Рубрики Огляди

Огляд Apple MacBook Air 15 M2 – найкращий 15-дюймовий ноутбук сучасності

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Техніка Apple постійно встановлює нові стандарти, а MacBook роками здобували бездоганну репутацію та любов користувачів. Їх обожнюють програмісти, музиканти, контент-мейкери й звичайні домогосподарки. Та в широкому модельному ряді з процесорами Apple Silicon чогось не вистачало, а саме класичної діагоналі 15″. І ось у 2023 році світ нарешті побачив бажану модель Apple MacBook Air 15 M2. Вона впевнено претендує на звання кращого іміджевого ноутбука 2023 року в цій «діагональній» категорії.

В огляді перевіримо як ноутбук показує себе в робочих завданнях, виміряємо автономність, нагрів, енергоспоживання, кольорову палітру екрана, перерахуємо переваги та постараємось знайти недоліки.

Технічні характеристики Apple MacBook Air 15 M2

Технічні характеристики Apple MacBook Air 15 M2
Екран 15.3″ 2880×1864 IPS Retina True Tone
Процесор Apple M2 8 Core CPU
Оперативна пам’ять 8 ГБ
Накопичувач 256 ГБ SSD
Відеокарта Apple M2 10 Core GPU
Безпровідні інтерфейси Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6
Провідні інтерфейси 2 x USB Type C 4 Thunderbolt, 3.5 mm
Блок живлення 35 Вт Type C MagSafe
Акумулятор 66.5 Вт*год
Вага 1.51 кг
Розміри 34.04 x 23.76 x 1.15 см

Параметри цієї моделі не вражають, якщо дивитись лише на цифри, але в реальних умовах йому є чим здивувати. Перш за все бачимо неймовірну продуктивність на одиницю споживаної енергії, а також гарний баланс звуку, екрану та елементів керування.

Комплектація

Курс Frontend розробки від Mate academy.
Front-end розробник одна з найзатребуваніших професій на IT ринку. У Mate academy ми навчимо вас розробляти візуально привабливі та зручні інтерфейси. Після курсу ви зможете створювати вебсайти і застосунки, що вразять і користувачів, і роботодавців.
Дізнатися більше про курс

Пристрій запаковано в білу коробку невеликих розмірів. Знявши кришку бачимо сам ноутбук в напівпрозорій матовій плівці. В комплекті йде кабель живлення MagSafe з фірмовим конектором і зарядний пристрій Type C 35 Вт. БЖ крихітних розмірів і більше нагадує адаптер для смартфону, його можна носити в кишені, як і кабель.

Крім паперової документації виробник нічого не додає, навіть серветку. Відразу згадується фірмова наносерветка Apple за тисячу гривень.

Зовнішній вигляд, інтерфейси Apple MacBook Air 15 M2

Як і всі Макбуки, ця модель виглядає розкішно, елегантно і витончено. Виробник не відходив  від канонів класичного дизайну, лише зменшив рамки навколо екрану. Також відразу впадає в очі виріз для вебкамери, та цей чубчик власник перестає помічати в реальному користуванні, бо верхня панель заливається чорним кольором.

Корпус металевий, покриття матове, жодних люфтів та щілин немає, все виготовлено акуратно і якісно. Поверхня майже не збирає відбитки пальців, за винятком екрана, для якого краще придбати засіб для догляду або хоча б серветку. Звичайно, Apple MacBook Air 15 M2 з легкістю проходить «тест на макбук», тобто кришка відкривається легко, завіси працюють добре.

Ноутбук досить тонкий (11.5 мм) і має небагато аналогів на ринку зі схожими габаритами та вагою 1.5 кг. Задня кришка має невисокі гумові ніжки, які не дозволяють пристрою ковзати на гладких поверхнях.

Провідних інтерфейсів тут небагато. Права сторона розмістила комбінований 3.5 mm jack, ліва 2х Thunderbolt USB 4 Type C та роз’єм живлення. Заряджати можна як через фірмовий роз’єм MagSafe, так і з допомогою Thunderbolt.

Це може викликати дискомфорт в старомодних людей, які звикли користуватись старими флешками та різною провідною периферією. Наприклад, для підключення колориметра Datacolor Spyder X довелось придбати перехідник USB Type C > Type A.

Дисплей, камера, звук Apple MacBook Air 15 M2

Екран має діагональ 15.3″ та підтримує технологію IPS True Tone. Підкладка насичено темного кольору, вимкнений екран працює як дзеркало, адже має глянцеве покриття. Під прямими сонячними променями користуватись можна, але для цього доведеться підіймати рівень яскравості (максимум 500 ніт).

Варто відзначити широкий діапазон підсвічування – мінімальний рівень яскравості напрочуд низький, що дає можливість користуватись ним вночі без втоми для очей. До того ж це дозволяє досягнути небачених показників автономності, але про це нижче в окремому розділі.

Роздільної здатності 2880×1864 достатньо щоб найменші шрифти виглядали плавними. Також приємно бачити правильно адаптований інтерфейс операційної системи та всіх програм. На відміну від Windows, в mac OS немає проблем з масштабуванням графічного інтерфейсу, що актуально для ноутбуків з невеликими дисплеями та високою роздільною здатністю.

Кути огляду розкішні, майже ідеальні, хоча з певної позиції можна побачити незначну сіризну на чорному фоні. Засвічування майже непомітно, а за мінімальної яскравості може здатись, що тут OLED матриця, наскільки глибокі темні тони. Частота оновлення лише 60 Гц, та відносити це до недоліків можна лише в ноутбуках, які позиціюють себе виключно ігровими.

Кольори насичені, яскраві та головне реалістичні. Перевірили екран з допомогою колориметра та отримали гідні результати, які влаштують навіть вимогливих фотографів. Покриття sRGB складає 100% і колориметру майже не довелось змінювати параметри, тобто з заводу дисплей правильно налаштований і відкоригований.

Звук – сильна сторона техніки Apple і герой огляду не став винятком. Звучання приємне, чисте, відчувається глибина низьких частот, а максимальна гучність приємно здивувала. Не дивно, адже тут встановлено аж 6 динаміків. Без перебільшень, це одна з найкращих аудіосистем, які встановлюють в сучасні ультрабуки. Музиканти, творці контенту і звичайні меломани будуть задоволені.

Так само не розчаровує вебкамера – після жахливих 720p камер в ігрових ноутбуках ця здається напрочуд якісною. З такою вебкою не соромно проводити онлайн конференції, а вбудованого мікрофона цілком достатньо, щоб не використовувати зовнішній за рідкісними винятками (наприклад, для запису пісень).

Клавіатура, тачпад

Ця класична клавіатура сподобається всім, хто раніше користувався MacBook, хоча користувачам Windows спочатку буде незручно. Лівий Shift короткий, а Enter вузький і високий. Також зміщений Control, який поступився місцем Fn. Стрілки не спарені, але маленькі, цифрового блоку немає і бути не може, адже Apple принципово не додає Num Pad.

Виробник не забув про сканер відбитків пальців, який розмістив в правому верхньому куті. На клавішах нанесені українські літери, враховуючи Ґ та Ї. Для любителів працювати вночі є підсвічування світло білого кольору, також можна налаштувати автоматичне увімкнення підсвічування за недостатнього освітлення.

Тачпад величезних розмірів, ймовірно, найбільший на ринку сучасних ноутбуків. Його габарити дозволяють забути про використання миші, особливо якщо звикнути до жестів. Тактильний відгук приємний, натиск однаково добре працює по всій поверхні. Користуватись ним приємно, особливо після удвічі менших тачпадів в моделях інших виробників.

Робоча продуктивність Apple MacBook Air 15 M2

Цей ноутбук в першу чергу зацікавить ІТ-фахівців, дизайнерів, музикантів, художників, контент мейкерів тощо. Для продуктивної роботи важливо мати хороше апаратне начиння та оптимізоване програмне середовище.

З цим в Apple MacBook Air 15 M2 немає жодних проблем. На додаток, він показує ідентичну продуктивність від акумулятора і блока живлення, що дивовижно для такого продуктивного пристрою. Економний не лише процесор, а й вбудована графіка, яка також чудово себе показує в автономному режимі.

Всі результати бенчмарків розміщені в порядку: акумулятор, блок живлення.

Браузерна швидкодія

Не дивно, що в бенчмарку Speedometer M2 показує результати, недосяжні для будь-яких інших процесорів, кращі за Intel Core i9-13900K, адже цей сайт належить компанії Apple. Для вірогідністі перевірили лептоп в  Google Octane 2.0 та Web XPRT 4 і все стає на свої місця. Все одно серед ноутбуків Apple MacBook Air 15 M2 показує чудовий результат і не залежить від режиму живлення.

Speedometer 2.0

Speedometer 2.1

Google Octane 2.0

WebXPRT 4

Вбудований накопичувач показує не надто високу максимальну швидкість, але він має якісний контролер. Швидкість запису/читання не просідає в міру наповнення диска і завжди тримає стабільні значення. Під час тестування заповнили майже весь вільний простір, що ніяк не вплинуло на швидкість завантаження програм та загальну роботу системи.

BlackMagicDisk

Після китайських накопичувачів, які просідають до 50 разів за швидкісними показниками цей виглядає зовсім непогано. Звісно, за ці гроші хотілося б хоча б 512 ГБ, але маємо те, що маємо. За додатковий об’єм доведеться дорого доплатити компанії Apple, адже самостійно збільшити ПЗП неможливо.

