Огляд Gigabyte A620I AX: компактна та функціональна материнська плата у форматі mini-ITX

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Маленькі та акуратні mini-ITX плати користуються все більшим попитом на фоні великих ATX, тому сьогодні познайомимо читачів з Gigabyte A620I AX – яскравим представником на актуальному сокеті. В детальному огляді розповімо про характеристики цієї крихітки, протестуємо її в синтетичних тестах, виміряємо енергоспоживання, нагрів, оцінимо програмне забезпечення, пошукаємо переваги та недоліки, а також порівняємо з конкурентами.

Технічні характеристики Gigabyte A620I AX

Технічні характеристики Gigabyte A620I AX
Формат mini-ITX
Сокет AM5
Чипсет A620
Фаз живлення 5+2+1
Тип пам’яті DDR5
Роз’ємів ОЗП 2 шт
Макс. об’єм ОЗП 96 ГБ
Макс. частота ОЗП 6400 МГц
Версія PCI-E x16 4.0
Роз’ємів PCI-E x16 1 шт
Роз’ємів М2 1 шт
Роз’ємів SATA 2 шт
Графічний роз’єм 1 Display Port 1.4
Графічний роз’єм 2 HDMI 2.1
Wi-Fi Realtek® Wi-Fi 6E RTL8852CE
Bluetooth v5.3
LAN контролер 2.5 Гбіт/с Realtek
Звук 7.1 Realtek
Всього USB 3.2 Gen1 6 шт
Всього USB 2.0 5 шт
Підсвічування 1 x RGB LED strip header
Живлення процесора 8 pin
Живлення кулерів 3 шт
Розміри 170×170 мм

Тестовий стенд

Gigabyte A620I AX тестували на базі комп’ютера з такими компонентами:

Комплектація та вигляд Gigabyte A620I AX

Онлайн-курс "Проджект-менеджер в ІТ" від Laba.
Навчіться запускати, контролювати й успішно реалізовувати ІТ-проєкти. Пройти весь шлях проєктного управління на реальному кейсі вам допоможе PMD із 19-річним досвідом в ІТ.
Детальніше про курс

Материнська плата має крихітне паковання, завбільшки з коробку для ТБ-приставки. Всередині знаходиться сам герой огляду в антистатичному пакеті, антени для Wi-Fi, задня планка, кабелі SATA, гвинтик для накопичувача M.2, паперова документація.

Все скромно і нічого зайвого, що також стосується зовнішнього вигляду Gigabyte A620I AX. До розмірів 17х17 см важко звикнути, особливо після Full ATX материнки. Пропонуємо порівняння розмірів цієї моделі з MSI B650 Carbon Wi-Fi.

Через малі габарити деякі SMD компоненти розміщено на зворотній стороні плати. Текстоліт густо всіяний елементами, що не дивно. Тут навіть не знайшлося місця для другого M.2 накопичувача. Єдиний слот для швидкісних SSD PCI-E 4.0 не має радіатора, чого не сказати за живлення процесора.

Невеличкий радіатор непогано впорався зі своєю роботою, як і простенька підсистема живлення на 5+2+1 фаз. Оскільки процесор обмежено потужністю 90 Вт, то цілком вистачає 8 pin роз’єму живлення. Плата має в комплекті стандартне кріплення AMD AM5, на яке встановили боксовий кулер AMD Wraith Prism. Це більш реалістичний сценарій, ніж ставити водянку MSI MEG CORELIQUID S360, be quiet! Pure Loop 2 280 чи вежу be quiet! Dark Rock Elite на 280 Вт.

ITX плати зазвичай встановлюють в такі ж маленькі корпуси, куди фізично не влізуть перелічені системи охолодження. Це одна з причин, чому вирішили провести реалістичне тестування, а не лабораторні досліди «у вакуумі».

Провідні та безпровідні інтерфейси Gigabyte A620I AX

Герой огляду оснащений щедрим набором інтерфейсів, включаючи безпровідні модулі Wi-Fi та Bluetooth. Безпровідну мережу комп’ютер ловить добре лише з використанням антен – без них приймач ледь дихає. Плата працює стабільно у двох діапазонах, але в пріоритеті підключалися до мережі 5 ГГц.

Не забув виробник про USB Type C на задній панелі, а ще один Type C можна під’єднати внутрішнім конектором до передньої панелі корпуса. Всього є 11 USB, якщо залучити внутрішні інтерфейси. Для процесорів з інтегрованою графікою (тобто майже всіх AMD AM5) є порти DP 1.4 та HDMI 2.1. Цій платі добре пасуватиме умовний AMD Ryzen 7 8700G з потужною iGPU.

Слотів для ОЗП лише два, максимальна частота 6400 МГц. Це натякає на те, що не варто гнатися за частотою для цієї платформи, натомість краще підібрати модулі з невисокими затримками. Максимальний об’єм пам’яті 96 ГБ.

Програмне забезпечення

Без перебільшення, сильною стороною Gigabyte A620I AX є програмне забезпечення. За кілька днів тестування з платою не було виявлено жодних проблем, окрім того, що після оновлення BIOS не працювала клавіатура. Перезавантаження ПК вирішило цю ситуацію і далі розповімо про суцільні переваги, які дала ця маленька материнка.

