Років сім тому планшети переживали справжній бум – їх купляли всі для всіх і всього: для роботи, ігор і дзвінків. З тих часів цей сегмент неабияк просів у продажах, але все ще залишається популярним. Бо планшет – універсальна станція з великим екраном для розваг і плідної праці, для спілкування із друзями та колегами, для навчання та зависання в соцмережах.

У цьому партнерському огляді з компанією Blackview подивимося на її новий бюджетний планшет Blackview Tab 16. Розкажемо про його неймовірну комплектацію, про дизайн і начинку, про ігри, продуктивність і ПЗ. А ще про звук, камеру й автономність. Наприкінці не забудемо поділитися досвідом користування.

Партнер проєкту?
Огляд Blackview Tab 16: доступний планшет з розкішною комплектацією, гучним стерео та чудовою автономністю

Технічні характеристики Blackview Tab 16

Матеріали корпусу пластик і метал
Екран IPS-LCD 11 дюймів, роздільна здатність 1200×2000 пікселів, 60 Гц
Процесор Unisoc Tiger T616, 12 нм, 8 ядер, 2xCortex-A75 + 6xCortex-A55
Оперативна пам’ять 8 ГБ LPDDR4
Вбудована пам’ять 256 ГБ eMMC 5.1
Інтерфейси Wi-Fi (b/g/n/ac), Bluetooth 5.0, USB-C
Камери основна 13 Мп з автофокусом, фронтальна 8 Мп без автофокусу
Звук стерео, 4 динаміки
Стільниковий зв’язок є, 4G, Nano-Sim
Картка пам’яті є, microSD (до 1 ТБ)
Датчики акселерометр, сенсор освітлення
Навігація GPS/ГЛОНАСС/Beidou/Galileo
Додатково FM-радіо, OTG
Акумулятор літій-полімерний (Li-Pol) на 7680 мА·год, швидка зарядка 18 Вт
Операційна система Doke OS 3.0, Android 12
Габарити 260×164×7,9 мм
Вага 533 грами

Паковання та комплектація

Blackview Tab 16 поставляють у великому стильному боксі. Всередині маємо сам планшет із захисною плівкою на екрані, додаткове захисне скло, кабель USB-A to USB-C, блок живлення на 18 Вт, скріпку для відкривання слота для SIM-карт, стилус, захисний чохол з магнітною складною кришкою та документацію.

Огляд Blackview Tab 16: доступний планшет з розкішною комплектацією, гучним стерео та чудовою автономністю

Як бачимо, до коробки поклали багато корисних аксесуарів, що додає вартості планшету й робить його користування максимально зручним і комфортним.

Стилус простий і дешевий, але зручний, легкий і має магнітний ковпачок, що не загубиться.

Огляд Blackview Tab 16: доступний планшет з розкішною комплектацією, гучним стерео та чудовою автономністю

Також варто звернути увагу на додаткове захисне скло до вже встановленої комплектної плівки. Його можна залишити на потім, коли плівка трохи затреться, або встановити замість неї відразу.

Сподобався силіконовий напівпрозорий чохол. Він стильний і надійний, з кутами-протекторами і зручною магнітною кришкою. Вона не тільки блокує чи розблоковує екран, а ще й складається трикутником і виступає підставкою.

З комплектним чохлом користуватися Blackview Tab 16 стає максимально комфортно. Планшет круто виглядає, він захищений, автоматично вмикає/вимикає екран та оснащений підставкою.

Дизайн та ергономіка

Blackview Tab 16 має сучасний вигляд: тонкий корпус, відносно товсті рамки навколо екрана, щоб було зручно тримати в руках, пласкі грані, закруглені кути.

Огляд Blackview Tab 16: доступний планшет з розкішною комплектацією, гучним стерео та чудовою автономністю

Планшет металевий з деякими пластиковими елементами. Габарити моделі – 260×164×7,9 мм, а вага – 533 грами. Окрім сірого кольору, що на огляді, модель також має блакитний і зелений варіанти.

Фронтальну камеру розташували посередині планшета, на верхній грані. Поруч знаходиться датчик освітлення. Це в горизонтальному положенні. Будемо й надалі тримати цей альбомний формат в голові при описі боків планшета й розташованих на них елементів.

