Огляд MSI Claw: портативна ігрова консоль з великим потенціалом

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Просунута ігрова консоль чи ігровий ноутбук? Універсальна  приставка MSI Claw розмиває межі між цими поняттями, даруючи приємний ігровий досвід та високу продуктивність процесора в робочих завданнях. Разом з оригінальним набором аксесуарів MSI Claw перетворюється на повноцінний ПК, тому в цьому партнерському огляді з MSI перевірили приставку не лише в іграх, а також поглянули на девайс значно ширше. 

Партнер проєкту?

Технічні характеристики MSI Claw

Технічні характеристики MSI Claw
Екран IPS 7″ Full HD 120 Гц
Процесор Intel Core Ultra 7 155H / 5 135H
Оперативна пам’ять 16 ГБ LPDDR5 6400 row of chips
Накопичувач 1 ТБ / 0.5 ТБ SSD PCI-E 4.0
Відеокарта Intel Arc Graphics 2250 Мгц
Звук Стерео 2 х 2 Вт
Безпровідні інтерфейси Killer BE Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4
Провідні інтерфейси 1 x Thunderbolt 4
1 x micro SD
1 x 3.5 mm jack
Блок живлення 65 Вт Type C
Акумулятор 53 Вт*год
Габарити 294 x 117 x 21.2 мм
Вага 0.675 кг
Додатково Тактильний відгук
Макро клавіші M1/M2
RGB підсвічування
Сканер відбитків пальців
Аксесуари Док станція MSI Claw Nest
Сумка MSI Grip and Game
Операційна система Windows 11 Home

Виробник нафарширував MSI Claw топовими інтерфейсами, які не завжди ставлять в преміальні ноутбуки. В очі відразу кидається модуль Intel Killer Wi-Fi 7 та найновіша версія Bluetooth 5.4. Не дивно, що за тиждень тестів Wi-Fi жодного разу не підвів (згадуються попередні огляди консолей), добре тримаючи сигнал і швидкість.

Не менш важливим є великий акумулятор аж на 53 Вт*год. Дивовижно, що такий об’єм батареї вмістився в цьому пристрої з вагою менше ніж 700 грамів. Цей інженерний крок був вимушеним, адже MSI Claw побудовано на базі флагманського процесора Intel Core Ultra 7 155H, якому потрібно багато енергії.

Такий CPU зазвичай ставлять в флагманські ноутбуки, які значно дорожчі за героя огляду (найдешевший ноутбук з Ultra 7 155H коштує 40 000 гривень). Крім цього встановлено великий накопичувач стандарту PCI-E 4.0 на 1 ТБ, а кому мало й цього, скористається слотом для карт пам’яті micro SD. В Україні також представлена молодша версія MSI Claw A1M-1 з Intel Core Ultra 5 135H та SSD 512 ГБ.

Комплектація MSI Claw

На огляд потрапила флагманська версія MSI Claw A1M-3 та повний набір аксесуарів до неї. В коробці знаходиться сама консоль, блок живлення 65 Вт USB Type C, мережевий кабель 220 В, паперова документація. На екрані наліплена тимчасова захисна плівка.

В малій коробці знаходиться док-станція MSI Nest («гніздо» для цього «орла») та USB Type C кабель, який підключається в Thunderbolt 4 роз’єм на приставці. Станція має щедрий набір інтерфейсів: 2 x USB Type A, 2 x USB Type C, LAN RJ-45 1 Гбіт/с і класичний HDMI. Легкий натиск на передню панель висуває опору, в яку ставиться сама консоль.

Третя коробка містить в собі додатковий набір аксесуарів: захисну сумку-чохол для перенесення, ремінець на руку, захисне скло та фірмовий дармовис для ключів у вигляді орлиної лапки з кігтями.

Встановити захисне скло було не складно, адже воно сідає в рамку навколо екрана ледь не самотужки. Разом з ним в коробці є набір серветок, щоб підготувати екран перед встановленням, та наліпка для збору пилюки.

