсім не маленька, як може помилково здатися по фотографії — довжина типові 12.5 см. Ніжки ж зроблені зі 100-відсоткового тефлону, тобто відмінно ковзають і довго не стираються навіть при експлуатації без килимка, просто на столі.

Серцем Katana Superlight Wireless є найновіший з сенсорів Pixart, що вже продаються, — PWM 3370 на 19 тисяч DPI. До того ж він розроблявся спеціально для бездротових мишок, а тому має знижене енергоспоживання. Одного заряду вбудованого літієвого акумулятора, за заявою Ninjutso, вистачає до 96 годин роботи. А USB-кабель оснащений магнітним кріпленням MagEase. Світчі під парою основних клавіш використовуються механічні Huano Blue Shell Pink Dot з ресурсом аж 80 тисяч натискань.

Плюси: Рекордно мала вага як для бездротової миші, час автономної роботи до 96 годин та магнітний зарядний кабель

Мінуси: Втрата пропрієтарного кабелю може стати проблемою

Disqus Comments Loading...