Огляд Blackview Tab 16: доступний планшет з розкішною комплектацією, гучним стерео та чудовою автономністю

На задній панелі бачимо надпис Blackview, місце для основної камери зі спалахом, тонку пластикову вставку для кращої роботи Wi-Fi і Bluetooth, а також кант-виїмку по краю всього корпусу.

На лівому торці розташували порт USb Type-C, окремі клавіші гучності і кнопку блокування.

Огляд Blackview Tab 16: доступний планшет з розкішною комплектацією, гучним стерео та чудовою автономністю

На правому боці нічого немає.Огляд Blackview Tab 16: доступний планшет з розкішною комплектацією, гучним стерео та чудовою автономністю

На нижній грані бачимо пару стереодинаміків.

Огляд Blackview Tab 16: доступний планшет з розкішною комплектацією, гучним стерео та чудовою автономністю

На верхній розмістилися ще два динаміки та комбінований слот для двох SIM-карток і картки microSD.

Огляд Blackview Tab 16: доступний планшет з розкішною комплектацією, гучним стерео та чудовою автономністю

Переглянути характеристики Blackview Tab 16 можна на сайті

 

Дисплей Blackview Tab 16

Blackview Tab 16 оснащений 11-дюймовим IPS-LCD екраном з роздільною здатністю 1200×2000 пікселів. Частота оновлення стандартна – 60 Гц. Щільність пікселів на дюйм – 212ppi. Контрастність складає 1000:1, а максимальна яскравість – 250 ніт. Екран планшета підтримує сертифікат захисту зору SGS TÜV Rheinland.

Встановлена IPS-матриця має гарні кути огляду, а її відносно невелика яскравість на папері по факту адекватна. Мені трохи не вистачило яскравості тільки під прямими сонячними променями. У всіх інших ситуаціях, особливо вдома, ставив на 65%, бо вищий показник уже був занадто яскравим.

Екран Blackview Tab має приємні насичені кольори й адекватну контрастність. А якщо вам щось не подобається, то в налаштуваннях можна змінити колірну температуру та трохи підлаштувати її під себе. Також є нічний режим, що прибирає синій колір, а ще функція «Нічний екран», що робить дисплей чорно-білим. Це зручно ввечері для читання, переглядання сайтів тощо.

Огляд Blackview Tab 16: доступний планшет з розкішною комплектацією, гучним стерео та чудовою автономністю

Загальні враження від екрана гарні. Роздільна здатність 1200×2000 пікселів, звичайно, не найкраща для 11-дюймів, але під час використовування планшета в будь-яких сценаріях пікселів не видно, а картинка, наскільки це можливо, яскрава та чітка. За ті гроші, що коштує планшет, бажати більшого дуже дивно.

Вибрати колір та замовити планшет Blackview Tab 16 можна за посиланням

 

Продуктивність, ПЗ та ігри

Blackview Tab 16 працює на восьмиядерному чипі Unisoc Tiger T616 (два ядра Cortex-A75 на 2000 МГц та шість ядер Cortex-A55 на 1800 МГц), зробленому за технологією 12-нм. Графіка – Mali G-57.

Оперативної пам’яті тут 8 ГБ LPDDR4. Додатково можна увімкнути до 6 ГБ віртуальної ОЗП. Ще планшет має 256 ГБ вбудованої пам’яті eMMC 5.1. Якщо цього мало, то можна додати картку пам’яті до 1 ТБ включно.

Огляд Blackview Tab 16: доступний планшет з розкішною комплектацією, гучним стерео та чудовою автономністю

З модулів є Wi-Fi 2,4 ГГц / Wi-Fi 5 ГГц (802.11a/b/g/n/ac) та Bluetooth 5.0. Також маємо чудовий перелік підтримуваних аудіокодеків aptX, aptXHD, aptXHD, LDAC, AAC та SBC. Навігація представлена GPS/ГЛОНАСС/Beidou/Galileo.