Чохол середньої жорсткості, має дві подушки на кожній з половинок. Це дозволяє щільно тримати приставку всередині та захистить її від пошкоджень, навіть, якщо кинути сумку в багажник авто, а потім теща накидала зверху ще багато своїх речей для сімейного відпочинку на морі. Всередині є одна велика універсальна кишеня та дві маленькі (ймовірно для карт пам’яті).

Дизайн, ергономіка, інтерфейси

MSI Claw має класичний дизайн з сенсорним екраном по центру, додатковими елементами керування зверху і розкладкою клавіш в стилі Xbox. Товщина корпуса лише 21.1 мм, а от вага 680 грамів. Втім, це чи не найлегший пристрій з акумулятором 53 Вт*год.

Крім стандартних ігрових кнопок функціональна клавіша ліворуч викликає фірмовий лаунчер MSI Center M, а праворуч відповідає за оверлей зі швидкими налаштуваннями. На задній панелі розміщено ще дві додаткові кнопки M1 та M2. Вони використовуються для клавіатурних скорочень чи для макросів. Стіки мають RGB підсвічування, як і клавіші XYBA.

Зверху знаходиться кнопка живлення з вбудованим сканером відбитків пальців, поруч Thunderbolt 4 і роз’єм для micro SD. Вздовж всієї верхньої панелі розміщена решітка системи охолодження, а в самому кінці кнопки регулювання звуком і роз’єм 3.5 мм для аудіотехніки.

Попри свою вагу консоль зручно лежить в руці, наче це розділений на дві частини геймпад від Xbox з важким смартфоном посередині. Завдяки матовій поверхні під час спітнілих (в пряму сенсі слова) онлайн матчів MSI Claw надійно тримається в руках. Після глянцевих телефонів зі скляною поверхнею різниця велика, хоча консоль значно важча. 

Екран, звук MSI Claw

MSI Claw оснащена семи дюймовим сенсорним IPS екраном з роздільною здатністю Full HD. Частота оновлення до 120 Гц (є можливість вибрати динамічну частоту). Також є економний режим 48 Гц для геймерів, які хочуть продовжити час життя від акумулятора.

Кути огляду відмінні – зображення не тьмяніє, не втрачає насиченості, а сіризна чорного незначна, як для IPS матриці. З глянцевим захисним склом поверхня відбиває світло, хоча 100% яскравості вистачає для гри надворі.

Не менш важливий низький мінімальний рівень підсвічування – MSI Claw підійде для любителів пограти в ліжку перед сном, адже екран має м’яке зображення і не втомлює очі, чого не сказати про деякі OLED матриці. 

За звук відповідають два динаміки по 2 Вт кожен. Акустика приємна, середньої гучності, але для повного занурення краще використовувати навушники. Вбудований мікрофон дає змогу краще координувати дії в онлайн іграх, або ж сваритися зі своєю командою.

Програмне забезпечення

MSI Claw працює на базі Windows 11 Home з набором фірмових програм. Система завантажується відносно швидко (час BIOS 4-5 секунд). Головною утилітою виступає MSI Center M, яка має оптимізований для геймпада інтерфейс.

Головний екран містить список встановлених ігор, доступ до ігрових лаунчерів та меню налаштувань. Ігри відображаються горизонтальним списком або плитками, якщо натиснути на відповідний пункт.

Панель швидких налаштувань вміщує до 12 елементів. Їх можна змінювати за порядком або ж видаляти непотрібні пункти. Всього доступні такі налаштування:

  • Режим живлення;
  • Режим керування;
  • Екранна клавіатура;
  • Очищення оперативної пам’яті;
  • Wi-Fi, Bluetooth та режим «в літаку»;
  • Моніторинг продуктивності;
  • Показати робочий стіл;
  • Показати відкриті вікна;
  • Примусово завершити програму/гру;
  • Записати скриншот чи відео;
  • Відкрити галерею;
  • Зміна роздільної здатності та частоти;
  • Зміна підсвічування;
  • Мікрофон, голосовий ввід;
  • Проєктування на інший екран;

Вибраний тип живлення визначає кількість енергії, яку отримує процесор. Режим «Super Battery» дає для CPU не більше 20 Вт, а «Extreme Performance» до 40 Вт. Як правило, оптимальним значенням є 30 Вт, тому найкраще вибрати збалансований режим або довіритися штучному інтелекту, який автоматично підбирає потужність, залежно від гри та рівня заряду акумулятора.