Оновлення BIOS та всіх драйверів відбувається з утиліти Gigabyte Control Center – корисна програма, яка не має надто широкий функціонал, зате добре справляється зі своєю роботою. Непотрібно завантажувати файл прошивки мікропрограми на флешку і виконувати стандартні процедури, з якими знайомі фанати «старої школи» – натиснули кнопку і все автоматично завантажилось та оновилося. Головне не забути зняти галочку з партнерського антивірусу.

Сам BIOS максимально простий і лаконічний, підтримує Full HD монітори, тобто нормально масштабується. Функціонал врізаний, оскільки це A620 чипсет, та є можливість розгону ОЗП. Взагалі для повноцінного використання комп’ютером можна навіть не заходити в BIOS, адже майже все робиться безпосередньо з фірмової утиліти.

Gigabyte A620I AX дозволяє змінювати частоту оперативної пам’яті, виставляти XMP профілі, керувати частотою обертання вентиляторів з Gigabyte Control Center. Приємно, що виробник додумався зробити все саме так, тобто максимально зручно для споживача.

Черговим приємним бонусом є швидкість завантаження системи. Комп’ютер запустився за 20 секунд з увімкненим XMP профілем оперативної пам’яті 6000CL40, що у 2.5 рази швидше, ніж MSI B650 Carbon Wi-Fi з останнім BIOS. Звісно, 20 секунд це не дуже швидко на фоні ноутбуків чи інших систем, але серед AM5 платформи результат справді хороший.

Синтетика та нагрівання Gigabyte A620I AX

Боксовий кулер AMD Wraith Prism з використанням недорогої термопасти Arctic MX-4 справляється з процесором AMD Ryzen 9 7900. За замовчуванням система виставила неймовірно високі оберти (до 2700 об/хв), тому відразу виправили криву в Gigabyte Control Center.

Вдалося оптимізувати графік до стану, коли вентилятор працював в середньому на частоті 1500-1800 об/хв під максимальним навантаженням процесора. Температури при цьому були досить низькими – лише 63-65 °C в стрес-тесті AIDA 64. В простої отримували трохи більше ніж 1000 об/хв. Кімнатна температура під час тестів була 17 °C.

Звісно, такі результати лише через обмеження TDP до 90 Вт. Втім, це не заважає процесору бути продуктивним, що підтверджують синтетичні бенчмарки CPU-Z, Cinebench 2024 та Geekbench 6. Отримали лише на 5-10% гірші результати, ніж з TDP 170 Вт та потужним охолодженням.

Радіатори та конденсатори Gigabyte A620I AX швидко нагріваються, але не перевищували позначки 46 °C. Пірометр фіксував в різних точках від 35 до 45 °C. Проблемою може стати швидкісний накопичувач, адже Kingston KC3000 1024GB не має комплектного радіатора, як і сама плата. Швидкість SSD була як на будь-якій іншій платі з підтримкою PCI-E 4.0 і трохи переходила позначку 7000 МБ/с.

Якісь 30 хвилин тестів і диск добряче нагрівся. Пірометр фіксував майже 45 °C, а датчики в AIDA більше ніж 50 °C. До цієї материнської плати обирати потрібно або менш швидкий диск, або з комплектним радіатором. В тісному корпусі з дискретною відеокартою умовний Kingston KC3000 може перегріватися.

Це стосується і решти компонентів. Тестували плату хоч і довго, але у величезному кейсі, ще й з невисокою кімнатною температурою. Без сумнівів, власники mini-ITX корпусів не зможуть розраховувати на такі низькі температури всіх елементів ПК. Вважаємо, що плата впоралася зі своєю роботою, але великого запасу в неї немає.

Оперативна пам’ять показала звичні для AMD AM5 результати з високими затримками. Вручну можна дещо знизити цей показник, адже модулі ОЗП відносно вдалі, та навіть так швидкість більш ніж адекватна. Головне, що XMP профіль активувався однією кнопкою безпосередньо з OS Windows, система перезавантажилася і відразу працювала з частотою 6000 МГц.

Весь системний блок з розетки споживав не більше 147-150 Вт в стрес-тестах. В режимі «робочий стіл» цей показник знижувався до 72-75 Вт. Зауважте, що до комп’ютера не була підключена дискретна відеокарта і лише один корпусний вентилятор та один накопичувач, тому 75 Вт це досить багато.

Ціна та конкуренти

Gigabyte A620I AX продається за ціною 7039 грн. За версію з чипсетом B650 потрібно віддати 7800 грн. Начебто невелика переплата, хоча для більшості користувачів сильних переваг від переходу на B650 не буде. Герой огляду є єдиним представником A620 материнських плат на ринку України в mini ITX форматі, тому розглянемо ще кілька компактних моделей різних сокетів з DDR5, які можна придбати за схожу суму.

Biostar B660T-SILVER – недорога і симпатична модель для Intel LGA 1700 з хорошим живленням і двома роз’ємами для SSD M2. З недоліків можна відзначити відсутність комплектного Wi-Fi та USB Type C на задній панелі. Ціна від 5500 грн.

Asus ROG STRIX B760-I GAMING WIFI дещо дорожча і оснащена великими радіаторами. Ця крихітка підтримує високочастотну пам’ять до 7600 МГц і має щедрий набір інтерфейсів. Бонусом є аудіо ROG SupremeFX. Ціна від 8500 грн.

MSI MPG B650I EDGE WIFI – зразковий представник mini-ITX AM5 сокету з потужним живленням на 11 фаз. Якщо судити лише за характеристиками, то плата майже позбавлена серйозних мінусів, зате ціна вища – 10 200 грн.

 

Disqus Comments Loading...