AmorphousDiskMark

Дивовижно бачити те, як добре себе почуває ноутбук з пасивним охолодженням у важких робочих сценаріях. Щобільше, він однаково швидкий від акумулятора і блока живлення. Звісно, автономність в таких сценаріях також приємно здивує власників елітних x86 лептопів, які раніше не користувались Apple Silicon.

Blender CPU

Blender відмовився працювати з вбудованою графікою, тому протестували лише процесор. Результати слабенькі, адже це ПЗ ніяк не оптимізовано під ноутбуки Apple. Нажаль, такий софт все ще зустрічається, навіть через 3 роки після релізу Apple Silicon.

Corona 1.3

Corona 10

Cinebench R23

Geekbench 6

Під кінець приділимо увагу вбудованій графіці. У всіх MacBook використовується одна і та ж сама архітектура графічного прискорювача, відрізняється лише кількість ядер. В цій моделі встановлено 10-ядерний GPU, який знаходиться під «одною кришкою» з процесором, як у всіх мобільних пристроїв.

Geekbench Open CL

Продуктивність в Open CL рівна десктопній відеокарті NVIDIA GTX 1060, яка споживає в 5 разів більше енергії як весь ноутбук. Apple MacBook Air 15 M2 значно краще себе почуває з API Metal, який розробляє та підтримує компанія Apple.

Geekbench Metal

3D Mark Wild Extreme

Ігрова продуктивність

Цей лептоп навряд чи зацікавить любителів відеоігор, адже Макбуки завжди позиціювались як серйозні пристрої для серйозних людей, що заробляють гроші з допомогою свого комп’ютера. Apple ніколи не робив ставку на відеоігри й це дуже правильне рішення з точки зору маркетингу.

Перевірили лептоп в кількох відеоіграх з використанням Parallels Desktop і Rosetta. Apple змогла адаптувати ARM процесор для роботи з x86 іграми й при цьому продуктивності достатньо для повноцінного геймплею.

У всіх іграх лічильник FPS залишався незмінним при роботі від акумулятора і блока живлення. Ігрова продуктивність однакова в будь-яких сценаріях, так само як і в робочих програмах.

Civilization 6

Здавалося б, ця гра доступна нативно без жодних «костилів», але Цивілізація і Козаки 3 відмовились працювати на Apple MacBook Air 15 M2. Не виключаємо факт, що цей лептоп не давно з’явився у продажі й розробникам потрібно «поправити» гру для цієї моделі. Працювати ця гра повинна “нативно” без трансляторів команд і додаткових маніпуляцій.

Fortnite

Кіберспортивні налаштування дозволяють пограти з 80-110 FPS. Зниження роздільної здатності не сильно впадає в очі на такому екрані. Без масштабування можна отримати орієнтовно 60 FPS.

Metro Exodus

В цій грі не вдалось вивести моніторинг продуктивності, але впевнено констатуємо, що не було стабільних 60 FPS на низьких налаштуваннях графіки. Проходити можна, але геймерського комфорту немає.

Surviving Mars

Цікава стратегія про виживання на Марсі на високих налаштуваннях графіки працює більш менш адекватно, але хотілося б вищої частоти кадрів. Оптимально опуститись до середнього профілю.

Tomb Raider

Тестування проводили з рідною роздільною здатністю, яка вища за Quad HD. З високими налаштуваннями графіки отримуємо більше ніж 80 FPS в закритих локаціях. Це оптимальний запас для важкіших сцен на відкритій місцевості.

Ігрова продуктивність (діаграми)

Програмна сумісність

Багато користувачів специфічних спеціальностей бояться купляти ноутбуки з Apple Silicon, адже нові чипи не вміють працювати з пропрієтарним софтом. Насправді програми, які зовсім не працюють є, але їх дуже мало. З використанням Parallels Desktop можна запустити майже будь-що, але краще користуватись нативною версією, якщо така є.

В браузері MS Edge ноутбук працює значно повільніше, адже значна частина потужності йде на емуляцію середовища. І навіть за таких умов це все ще гідні результати. Падіння продуктивності не однакове у всіх сценаріях, наприклад, Google Octane 2.0 працює майже без змін. Головне, що таким чином можна запускати майже будь-що.

Також перевірили дві відеоігри про відважну пані Ларису Томбрайдівну. Але цього разу з використанням Parallels Desktop. Продуктивність значно гірша, але можна запустити майже все. Наприклад, відеогра Lara Croft and The Guardian of Light працює плавно і стабільно, хоча виміряти FPS не вдалось.

А у Tomb Raider маємо удвічі менший FPS ще й з невеликою роздільною здатністю. Пограти комфортно можна лише в невимогливі забавки минулих років.

