Дві цифрові валюти — стейблкоїн UAHg і е-гривню — часто плутають. Це є зрозумілим. Розробка цих валют велася майже одночасно: у 2023 році запустився стейблкоїн UAHg, а вже у 2024-му Нацбанк України анонсував масштабне тестування електронної гривні — української Central Bank Digital Currency (CBDC). Обидві валюти прив’язані до гривні. Але між ними не так вже й багато спільного. В партнерському проєкті з UAHg пояснюємо, в чому різниця між двома цифровими валютами та який актив вигідніший зараз. 

Партнерський матеріал?

Що таке e-гривня

Е-гривня є цифровою версією гривні. Валюту випускає Національний банк України —  той самий орган, що й звичайну «готівкову» гривню. Її призначення — ефективно виконувати всі функції грошей, доповнюючи готівкову та безготівкову форми гривні. Е-гривня не є криптовалютою у звичному розумінні, це просто цифрова форма гривні, що випускається та контролюється державою.

Е-гривня є експериментальною українською CBDC. Аналогічні експерименти проводяться у Європейському Союзі, Китаї, Великій Британії та низці інших країн.

Що таке UAHg

UAHg не є державною криптовалютою або CBDC. Це децентралізований проєкт, гривневий стейблкоїн на кшталт відомих стейблкоїнів USDT або USDC. Його курс прив’язаний 1 до 1 до гривні. UAHg є зручним інструментом для українських криптанів і прихильників децентралізації. Можна зберігати кошти в криптовалюті з прив’язкою до гривні, при цьому не боятися їхнього блокування.

До того ж UAHg — потужна екосистема, яка дозволяє проводити вигідні та зручні транзакції. Мережа UAHg стійка та доступна кожному. Серед партнерів є, наприклад, WhiteBIT, GEO Wallet, WhiteEx

Найбільш приємний бонус для холдерів стейблкоїна — це можливість отримувати до +20% на рік завдяки бонусам. Програма лояльності дозволяє захистити свої кошти від інфляції гривні: чим довше холдер зберігає гривневий стейблкоїн, тим більше бонусів. Наразі в рамках програми лояльності доступні активності, де кожен може отримати додаткові бонуси за використання стейблкоїна.

Е-гривня проти UAHg: що між ними спільного та відмінного

Спільне:

  • Прив’язка до гривні
  • Використання блокчейну
  • Прозорість транзакцій

Відмінне:

  • Е-гривня випускається НБУ. UAHg був створений командою криптоентузіастів. За його емісію відповідає компанія Emittance Corporation.
  • UAHg є токеном ERC-20 на блокчейні Ethereum. Також він доступний на блокчейнах Tron та BNB Smart Chain. Е-гривню було розроблено на базі блокчейну Stellar. 
  • Е-гривня створена для міжбанківських розрахунків та операцій з НБУ. UAHg — для використання в рамках децентралізованої екосистеми в якості стейблкоїна.
  • Е-гривня є більш централізованою, UAHg — децентралізованою.
  • UAHg приносить до 20% річних бонусів своїм холдерам. Подібних планів щодо Е-гривні не анонсували.
  • Підконтрольність електронної гривні державі потенційно несе ризики блокування та обмеження коштів. UAHg є децентралізованою криптовалютою, тому таких ризиків немає.

Підсумок

UAHg є децентралізованим анонімним українським стейблкоїном, а е-гривня — експериментальною цифровою валютою від НБУ. Вони дуже різні, і плутати їх не варто.

Партнерський матеріал?

Отримати бонуси від UAHg

Це партнерський матеріал. Інформацію для цього матеріалу надав партнер.
Редакція відповідає за відповідність стилістики редакційним стандартам.
Замовити матеріал про вас у форматі PR-статті ви можете тут.

 

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: