Рубрики Статті

Найгірші комп’ютерні комплектуючі для покупки у 2023 році. Що не варто купляти?

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Поняття «поганий» у світі комп’ютерного заліза дуже специфічне. Не існує поганих речей, але існують погані речі за свої гроші. Сьогодні розглянемо найгірші (найменш раціональні) комп’ютерні комплектуючі для десктопних системних блоків, які можна купити у 2023 році. Розповімо про найцікавіші категорії, а саме: процесори, відеокарти, материнські плати, накопичувачі.

Процесори

З ринком CPU все дуже складно. Нові процесори виходять щороку і тим самим міняють раціональність тих чи інших моделей. За усім слідкувати важко, деяких потенційних покупців може заплутати великий вибір, тому розглянемо найменш вигідні ЦП в наш час.

Intel Core i9-11900T та інші «тешки»

Процесори з індексом T відрізняються неймовірно низьким енергоспоживанням. TDP 35W виглядає напрочуд привабливо, особливо для топових моделей. Але якою ціною користувач отримує такий низький теплопакет? Розглянемо на прикладі 11900T, хоча ця частина статті стосується майже усіх ЦП з буквою T.

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

Продуктивність флагмана Intel Core i9-11900T знаходиться трохи вище середняка Intel Core i5-11400F. Якщо зняти ліміти енергоспоживання з i5, то «топовий» i9 взагалі починає відставати. Відносно справжнього i9, тобто 11900K, «тешка» виглядає нікчемною. При цьому ціна зовсім не менша, так ще й знайти їх в Україні непросто (на щастя).

Чи вартує себе так сильно обмежувати в продуктивності за шалену вартість? Intel Core i3, i5 споживають не надто багато, звичайні версії цілком реально охолодити боксовим кулером, хоча Т-версії втрачають не так багато. Більші проблеми в i7-T та i9-T – це холодні обрубки з продуктивністю Core i5, але за ціною флагманів.

Топові процесори минулих поколінь

В загальному придбати найкрутіший камінь на свою платформу – це дуже круто. Але варто слідкувати за його актуальністю та співвідношенням ціни. Наприклад, Ryzen 9 5950X є найпотужнішим ЦП для АМ4, але його вартість наразі вища, ніж у нового Ryzen 9 7900, який значно швидший і холодніший.

До того ж AM5 – це нова платформа, нова пам’ять DDR5 (яку можна придбати за різницю вартості процесорів) і можливості на майбутнє. Розглянемо ще один приклад від Intel. Intel Core i9-11900K дозволить витиснути максимум із LGA1200, але на фоні LGA1700 середняків уже виглядає убогим. За його вартість (або дешевше) можна купити дуже вдалий Intel Core i5-13600K, який вщент розносить недавнього флагмана.

Такі тупикові апгрейди є великою проблемою. Якщо не встигнути у «вікно апгрейду» вчасно, то потім прокачувати свій ПК стає невигідно. Детальніше про апгрейди такого типу в нашій статті:

Робимо правильний апгрейд комп’ютера: як витратити гроші на оновлення ПК з розумом

HEDT процесори

High End Desktop сегмент уже давно неактуальний, але деякі наївні фанати досі вірять в його відродження. Наприклад, умовний AMD Ryzen Threadripper 3960X уже не дивує своєю продуктивністю, а ціною ще і як.

Та й вартість усієї платформи надто висока – материнські плати коштують як крило Боїнга. Одноядерна продуктивність Threadripper’ів сильно відстає від сучасних десктопних процесорів, та й в Multi Core сучасні Ryzen 9 часто показують себе краще.

Розглянемо ще один приклад, який показує, що в Intel ситуація не краща. Intel Core i9-10900X на LGA2066 уже є застарілим, оверпрайснутим і слабким рішенням, особливо на фоні десктопних LGA1700. Його не врятує шестиканальна пам’ять і будь-які шаманства з розгоном.

