Рубрики Огляди

Огляд Klipsch R-50PM та Klipsch R-40PM: якісна активна акустика за 24 000 гривень

Опубликовал
Глеб Перерва

Сьогодні на огляді дві свіжих моделі від Klipsch з сегмента поличної акустики бренду: Klipsch R-50PM та Klipsch R-40PM. Це класична активна акустика в злегка оновленому дизайні, з великою варіантністю типів підключення, вбудованим Bluetooth та типовим для бренду звучанням. Розповімо про досвід використання та їх особливості, а також порівняємо моделі між собою.

Пакування та комплектація

Акустика поставляється в картонному пакуванні з простою чорною поліграфією. Всередині колонки захищені пенопластом та мʼякими чохлами для запобігання появленню мілких подряпин. Комплектація ідентична для обох моделей; вона знаходиться в окремому відділенні та складається з наступних компонентів:

  • Пульт дистанційного управління
  • Оптичний кабель
  • 3 кабелі живлення для різних типів розеток
  • Кабель USB-B
  • Документація

Пульт значно спрощує налаштування, що особливо помітно коли обираєш тип підключення: безпосередньо з акустики його вибір відбувається почерговим перемиканням джерела через натискання регулятора гучності (орієнтуватись треба на кольори індикатора, що зазначені в інструкції, без якої визначити який саме тип джерела зараз увімкнено можливо лише методом тику).

Онлайн-курс "Створення особистого бренду" від Skvot.
Прокачайте особистий бренд для підсилення власного бізнесу, підвищення продажів та впізнаваність на ринку.
Дізнатись більше про програму курсу і досвід лектора

Тоді як на пульті достатньо обрати потрібну кнопку з назвою джерела входу і все. Також увімкнути чи вимкнути акустику безпосередньо з неї не можна і це робиться тільки кнопкою пульта, так що аксесуар необхідний. Працює пульт від батарейок 2хААА.

Наскільки доцільним у 2023 році є використання USB-B це відкрите питання, але те що дріт є в комплекті вже плюс.

Дизайн та матеріали

Особисто мені дизайн Klipsch завжди подобався: впізнавані мідні динаміки,  рупори твітерів та якісні матеріали корпусу не дадуть сплутати їх з чимось іншим. Притаманні риси Klipsch і стильний зовнішній вигляд залишаються незалежно від вартості акустики, що завжди приємно, якщо не планується витрачати на музичний сетап кілька тисяч доларів.

Корпус виготовлено з МДФ та вкрито чорною вініловою плівкою під натуральне дерево. В обох моделей на передній панелі знаходиться фірмовий мідний низькочастотний динамік та твітер оточений великим рупором, світловий індикатор та приймач для пульта.

Порівняно з попередніми Klipsch R-41PM та R-51PM дизайн став менш брутальним та стриманішим, в першу чергу через відсутність металевих болтів біля динаміка і рупора.

Позаду розташовано фазоінвертор, регулятор гучності (він же перемикач джерела звуку), перемикач лінії, заземлення для вінілових програвачів, затискачі для підʼєднання колонок одна до одної та всі входи-виходи:

  • USB-B
  • Optical
  • Розʼєм для підключення сабвуфера
  • AUX 3,5 mm
  • RCA
  • та сервісний вхід micro USB

Акустичні сітки чорного кольору з мідним логотипом внизу, що також має непоганий вигляд. Кріпляться сітки на магнітах і їх можна легко зняти.

Молодші Klipsch R-40PM помітно менше та легше, що є вагомим плюсом при розташуванні акустики в невеликому приміщенні чи на столі.

 

Підключення та управління

Klipsch R-50PM та Klipsch R-40PM можна підʼєднати до джерела звуку кількома способами: через USB, оптичним дротом, аудіокабелем з 3,5 mm jack та по RCA. Також є можливість підʼєднання по Bluetooth, що є найпростішим варіантом, але й найгіршим з точки зору звучання, але про це нижче.

Управління акустикою здійснюється єдиним регулятором гучності, що розташований на задній панелі. Він же відповідає за вибір входу і це максимально незручно, як вже було зазначено у розділі про комплектацію – набагато комфортніше використовувати пульт дистанційного управління, особливо якщо ви часто перемикаєте джерело звуку.

Підʼєднання максимально спрощено до інтуїтивного й акустика дійсно працює plug and play. Єдине налаштування якого вони потребують це правильне розміщення відносно стіни, адже акустику з фазоінверторами не треба ставити впритул до неї; а також правильне розташування відносно приблизного положення слухача (приблизне оскільки вони не мають чітко вираженої зони прослуховування як ті ж монітори).

Звук Klipsch R-50PM та Klipsch R-40PM

Це емоційна, в міру детальна та напориста акустика, яка найкраще розкриває свій потенціал на рокових композиціях та інструменталі. Загалом вони прекрасно справляються з усією музикою, від легкого джазу і репу до симфонічного оркестру і металу, що дивує зважаючі на їхні розміри.

