Рубрики Огляди

Огляд Apple iPhone 15 Pro: титановий корпус, Action Button, USB-C та оптичний зум

Опубликовал
Глеб Перерва

Сьогодні на огляді новий iPhone 15 Pro в титановому корпусі темно-синього кольору з Action Button, що прийшла на заміну звичному перемикачу беззвучного режиму, швидкісним портом USB-C та 3-кратним оптичним зумом, що в парі з софтверним наближенням дає 15х зображення. Розглянемо всі нововведення, протестуємо пристрій, а також порівняємо його з попереднім поколінням та з базовим iPhone 15.

Пакування та комплектація

Смартфон поставляється у фірмовому пакуванні Apple з білого картону з рельєфним зображенням смартфона та усіма необхідними деталями. В комплект поставки входить:

  • Apple iPhone 15 Pro
  • Кабель USB-C на USB-C
  • Інструмент для вилучення лотка SIM-карти
  • Документація та наклейка

Відтепер смартфони постачаються з білим плетеним кабелем. Дріт тактильно та візуально приємніший за попередній, а також додатково захищений від механічних пошкоджень.

Онлайн-курс "Business English for Marketers" від Laba.
Опануйте професійну англійську для маркетингу.Розширте карʼєрні можливості для роботи з іноземними колегами: від розробки нових продуктів до презентації стратегії бренду.
Детальніше про курс

Варто зазначити, що комплектний кабель працює на швидкості USB 2.0, так само як і комплектний дріт iPhone 15. Тоді як сам iPhone 15 Pro підтримує швидкість передачі даних по стандарту USB 3.2 Gen 2 до 10 Гбіт/с. Тут можна було б звинуватити Apple в тому, що вони не додали швидкісний кабель до комплекту, але це суттєво збільшило б вартість смартфона, адже якісні швидкісні дроти коштують набагато дорожче звичайних (наприклад Thunderbolt 4 USB‑C Pro Cable 1 m коштує від $69 в американському магазині та $159 за 3-метрову версію). А також не треба забувати, що це саме та компанія яка урізала комплектацію смартфонів до одного зарядного дроту, так що тут нічому дивуватись.

Дизайн та ергономіка

Смартфон візуально легко відрізнити від попереднього покоління, оскільки рамки корпусу iPhone 15 Pro виготовлено зі сплаву титану та алюмінію.

На лівій грані смартфону знаходиться Action Button, кнопки гучності та лоток SIM. На правій тільки кнопка ввімкнення. А на нижній порт USB Type-C, динамік та розмовний мікрофон.

Цього року кольори наступні: чорний титановий, білий титановий, синій титановий та натуральний титановий.

Ергономічно смартфон став трохи легшим (187 грамів проти 206 грамів iPhone 14 Pro) та меншим. Його габарити наступні: 146.6х70.6х8.25 мм.

Рамки матові та не так сильно залишають на собі відбитки, як хромовані рамки попередніх прошек, проте на титані сліди від пальців значно помітніші ніж на матових корпусах базових iPhone 15 та попередніх поколінь. Деякі видання намагалися створити з цього інфопривід перебільшуючи те наскільки вони маркі та пророкуючі “вицвітання” чи то іржавіння титану від контакту зі шкірою, проте корпус iPhone 15 Pro виявився не настільки вразливим як їм хотілося б. До прикладу фото однієї з граней на якій видно сліди, але вони не настільки критичні та легко витираються будь-якою тканиною.

Більш критичним є той факт, що, ймовірно через більшу жорсткість титану, зменшено амортизувальні властивості рамки та при падінні з більшою ймовірністю буде пошкоджено скляні запчастини пристрою. Також задня кришка смартфона не надто добре справляється з навантаженнями та тріскається від згинання, що було підтверджено краш-тестами (наприклад на цьому відео з каналу JerryRigEverything).

Проте Apple і не обіцяли нам непробивний смартфон який можна буде носити без чохла – це все той же максимально тендітний гаджет, на якому постійно зʼявляються подряпини та який не терпить прямого контакту з твердими поверхнями. Так що з одного боку це явний мінус, що нові iPhone стали наче як менш захищеними, але з іншого ніколи не рекомендується згинати смартфон та кидати його об землю, якщо він не має відповідного захисту.

