Рубрики Огляди

Огляд MSI Prestige 16 Evo A13M. Преміальний ноутбук для робочих завдань

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Компанія MSI в багатьох користувачів асоціюється з ігровими комп’ютерами, та всім, що з цим зв’язано. Але сьогодні на огляді MSI Prestige 16 Evo A13M – серйозний ноутбук для серйозних завдань. Жодних кольорових підсвічувань, інтегрована відеокарта, максимальна продуктивність процесора та підсистеми пам’яті, преміальні матеріали корпусу, якісний екран і потужний акумулятор. Схоже, що новинка має багато переваг, та редакція ITC детально пошукає й недоліки. Перевіримо новинку в робочих завданнях, виміряємо нагрів, автономність, енергоспоживання, а також знайдемо час для тестів кількох відеоігор.

Технічні характеристики

Технічні характеристики MSI Prestige 16 Evo A13M
Екран 16″ 2560×1600 IPS 165 ГЦ 100% sRGB
Процесор Intel Core i7-13700H
Оперативна пам’ять LPDDR5 32 ГБ 4800 МГц
Накопичувач 1 ТБ PCI-E 4.0 NVMe SSD
Відеокарта Intel Iris Xe Graphics
Безпровідні інтерфейси Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6
Провідні інтерфейси HDMI, 2х USB A, 2x USB C, 3.5 mm, microSD
Блок живлення 100 Вт Type C
Акумулятор 82 Вт*год

В серці MSI Prestige 16 Evo A13M 14-ядерний процесор Intel Core i7-13700H з вбудованою графікою Intel Iris Xe. Приправлено це потужною підсистемою пам’яті: 2(4) канальна ОЗП 32 ГБ DDR5 і швидкісний SSD PCI-E 4.0 на 1 ТБ. Розширити вбудований накопичувач можна хіба що заміною, адже роз’єм лише один.

Комплектація MSI Prestige 16 Evo A13M

Онлайн-курс "Фінансовий директор" від Laba.
Опануйте інструменти управління грошовими потоками, ризиками та активами компанії, щоби перейти на посаду CFO.
Приєднатися до курсу

Запакований лептоп у дві картонні коробки. Всередині простенька комплектація, до якої входить сам ноутбук, зарядний пристрій, кабель 220 В, паперова документація і гарантія. Додатково MSI Prestige 16 Evo A13M загорнутий в поліетиленовий пакет.

Блок живлення середніх розмірів, потужність 100 Вт, роз’єм USB Type C. Заряджання досить швидке, він відпрацьовує свій кожен Вт, в чому переконались під час тестування ватметром.

Зовнішній вигляд, інтерфейси

Корпус металевий і приємний на дотик. Відчувається високий рівень збірки, взявши його в руки користувач відразу розуміє, що це недешевий пристрій. В комплект виробник не поклав серветку, а вона б знадобилась. Поверхня ноутбука майже не збирає відбитки пальців, чого не сказати про екран. Глянцева поверхня працює як дзеркало і боїться дотиків брудними пальцями.

Важить пристрій 1.9 кг, товщина менше ніж 17 мм, але назвати компактним його не можна – 16 дюймовий екран дає про себе знати. Рамки не надто великі, а співвідношення екрана 16:10 відразу впадає в очі. Пора звикати до такого формату, який став популярним в ноутбуках високого класу.

Відкривається ноутбук однією рукою і без зусиль. Завіси ходять легко, але конструкція відчувається надійною. Жодних люфтів і недоліків корпусу не помітно. Солідно зроблений продукт, який відповідає своєму статусу.

Зверніть увагу на конструкцію завіс. При відкритті верхня частина ноутбука заходить за нижню, таким чином піднімаючи його з невеликим нахилом. Це створює кращі умови для вентиляції, але може не сподобатись тим, хто часто бере лептопи на коліна. Схожу конструкцію можна побачити в 17-дюймовому 2E Complex Pro.

На боковій панелі є перемикач вебкамери. Він фізично вимикає камеру і система не може її визначити. Зручна опція для ділових людей, які переймаються за свою конфіденційність. Це значно краще ніж заліплювати об’єктив ізоляційною стрічкою (як робить Марк Цукерберг).

Під цифровим блоком клавіатури розміщений сканер відбитків пальців. Наявність таких опцій натякає на цільову аудиторію ноутбука, яка переймається за захист комерційної та особистої інформації.

На лівій боковій панелі розмістились роз’єми HDMI 2.1, та два USB Type C швидкісного стандарту Thunderbolt 4. Підтримується технологія заряджання Power Delivery. З протилежного боку є два USB 3.2 Type A, місце для карт пам’яті microSD і 3.5 mm jack.

