Рубрики Статті

Робимо правильний апгрейд комп’ютера: як витратити гроші на оновлення ПК з розумом

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Часто люди стають незадоволеними потужністю системного блоку через кілька років після покупки. Тоді досвідченіші юзери задумуються над тим, як би зробити свій ПК продуктивнішим. У комп’ютерів з Intel та AMD принципово різний підхід до апгрейду (покращення). Роз’єм АМ4 зумів прожити більше 5 років і ще довго буде залишатись актуальним. Intel змінила декілька сокетів за цей час. Та незалежно від того який бренд CPU обрали, якщо ви плануєте через деякий час покращити свій ПК – не радимо економити на материнській платі. Це головний компонент комп’ютера, від якого неабияк залежить продуктивність (і придатність до апгрейду) всієї системи.

Власник потужної материнки на чипсеті B350 може прошивати мікропрограму BIOS та установити значно новіший процесор. Ті, хто придбав Intel мають менше маневрів (в межах 2 поколінь CPU), але у статті доведемо, що це насправді не є проблемою. Дуже часто буває, що апгрейд стає невигідним на певному етапі, про що детально розповімо трохи нижче.

Неправильні апгрейди

Купити кращий процесор чи сильнішу відеокарту – це не значить отримати гідний приріст продуктивності, що відповідає потраченим коштам. Важливо тримати співвідношення потужності GPU/CPU. Купляти сильнішу графічну карту, коли впираємось у процесор – погана затія. Змоделюємо кілька невдалих ситуацій, щоб простіше пояснити вигідні і невигідні угоди з процесорами, відеокартами, та материнськими платами. Є безліч варіантів зробити безглуздий апгрейд. Розберемо дурнуваті приклади які повторювати не варто.

Приклад марнотратства: користувач материнської плати Intel B560 змінив процесор Intel Core i5-10400F на Intel Core i5-11400F.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Переходити з процесора одного класу лише на одне покоління свіжіше не має жодного змісту. Приріст продуктивності занадто малий, щоб тратитись на новий CPU тієї ж лінійки. Користувач втратить значно більше коштів продаючи свій процесор 10-го покоління ніж отримає бонус продуктивності з оновленням на 11-те. Купивши Intel Core i7-10700K, цей користувач отримав би значно більший приріст потужності. Логічно було б придбати i5-11600K, 11700F, 11900F, але не 11400F. Є такий вислів: «шило на мило». Цю зміну саме так можна описати. Переходимо на процесор ідентичного класу лише якщо той на 4-5 поколінь новіший. З і3 до і7/і9 має зміст перехід навіть в межах одного покоління.

Приклад необізнаності: користувач придбав AMD Ryzen 3 1200 з дуже дешевою материнською платою A320. Згодом він купив Ryzen 7 3700X та оновив BIOS.

Цей юзер вважає, що зібрав «топ за свої гроші», адже потратив небагато і має великі можливості апгрейду. Навіть дешевої материнки вистачить для живлення Ryzen 3 1200. Але ставити вимогливий до живлення Ryzen 7 3700X ризиковано. Плата може вийти з ладу досить швидко під високими навантаженнями. В такому випадку логічно було б перейти на Ryzen 3 4100 чи Ryzen 5 5500 (за умови, що «дошка» його підтримуватиме). Мораль така, що при бажанні майбутньої «прокачки» не потрібно вибирати бюджетні плати. А320 чипсет неабияк буде обмежувати процесор, що навіть вплине на його реальну продуктивність та довговічність роботи всього ПК.

На фото температура зони живлення дешевої материнської плати з використанням дорогого процесора

Приклад жадібності: користувач дуже дешево придбав нову материнську плату H310 за 900 гривень. Новий продукт з магазину і така вигідна ціна. І тепер любитель зекономити ламає голову, бо не може дешево знайти процесори 9-го покоління.

Ціни на 9-е покоління CPU Intel часто вищі ніж на 10-е чи 11-е. А все тому, що уже минув час попиту і утворився дефіцит. Біля 90% процесорів уже були продані, а залишки тримають високу вартість, магазини не бажають скидати ціни і вони стоять на рівні більш продуктивних процесорів новіших платформ. Тепер дешева плата буде витягати чимало грошей і давати меншу продуктивність. Економія, що не вартує свого.

