Рубрики Статті

Мобільний плагіат – копії популярних відеоігор для cмартфонів. Золоті часи портативного геймінгу чи неякісні підробки?

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Ринок мобільних ігор значно більший за світ консолей та комп’ютерів. Сотні мільйонів геймерів віддають перевагу сенсорним екранам та зовсім не цікавляться ААА-забавками для ПК. Станом на 2023 рік магазини App Store та Play Market нагадують смітники, де майже неможливо знайти якісний контент, але так було не завжди. Ще 10 років тому розробники випускали хороші ігри з сюжетом та приємним ігрладом. Але часто студіям не вистачало фантазії та креативу, тому вони просто копіювали щось готове та популярне. В цій статті розглянемо копії популярних відеоігор з консолей та ПК, які зухвало викрадали ідеї в успішних тайтлів.

Shadowgun – клон Gears of War

Shadowgun – гра від Madfingers, яка занурює гравця у світ наукової фантастики та бойових дій в знайомій для фанатів Gears стилістиці. Ви граєте за Джона Слейда, найкращого найманця галактики, який має зупинити злого доктора Саймона, що хоче наробити чимало лиха зі своїми незграбними воїнами-мутантами. Гра має непогану графіку, простий сюжет та кілька режимів.

Фанати неперевершеної серії Gears плачуть, коли бачать цю підробку – розробники вкрали в оригіналу стилістику, механіки стрільби з укриттями, величезний ТТК (time to kill). Майже у всьому Shadowgun нагадує свого старшого брата, а грається примітивно, наче це дешева копія (так і є). Низькі системні вимоги, чудова оптимізація та адекватна графіка (за мірками мобільних пристроїв) зробили Shadowgun популярним серед мобільних геймерів шутером, який легко дасть фору сучасному непотребу з Play Market.

Онлайн-курс "Корпоративна культура" від Laba.
Як з нуля побудувати стабільну корпоративну культуру, систему внутрішньої комунікації та бренд роботодавця, з якими ви підвищите продуктивність команди, — пояснить HR-директор Work.ua.
Детальніше про курс

Якість підробки 3/5

Backstab – клон Assassin’s Creed Black Flag

Backstab – пригодницька гра від Gameloft, яка переносить гравця в 18 століття на Карибські острови. Головний герой – Генрі Блейк, колишній офіцер Королівського флоту Англії, який шукає помсти за зраду і викрадення своєї нареченої. Тобто сюжет максимально тупий й примітивний. Гра має великий і красивий пустий світ, який можна досліджувати.

За мірками мобільного геймінгу, це наче непогана спроба зробити пригодницьку забавку про піратів. Розробники Backstab «позичили» чимало механік з Assassin’s Creed Black Flag, що відразу впадає в очі. Примітивна бойова система, жахливі анімації, величезна кількість багів та озвучка, яка ріже вуха, робить цю забавку сміховинною на фоні будь-яких проєктів про піратів для ПК.

Якість підробки 1/5

Eternal Legacy – клон Final Fantasy

Eternal Legacy – рольова гра в японському стилі (JRPG), яку розробила компанія Gameloft для iOS, Android та Blackberry OS. Гра розповідає про пригоди Астріана, сивоволосого героя, який намагається врятувати світ Алгод від злого імператора Сигмунда. Ця забавка має жахливу графіку (але низькі вимоги), багато непродуманих діалогів та примітивні локації для дослідження.

У грі є багато елементів, що нагадують про серію Final Fantasy, таких як дизайн персонажів, система бою, магія та сюжет. Хоча ні, вона не просто схожа – це відверта копія, яку зробили на коліні наглі розробники Gameloft. Відносно сучасних проєктів компанії – це шедевр, але для фанатів Final Fantasy 13 (та інших частин) Eternal Legacy здається повним сміттям.

Якість підробки 2/5

N.O.V.A. – клон HALO

N.O.V.A. – серія шутерів від першої особи. До уваги беремо всі три частини, хоча між ними чимала різниця в графічній складовій. Розробку вела компанія Gameloft, яка на той час була лідером в цій галузі. Гра пропонує як кампанію, так і багатокористувацький режим (LAN або Internet). Сюжет простий і зрозумілий, а все навколо нагадує про серію ігор HALO.

Візуальна складова, противники, стрільба, стиль, оформлення – все максимально схоже на оригінальну гру для XBOX. Розробники нахабно використали ідеї успішної гри та створили непогану альтернативу для телефонів. Порівняно з першими трьома частинами N.O.V.A., остання версія N.O.V.A. Legacy є значно примітивнішою та казуальнішою у всіх аспектах.

Якість підробки 2/5

Gangstar – клон GTA

Серія Gangstar працює в жанрі екшн-пригодницьких ігор з відкритим (і дуже пустим світом). Вони розповідають про бандитське життя в ще більш абсурдній манері, як це роблять оригінальні проєкти Rockstar. Геймплей фокусується на відкритому світі, де гравець може обирати місії на свій розсуд, щоб просувати головну історію, а також займатись різними нісенітницями.