MSI Center M має багато підпунктів в налаштуваннях, враховуючи системні оновлення, шумозаглушення, технічну підтримку тощо. MSI Mystic Light дозволяє налаштувати підсвічування для різних варіантів живлення, а Nahimic дає змогу вибрати потрібний аудіо профіль.

Цікаво й те, що крім технічної підтримки MSI Claw має окремий форум, де власники консолі діляться корисною інформацією та користувацьким досвідом, допомагають вирішувати одне одному проблеми тощо.

Любителям RPG і файтингів згодяться макроси для клавіш M1/M2. Користувач може задати потрібну комбінацію кнопок з тривалістю натиску і затримками між діями. Правильно виставивши таймінги для довгих комбо вдасться записати цілі комбінації на 40-50% шкоди в умовному Mortal Kombat.

В іншому випадку ці кнопки вміють працювати як клавіатурні скорочення для доступу до швидких налаштувань, наприклад, M1+A робить знімок екрана, а M1+Y записує відео. 

Для комфортної роботи в OS Windows також згодиться пункт прив’язки клавіш, хоча, суб’єктивно, з заводу начебто встановлені зручні налаштування та зрозумілі скорочення. Наприклад, лівий стік рухає мишею, а правий замінює стрілки, кнопка A це наче ліва клавіша миші, а B права.

Ігрові можливості MSI Claw

Протестували вимогливі відеоігри різних ґатунків: топові AAA, популярні онлайн шутери, безсмертну класику, браузерні ігри, мобільні ігри для Android, стратегії для клавіатури/миші, спортивні симулятори та багато іншого. 

Зауважимо, що приставка MSI Claw має високу щільність пікселів на дюйм, тому використання Intel XeSS не впливає на якість зображення. За можливості вмикаємо апскейл від Intel, адже він дає вищу якість картинки порівняно з AMD FSR.

Doom Eternal не надто добре оптимізований під графіку Intel Arc, та навіть так отримуємо 60-100 FPS з оптимальним режимом живлення. Головне виставити ультра текстури, а все решта можна знижувати до низьких-середніх. За таких умов гра виглядає адекватно на семидюймовому екрані та працює плавно.

Dying Light 2 має високі системні вимоги, та все ще під силу MSI Claw. Грати можна в рідній роздільній здатності з Intel XeSS на середніх параметрах, або опуститися до HD 720p заради додаткових 15 FPS.

F1 2022 видає до 80-90 FPS в Full HD, але грається комфортно і при 48 FPS в економному режимі 48 Гц. Перехід до HD 720p дозволить отримати заповітні 120 FPS.

Fortnite без обмеження частоти кадрів видає нестабільні 100-250 FPS з кіберспортивними параметрами графіки. Грати приємно, хоча в режимі «Super Battery» зустрічаються властиві цій грі просадки FPS.

Ghostrunner 2 не вдалося запустити в режимі Direct X 12, тому якісніший апскейл Intel XeSS замінили AMD FSR. Гра динамічна і потребує швидкої реакції та високого FPS, який отримуємо не всюди.

Mortal Kombat X має вбудований лок на 60 FPS і працює ідеально в будь-яких режимах живлення, що уважні читачі вже встигли оцінити на відео вище.

Portal 2 з високими параметрами графіки працює надто легко – 120 FPS при низькому навантаженні на систему. Майже всі класичні ігри тих часів MSI Claw запускає в Full HD та 120 FPS, якщо сама гра не має штучного обмеження.