Нічого нового й актуального в цьому сегменті чекати не варто. Навіть самі виробники «забивають болт» на цю справу, бо не бачать перспектив. HEDT абсолютно мертвий і не може цікавити нікого, крім комп’ютерних фанатиків і колекціонерів.

Старі та не дуже старі процесори з б.в. ринку

Коли наглі продавці просять 3000-4000 грн за умовний Intel Core i7-4770K чи 2500 грн за AMD FX-8350 – ненормально. Навіть за половину своєї вартості це все ще дуже сумнівний вибір. Бюджетні Ryzen 3/5 та Intel Core i3 значно продуктивніші за старих флагманів, при цьому коштують не набагато дорожче.

Насправді на б.в. ринку часто можна щось вигідно купити. Але категорично уникайте процесорів на такі сокети (вони є неактуальними та не вартують своїх грошей):

  • AM2/AM2+/AM1 старе сміття, відразу на утилізацію;
  • AM3/AM3+ повільні, дорогі та неактуальні Phenom та FX;
  • FM1/FM2/FM2+ слабкі APU для відтворення відео на Youtube (іноді без лагів);
  • LGA775 старе сміття, відразу на утилізацію;
  • LGA1156/1155/1150 слабкі й мало актуальні. Брати можна лише флагманів і то за 50-60% середньої ринкової вартості;
  • LGA1151 дорогі і рідкісні. Зазвичай коштують більше, ніж процесори 10 покоління. Жахливий вибір станом на 2023 рік;
  • LGA1366/2011 старі та дешеві процесори, до яких майже немає якісних і живих материнських плат. Підійдуть як дармовис для ключів;
  • LGA2066 рідкісні неадекватно дорогі процесори, розглядати їх можна лише для колекціонерів і технофетишистів;

Вищесказане можна проігнорувати лише за виняткових обставин. Наприклад, коли є потреба придбати комп’ютер для невимогливих завдань за смішні гроші та з’являється нагода купити умовний i7-3770K за 800 грн чи AMD A8-7680 (аналог A8-9600 з AM4) за 400 грн. Лише в такому випадку, який є близьким до фантастики, старизна і неактуальність перекривається ціною.

Материнські плати

Так само як із процесорами, є актуальні та мертві платформи. Розглянемо найгірші материнські плати, які можна придбати в магазинах України та закордоном.

Материнки LGA 1151

В магазинах досі можна купити нові плати для сокета 1151. Це одна із найгірших платформ, яку можна купити у 2023 році. Не зважаючи на низьку вартість материнських плат H310, користувач переплатить при виборі ЦП і отримає жахливе співвідношення продуктивності на гривню.

Intel Core i3/i5 для LGA1151 нікчемно слабкі, адже не мають підтримки гіпертредингу. А старші моделі CPU дуже дорогі, іноді за них просять більше, як за сучасні варіанти для LGA1200. Купити плату LGA 1151 – це величезна помилка, про яку покупець буде неодноразово жаліти.

Материнки HEDT

Як і HEDT CPU, материнські плати є невигідними та неактуальними. За їх вартість краще придбати новеньку материнську плату AM5 або LGA1700. Платформи AMD X399, AMD X299, Intel LGA 2066 дуже дорогі та не знаходять собі місця в сучасному світі комп’ютерних комплектуючих. Вони зацікавлять лише справжніх ентузіастів, які витрачають кошти на ПК, як на хобі.

Підроблені материнки з Aliexpress

Низької якості плати за шаленими цінами – хто взагалі таке купляє? Ця ніша ринку схожа на HEDT, але дуже слабкий, неякісний і примітивний HEDT. Років 3-4 тому вони мали ще хоч якийсь сенс, але зараз LGA 2011v3 виглядає надто слабким за свої гроші.

І це при шаленому % браку материнок і дешевій компонентній базі. Навіть 100 Вт процесори можуть розігрівати систему живлення топових «хуананів» до 80-100 градусів, коли нормальні брендові плати Asus, MSI, Asrock, Biostar, Gigabyte середнього класу легко витримують 150-250 Вт Intel Core i9.

Про дешеве сміття типу з назвами «клісре», «машиніст», «джингша» можна і не заїкатись – це шматки текстоліту з абияк прикріпленими конденсаторами для любителів технічного геморою.

Погана якість проявляється у всьому, але незрозуміло за що продавці просять такі шалені кошти. Ціна цим материнкам 50% від актуальних цінників на Aliexpress. На додачу користувач отримує відсутність будь-якої гарантії та нульовий шанс на ремонт. Купляти китайські підроблені плати з б.в. чипсетів ризиковано і неактуально, а оригінальні X79/X99 материнки коштують надто дорого. На жаль, час LGA 2011 (і 2011v3) пройшов.

Відеокарти

Цей розділ зацікавить потенційних геймерів. Розглянемо відеокарти, які вкрай не рекомендовано купляти у 2023 році.

Офісні затички

В наш час безглуздо купляти відеокарту лише для виводу зображення. Майже усі офісні комп’ютери мають вбудовану графіку. Простіше купити Intel Core i3-10100, ніж 10100F і дискретну відеокарту. Вони мають застосування лише в дуже рідкісних випадках. Наприклад, коли до ПК потрібно під’єднати велику кількість моніторів.

NVIDIA GT 1030 свого часу була непоганим вибором для бюджетних комп’ютерів, але зараз вона коштує надто дорого, відносно своєї продуктивності. Віддавати 4000 грн за таке справді шкода. Навіть GDDR5 версія не вартує цієї суми.

Старіші NVIDIA GT 730, GT 710, GT 210, а також AMD R5 230, R7 240 і всі їх аналоги не мають жодного змісту для домашнього ПК.

Застаріла GTX серія

GTX 1630 – це одна із найгірших відеокарт за свою вартість. Продуктивність GTX 1050 Ti, а ціна GTX 1650. Найбільш провальний продукт компанії NVIDIA за останні 10 років, з чим неможливо не погодитись.

GTX 1660 (усі версії) активно використовувались для добування криптовалют. В магазинах за привабливими цінами можна придбати лише FR (відновлені, ремонтовані версії). GTX 1660 Ti має швидкодію близьку до RTX 3050, що уже непогано. Нормальна (нова, а не б.в.) GTX 1660 Super/Ti коштує мало що менше RTX 3050.

Сумнівний варіант зі старою архітектурою, який краще обійти стороною. GTX 1660 Super не можна назвати Super невигідною в наш час, але і рекомендувати такий адаптер в 2023 році не варто.

Відновлені відеокарти RTX

Це ж стосується й інших Factory Refublished відеокарт. Відновлені RTX 2000, 3000 ваблять ціною, але все на свій страх і вдачу. Безплатного сиру в мишоловці немає, а ризики повторного відвалу чіпу чи пам’яті залишаються.

AMD Radeon RX 6400

Запізнілі RX 6400 і 6500 XT отримали шквал критики за високі вимоги до профілю PCI-E. Відеокарти працюють непогано лише за наявності PCI-E 4.0. Звісно, не в кожного бюджетного геймера є така материнська плата і процесор. Навіть 10 покоління Intel не підтримує цю версію PCI-E.

Лише 4 активні лінії PCI-E і вузька шина – Radeon випустила невдалі відеокарти, для апгрейду доісторичних ПК. Все ж, RX 6500 XT дивиться значно краще, за молодшу модель. Різниця в ціні між ними мінімальна, чого не сказати за продуктивність. RX 6500 XT хоч якось підходить для сучасного бюджетного ПК (PCI-E 4.0) і все ще має низькі вимоги до живлення.

Radeon RX 400, 500

Умовна «нова»  RX 580 – лише відновлена відеокарта, яка довгий час була в експлуатації. Молодші моделі RX 550 все ще можна придбати нові, а все решта – гаряче сміття після ремонтів.

