Рубрики Огляди

Огляд ігрового ноутбука Acer Nitro 5 AN515-58: збалансований та недорогий варіант для геймерів з серйозними компромісами

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Сьогодні розглянемо чергову ігрову новинку з відеокартою NVIDIA RTX 4050 останнього покоління. Acer Nitro 5 AN515-58 приємно здивував своїм начинням, хоча не обійшлося без компромісів. В цьому огляді протестували ноутбук в робочих умовах, перевірили швидкодію процесора і підсистеми пам’яті. Зіграли в кілька вимогливих відеоігор, а також виміряли енергоспоживання, автономність, оцінили якість екрана та багатьох інших компонентів.

Технічні характеристики Acer Nitro 5 AN515-58

Технічні характеристики Acer Nitro 5 AN515-58
Екран 15.6″ 1920х1080 IPS 144 Гц
Процесор Intel Core i5-12500H
Оперативна пам’ять 16 ГБ DDR5 4800 МГц
Накопичувач 512 ГБ PCI-E 4.0 NVMe SSD
Відеокарта NVIDIA RTX 4050
Безпровідні інтерфейси Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6
Провідні інтерфейси HDMI, 3х USB A, 1x USB C, 3.5 mm, LAN
Блок живлення 230 Вт
Акумулятор 58 Вт*год
Вага 2.5 кг
Розміри 360x271x27 мм

Начиння ноутбука виглядає збалансованим: 12-ядерний Intel Core i5-12500H в парі з NVIDIA RTX 4050 обіцяють стати хорошим ігровим комбо. 16 ГБ ОЗП також начебто достатньо, але не все так просто. Система показує, що використовується лише 1 слот, що відбивається на результатах в синтетичних тестах. Накопичувач хоч не великого об’єму, але якісний і швидкий. Також виробник залишив маневр для легкого апгрейду ПЗП, про що мова трохи нижче.

Комплектація

Онлайн-курс "Computer Vision" від robot_dreams.
Застосовуйте Machine Learning / Deep Learning та вчіть нейронні мережі розпізнавати об’єкти на відео. Отримайте необхідні компетенції Computer Vision Engineer.
Дізнатись більше про курс

Ноутбук запаковано у дві коробки, в яких знаходиться скромний комплект: блок живлення, мережевий кабель, паперова документація і перехідник для додаткового накопичувача. Деякий час коробку можна використовувати як валізу для перенесення. Також може стати в пригоді простенький чорний чохол, він не прослужить довго через низьку якість матеріалів, але й на тому добре.

Окремої уваги вартує перехідник для апгрейду ПЗП. Зараз небагато ноутбуків дозволяють встановлювати додатковий 2.5 дюймовий диск, тому приємно бачити такий бонус. Цікаво й те, що Acer натякають на апгрейд HDD, хоча нічого не заважає поставити SATA SSD.

Наприклад, SSD Acer RE100 об’ємом 2 ТБ обійдеться в 3600 – 3800 грн. Модель на 1 ТБ дешевша пропорційно до об’єму. За жорсткий диск об’ємом 4 ТБ доведеться віддати близько 4500 грн (Seagate BarraCuda Compute 2.5“), а менші моделі зовсім не вигідні на фоні дешевих SATA SSD.

Блок живлення Chicony, досить масивний, але в плоскому дизайні, роз’єм пропрієтарний. Потужність мережевого адаптера 230 Вт, чого точно має вистачити для не дуже гарячої начинки (i5+4050) ноутбука.

Зовнішній вигляд, інтерфейси

Візуально Acer Nitro 5 AN515-58 справляє враження класичного ігрового ноутбука. Його видає чимала товщина корпуса (майже 3 см), пластик, велике підборіддя екрана, масивне охолодження. Поверхня лептопа матова, майже не збирає відбитки пальців, не надто легко брудниться.

Ноутбук майже весь складений з пластику, моментами скрипучого, якість збірки на тверду трійку. Люфтів, зазорів і серйозних вад немає, але його не назвати еталоном якості та надійності. Завіси працюють добре, кришка відривається легко.