Після GTA світ тут здається неймовірно пустим, а величезна кількість багів нагадують про те, як розробники ліниво ставились до своєї роботи. Простіше завантажити оригінальну GTA 3, Vice City, San Andreas, які коштують недорого і добре працюють на будь-яких смартфонах. Найбільш свіжі версії Gangstar відійшли від канону і геть зіпсувались: їх наповнили гріндом, донатом, кривими механіками та приправили це жахливою оптимізацією.

Якість підробки 2/5

9mm – клон Max Payne

9mm – шутер від третьої особи від колись легендарної компанії Gameloft, який вийшов для платформ Android, iOS і Blackberry OS. Гра розповідає про пригоди поліціянта Джона Кеннона, який зі своєю командою переходить дорогу мафії та потрапляє у великі неприємності. Забавка має простеньку графіку і більш-менш адекватну фізику. Ця гра вийшла дуже схожою на Max Payne в хорошому сенсі цього слова.

В 9mm механіка Bullet Time реалізована справді непогано, керування чутливе, стріляти приємно, а графіка відносно своїх системних вимог досить непогана.

Недоліком може бути короткий сюжет – гра проходиться орієнтовно за дві години. Все ж, це один з найкращих клонів відомих ігор для мобільних телефонів, адже розробники змоги реалізувати головні механіки майже на рівні оригіналу, а також оптимізували все для гри на сенсорному екрані.

Якість підробки 4/5

Hero of Sparta – клон God of War

Hero of Sparta – типова гра хак-енд-слеш, розроблена іспанською студією Gameloft Iberica і видана компанією Gameloft. Гра має простеньку 3D-графіку і ще простіший сюжет. Він переносить гравця в давню Грецію, де він керує спартанським королем Аргосом, який змушений боротися з міфічними істотами. Непогана реалізація не виправдовує те, що Hero of Sparta лише копіює неймовірно успішну сагу God of War.

Розробники умисно реалізували візуальну складову і бойову систему так, як в God of War (менш якісно), щоб в геймерів складалось враження, що він грає у щось знайоме. Цю забавку не можна назвати якісною, особливо після оригіналу, але вона не є жахливою за мірками сучасного Play Market.

Невимоглива, простенька гра з краденими механіками та скопійованим візуальним стилем, яку захочеться швидше забути відразу після проходження. На щастя, гра коротка і без проблем проходиться за дві-три години.

Якість підробки 2/5

Dead Effect – клон Dead Space

Dead Effect – шутер від першої особи, який розгортається на космічному кораблі ESS Meridian, що летить досліджувати далекий космос. Головний герой опиняється на палубі, наповненій агресивними зомбі, які значно нудніші за знайомих некроморфів. Гра використовує двигун Unity і має далеко не найгіршу графіку, але повільний геймплей залишає бажати кращого. Стрільба жахлива, як і реєстрація попадань, а відчуття атмосфери відсутнє.

Ліниві розробники скопіювали навіть візуальний стиль дверей, та це не вдалось їм хоч якось наблизитись до оригіналу. Якщо хочеться зіграти щось схоже на Dead Space на телефоні, то краще завантажити Dead Space Mobile, який чесно претендує на звання найкращої забавки для смартфона у своєму жанрі.

Якість підробки 1/5

Six Guns – клон Red Dead Repemption

Six-Guns – пригодницька гра в стилі дикого заходу, розроблена скопійована компанією Gameloft з Red Dead Redemption. Основний сюжет гри розповідає про те, як головний герой досліджує світ та шукає загублену дружину. Багатокористувацький режим пропонує різні перестрілки, які напряму залежать від кількості вкладених грошей та часу.

Гравець може вільно переміщатися пішки або на коні, виконуючи нудні та повторювальні місії. Грінд, примітивні й дуже однотипні завдання, поганий баланс, криві механіки, жахливе керування і баги – це все про підробку Six Guns.

Тим, хто хоч раз зіграв в повноцінну ААА гру від Rockstar, це «ковбойське творіння» точно не сподобається. В грі є магазин і система валюти, які дозволяють оновлювати одяг, зброю і коней за реальні гроші. Заради справедливості зауважимо, що ранні версії цієї забавки були значно кращими, але розробники зіпсували все жахливими оновленнями, які приносили огидні скіни та ще більше нав’язували мікротранзакції.

Якість підробки 1/5

Modern Combat – клон Call of Duty

Modern Combat – ще одна серія відеоігор, розроблених і виданих компанією Gameloft. Свого часу на смартфонах не було нічого якіснішого, за цю франшизу. Усі частини MC граються схоже на Call of Duty та Battlefield і містять багато примітивних місій у різних середовищах з цікавими завданнями. Перша гра в серії Modern Combat вийшла більше ніж 13 років назад, деякий час розвивалась (аж до MC: Zero Hour), а потім почала деградувати, як і майже всі мобільні проєкти.

Мультиплеєр був якісним лише в перших трьох частинах, адже ніяк не залежав від донату та грінду. MC5 та MC Versus є типовим онлайн-сміттям, яке не вартує місця на телефоні та жодної хвилини проведеного часу, в той час, як Modern Combat Black Pegasus вимагав від гравця лише вміння, як в кампанії, так і в онлайн боях. Після Call of Duty гра Modern Combat здається зухвало скопійованим непотребом, який не оцінить жоден власник консолі чи комп’ютера.

Якість підробки 2/5

Disqus Comments Loading...