У бюджетному планшеті маємо простий чип, і це нормально. Пам’яті більш ніж достатньо, а ще можна додати картку microSD. Планшет видає непогані як для своєї цінової категорії цифри в різноманітних тестах. А ще чудово, що чип не гріється навіть під великими навантаженнями.

В іграх Blackview Tab 16 теж показує себе адекватно. Звичайно, топові проєкти не вийде запускати на високих чи максимальних налаштуваннях графіки, але середні пресети планшет без проблем тягне та показує нормальні цифри по fps. А простіші ігри цей пристрій легко запускає на максимальних налаштуваннях графіки.

На планшеті без проблем можна пограти як у щось простеньке на кшталт Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge, так і у щось вимогливіше на кшталт Call of Duty Mobile, PUBG Mobile чи Wild Rift.

Blackview Tab 16 має ОС Android 12 і встановлену зверху фірмову оболонку Doke OS 3.0. Надбудова проста за стилем і має непогані налаштування зовнішнього вигляду, включно зі зміною теми, значків тощо.

Оболонка максимально наближена до «чистого» Android. Тут мало встановлених фірмових застосунків, а ті, що є, на диво корисні. Наприклад, є швидкий перехід з одного пристрою на інший, багатофункціональний нотатник, «заморожувач» програм, ігровий режим тощо.

Окремо відзначу режим ПК. Це зручна функція, коли замість планшета потрібен комп’ютер для найпростіших задач. Під’єднуємо через Bluetooth клавіатуру та мишу, вмикаємо режим ПК й отримуємо пристрій для серфінгу в інтернеті, редагування та написання текстів, відеоспілкування тощо.

Не те щоб усього цього не можна було зробити у звичайному режимі планшета, але іноді та декому просто зручно робити це з клавомишкою і звичним ПК-інтерфейсом. Звичайно, при переході на режим ПК значки та їхнє розташування змінюються і стають максимально наближеними до Windows.

Doke OS 3.0 працює швидко й адекватно. За півтора тижня користування ловив лише декілька мікрофризів і жодних серйозних пригальмовувань. Звичайно, це бюджетний планшет із простим залізом та екраном 60 Гц, тому очікувати суперплавної роботи не треба. Але й глючити і дратувати ця система точно не буде – усе працює надійно та, наскільки це можливо, ефективно.

Замовити планшет Blackview Tab 16 можна за посиланням

 

Камера та звук

Blackview Tab 16 має основний 13-мегапіксельний датчик Sony IMX258 з апертурою f/2.2. Оптичної стабілізації, звичайно, немає, а відео знімається у 1080р при 30 кадрах на секунду.

Фронтальний модуль тут на 8 Мп, і це також Sony IMX258 (f/2.0). Відеоролики він знімає у 720р при 30fps.

Як і в більшості планшетів, камери на Blackview Tab 16 зроблені «щоб було» та роблять прості й невибагливі світлини. Цього точно не вистачить для публікації в соцмережах, але підзняти щось чи поспілкуватися по відеозв’язку можна без проблем.

Планшет не має сканера відбитків пальців, проте оснащений системою розпізнавання обличчя. Вона працює чудово, тому для захисту раджу її ставити. Камера розпізнає користувача майже миттєво, під різними кутами та навіть якщо планшет повернутий горизонтально чи вертикально. У деяких набагато дорожчих моделях чи смартфонах ця система працює гірше. А тут все реалізовано чудово.

Blackview Tab 16 отримав аж чотири динаміки, а значить, має повноцінне стерео. Взагалі звук – один із плюсів цієї моделі. Окрім згаданих вище популярних підтримуваних аудіокодеків планшет має гарне та гучне звучання з динаміків. Воно об’ємне та навіть має баси, наскільки це можливо для цього розміру.

Огляд Blackview Tab 16: доступний планшет з розкішною комплектацією, гучним стерео та чудовою автономністю

На планшеті гарно дивитися відео з YouTube чи фільм на Netflix. Якщо сильно треба, то можна навіть слухати музику. У налаштуваннях дають погратися з балансом звучання музики на лівий чи правий канали.