Задня частина містить HDMI 2.1 роз’єм, USB Type C (Thunderbolt 4) і фірмовий роз’єм живлення. При заряджанні кабель не перекриває інші порти. Заряджати пристрій можна оригінальним комплектним БЖ, адаптерами з кабелем Type C або від павербанка.

Права сторона має два USB Type A швидкісного стандарту 3.2 та індикатор живлення. Решту місця займає решітка радіатора охолодження. З протилежного боку розміщено ще один USB, 3.5 mm jack і RJ-45. Безпровідні інтерфейси включають Bluetooth 5.1 та Wi-Fi 6.

Клавіатура, тачпад Acer Nitro 5 AN515-58

Повнорозмірна клавіатура має кнопки невеликого розміру. Виробник вмістив NUM PAD панель і виділив головні «ігрові» клавіші, а саме стрілки та WASD. Окрема клавіша NITRO викликає фірмову утиліту Acer, де можна налаштовувати режим живлення та інші параметри.

Присутнє RGB підсвічування з кількома режимами інтенсивності. Якщо клавіатура не викликає жодних зауважень, то тачпад похвалити немає за що. Він в міру чутливий, спрацьовує добре, але розміри досить малі. Звісно, виробник розраховує, що в пріоритеті ігровим ноутбуком користуватимуться з мишею, тому не надто старався з тачпадом.

Дисплей, камера, звук

Розміри екрана 15.6 дюймів – цілком звична діагональ класичного ноутбука. Бокові та верхня рамки невеликі, але нижнє підборіддя величезне. Покриття дисплея матове, добре поглинає світло, працювати за ним можна вдень і ввечері.

Запас яскравості зовсім невеликий (300 кд/м²), а мінімальний рівень достатньо низький для нічного геймінгу. Кути огляду далеко не найкращі, як і якість самої IPS матриці. Для фотографів цей ноутбук не підійде, адже неточно відображає кольори. Щоб переконатись в суб’єктивних відчуттях використали колориметр Datacolor Spyder X.

Отримуємо не дуже втішні результати після вимірювання: P3 50%, AdobeRGB 50%, NTSC 48%, sRGB 67%. Калібрування покращило кольорову палітру і трохи вирівняло тон. Підсумовуючи результати тестів і особисті відчуття можна впевнено заявити, що екран не жахливий, але далекий від ідеалу.

Для геймерів це не буде жодною проблемою, бо частота оновлення грає для них більшу роль. Максимальна частота оновлення складає 144 Гц, а начинка ноутбука достатньо потужна, щоб запускати популярні відеоігри з таким же високим FPS.

Звук DTS непоганий, динамік середньої потужності, якість звучання як в типового ігрового ноутбука. Вебкамера 720p, якість прийнятна лише за умов ідеального освітлення, звісно, хотілося б кращої камери у 2023 році.

Робоча продуктивність Acer Nitro 5 AN515-58

Зауважимо, що в Acer Nitro 5 AN515-58 є режим високої продуктивності, в якому вентилятори розкручуються до неймовірної частоти. Працювати в такому режимі (7000+ об/хв) неможливо, а продуктивність зростає лише на кілька %, тому всі тести проводили в стандартному режимі.

Синтетична продуктивність процесора чудова, все завдяки вагону енергоефективних ядер. Від акумулятора ноутбук втрачає не так багато, як старші моделі з Intel Core i7-i9 H-серії.

В браузері ноутбук почуває себе дуже добре. Гарна продуктивність на ядро дає про себе знати – результати в деяких веббенчмарках близькі до старших моделей з Intel Core i9.

Відеокарта видає чудові результати в Blender, перевершуючи десктопну RTX 3060. В Geekbench Vulkan отримали аномально погану продуктивність, хоча Open CL працює добре.

Приємно бачити високі швидкості SSD накопичувача при 98% наповненості. Дешеві китайські моделі можуть втратити до 80% швидкісних показників, а цей PCI-E 4.0 NVME диск працює стабільно в буд-яких умовах. Враховуючи, що виробник передбачає легкий і недорогий апгрейд ПЗП з допомогою 2.5″ HDD/SSD, то це досить хороша підсистема пам’яті.

Любителям відеоігор знадобиться значно більше постійної пам’яті, заповнити заводський накопичувач було надто легко. Під час тестування доводилось видаляти і завантажувати забавки, щоб провести більше бенчмарків.

Ігрова продуктивність

З цим ноутбуком трапилась унікальна проблема (якщо так можна назвати), яку так і не вдалось вирішити. При роботі від акумулятора майже всі ігри працювали з обмеженням 30 FPS. Деякі проєкти не мали обмежень, як League Of Legends, а у всіх інших частота кадрів була фіксованою. Пошук налаштувань у NVIDIA Control Panel, GeForce Experience і фірмовій програмі від Acer не дав результатів. Активація Frame Generation дозволяла обійти це дивне обмеження, але не у всіх забавках.

При роботі від мережі ноутбук почуває себе добре і в більшості забавок здатен забезпечити 100+ FPS, залежно від налаштувань графіки. Цілком реально отримати 144 Гц ігровий досвід в кіберспортивних іграх.

Вентилятори помітно шумлять, але грати не заважають. Проблеми можуть виникнути лише в онлайн шутерах, де потрібно уважно слухати кроки противника в сусідньому коридорі.

Технологія DLSS 3 неабияк допомагає ноутбучній RTX 4050. З генератором кадрів продуктивність зростає на 30-50%, а графік фреймтайму згладжується, зникають фрізи. Frame Generation дещо впливає на затримки вводу, але це більше ефект плацебо власників старих відеокарт, які не підтримують DLSS 3, адже в реальних умовах з кінцевим FPS 80-100+ проблем з керуванням не було.

Автономність, енергоспоживання, температури

Ноутбук показує цілком звичний для ігрових моделей рівень автономності. За умов максимальної економії (0% екран) можна працювати в офісних програмах до 8 годин. В ігрових умовах акумулятора вистачить на 1 годину в Cyberpunk 2077.

Заряджається ноутбук трохи більше ніж годину. Коли акумулятор сильно розряджений, швидкість заряджання складає майже 70 Вт. Після наповненості 90+% потужність падає до 30-40 Вт.

Система охолодження неймовірно шумна, якщо використовувати режим NITRO. Він не має жодного сенсу, адже й в стандартному режимі температури більш-менш адекватні. Тест AIDA виявив тротлінг процесора на рівні 15%.

Максимальне енергоспоживання складає не більше 170 Вт в стрес-тестах. В іграх це значення коливається від 100 до 160 Вт. Блок живлення нагрівається слабо, адже має хороший запас потужності (230 Вт).

Система охолодження добре відводить тепло. Непросто знайти місце з температурою понад 40 градусів. Лише деякі точки нагріваються до таких значень. Після 11 хвилин стрес-тесту AIDA на «ігрових» клавішах WASD температура була трохи більше ніж 30 градусів.

Ціни та конкуренти

Acer Nitro 5 AN515-58 продається за ціною від 40 000 грн. Версію 16/512 ГБ можна придбати від 44 000 грн. Начебто адекватний ноутбук за цю ціну, але в нього є чимало більш вигідних конкурентів.

MSI Bravo 17 C7VE продається за ціною від 36 000 грн. За цю вартість характеристики дуже хороші і майже повністю повторюють героя огляду окрім процесора та розмірів матриці. Тут встановлено Ryzen 5 7535HD і 17 дюймовий екран.

Gigabyte G5 MF майже ідентичний за параметрами до героя огляду, хоча має слабший БЖ і старішу версію HDMI. Ціна від 42 000 грн.

Acer Nitro 5 AN515-58 з RTX 4060 коштує лише на кілька тисяч дорожче. За версію з потужнішою відеокартою доведеться віддати майже 50 000 грн.

Disqus Comments Loading...