USB-C – одне з небагатьох нововведень Apple, яке всі однозначно називають позитивним (тим більш іронічно, що компанія додала його лише під тиском). Відтепер до пристрою можна легко підʼєднувати будь-яку периферію та аксесуари, що підтримують цей розʼєм, а також, в майбутньому, коли на ньому зʼявляться ААА проєкти, використовувати смартфон у якості повноцінної портативної консолі з можливістю виведення зображення на екран телевізора.

Дисплей Apple iPhone 15 Pro

В новій прошці встановлено Super Retina XDR OLED дисплей з діагоналлю 6,1 дюйма і роздільною здатністю 2556х1179 пікселей та щільністю пікселей 460 ppi. Пікова яскравість становить 1000 ніт в приміщенні, 1600 ніт при перегляді HDR контенту та 2000 ніт поза приміщенням.

Ті ж самі характеристики має дисплей iPhone 15, крім підвищеної герцовки. Дисплей iPhone 15 Pro підтримує частоту оновлення екрана в 120 Гц і це одразу додає балів до враження від використання – смартфон виконує всі дії моментально та водночас плавно, а зображення максимально насичене та контрастне.

Також є можливість встановити мінімалістичний Always On Display на якому буде відображено тільки базову інформацію, без шпалер, чого дуже не вистачало минулого року в iPhone 14 Pro. І звісно сама функція Always On в цьому поколінні залишається особливістю Pro-версій, хоча її можна було б реалізувати й на дисплеях 60 Гц, особливо у спрощеному режимі. Особисто мені дуже її не вистачає на iPhone, проте це явно не та опція за яку треба переплачувати купуючі Pro-версію смартфона.

Звук

Стереозвук насичений та повноцінний. Порівняно з попереднім iPhone 14 Pro він не зазнав суттєвих змін та залишився на такому ж високому рівні. При безпосередньому порівнянні з iPhone 15, прошка звучить трохи обʼємніше, але різниця не кардинальна. Гучності більш ніж достатньо як для ігор, так і для прослуховування різних типів контенту – зазвичай достатньо 70-80% від максимальної.

Камери

Основний блок камер складається з трьох обʼєктивів: основної 48 Мп (26 мм, діафрагма f/1.6, оптична стабілізація зображення зі зміщенням сенсора, 100% Focus Pixels, підтримка фотографій надвисокої роздільної здатності), надширококутної 12 Мп (13 мм, діафрагма f/2.4 та кут огляду 120°) та телеобʼєктиву 12 Мп (77 мм, діафрагма f/2.8) з х3 оптичним зумом. Фронтальна камера на 12 Мп (діафрагма f/1.9).

Фото при денному освітленні.

Фото із зумом на телескопічний обʼєктив.

Фото при нічному освітленні.

Селфі камера.

Порівняння з фото iPhone 15 (спочатку iPhone 15, потім iPhone 15 Pro по черзі).

Різницю між більшістю фото на iPhone 15 Pro та iPhone 15 можна побачити лише знаючи, що це різні смартфони або вдивляючись у фото зі збільшенням.

Продуктивність та ПЗ

В Apple iPhone 15 Pro встановлено чіп A17 Pro (в цьому поколінні без Bionic), а можливий обʼєм сховища становить 128GB, 256GB, 512GB або 1TB.

Система працює швидко, без жодних затримок чи зависань – все працює злагоджено і без проблем (чого не можна було сказати про iPhone 14 Pro в якого підлагував Dynamic Island). Розробники поступово починають використовувати Dynamic Island у своїх інтерфейсах, так що будемо сподіватися, що з часом він вийде за межі нативних застосунків, ставши більш поширеним в екосистемі iOS.

Налаштування, ексклюзивної для iPhone Pro, функції Action Button має декілька доступних варіантів:

  • Режим тиші
  • Режим зосередження
  • Запуск камери
  • Ліхтарик
  • Диктування або ж голосова нотатка
  • Збільшувач зображення
  • Швидка команда
  • Доступність
  • Ніякої дії (найсумніший варіант, але має право на існування)

Готові функції варіюються від безглуздих до зручних, але той факт що у користувача є можливість назначати швидкі команди відкриває майже безмежні можливості. На YouTube вже повно роликів де люди створюють найрізноманітніші шорткати від взаємодії із пристроями розумного будинку та відкриття багажника Tesla до команд для Chat GPT та повної зміни налаштувань смартфона по одному натисканню кнопки.

Але завжди можна залишити кнопку перемикачем беззвучного режиму чи накинути на неї запуск камери, як і зробить переважна більшість простих юзерів.

Результати синтетичних тестів:

  • Geekbench: CPU 7 363 багатопотоковий та 2 953 однопотоковий; GPU Metal Score 27 333 балів
  • AnTuTu Benchmark: загальний 1 364 544 балів

3D Mark:

Під час стрес-тестів смартфон нагрівається до некомфортної температури. Також нагрів під час виконання завдань, що потребують суттєвого навантаження, він нагрівається сильніше ніж iPhone 15, в якого помітний нагрів був тільки в процесі проходження стрес-тестів.

Технічні характеристики Apple iPhone 15 Pro

Чіп Apple A17 Pro
Графічний процесор Apple GPU 6-core graphics
Обʼєм сховища

128GB

256GB

512GB

1TB

Дисплей

6.1 “

2556×1179

460 ppi

OLED / Super Retina XDR /

120 Гц

HDR10

Ceramic Shield

2000 ніт (пікова яскравість при HDR)

Основний блок камер

Основний об’єктив: 48 МП, f/1.6, 28 мм

Ультраширокий об’єктив: 12 МП, f/2.4, 13 мм, 120°

Телеобʼєктив: 12 МП, f/2.8, 77 мм

Відео Full HD (1080p): 60 к/с

Відео 4K: 60 к/с

Оптична стабілізація зображення зі зсувом матриці

Оптичне збільшення 3х

Фронтальна камера

Основний об’єктив: 12 МП, f/1.9

Відео Full HD (1080p): 60 к/с

Відео (4K): 60 к/с

Комунікації

Wi-Fi 6Е (802.11ax)

Bluetooth v5.3

NFC

Порти підключення USB C 3.2 gen2 з підтримкою DisplayPort (4K HDR)
Живлення

Швидка зарядка Power Delivery 3.0 до 20 Вт

Бездротова зарядка до 15 Вт

Захист від вологи та пилу IP68
Розміри 146.6х70.6х8.25 мм
Вага 187 г

Автономність Apple iPhone 15 Pro

iPhone 15 Pro втрачає заряд помітно швидше за iPhone 15 в приблизно однакових умовах. Якщо звичайним iPhone 15 можна дуже активно користуватись протягом робочого дня і на наступний в нього залишиться трохи менше половини заряду (зі 100% до 78% при спокійному використанні та зі 100% до 42% при активному), то в iPhone 15 Pro ситуація наступна:

  • При мінімальному використанні для месенджерів та серфінгу в інтернеті за добу смартфон втрачає близько третини від повного заряду – зі 100% до 63%.
  • При активному використанні та під навантаженням (фотографування та фільмування, стрес-тести, обробка фотографій, перегляд відео, месенджери та дзвінки, прослуховування музики тощо) за добу смартфон розряджається зі 100% до 28%.

Цю різницю можна пояснити підвищеною герцовкою дисплею, увімкненим Always On Display та більш потужним процесором. Це все ще дуже непоганий результат, проте використовуючи Pro-версію пристрою хотілося б щоб він працював трохи довше ніж базова.

Від 100W павербанку Anker смартфон споживає від 5W до 22W  (виробником заявлено підтримку 20W адаптерів живлення).

Ціна та конкуренти

Вартість Apple iPhone 15 Pro 128GB зі слотом для SIM-карти наразі становить 62 999 грн. Тоді як Apple iPhone 15 128GB коштує 42 499 грн, а торішній Apple iPhone 14 Pro 128GB43 499 грн.

В цьому ж діапазоні цін знаходиться Samsung Galaxy S22 Ultra 1TB за 60 000 грн, Sony Xperia 1 V 512GB від 60 799 грн та геймерський Asus ROG Phone 7 Ultimate 512GB від 60 480 грн. Натомість Google Pixel 7 Pro 512GB коштує 43 000 грн.

Disqus Comments Loading...