Рубрики ОглядиСтатті

Новинки Apple 2022 – досвід використання та загальні враження

Опубликовал
Глеб Перерва

Цього року Apple представила досить обмежену кількість значних нововведень і випустила, в основному, мінорні пристрої для підкреслення оновлення iPhone 14 Pro та акцентування уваги на Apple Watch Ultra. Але там, де було внесено зміни – вони виявилися досить суттєвими.

В цьому матеріалі розповімо про досвід користування цьогорічними девайсами, коротко розглянемо нововведення, а також дамо поради, кому можуть підійти новинки. У технічну сторону заглиблюватися не станемо, оскільки вся докладна інформація вже була описана в оглядах на них раніше, посилання на які будуть прикріплені у кожному розділі.

iPhone 14 та iPhone 14 Pro Max

Покупцям представили нове бачення вирізу у дисплеї у виконанні Apple – Dynamic Island. По суті, він є програмним способом взаємодії з пристроєм, що приховує виріз в екрані, який ми вже могли бачити в Android смартфонах, але тільки в простішому виконанні та постійних спробах приховати чорні точки або смуги.

Apple навпаки звертають увагу на своєму вирізі та коштом використання його як елементу управління. Вони створюють у користувача враження, що так і треба і це просто велика чорна кнопка, на яку постійно надходять повідомлення та переміщаються елементи застосунків. Несподіване, але логічне розв’язання проблеми, яке залишається лише похвалити.

Онлайн-курс "Режисура та візуальний сторітелінг" від Skvot.
Перетворюй свої ідеї на сильні історії в рекламі, кліпах чи кіно Досвідом ділиться режисер, продюсер та власник продакшену, який 10+ років у професії.
Детальніше про курс

Задня сторона iPhone 14 Pro виглядає по суті, так само як і торішній iPhone 13 Pro, з невеликою зміною палітри кольорів. А ось iPhone 14 не про версії виглядає абсолютно так само, як iPhone 13, та й з точки досвіду користувача істотної різниці немає і якщо не знати де яке покоління смартфонів – переплутати дуже легко, що не властиве Apple.

На зміну iPhone Mini прийшли iPhone Plus, які відрізняються від звичайного 14 тільки діагоналлю дисплея і збільшеною батареєю, що має покрити потреби користувачів, які не хотіли переплачувати за Про версію, але хотіли б використовувати iPhone з більшою діагоналлю дисплея.

Досвід від використання iPhone 14 виявився змазаним через те, що це по суті той самий телефон, що був представлений у минулому поколінні. Але сказати чогось поганого про девайс не можна, якщо не торкатися питання його ціни, яка досягла вже 36 999 грн, а за таку суму можна підібрати собі більш гідний смартфон, що ми докладно розглядали в розділі порівняння цін в огляді на пристрій.

Досвід від використання iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max виразніший, в першу чергу через Dynamic Island і Always-On Display – особливостями флагманів. Особисто для мене Max версія завелика, але сказати, що пристроєм користуватися некомфортно не можна. В цілому девайс відпрацьовує звання флагмана, але все ж таки трохи розчаровує рідкісними лагами операційної системи, яка ще не до кінця освоїлася з Dynamic Island.

На мій погляд, переплачувати за iPhone 14 та iPhone 14 Pro Max цього року не варто, хіба що вам дуже хочеться випробувати роботу нового вирізу в дисплеї або користуватися найновішими iPhone на ринку. Для решти є iPhone 13 Pro.

Огляд iPhone 14 Pro Max

Огляд iPhone 14

Apple Watch Ultra та Apple Watch Series 8

З Apple Watch цього року така ж ситуація як зі смартфонами – компанія показана повністю нові Apple Watch Ultra і додала мінімум нововведень у Series 8, щоб не відволікати потенційних покупців від Ультра. Apple хоче підім’яти під себе частку ринку смартгодинників для професійних спортсменів, на якій найголовнішим гравцем є Garmin.

Протиударний корпус з титану, загартоване протиударне скло, покращена навігація, покращений трекінг тренувань та здоров’я користувача, підвищена якість супутникового зв’язку та нові ремінці роблять Apple Watch Ultra справді цікавим рішенням для спортсменів, включаючи марафонців, альпіністів та дайверів.

Якби не той факт, що годинник живе від одного заряду менше ніж три доби у режимі економії енергії, в той час, як деякі моделі Garmin можуть протриматися понад трьох місяців, їх дійсно можна було б назвати моделлю для екстремальних умов використання. Але якщо абстрагуватися від екстремальних видів спорту, які, щоправда, є головною особливістю новинки, то з точки зору потенційного покупця Watch Ultra – це смартгодинник від Apple в новому, більш агресивному дизайні.