Автономність, охолодження, нагрів Apple MacBook Air 15″ M2

Ноутбук не має активної системи охолодження, тому не видає зовсім ніякого шуму. Незвично користуватись таким швидким лептопом, який у будь-яких сценаріях цілком безшумний.

Температура корпуса та радіатора Cinebench R23:

Під час максимального навантаження температура корпуса підіймалася до 44-45 градусів в деяких місцях. Металевий корпус добре відводить тепло, як для пасивної системи охолодження це чудові результати.

Енергоспоживання під час заряджання (<90% і >90% батареї):

Блок живлення видає навіть більше, ніж вказано виробником (35 Вт). Це нормально і зв’язано з не ідеальним ККД, тому бачимо реальне споживання майже 38 Вт.

Швидкість заряджання ноутбука:

Заряджається акумулятор не дуже швидко. Потрібно трохи більш як дві з половиною години для бажаних 100%.

Енергоспоживання Cinebench R23 (акумулятор цілком заряджений і на половину розряджений):

Під максимальним навантаженням ноутбук споживає менше ніж 25 Вт. Тестували зі 100% зарядженим акумулятором і пізніше з розрядженим. Ця різниця показує, що коли батарея повна, блок живлення працює лише для забезпечення роботи компонентів ноутбука, тому енергії потрібно менше.

Автономність:

Перевіряли автономність ноутбука в реальних сценаріях, без використання додаткового програмного забезпечення, фіксуючи показники рівня батареї. Тестували в трьох сценаріях: перегляд 4К відео на YouTube зі 100% яскравістю екрана, робота з текстовими документами з максимальним і мінімальним рівнями підсвічування екрана.

Останній тест (з мінімальною яскравістю) займав неймовірно багато часу, адже акумулятор буквально відмовлявся розряджатись. Здавалось, що має пройти ціла вічність, щоб показник знизився на 1%. В економному режимі (офісні програми) за 16 годин Apple MacBook Air 15 M2 розрядився зі 100% до 72%. Екстраполяція результатів дозволяє припустити, пристрій здатен працювати в такому режимі більше ніж 40 годин.

Коли мова йде про співвідношення продуктивності до споживання електроенергії – у Apple MacBook Air 15 M2 немає рівних. Жоден інший ноутбук не може запропонувати таку автономність і одночасно хорошу швидкодію.

Ціна та конкуренти

Головну конкуренцію Apple MacBook Air 15 M2 складають, як не дивно, ноутбуки цього ж виробника. Компанія випустила чимало версій на будь-який смак і гаманець. Розглянемо можливі варіанти з Apple Silicon, а також кілька компромісних аналогів з x86 процесорами.

Герой огляду, Apple MacBook Air 15 M2 продається за ціною 61 899 грн. Зауважте, що ціни відрізняються в залежності від кольорів.

Ідентична модель іншого кольору Apple MacBook Air 15″ M2 256GB Starlight коштує 57 699 грн, а версія Apple MacBook Air 15″ M2 512GB Starlight 66 199 грн.

Тобто за +256 ГБ ПЗП потрібно заплатити більше ніж 8000 грн. Така вже політика Apple, безпощадна і жорстока.

Бюджетний варіант Apple MacBook Air M1 13 256GB Space Gray обійдеться в 35 999 грн – це найвигідніший ноутбук Apple на ринку України. Чудова нагода познайомитись з платформою Apple Silicon.

Непоганою альтернативою стане Apple MacBook Air 13″ M2 512Gb Space Gray, особливо для тих, кому потрібен компактний лептоп. Ціна за версію з 512 ГБ як у 15-дюймового М2 Air з 256 ГБ – 57 999 грн.

Asus ZenBook 15 OLED UM3504DA-NX131 має 120 Гц екран, 32 ГБ ОЗП і 1 ТБ ПЗП – дуже крута начинка, хоча автономність, швидкодія від акумулятора, безпровідні й провідні інтерфейси, якість збірки гірші, як в героя огляду. Ціна 59 999 грн.

Microsoft Surface Laptop 5 15 є компромісним рішенням для тих, кому обов’язково потрібен пристрій з Windows. На борту 8/256 ГБ пам’яті, Intel Core i7 12-го покоління, хороший екран і непогана автономність. Продуктивність, звісно не така хороша, як в MacBook, але й ціна від 37 299 грн.

MSI Prestige 16 Evo A13M якісний ноутбук з сучасним начинням. Процесор i7-13700H досить продуктивний, але аж надто залежить від блока живлення, автономність також краща в MacBook. Ціни від 68 000 грн за версію 32/1024 ГБ. Огляд на цю модель можна прочитати тут.

Disqus Comments Loading...