Приклад жадібності + необізнаності: не надто досвідчений користувач придбав процесор AMD Ryzen Threadripper 1900X за дуже низькою ціною і тепер не може знайти дешеву материнську плату.

Низька вартість Ryzen 1900X зумовлена уже неактуальністю платформи та неймовірно малою кількістю материнських плат під цей CPU. Усі материнки TR4 високого класу і цінник на них відповідний. Це HEDT платформа. Саме тому ціна на найслабший (і нікому непотрібний) CPU цього сокету може бути дуже привабливою. За якісну «дошку» під Socket TR4 доведеться викласти більше до двох разів ніж за Intel Z690 чи AMD X570. Справді бували випадки, коли недосвідчені покупці купували процесор не знаючи яку потрібно до нього материнську плату.

Та розглянемо ще один нюанс із TR4. Сама платформа дає чудові маневри для апгрейду, але вони не мають змісту. Десктопні Ryzen (3950Х, 5950Х) стали дуже вигідними на фоні HEDT комп’ютерів. Саме тому сокет АМ4 цілком витіснив елітний TR4 з побутового ринку раз і назавжди.

Приклад наївного геймера: користувач вирішив придбати відеокарту RTX3060 на заміну своїй RTX2060 і розчарувався незначним приростом продуктивності у більшості ігор.

Ситуація точно така ж як і з процесорами. Перехід на одне покоління новіше але того самого класу не має змісту. RTX2060 видаватиме той же FPS, що й RTX3060. Достатньо лише відключити кілька налаштувань, що не вплинуть на візуальне сприйняття гри, та значно підвищать продуктивність. Рекомендуємо ознайомитись із матеріалом, в якому детально пояснюємо чому ультра графіка непотрібна майже у всіх іграх. При розумному підході цей апгрейд зовсім не дає приросту продуктивності.

З GTX1060 апгрейднутись до RTX3060 – це розумне і раціональне рішення. Користувач отримає трасування променів RT, DLSS і двократний приріст потужності. Переходимо в межах одного-двох поколінь на 2-3 серії вище. Наприклад, можна змінити Radeon 5500XT на 6700XT, 5600XT на 6800XT. Апгрейдити Nvidia RTX2070 > RTX3070 – дурнувата ідея, RTX2070 > 3080TI – уже раціональніше.

Часове вікно для апгрейду

Умовне поняття «вікна апгрейду» можна пояснити високим та низьким попитом на певний вид товару. Це найбільше стосується процесорів, хоча частково розповсюджується й на інші категорії. Саме на прикладі CPU розберемо цей феномен.

Апгрейдитись потрібно вчасно. Іноді навіть експерту важко зрозуміти коли це настане, та приблизно передбачити падіння цін можна базуючись на статистиці останніх років. Розуміючи елементарні правила можна значно підвищити свій шанс на вигідну покупку.

Коли нове покоління процесорів поступає у магазини воно має високий цінник. Це логічно, адже на старті продажів попит на «свіжаків» максимальний. Коли ринок насичується – вартість знижується, потім знову піднімається. Чому так? Магазини піднімають ціни коли попит починає перевищувати пропозицію, тобто товару залишається надто мало. Часто можна побачити Intel Core i5-9600K за ціною рівною 11600К, i3-8300 дорожче i3-10100 і т.д. Купляти неактуальні процесори на старі платформи не має жодного змісту при такому росту продуктивності щороку, як ми маємо зараз.

Розглянемо на прикладі двох видуманих користувачів: Іван і Петро одночасно купили ідентичні комп’ютери на базі Intel Core i3-10105F + плата B560. Придбали відразу після появи цих деталей у магазинах. Материнку брали хорошу під апгрейд, адже обоє чудово розбираються у комп’ютерах. Через 1.5 року Іван та Петро побачили, що ціна на Intel Core i7-10700K впала до 300 доларів. Іван вирішив не гаяти часу і швидко продав свій і3 на місцевій дошці оголошень ще до виходу Intel Core i3-12100F. Петро посміявся з нього і сказав, що варто було почекати, адже після виходу Alder Lake ціни на і7 ще більше впадуть (до 200-250$).