Верхні частоти детальні та доволі мʼякі, що помітно на струнних інструментах. Середина насичена і чітка, що дає без проблем розділити інструментальні партії, а також добре позначається на вокалі – передача голосу жива та мелодійна. Басова складова фактурна та обʼємна, з насиченими інфранизькими частотами, яких не очікуєш від акустики такого форм-фактора. Чудова робота з ембітентом та побудовою сцени.

Klipsch R-40PM звучать дуже схоже на R-50PM, але їм не вистачає низьких частот. Особливо це помітно на агресивних жанрах музики та таких що потребують масштабної сцени, наприклад симфонічний оркестр. Звісно в парі із сабвуфером краще б зазвучали і Klipsch R-50PM, але вони грають більш самодостатньо. При використанні колонок за робочим столом це буде майже непомітно, але на відстані від акустики саб так і проситься в пару до R-40PM.

Основне тестування акустики проводилось через ЦАПи із підсилювачем EverSolo DAC-Z6 та Chord Mojo 2 з використанням стримінгових сервісів та Audirvana Pro. Джерелом звуку виступав MacBook Air M1 як при безпосередньому прослуховуванні з нього, так і через тестові ЦАП.

Доречі якість звуку по Bluetooth суттєво поступається дротовому зʼєднанню. Зважаючи на разючу різницю між якістю звуку по дроту та бездроту, рекомендую не псувати собі враження і відразу вмикати по кабелю. Bluetooth це потрібна опція в сучасному світі, особливо коли слухаєш музику на фоні з іншої кімнати, але при зосередженому прослуховуванні  бездротове зʼєднання нікуди не годиться.

Технічні характеристики Klipsch R-50PM та Klipsch R-40PM

Klipsch R-50PM

Частотний діапазон 55 Гц – 20 кГц
Динамічне розширення низьких частот 44 Гц
Максимальний вихід 104 дБ
Загальна потужність системи

120 Вт (240 Вт пікова)

60 Вт на канал @ <%1 THD

Високочастотний драйвер 1″ (2,5 см) алюмінієвий твіттер LTS
Рупор Tractrix
Низькочастотний драйвер

Одинарний 5,25-дюймовий мідний динамік

TCP з обмоткою з крученої міді

Частота кросовера 1663 Гц (пасивний)
Матеріал корпусу MDF
Входи

Bluetooth

Фоно/лінійний аналоговий з гвинтовою клемою заземлення

3,5 мм аналоговий міні-джек

USB цифровий

Оптичний цифровий

Виходи Лінійний вихід для підключення до сабвуфера
Габарити 35,6х17,8х27,4 см
Вага 11,2 кг (пара)
Напруга 100В-240В

Klipsch R-40PM

Частотний діапазон 60 Гц – 20 кГц
Динамічне розширення низьких частот 52 Гц
Максимальний вихід 100 дБ
Загальна потужність системи

70 Вт (240 Вт пікова)

35 Вт на канал @ <%1 THD

Високочастотний драйвер 1″ (2,5 см) алюмінієвий твітер LTS
Рупор Tractrix
Низькочастотний драйвер

Одинарний 4-дюймовий мідний динамік

TCP з обмоткою з крученої міді

Частота кросовера 1730 Гц (пасивний)
Матеріал корпусу MDF
Входи

Bluetooth

Фоно/лінійний аналоговий з гвинтовою клемою заземлення

3,5 мм аналоговий міні-джек

USB цифровий

Оптичний цифровий

Виходи Лінійний вихід для підключення до сабвуфера
Габарити 30х14,5х25,65 см
Вага 8,3 кг (пара)
Напруга 100В-240В

Ціна та конкуренти

Klipsch R-50PM Black зараз можна придбати за 23 940 грн, а молодшу Klipsch R-40PM Black за 20 140 грн. Вартість сабвуфера Klipsch Reference R-121SW Black до речі також  складає 20 140 грн.

В цьому ціновому діапазоні знаходяться такі представники активних акустичних систем: Triangle Elara LN-01A за 26 600 грн, Edifier S2000MKIII за 18 999 грн, Marshall Woburn III за 26 499 грн та JBL Boombox 3 Wi Fi за 24 999 грн.

Серед пасивних моделей можна розглянути: JBL Studio 620 за 18 999 грн, KEF Q150 за 24 000 грн або ж Wharfedale EVO 4.1 за 24 600 грн. Пасивна акустика за ті ж гроші буде вищої якості, але треба мати на увазі, що до неї, як мінімум, буде необхідно купити підсилювач, а зазвичай ще й ЦАП відповідного класу.

Якщо ж планується використовувати акустику в якості мультимедійного центру для домашнього кінотеатру – доцільно буде розглянути варіанти саундбарів по типу Sonos Beam Black за 22 990 грн чи Harman-Kardon Citation MultiBeam 700 за 24 999 грн.

Disqus Comments Loading...