Безпровідні інтерфейси також максимально свіжих версій. Встановлено модулі Bluetooth 5.3 і Wi-Fi 6E. Трохи нижче перевіримо як справляється ноутбук з передачею безпровідних даних на прикладі домашнього маршрутизатора.

Дисплей, камера, звук MSI Prestige 16 Evo A13M

Екран є сильною стороною цієї моделі. Тут стоїть якісна IPS-матриця з роздільною здатністю 2560×1600 пікселів. Співвідношення сторін 16:10, що додає більше вертикального огляду. Звісно, далеко не всім користувачам подобається новий стандарт.

Поверхня глянцева, екран працює як дзеркало і добре відбиває світло, особливо на чорному фоні. Під прямим сонячним промінням працювати буде не дуже зручно, хоча запас яскравості достатній. Також похвалимо за кути огляду – зображення майже не вицвітає і не тьмяніє під будь-яким нахилом дисплея.

Екран насичений, яскравий, має широкий діапазон підсвічування. Роздільна здатність висока, доводиться виставляти збільшене масштабування інтерфейсу. Розгледіти нерівності екранних шрифтів майже неможливо. Це ставить під сумнів доцільність 4K екранів в ноутбуках, коли й 2K виглядає розкішно.

Перевірили колірну палітру з допомогою колориметра Datacolor SpyderX Elite. Він підтвердив показники, про які заявляє виробник. Матриця справді хороша і покриває всю гамму sRGB. Ноутбук підійде для професійних фотографів або тих, хто працює з відео контентом.

Бонусом є висока частота оновлення. Плавність 165 ГЦ відчувається відразу. Нехай це не ігровий ноутбук, але висока частота не буває зайвою і для робочих станцій. Анімації інтерфейсу і скролінг значно приємніші, хоча це трішки впливає на енергоспоживання. Для економії можна перемкнутись в режим 60 ГЦ.

Та радіти рано, адже ноутбук працює на неоптимізованій та сирій операційній системі Windows 11. Деякі анімації без перебільшення жахливі. Зазвичай проблеми можна побачити при використанні жестів. Провівши трьома пальцями по тачпаду згортаємо і розгортаємо запущені програми. Дана анімація реалізована, м’яко кажучи, погано. Цікаво те, що просадки FPS і рвані анімації властиві ноутбукам всіх класів: від бюджетних з Intel Celeron до флагманів з Intel Core i9.

Після плавного прокручування списків зі 165 ГЦ такі фрізи та рвані переходи будуть сильно впадати в очі. Вини інженерів комп’ютера в цьому немає, бо проблема стосується в першу чергу розробника ПЗ – корпорації Microsoft.

Вебкамера середньої якості, роздільна здатність Full HD. Присутнє інфрачервоне підсвічування і підтримка Windows Hello. Зображення непогане, але лише за умов хорошого освітлення, бажано природного.

За звук відповідають два динаміки по 2 Вт кожен. Звучання гарної якості, чисте, приємне. Комп’ютерну акустику воно не замінить, але як для ноутбука досить солідний звук. Повноцінно оцінити якість динаміків зможуть хіба що музиканти, та вони навряд чи розчаруються.

Клавіатура, тачпад

Клавіатура класична, в міру тиха, має підсвічування білого кольору, яке регулюється кількома рівнями яскравості. Знайшлося місце для цифрового блоку – бухгалтери схвалюють таке інженерне рішення. Місця між клавішами достатньо, ніякої тисняви не відчувається. Стрілки дещо менші від основних клавіш, але роздільні, не спарені.

Лівий Shift повноцінного розміру, а правий довелося вкоротити для стрілки «вверх». Enter звичний як для ноутбуків – рівний, без верхнього виступу. На верхній панелі звичні перемикачі підсвічування, регулювання звуку, доступу до мікрофона, камери тощо.

Тачпад величезний, приємний на дотик, чутливий, підтримує стандартні жести (які «лагають» в OS Windows). Працювати за ним легко і приємно, та замінити мишу він зможе далеко не всім.

Робоча продуктивність MSI Prestige 16 Evo A13M

Ця модель розрахована на спеціалістів, які не залежать від потужності графічного адаптера. Перш за все MSI Prestige 16 Evo A13M повинен зацікавити програмістів, топ менеджерів та інші спеціальності, яким потрібна продуктивна і портативна машина з хорошим CPU.

Перевірили можливості процесора, вбудованої графіки та підсистеми пам’яті в синтетичних та реальних робочих сценаріях. Врахували два режими використання: акумулятор + блок живлення.

AIDA 64 Memory

Пам’ять 4800 МГц працює в чотириканальному режимі, тому пропускна здатність висока. Затримки все ще в межах норми, як для ноутбука. Порівнювати LPDDR5 з десктопною DDR5 немає сенсу.