Якщо й десь чудом знайдеться нова, запакована, не відновлена RX 580, то й ціна буде високою. Купляти таких старих динозаврів в магазинах можна лише за умови, що за них просять сущі копійки.

Краще придбати у 2.5 рази енергоефективнішу RX 6500 XT, ніж знищену майнингом RX 580, яку пропонують магазини. Любителям старого заліза краще пошукати на б.в. ринку, про який зараз поговоримо.

Б.в. відеокарти

А що робити тим, в кого немає грошей на новий графічний адаптер? Купляти GT 1030 за 4000 грн – поганий варіант. Трохи докласти до RX 6500 XT – а основа ПК стара і 7500 грн все ще надто дорого? Тоді залишається лише пошук б.в. комплектуючих. Цей ринок як мінне поле зі скарбами – криє в собі чимало небезпек, але щасливчиків може нагородити.

Які відеокарти NVIDIA не рекомендовано купляти на б.в. майданчиках:

  • GTS-серія і все, що не підтримує DX11 – це непотрібне і непродуктивне сміття в наш час, їх відразу на утилізацію;
  • GTX 200, 400, 500 старі, гарячі та неактуальні відеокарти з малим обсягом пам’яті та жахливою продуктивністю;
  • GTX 600, 700, 900 підійдуть для невимогливих геймерів. Головне уникати моделей з малим обсягом пам’яті. Ризики поламання високі, купляти їх можна лише за 40-50% ринкової вартості;
  • GTX 1000 активно використовувались в майнінгу, ризики поламання високі у всіх, крім GTX 1050, GTX 1050 Ti. Саме ці моделі є найбільш надійними;
  • RTX 2000, 3000 можна придбати за адекватні гроші, якщо не полінитись і пошукати годину-другу. Ризики при покупці відеокарти будь-якого класу все ще високі. Перевіряти обов’язково, адже є безліч продавців шахраїв;

Які відеокарти AMD Radeon не рекомендовано купляти на б.в. майданчиках:

  • HD 3000, 4000 і все, що не підтримує DX11 – це непотрібне і дуже непродуктивне сміття в наш час, їх відразу на утилізацію;
  • HD 5000, 6000 в міру живучі, але слабкі. Продуктивності буде не вистачати для сучасних ігор. Енергоспоживання топових моделей досить високе, як і ризики поламання, молодші версії значно надійніші;
  • HD 7000 і R7 з 1 ГБ пам’яті абсолютне сміття. Моделі з 2-3 ГБ можуть розглядатись як ризикований варіант для бюджетних ПК, але лише за дуже низьку вартість. Продуктивність на 1 Вт жахлива;
  • R9 продаються досить дешево, але їх все ще не варто брати. Топові моделі R9 дуже гарячі та вимогливі до блока живлення. Охолодження на них ставили слабке і примітивне. Ризикований і поганий варіант для покупки;
  • RX 400, 500 мають кращу продуктивність на 1 Вт, ніж R9, та всі вони використовувались в майнінгу, особливо знищені 8 ГБ версії. Ризики високі, брати умовну RX 580 можна лише за 30% вартості нової RX 6500 XT, не більше;

Накопичувачі

В сучасному ПК використовують лише SSD, дуже рідко для файлів і різного сміття додають HDD. До того ж на твердотільники сильно обвалились ціни, що ще більше наближає жорсткі диски до неминучого вимирання.

Зараз можна придбати SSD Goodram CX400 на 512 ГБ за 1000 грн, або DATO DS700 на 960 ГБ за 1700 грн. Навіщо ті повільні та шумні HDD за таких умов?

Нові жорсткі диски

HDD справді стали дуже невигідними в певному діапазоні цін та об’ємів. Величезні накопичувачі на 8-16 ТБ все ще мають право на існування, але лише в комерційному сегменті. Вони пропонують значно кращу ціну за один гігабайт місця і активно використовуються в системах відеоспостереження та деяких серверах.