The Witcher 3 краще не грати з профілем «Steam Deck», бо зображення сильно втрачає якість. Все ж, це консоль зі значно слабшим начинням, а MSI Claw дозволяє підняти графіку до середнього профілю, якщо метою є 50-60 FPS, або можна перейти до високих параметрів, отримавши 30 FPS. Звісно, у FHD не обійтися без допомоги Intel XeSS.

Limbo та Super Meat Boy майже не навантажують процесор, тому в усі забавки такого плану гратися можна найдовше. Енергоспоживання низьке, а FPS завжди стабільний, навіть, в режимі максимальної економії енергії.

З док-станцією, клавіатурою, мишею та монітором можна запускати будь-які жанри, в тому числі стратегії. Деякі покрокові ігри (Civilization VI) комфортно грати на самій консолі, а от Cossacks 3, Stronghold Crusader HD, Age of Empires краще бавитися на великому екрані.

Хочеться пограти в ігри, як на смартфоні? Не проблема, бо MSI Claw має попередньо встановлену віртуальну машину MSI App Player, причому добре оптимізовану. Приємно, що все це працює з коробки відразу без жодного «шаманства».

Запускаємо емулятор, заходимо у свій профіль Google, завантажуємо потрібну гру, граємо улюблену мобільну гру. Цей режим ще й корисний завдяки додаткам, які є на OS Android та нема на OS Windows. Наприклад, клієнт Instagram, Facebook, TikTok тощо.

Так само можна грати будь-які ігри в браузері, адже це за своєю сутністю звичайний Windows комп’ютер з повноцінним вебпереглядачем, або ж встановити ретро емулятори популярних консолей. Ігрові можливості обмежуються лише рамками операційної системи, які досить широкі.  

Про «бухту піратів» й писати багато не варто – в руках справжнього Torrent-майстра MSI Claw швидко наповниться AAA іграми зі 100% знижкою. Зробити щось подібне на консолях без OS Windows можна, але проблем буде чимало, а сумісність ніхто не гарантуватиме.

Робочі можливості

Найдешевший ноутбук з Intel Core Ultra 7 155H на ринку України коштує на 20% дорожче MSI Claw, тому сама по собі консоль має дуже високу робочу продуктивність на 1 гривню. Завдяки фірмовій док-станції приставка перетворюється на повноцінний десктопний комп’ютер, звісно, за наявності монітора, клавіатури, миші.

Операційна система Windows 11 попри свої недоліки є найбільш універсальним рішенням для роботи. Протягом двох днів використовували MSI Claw в десктопному режимі, після чого залишилися переважно позитивні враження. Коротко користувацький досвід можна описати тезами з переваг і недоліків. 

Переваги використання консолі MSI Claw як робочого комп’ютера:

  • Висока продуктивність процесора Intel Core Ultra 7 155H в робочих сценаріях. Не дивно, адже CPU має аж 16 ядер;
  • Висока продуктивність на 1 Вт. MSI Claw споживає енергії як звичайний ноутбук середньо-високого класу;
  • Вбудовані колонки компенсують відсутність акустики в моніторі. Так само є непоганий мікрофон;
  • Сканер відбитків пальців дозволяє забути про паролі, що доволі зручно після класичних десктопних ПК;
  • Тиха система охолодження. Шумить MSI Claw на рівні типового тонкого ноутбука;
  • Док-станція має вдалу ергономіку та щедрий набір інтерфейсів. Одночасно заряджається консоль та підключається три USB пристрої, LAN кабель, HDMI;

Недоліки використання консолі MSI Claw як робочого комп’ютера:

  • Немає web-камери. Це дуже сумнівний мінус, але актуальний для тих, хто проводить конференції в режимі онлайн;

Автономність, нагрів, шум

Під максимальним навантаженням вентилятор крутиться з частотою більше ніж 4000 об/хв, але рівень шуму невисокий – 35 дБ за 20-30 см від консолі. Біля виходу системи охолодження шумометр показує лише 40 дБ.

Задня панель нагрівається до 32 °C, а спереду фіксували 30-36 °C. Після години важких відеоігор так і не вдалося знайти місце з температурою 40 °C. Система охолодження добре справляється з топовою модифікацією, а з Intel Core Ultra 5 135H буде ще простіше.

Акумулятор 53 Вт*год дозволяє грати в невимогливі відеоігри до п’яти годин. В казуальних іграх, таких як Limbo чи Super Meat Boy потужність CPU падає до 7-9 Вт, що й дозволяє бавитися так довго. 

Батарея живе трохи більше ніж годину в найважчих AAA проєктах в режимі максимальної продуктивності. Portal 2 зі 120 FPS та в роздільній здатності Full HD за годину витратив 39%, а за дві години гри в Limbo акумулятор сів лише на 41%. 

Попри вимогливий до живлення Intel Core Ultra 7 155H, завдяки великій батареї MSI Claw має найкраще на ринку співвідношення процесорної потужності до автономності серед портативних ігрових консолей цього класу.

Консоль як ніколи актуальна в умовах регулярного вимкнення електроенергії в Україні, адже працює довше за більшість ігрових ноутбуків та може заряджатися з допомогою будь-якого зовнішнього акумулятора з підтримкою Power Delivery.

Ціна та конфігурації

Топова комплектація MSI Claw A1M-3 з накопичувачем 1 ТБ та процесором Intel Core Ultra 7 155H коштує 32 999 гривень. Модель MSI Claw A1M-2 має такий самий процесор, але менший SSD на 512 ГБ та продається за 29 999 гривень. 

Молодша версія MSI Claw A1M-1 з Intel Core Ultra 5 135H та SSD 512 ГБ виглядає найбільш вигідною, адже попри слабший процесор, продуктивність графічного прискорювача Intel Arc майже незмінна у всього модельного ряду. Ціна 25 999 грн.

Набір аксесуарів з чохлом, захисним склом, ремінцем та дармовисом обійдеться у 2 799 гривень. Універсальна док-станція MSI Claw Nest коштує 3 5999 гривень.

Бонуси при покупці MSI Claw зараз: 

  • 100 USD Steam для перших 10 покупців
  • Чохол, дармовис, захисне скло та ремінець до Claw A1M-3
  • Чохол та захисне скло до Claw A1M-2
  • Місяць передплати XBox Game Pass

 

Деталі на сайті.

 

Купити MSI CLAW можна в офіційних дилерів: Rozetka, Moyo, Telemart, Compx, Citrus, Comfy.

 

Переваги: найпотужніший CPU серед портативних ігрових консолей; великий акумулятор 53 Вт*год; великий об’єм накопичувача; 120 Гц екран з приємними кутами огляду; швидкісні провідні (Thunderbolt 4) та безпровідні (Wi-Fi 7) інтерфейси; відмінна система охолодження з помірним рівнем шуму; вдала ергономіка; функціональна док-станція MSI Claw Nest та велика кількість фірмових аксесуарів; 

Недоліки: вбудований лічильник FPS некоректно працює; висока вартість топової комплектації з Core Ultra 7 155H та 1 ТБ накопичувачем;

Висновки: Анонс MSI Claw на базі компонентів Intel викликав чимало суперечок в колах фанатів портативного геймінгу, та вже через кілька місяців сформувалася чимала спільнота власників MSI Claw. Це свідчить про попит пристрою серед любителів відеоігор, хоча не іграми єдиними може похвалитися герой огляду.

Перш за все це повноцінний Windows 11 ноутбук середньо-високого класу в дещо іншому формфакторі, адже з док-станцією, монітором, клавіатурою та мишею MSI Claw дає досвід, ідентичний класичному ПК.

Потужний процесор, чималий об’єм накопичувача та величезна батарея на 53 Вт*год – MSI Claw вже зібрав багато уваги закордоном і тепер впевнено рухається на український ринок. Цей пристрій приречений на успіх, хоча масштаб продажів буде залежати від регіональних цін.

Партнер проєкту?

 

Disqus Comments Loading...