Corona 1.3

В прикру годину Intel Core i7-13700H дозволяє працювати з важкими програмами для рендеру графіки. Результати наближаються до десктопних моделей. Рендер без дискретної відеокарти (виключно на ЦП) в наш час виглядає безглуздим, але для бенчмарку згодиться.

Акумулятор:

Блок живлення:

CPU-Z

Різниця між автономним і стаціонарним режимами разюча. Особливо страждає одноядерна продуктивність. Процесор знижує частоти для економії енергії. Це відбивається на швидкості реагування системи в усіх сценаріях.

Акумулятор:

Блок живлення:

Crystal Disk Mark

Встановлено накопичувач об’ємом 1 ТБ (934 ГБ) стандарту PCI-E 4.0. Швидкість висока і мало просідає при наповненні диска. Підсистема пам’яті справді хороша.

Geekbench 6

Без блока живлення ноутбук працює значно повільніше, в деяких тестах різниця двократна. Схожі пропорції зберігаються в інших бенчмарках. Виходить, що за деяких обставин в автономному режимі Intel Core i7-13700H перетворюється в «якийсь там» Intel Core i3.

Акумулятор:

Блок живлення:

Geekbench Open CL

Вбудована відеокарта Intel Iris Xe споживає мало енергії і не залежить від живлення. Втрати від акумулятора в межах погрішності. Приємно таке бачити на фоні вимогливого процесора.

Акумулятор:

Блок живлення:

Geekbench Vulkan

Акумулятор:

Блок живлення:

Speedometer 2.0

Браузерні бенчмарки показали дивні результати. В тесті Web XPRT 4 отримали майже трикратне падіння продуктивності. Від батареї ноутбук вже не відчувається таким швидким і блискавичним.

Акумулятор:

Блок живлення:

Google Octane 2.0

Акумулятор:

Блок живлення:

WebXPRT 4

Акумулятор:

Блок живлення:

Швидкість Wi-Fi

MSI Prestige 16 Evo A13M оснастили хорошим приймачем, недалеко від роутера отримуємо більше ніж 90 Мбіт/с зі 100 можливих. Це при тому, що в тесті взяла участь відносно дешева модель маршрутизатора. Сигнал ноутбук ловить досить далеко і стабільно.

Порівняння втрат продуктивності від акумулятора в синтетичних бенчмарках:

Ігрова продуктивність

MSI Prestige 16 Evo A13M позиціюється як робочий ноутбук для серйозних людей. Та маючи таку потужну iGPU варто перевірити кілька невимогливих відеоігор.

Civilization 6

Стратегія Civilization 6 на пізніх етапах гри ставить досить високі вимоги до процесора. MSI Prestige 16 Evo A13M легко впорався з такою забавкою. FPS достатньо в автономному і продуктивному режимах, різниця майже не помітна.

Акумулятор:

Блок живлення:

Cossacks 3

Жахлива оптимізація гри від українських талантів робить свою справу. Від батареї отримуємо 30 FPS, під’єднавши блок живлення частота виростає лише на 10 кадрів за секунду. Впираємось в можливості 14-тядерного процесора Intel останнього покоління. Налаштування низькі, а текстури максимальної якості.

Акумулятор:

Блок живлення:

DOTA 2

Під час перегляду матчів впираємось в процесор. Частота кадрів на рівні 90-100 FPS. На початку матчу цей показник дещо вищий. Плавність від акумулятора і блока живлення майже ідентична.

Акумулятор:

Блок живлення:

Portal 2

Головоломка від Valve легко йде з максимальними налаштуваннями графіки. Частота кадрів достатньо висока, навіть, в автономному режимі. Мало того, моментами FPS від акумулятора був вищим.

Акумулятор:

Блок живлення:

PUBG

Інтегрована відеокарта Intel Iris Xe дозволяє зіграти у дещо вимогливіші ігри, але лише в зниженій роздільній здатності. PUBG більш менш адекватно працює лише з рендером 80% (1080p). Оригінальна роздільна здатність 2560×1600 не під силу цьому не ігровому ноутбуку.

Акумулятор:

Блок живлення:

CS GO

Частота кадрів в цій шедевральній відеогрі близька до кіберспортивної. У вузьких коридорах отримуємо до 200 FPS, на відкритих місцевостях в межах 100 FPS. Різниця між акумулятором і блоком живлення мінімальна. Налаштування графіки як у професійних атлетів – низькі.

Акумулятор:

Блок живлення:

Підсумуємо ігрову продуктивність у вигляді діаграми. Завдяки енергоефективній iGPU Intel Iris Xe різниця між акумулятором і блоком живлення напрочуд мала. Деякі ігри зовсім не реагують на витягнутий з розетки кабель. Хоч це не ігровий ноутбук, та він все ще здатен запускати багато ААА проєктів минулих років або актуальні онлайн ігри.

Автономність, охолодження, нагрів MSI Prestige 16 Evo A13M

Під час відеоігор процесор прогрівався до 70-80 градусів. Вентилятори трохи шуміли, але не відривали від процесу. Стрес-тест AIDA 64  підняв температури CPU більш ніж до 90 градусів. В більшості легких сценаріїв система охолодження працює пасивно, тому почути гудіння вентиляторів можна лише за особливих умов. Виміряли рівень шуму за максимального і мінімального навантаження.

Рівень шуму AIDA Stress Test (над клавіатурою):

Рівень шуму AIDA Stress Test (50 см від ноутбука):

Рівень на робочому столі (ноутбук безшумний):

Температура корпуса та радіатора AIDA Stress Test:

Корпус ноутбука нагрівається не надто сильно, а на радіаторі пірометр показує майже 60 градусів. Співвідношення продуктивності, шуму і нагріву все ще в адекватних межах.

Енергоспоживання під час заряджання:

Заряджається MSI Prestige 16 Evo A13M в міру швидко. При повністю розрядженій батареї БЖ споживає понад 100 Вт з розетки. Коли акумулятор трохи зарядиться, потужність падає до 25-30 Вт.

Енергоспоживання під час заряджання (>80% батареї):

Для повного заряджання MSI Prestige 16 Evo A13M потрібно трохи менше ніж 2 години. Блока живлення 100 Вт більш ніж достатньо для такого об’єму батареї.

Швидкість заряджання ноутбука:

Енергоспоживання під час AIDA Stress Test:

В умовах максимального навантаження лептоп споживає трохи більше ніж 100 Вт. Такого показника можна досягнути лише в синтетичних стрес-тестах.

Автономність

Акумулятор 82 Вт*год не вражає своєю автономність. Все ж, вимогливе і продуктивне начиння споживає багато електроенергії. За умови перегляду YouTube відео 2160p 60 FPS і максимальної яскравості екрана ноутбук тримається трохи менше ніж 5 годин.

В офісних програмах можна працювати майже 8 годин. Знизивши рівень яскравості цей показник легко перевалить за 10-11 годин. За умов максимальної економії MSI Prestige 16 Evo A13M працюватиме увесь 12-годинний робочий день типового фрілансера. Виробник заявляє автономність до 13 годин, що справді схоже на правду.

Ціна та конкуренти

Ноутбук продається за ціною від 69 000 грн за версію з Intel Core i7-13700H та від 53 000 грн за версію з Intel Core i5-13500H. Це дозволяє повноцінно конкурувати з продукцією Apple, що змусить навіть яблучних фанатів задуматись над покупкою. MSI Prestige 16 Evo A13M вийшов справді адекватним за свої гроші та має невелику кількість прямих аналогів. Розглянемо найбільш явних суперників.

Asus Vivobook S 15 OLED K5504VA – сильний конкурент з процесором Intel Core i9-13900H. Він дешевший за MSI Prestige, має потужніший ЦП і OLED екран діагоналлю 15.6 дюймів. При цьому трохи менша частота оновлення і роздільна здатність –  120 ГЦ і 1080p. Також об’єм ОЗП складає 16 ГБ, проти 32 ГБ у MSI.

Ще один компромісний, але все ж конкурент – Acer Swift Edge SFA16-4 має 4K OLED екран, непогану вбудовану графіку і вагу трохи більше кілограма. Всередині трохи скромніше начиння: Ryzen 7 6800U, 16 ГБ ОЗП і 1 ТБ ПЗП. Ціни стартують від 70 000 грн. Редакція ITC вже робила огляд на цю модель:

Огляд ноутбука Acer Swift Edge 16 (SFA16-41) – легкий ультрабук з 4K OLED екраном

Продукція Apple досить дорога, навіть на фоні преміального MSI Prestige. Apple MacBook Pro 16 2023 M2 Max з підсистемою пам’яті 32/1024 ГБ удвічі дорожчий (від 140 000 грн). Чи вартує така переплата заради унікального ARM процесора, енергоефективності та екосистеми – нетривіальне питання, яке залежить від потреб і вимог самого користувача.

Версія MacBook Pro 16 2023 M2 Pro з 16/512 ГБ вже наближається до ціни героя огляду (від 85 000 грн). Макбуки мають як переваги, так і недоліки перед MSI Prestige. В MacBook продуктивність не просідає при роботі від акумулятора, краща автономність і надзвичайно висока яскравість екрана (до 1600 кд/м2). З іншої сторони отримуємо значно менше пам’яті за ті ж самі гроші, та й далеко не всім підійде операційна система Mac OS.

Все ж, MSI Prestige 16 Evo A13M гідно виглядає серед аналогів і впевнено підключається до боротьби за покупців в преміальному сегменті робочих ноутбуків.

Disqus Comments Loading...