Малі HDD (об’ємом до 3-4 ТБ) є абсолютним непотребом за свою вартість. Немає нічого гіршого за придбання моделі на 1-2 ТБ за 1500-2000 грн. Вони пропонують жахливу продуктивність у співвідношенні об’єму та ціни. Якщо й вирішили купити новий HDD, то уникаємо моделей на 500, 1000, 2000 ГБ.

Б.в. жорсткі диски

Активна експансія SSD обвалила вартість HDD на вторинному ринку. Але деякі відсталі бариги не здогадуються про це і намагаються впарити HDD за ціною SSD. У адекватних продавців цілком реально придбати 4 ТБ за 1200-1500 грн.

Раціональні ціни на б.в. HDD зі 100% здоров’ям (все, що дорожче не вартує своїх грошей):

  • 200 ГБ – 100-120 грн (не варто купляти);
  • 500 ГБ – 250-300 грн (не варто купляти);
  • 1000 ГБ – 400-500 грн (сумнівна покупка);
  • 2000 ГБ – 800-1000 грн (непогана покупка);
  • 4000 ГБ – 1300-1800 грн (раціональна покупка);
  • 6000 ГБ – 2200-2800 грн (раціональна покупка);
  • 10000+ГБ – 4500-5500 грн (раціональна покупка);

Право на життя отримують лише диски великого об’єму, адже вони мають буфер 128-256 МБ і найкращі швидкісні показники. Розглядайте моделі 2, 4, 6 і більше ТБ, але з розрахунку не більше 40-50 коп. за 1 ГБ для б.в. HDD (коли 1 ГБ нового SSD коштує 1.7 грн).

При цьому обов’язково потрібно переконатись у 100% здоров’ї диска. Якщо в HDD є обрізані, биті, повільні сектори, то за цю штуку продавець не має право просити більше грошей, ніж коштує маленька банка чипсів Pringles. Диск із поганим здоров’ям може «посипатись» в будь-який момент і відправиться в сміттєвий ящик.

Моделі 100, 200, 300 ГБ – сміття, яке не вартує того, щоб перебувати в сучасному ПК. 500 ГБ також мало, навіть, 300 грн шкода давати. Про IDE HDD можна і не заїкатись – це уже раритет. Раціональність покупки б.в. HDD дуже великого об’єму низька, а у малих дисків зовсім нульова.

Б.в. SSD

Смішно бачити, коли продавці просять за б.в. SSD більше, ніж він коштує в магазинах, а таке трапляться частенько. Зазвичай, на вторинному ринку накопичувачі цього типу невигідні. Простіше замовити нову модель в магазині, покупець б.в. SSD майже нічого не зекономить. Різниця між новим і б.в. твердотільником надто мала, щоб задумуватись над покупкою без гарантії.

Висновки

Насправді немає абсолютно жахливих комп’ютерних комплектуючих, але є ті, які мають напрочуд погане співвідношення продуктивності, енергоспоживання, надійності та ціни. Чимало категорій з цієї статті були вдалими у свій час, але ринок швидко міняється.

Розглянули актуальні і найбільш популярні категорії комп’ютерних комплектуючих, які краще не ставити у свій системний блок. І це не тому, що вони погані технічно, а тому, що погані у 2023 році за ті гроші, які за них просять. Наприклад, найгірша відеокарта сучасності NVIDIA GTX 1630 могла б стати хітом, якби продавалась за 4500-5000 грн.

З б.в. ринком краще не зв’язуватись, якщо хочеться зберегти свої нерви: гарячі відеокарти з відвалами чіпів, оверпрайснуті процесори 10 річної давності, китайські підробки серверних материнських плат і жорсткі диски з битими секторами. Тут заплутатись ще легше, як із новим залізом до ПК. Усіх наївних продавців (а таких чимало), які хочуть за доісторичні запчастини майже як за нові й сучасні, краще відправляти за напрямком руського корабля.

Сучасні реалії формують ринок таким чином, що придбати нове і сучасне – це справді вигідно. А намагання гнатись за застарілими платформами може бути дорогим і нераціональним.

 

Disqus Comments Loading...