Виявилось, що після релізу LGA1700 ціни на і7-10700К не впали, а навіть трохи зросли. Актуальність і3 десятого покоління знизилась після релізу 12100F і продати свій 10100F уже не вийде так вигідно, як це зробив Іван. Отже, Іван дуже вчасно потрапив у «вікно» апгрейду, а Петро його пропустив і тепер уже дуже сумнівається чи перейти на нову платформу з і5 чи переплатити за і7, що у будь-якому випадку несе безліч витрат. Іван має продуктивний комп’ютер і вигідний комп’ютер, якого вистачить ще 5-6 років, а Петро втратить більше коштів на продажі і3 та покупці і7.

У Петра настала така ситуація, що в його випадку може бути вигіднішим продати усю свою систему (процесор + материнка) і придбати новий LGA1700 з умовним i5-12400, який в багатьох сценаріях буде навіть кращий за 10700К. Все завдяки сильнішим ядрам. Це ми до того, що власники АМ4 часто стикаються із ситуацією, коли прокачка комп’ютера стає невигідною, бо розумніше придбати нову платформу. Усе залежить від поточних цін на ринку і доступності товарів. Зміна сокету кожні 2 роки у Intel не є надто вагомим недоліком, а лише чіткіше розділяє покоління.

Нюанси із апгрейдом на вживані комплектуючі

Ціни на топові процесори будь-якого сокету дуже повільно знижуються. Адже вони дають можливість витиснути максимум із поточної платформи. Шукаючи на б.в. ринку умовний Intel Core i7-7700K, можна виявити, що він дорожчий за Intel Core i3-10100F у 2-3 рази. А це майже ідентичні процесори за продуктивністю. При цьому у і3 менший рівень тепловиділення у 2-3 рази. Такі ціни не значать те, що їх беруть за вказану вартість, а навпаки, що їх не купують. Іноді оголошення наївних продавців можуть «стояти» по 5 років. Вони лише сподіваються знайти недосвідченого користувача, що забажає прокачати свій ПК 2014 року випуску, придбавши до нього процесор за 5000-6000 гривень.

В таких випадках покупка нової бюджетної платформи буде оптимальнішим вибором і користувач отримає потужний і сучасний ПК, а не намагатиметься реанімувати старий комп’ютер. Іноді не варто мучити плати S1155 чи S1150, якщо за топові і7 доведеться заплатити дорого. Апгрейдимось на б.в. процесори лише якщо вони мають адекватне співвідношення продуктивності і вартості. Наприклад, і7-3770К за 2500 гривень – погана затія, а якщо продавець віддає за 1500, то можна подумати над цим. Орієнтуємось максимум на 50-60% вартості таких оголошень. Це саме стосується й відеокарт. Старий флагман Radeon R9 390X буде споживати безліч електроенергії, має високі вимоги до блоку живлення та вентиляції в корпусі. І ніяких гарантій довговічності, у випадку відеокарт це актуальніше як із CPU.

В той же час, є сучасна RX6500XT, що навіть краща за продуктивністю. Не допоможуть старій Radeon ті 8Гб відеопам’яті із слабким чипом. Нова модель споживає в 4 рази менше енергії, майже не гріється, має компактні розміри (підійде для міні збірок), підтримуватиме останні драйвери найближчі 5-6 років. І часто ціна на нову Radeon RX6500XT може бути лише на 20-30% більшою як просять наївні бариги за термоядерну установку R9 390X. Єдиний мінус RX6500XT – необхідність системи із PCI-E 4.0.

Не забуваймо про моральні ризики. На площадках із продажу б.в. товарів сидить безліч шахраїв, які лише чекають наївного клієнта. Дуже часто обманюють з продажами відеокарт. Купляти зношену і ризиковану графічну карту заради мізерної економії не має змісту. Бюджетні моделі уже знаходяться на рівні старих флагманів. Врахуйте дуже високі вимоги до живлення в умовної GTX1080 і невеличкий нагрів у RTX3050. Додаємо сюди гарантію від магазину і нові фішки (DLSS, RTX) і старий шматок текстоліту уже перестає бути вигідним. Хіба що за 50% вартості аналогічної за продуктивністю нової відеокарти, але такі оголошення або шахрайські, або величезна рідкість.

Ходити на б.в. ринок за відеокартами чи процесорами зазвичай дуже невигідно, та ризиковано. Та іноді можна придбати гарні материнські плати на досі актуальні платформи. Материнки втрачають ціну швидше ніж інші деталі, особливо це стосується топових чипсетів. Умовну Intel Z590 можна купити за 50% вартості в ідеальному стані. Таких оголошень значно більше. Тому якщо вирішили зібрати ПК вибирати used-motherboard – це не так погано. Щоб зрозуміти чи варто ризикувати, порівнюємо ціни із аналогічною новою. За половину вартості можна брати. Головне не натрапити на шахраїв, ризики залишаються у всіх категоріях товарів.

Важливі, але не популярні апгрейди

Багато користувачів забувають про важливість оперативної пам’яті. У дешевих ігрових чи робочих комп’ютерах ОЗП не має значного впливу обмеження продуктивності усієї системи. Потужні ігрові ПК (з сучасним ЦП і пристойною графічною картою) залежать від швидкості оперативної пам’яті досить значно. Різниця між DDR4 2400-2666 CL16 та DDR4 3600-3800 CL18 може складати до 20%. Апгрейд оперативної пам’яті – це той випадок, коли важко «промахнутись». Достатньо зважати на співвідношення таких параметрів як латентність (CL) та частоту. Все ж частота має вищий пріоритет при виборі. В ідеалі, щоб була висока частота і мала латентність, але така пам’ять дорога. Оптимальним рішенням для ігрового ПК буде 3200-4000МГц частота і CL16-18. Зауважте, дешева планка DDR4 3200Mhz CL22 буде продуктивнішою за 2400Mhz CL16. Навіть більші затримки з вищою частотою дадуть невеликий приріст FPS. Зміна та розгін ОЗП допоможе витиснути максимум із ПК.

Під час оновлення операційної системи чи установленні великої гри, програми SATA 3.0 SSD з пропускною здатністю до 500 Мб/с може легко завантажитись на 100%. Вимоги до накопичувачів після виходу Windows 8 значно виросли. Деякі ігри уже не працюють стабільно на HDD. Апгрейд на SSD Nvme – гарний і безпрограшний варіант. Твердотільники повільно дешевіють і довго будуть актуальними. Швидший запуск системи і відсутність упору у швидкість накопичувача за будь-яких обставин виправдовують покупку. Для системи рекомендовано якомога швидший накопичувач. Для ігор і зберігання медіа достатньо буде навіть SATA 3.0 SSD, який залишиться після апгрейду.

Люди рідко апгрейдять блок живлення. Це дуже довгоживуча деталь у комп’ютері. Якісного БЖ достатньо на 5-10 років. Зазначимо, що вимоги до відеокарт дещо виросли за останній час, але якісного «золотого» блоку на 700Вт із 2015 року досі буде достатньо для більшості ПК. Якщо у вас дешевий і слабкий БЖ, то саме час придбати щось краще. Це вигідна інвестиція.

Висновки

Правильно прокачати свій ПК не так аж і складно. Достатньо притримуватись здорового глузду і не гнатися за мізерним приростом продуктивності. Щороку оновлювати процесор одного й того самого класу є марною тратою коштів. Це ж стосується й графічних прискорювачів. Апгрейд буде адекватним рішенням лише тоді, коли користувач відчує значний бонус у швидкодії. Потрібно вчасно робити покупки, адже чимало категорій товару мають невелике часове «вікно» найнижчої ціни, після чого зростатимуть. Якщо відразу придбали новий Core i7/i9, Ryzen 7/9, то такого ПК вистачить для будь-яких завдань мінімум на 5-6 років. Топових відеокарт також достатньо майже на ціле покоління консолей (до 7 років).

Не варто вестись на надто привабливі цінники материнських плат старих платформ, адже переплатимо за CPU. А для перспективи апгрейду через рік-два варто обирати якісні материнки, що витримають потужні процесори. Є категорії запчастин, що не потребують заміни довгий час (наприклад БЖ). При виборі б.в. комплектуючих для прокачки свого ПК варто бути уважним і добре слідкувати за відношенням ціни нового та старого обладнання. Бажаємо нашим читачам вдалих апгрейдів.

Disqus Comments Loading...