Рубрики Статті

Найвигідніші комплектуючі для ПК – Кращі пропозиції в Україні

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Сьогоднішній рейтинг буде максимально близьким до народу. Редакція ITC підготувала список дуже вигідних запчастин, які на цей час вражають співвідношенням можливостей до вартості. Попереду лише смачні цінники на комп’ютерні комплектуючі, які точно зацікавлять левову частку читачів.

Накопичувачі інформації

Flash накопичувачі та SSD диски почали стрімко дешевіти, в деяких моментах вартістю одного гігабайту SSD наближається до вартості гігабайта у HDD. Вочевидь, наступає завершення ери жорстких дисків. Але почнемо з портативних накопичувачів.

Flash накопичувачі

Ще кілька років тому за 130 гривень можна було придбати хіба що 16 ГБ флешку, в кращому випадку. Зараз за ціною пачки чипсів Pringles продається накопичувач USB 64GB GOODRAM UCO2 об’ємом 64 ГБ. Швидкість невисока (до 20 МБ/с), але це допустимий компроміс. В будь-якому господарстві знадобиться така флешка для різних справ і призначень.

Доплативши трохи отримуємо удвічі більший об’єм. За 277 грн буде значно швидший USB3.0 128Gb Team C155 Golden.  З такою флешкою не соромно носити в центр друку свої документи та переносити інші персональні файли.

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Карти пам’яті

Ситуація ідентична з картами пам’яті, але тут звертаємо увагу на деякі додаткові показники. Карти V30 A1 (або A2) можна використовувати в смартфонах, портативних ігрових консолях і ноутбуках. Позначення A1 значить, що накопичувач швидко працює з великою кількістю малих файлів, тобто підходить не лише для медіафайлів, а й для встановлення ігор/програм.

Patriot MicroSDXC 256GB UHS-I/U3 за 871 грн виглядає наче подарунок долі. Для Nintendo Switch те, що треба, адже карта досить швидка, а ємність 256 ГБ дозволить засунути туди більше десятка ігор. Не буде зайвим такий об’єм і для ноутбуків без можливості встановлення додаткового SSD.

SATA SSD

Перейдемо до SATA SSD дисків. Особливо вигідно виглядають моделі від 240 ГБ і більше. Наприклад, за 400-450 грн продаються моделі на 128 ГБ (краще доплатити), а за 525 грн можна придбати SSD 240GB Dato DS700. Такого об’єму вистачає для більшості ноутбуків і офісних ПК. Модель звісно слабенька і буде втрачати швидкість по мірі заповнення, але за цю вартість гріх жалітися.

За 940 грн уже буде SSD 480GB Dato DS700 з удвічі більшим об’ємом. Майже пів терабайта пам’яті вистачає для левової частини населення. Диск простенький і не надто швидкий (в світі SSD), але на фоні шумних вінчестерів він наче блискавка. Смішно дивитись на те, як на вторинному ринку хитрі продавці намагаються продати 500GB HDD по 500-600 грн.

Поглянемо на дорожчі моделі з кращими характеристиками. SSD 960GB GOODRAM CL100 GEN.3 обійдеться у 2058 грн. Трохи більше ніж 2 грн за один гігабайт швидкого SATA 3.0 накопичувача – чим не нагода позбутися шумного жорсткого диска або просто збільшити об’єм свого сховища? На фоні інших комплектуючих така вартість здається зовсім невеликою. З дешевими SSD 480-960 ГБ жорсткі диски малих об’ємів (менше ніж 3-4 ТБ) стали непотребом.

Оперативна пам’ять

Модулі на 4 ГБ коштують сущі копійки, але не варто вестись на них. Беремо лише модулі 8 ГБ, або більше. DDR4 8GB/2400 G.Skill Aegis обійдеться у 673 грн. Раніше про таку ціну можна було лише мріяти.

Трохи швидша DDR4 8GB/3200 Apacer NOX коштує 825 грн, але частоти значно вищі. При цьому латентність лише CL16, а не 22, як у найпростіших модулів. Версія DDR4 16GB/3200 Apacer NOX коштує 1519 грн.

Власники ноутбуків з вільним слотом також можуть прокачатися. DDR4 8GB/3200 1.2V Apacer за 748 грн – непоганий апгрейд, який сподобається любителям сотень вкладок у браузері.

Багато сучасних ігор стали неоптимізованими і можуть легко завантажити 16 ГБ. Та це не біда, за якісь 3185 грн можна поставити DDR4 2x16GB/3200 Patriot Viper Elite II Red. Хороше співвідношення частоти до латентності, великі радіатори і потенціал для розгону. Навіть на б.в. ринку щось вигідніше знайти дуже важко.

Центральні процесори

Процесори зазвичай тримають ціну значно стабільніше, тому учасниками рейтингу стануть усім знайомі моделі, за винятком одного «Екскаватора». Протягом багатьох років A-Series для AM4 були невигідними, адже простіше було придбати Athlon G/GE. Новіша архітектура, краща продуктивність на ядро і чудова енергоефективність за ту ж саму ціну, що й провальні A8/A10/A12.

Та ситуація різко помінялась за останні кілька місяців. Якщо потрібно зібрати сучасний офісний комп’ютер на AM4, то можна звернути увагу на AMD A12 X4 9800E. За легендарний Athlon 200GE зараз доведеться віддати 2100-2300 грн, а майже ідентичний за продуктивністю A12 9800E удвічі дешевший. Якби не ціна 1371 грн, то він навряд чи когось би зацікавив. А наразі це справді вигідний бюджетний CPU з хорошою графікою Radeon R7 і низьким TDP.

Intel Core i3 12100F має гарне співвідношення продуктивності до вартості. Він був вдалим ще на релізі, а зараз добряче скинув в ціні, адже вийшов його наступний 13100F. За 3977 грн це найпотужніший 4-ядерний процесор, який можна придбати на ринку України.

За схожий бюджет вийде придбати AMD Ryzen 5 5500. Для тих, хто хоче ризикнути, краще пошукати цю модель на китайських площадках, там він ще вигідніший. Досі актуальний процесор, який все тягне.

AMD Ryzen 5 7600 наразі є найкращим рішенням для AM5. Дуже хороша одноядерна продуктивність, низький TDP, великий кеш і сучасна архітектура. За останні 2 місяці він скинув більш як 10% вартості та зараз коштує 9714 грн. В ідеалі дочекатись материнських плат A620 і можна буде досить вигідно перейти на новий сокет. За наявності дешевих материнок AMD Ryzen 5 7600 виглядає вигіднішим, ніж предтопові рішення AM4 сокету (Ryzen 9 5900X, Ryzen 7 5800X тощо).

Висновки

Немає поганої техніки, але є погана за свою ціну. Чимало моделей з цього рейтингу ще недавно були нераціональними, але наразі добряче скинули у вартості та приваблюють покупців. Не помітити різке зниження цін на модулі пам’яті (ОЗП і ПЗП) було неможливо. Гривня трохи закріпилась, а світові ціни на пам’ять знизились – зараз ідеальний час для апгрейду.

Ціни на деякі процесори також стали приємнішими. Після виходу Intel 13 Gen молодші представники 12 Gen ще більше скинули у вартості, а деякі моделі від AMD належать до категорії «топ за свої гроші».

Звичайному користувачу важко весь час слідкувати за цінами комп’ютерних комплектуючих, тому сподіваємось, що ця підбірка допомогла вам зробити простенький апгрейд з максимальною вигодою.

Disqus Comments Loading...