Apple Watch Series 8 отримали можливість вимірювати температуру тіла для відстеження менструального циклу, деякі софтверні поліпшення, але загалом це той же годинник, який був минулого року, якщо не враховувати нові циферблати як щось суттєве.

Якби я обирав розумний годинник для iPhone – то зупинився б на тогорічних Apple Watch Series 7 або свіжих Series 8, щоб продовжити термін їхньої підтримки на рік. В умовах міського життя та занять спортом для себе, без професійних тренувань, сенсу у дорожчих, важких та об’ємніших Apple Watch Ultra поки що не бачу. Рядовому користувачеві функції, що відрізняють Apple Watch Ultra від звичайних Apple Watch за великим рахунком без потреби, але для професіоналів і просто людей, що активно займаються спортом, вони безумовно будуть корисні, хоч і не так надійні в плані зносостійкості та життя від акумулятора, як ті ж Garmin.

Огляд Apple Watch Ultra

Огляд Apple Watch Series 8

Apple AirPods Pro 2

Внутрішньоканальні TWSTrue Wireless Stereo навушники від Apple змогли здивувати збільшеною якістю свого звучання та невеликими приємними доповненнями, такими як звуковий сигнал для пошуку навушників та вушко для кріплення.

Окрім покращеної детальності та насиченості звучання варто відзначити якісніше  просторове аудіо та роботу шумопоглинання – воно на дійсно високому рівні і є одним із найкращих на ринку на сьогодні, навіть якщо враховувати дорожчий сегмент. Навушники звучать дуже добре і, хоч зміни не торкнулися зовнішнього вигляду, новинка буде популярною та ще більш конкурентоспроможною.

З погляду досвіду користувача хочеться відзначити, що це універсальні навушники, які покривають більшість потреб простого користувача – вони ергономічні, зручні у використанні та добре звучать, як для бездротових навушників з універсальним звуком. Так, вони звучать безхарактерно порівняно з іншими моделями навушників з того ж цінового сегмента, але продукція Apple повинна задовольняти потреби максимальної кількості покупців, а це неможливо якщо навушники не підходитимуть по звуку всім.

Apple AirPods Pro 2 однозначно стали кращими за торішню версію. Питання тільки в тому чи ви готові переплачувати за збільшену якість звуку, мікрофонів, ANCActive Noise Cancellation та покращені можливості пошуку навушників, оскільки платити за нові Прошки в умовах війни та в цілому ринку техніки України доведеться за новим курсом долара і ціна коливається в районі 10-12 тис. грн.

Огляд Apple AirPods Pro 2

Екосистема Apple

Ну і звичайно не можна не згадати про одну з головних відмінностей продукції Apple, якою є взаємодія різних девайсів між собою: iPhone, MacBook і iPad вигідно доповнюють один одного попри те, що вони є прекрасними пристроями самі по собі, чого не можна сказати про Apple Watch і AirPods.

Так, навушники будуть працювати з комп’ютерами на Windows (або інших ОС відмінних від MacOS), але основні фішки пристрою будуть недоступні користувачеві. А значить він позбавляється можливості шукати навушники на карті (технічно це можливо і без iPhone, але це набагато складніша задача, ніж просто через Локатор Apple), просторового аудіо, підстроювання AirPods під форму вушного каналу за допомогою звуку, виклику голосового асистента Siri й такої приємної речі як безшовне перемикання між пристроями.

З Apple Watch ситуація ще сумніша, оскільки використовувати їх без iPhone не можна. Але такий обмежений вибір сумісних смартфонів приносить явну перевагу – розумний годинник працює ідеально, доповнюючи iPhone і розширюючи його функціональність.

З кожним роком Apple розширює можливості своїх девайсів і ще тісніше пов’язує їх в єдину мережу, змушуючи користувача купувати додаткові пристрої, щоб мати можливість випробувати всі переваги екосистеми Apple.

На сьогодні жоден інший бренд не може похвалитися такою ж нативною та високорівневою роботою гаджетів одного з одним – чого тільки вартий Локатор з AirTag, безшовне перемикання та персоналізація кожного пристрою. Так що після одночасного використання кількох девайсів від Apple набагато простіше потрапити у яблучну пастку і захотіти назавжди перейти в ряди користувачів бренду, залишивши Windows і Android як додаткові пристрої для специфічних завдань.

Disqus Comments Loading...