Чотири динаміки розташовані на верхній та нижній частинах планшета. Навіть якщо закрити руками деякі з них, то ті, що залишилися, усе одно забезпечать гучне повноцінне стерео. Ба більше, динаміки не закриваються навіть у чохлі, бо він має спеціальні вирізи, а ще кейс тримає планшет під кутом, щоб не затуляти їх.

Огляд Blackview Tab 16: доступний планшет з розкішною комплектацією, гучним стерео та чудовою автономністю

Автономність Blackview Tab 16

Blackview Tab 16 оснащений акумулятором ємністю 7680 мА·год. Виробник каже, що на одному заряді планшет працює до 18 годин, або до 360 годин у режимі очікування.

По факту планшет видав такі результати в тестах PC Mark, і це гарний показник.

Огляд Blackview Tab 16: доступний планшет з розкішною комплектацією, гучним стерео та чудовою автономністю

Blackview Tab 16 тримає батарею цілий день при серйозному навантаженні з яскравістю на 80%, із дзвінками, безліччю ігор, читанням книжок і журналів, інтернет-серфінгом і п’ятьма годинами перегляду YouTube на майже максимальній гучності. Якщо трохи збавити навантаження і зробити яскравість на 50%, то його без проблем вистачає на два дні.

Пристрій має зарядку на 18 Вт і заряджається від 0% до 100% майже три години.

Замовити планшет Blackview Tab 16 можна тут

 

Досвід використання

Blackview Tab 16 краще користуватись у чохлі, тим паче він є в комплекті і зручний. Планшет має сучасний дизайн і точно не виглядає дорожче за свій цінник 7 тис. грн.

Огляд Blackview Tab 16: доступний планшет з розкішною комплектацією, гучним стерео та чудовою автономністю

Я користувався ним півтора тижня та відпрацьовував на ньому різні сценарії: грав, слухав музику, читав, дивився відео, працював, відпочивав. На планшеті зручно робити все вищеперераховане. Екран хоч і не AMOLED і не 4К, але пікселів немає, а яскравість адекватна.

Огляд Blackview Tab 16: доступний планшет з розкішною комплектацією, гучним стерео та чудовою автономністю

Пристрій запускав на адекватних налаштуваннях усі мої ігри, не глючив під час роботи, але іноді були легкі пригальмовування, що припустимо для цієї категорії. Я думав, що він буде тупити набагато гірше, але ні.

Сподобався звук. Є корисні фірмові застосунки, і я вражений якістю та кількістю аксесуарів у комплекті. За такі гроші це супербонус. Увесь час я шукав недоліки, намагався зрозуміти, чому так дешево, адекватно й так усього багато? У чому секрет?

Окрім слабкого та дешевого процесора, не знайшов варіантів для економії, але й він поводить себе нормально. Звичайно, камери теж для галочки, але як порівняти з іншими подібними моделями і згадати ціну пристрою, усе більш ніж чудово.

Висновки

Blackview Tab 16 – бюджетний, сучасний і зручний планшет на всі випадки і для всіх користувачів. За ціну трохи більше ніж 7 тис. грн маємо чудову автономність, гучне об’ємне звучання, адекватний IPS-екран і неймовірну комплектацію.

Планшет отримав простенький чип, але його потужності більш ніж достатньо для різних завдань і популярних мобільних ігор. У нього багато пам’яті плюс є віртуальна ОЗП і слот для картки microSD до 1 ТБ. Звичайно, маємо посередні камери, але вони такі в більшості сучасних планшетів. Тим паче в бюджетних.

Апарат має швидку і зручну фірмову оболонку Doke OS 3.0, а ще режим ПК, що стане корисним рішенням для роботи й усіх тих, хто хоче мати багатоцільовий пристрій зі звичним інтерфейсом під Windows. Усе це робить Blackview Tab 16 чудовим планшетом за співвідношенням ціна/якість/комплект/можливості.

 

Партнер проєкту?
Огляд Blackview Tab 16: доступний планшет з розкішною комплектацією, гучним стерео та чудовою автономністю

Замовити Blackview Tab 16

 

Це партнерський матеріал. Інформацію для цього матеріалу надав партнер.
Редакція відповідає за відповідність стилістики редакційним стандартам.
Замовити матеріал про вас у форматі PR-статті ви можете тут.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: