Рубрики Огляди

Огляд MSI Summit MS321UP: професійний 4K-монітор з великою кількістю портів

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Сьогодні на огляді незвичний монітор, який в першу чергу зацікавить не геймерів, а представників творчих спеціальностей. Преміальний MSI Summit MS321UP порадував комплектацією, реалістичними кольорами, але розчарував в деяких інших моментах. Протестуємо новинку колориметром, виміряємо енергоспоживання, оцінимо додатковий функціонал та пошукаємо недоліки в цьому моніторі для професіоналів.

Технічні характеристики MSI Summit MS321UP
Діагональ 32″
Підсвічування LED
Тип панелі IPS
Кут огляду 178°/ 178°
Розмір пікселя 0.18 мм
Роздільна здатність 3840×2160
Яскравість 400 cd/m2
Коефіцієнт контрастності 1000 до 1
Кольори дисплея 1,07 млрд
Час відгуку 4 мс
Частота оновлення 60 Гц
Підтримка HDR DisplayHDR 600
Аудіосистема Немає
Роз’єми 3x USB Type A 3.2
1x USB Type B 3.2
1x USB Type C 3.2
3x Audio 3.5 mm
2x HDMI 2.0b
1x Display Port 1.2
SD Card Reader
Енергоспоживання (макс) 75 Вт
Вага (з підставкою) 9,7 кг

Комплектація MSI Summit MS321UP

Комплект MSI Summit MS321UP дуже щедрий – виробник поклав все, що лише можна було додати та навіть більше. У величезній коробці в пінопластовому коконі поміщено монітор і всі причандали до нього. Тут є кабелі USB Type C, USB Type B, Audio 3.5 mm, Display Port, HDMI та кабель 220 В (блок живлення вбудований).

Крім цього знаходимо ще якусь розкладну пластину (Monitor Hood), яка насправді використовується як зовнішня рамка. Це захистить екран від попадання прямого сонячного проміння, тобто спростить роботу тим, хто працює біля панорамного вікна в сонячний день, а також додає ефекту занурення в те, що відбувається на екрані.

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація

Кріплення монітора складається з трьох частин, а саме опори у вигляді пластини, ніжки з хомутом для кабелів і пластикової кришки. Збирається вся ця конструкція напрочуд легко. Підставка досить важка, а нога така товста і міцна, що з легкістю витримала б значно більшу діагональ. Крім цього його можна встановити на кріплення VESA 100×100.

На останок є трохи паперової документації, в тому числі звіт про вимірювання колориметром Konica. Забігаючи наперед, результат вимірювань редакцією ITC відрізняється від того, що написано в цьому документі, про це трохи нижче.

Дизайн, ергономіка

Рамки навколо екрану невеликі, тому переносити його потрібно хіба що за ніжку, або підтримуючи знизу. Дизайн стриманий, без зайвих елементів – все як люблять професіонали, на яких монітор і розрахований.

Підставка дозволяє регулювати нахил і висоту дисплея. Механізм ходить плавно, можна налаштувати потрібний кут для комфортної роботи. Додаткова магнітна рамка хоч і виглядає не дуже привабливо, але на практиці себе виправдовує. В певних ситуаціях вона справді може бути корисною.

Якість матеріалів самого корпуса середня, при потискуванні відчувається легкий скрип пластику, хоча претензій до надійності збірки немає. Для керування виробник встановив джойстик на задній панелі з правого боку.

Працює він двояко – апаратно немає жодних проблем, натиск приємний, він зручно розміщений, але сама навігація по меню відбувається з помітними затримками. Система змушує користувача очікувати при переході на інший пункт меню.

Це приводить до того, що людина змушена робити паузи між кожним натисканням, адже надто швидко натиснута клавіша просто не спрацьовує. Щоб дістатися до потрібного пункту меню іноді потрібно чимало часу.

Робити з цього величезну проблему не варто, але бачити щось схоже в преміальному моніторі неприємно. Та на щастя є можливість записувати макроси, що пришвидшить доступ до потрібних пунктів меню.

Інтерфейси MSI Summit MS321UP

Основні порти розміщені вертикально на задній панелі та ще кілька з лівого боку. Всього є 2x HDMI 2.0b, 1x Display Port 1.2, 1x USB Type C, 3x USB Type A 3.2, 1x USB Type B 3.2, три 3.5 mm (навушники, мікрофон і комбінований) і SD кард-рідер.

Саме наявність такої кількості роз’ємів робить його універсальним рішенням для власників сучасних ноутбуків, в яких зазвичай немає нічого окрім Type C. Єдиним розчаруванням може стати відсутність вбудованих колонок. Розраховувати потрібно лише на зовнішню акустику, динаміки ноутбука або навушники.

Фотографам дуже згодився б хоч якийсь звук, хай дешевий, але вбудований. Не обов’язково встановлювати розкішну аудіо систему, адже ті, кому потрібен топовий звук, все одно використають свою техніку.

Дисплей та ПЗ

В цій моделі використовується класична IPS-матриця з роздільною здатністю 3840x2160p. Максимальна частота оновлення 60 Гц, монітор працює в режимі 10 bit (8 bit + FRC) і має час відгуку 4 мс. Яскравості (до 400 ніт) вистачає, особливо в парі з матовим покриттям.

Виробник заявляє про повне колірне охоплення, хоча результати нашого тесту трохи відрізнялись від брошури, яка йшла в комплекті. Використали колориметр Datacolor SpyderX Elite та отримали такі результати: 99% sRGB, 68% NTSC, 74% AdobeRGB, 74% P3.

Кути огляду 178°(H) / 178°(V), та в реальних умовах є проблеми з відображенням чорного. Темний фон добряче сіріє, якщо дивитись не під прямим кутом, це найбільше помітно вночі. Сильних засвічувань по краях немає, але немає й глибини чорного під кутом. Від монітора такого високого класу очікувалось кращих результатів.

Меню налаштувань має багато опцій для корегування кольору, яскравості тощо. Української мови, на жаль, немає, хоча є кілька десятків азійський мов і, звісно, російська.

Фірмове програмне забезпечення MSI Display Kit дозволяє створювати профілі для розміщення вікон, налаштовувати кольори та інші параметри монітора. Крім цього є можливість підключатись до безпровідних дисплеїв, викликати екранну клавіатуру тощо.

Монітор MSI Summit MS321UP підтримує підключення кількох комп’ютерів/ноутбуків одночасно. Режим PIP & PBP згодиться тим, хто користується кількома пристроями і хоче виводити інформацію з різних джерел на один екран.

Також тут є кілька цікавих фішок, які згодяться професіоналам під час обробки фото. Наприклад, Intuitive Screen Assistance підлаштовує розміри елементів під певні стандарти (лист A4, візитка тощо).

Енергоспоживання MSI Summit MS321UP

В умовах мінімальної яскравості монітор споживає трохи більше ніж 30 Вт. Показник чималий, враховуючи економну IPS матрицю. 100% підсвічування збільшує енергоспоживання до 50-60 Вт. Та це лише квіточки – після активації режиму HDR герой огляду потребує 75 Вт, що вже наближається до рівня 55-60 дюймових телевізорів.

Для прикладу, студійний 21:9 монітор бюджетного класу Lenovo діагоналлю 29″ споживає 20 Вт в режимі високої яскравості, а в економному лише 10-15 Вт. Недавно на огляді була ігрова модель з VA матрицею ASUS TUF Gaming VG27AQA1A, яка споживала не більше 33 Вт.

Ціна та конкуренти

Офіційна ціна MSI Summit MS321UP складає 34 500 грн і в цьому діапазоні у нього є чимало конкурентів. Не всі аналоги героя огляду мають таку велику кількість портів, але деякі оснащені вбудованими колонками. Розглянемо кілька моделей з діагоналлю 32 дюйми.

LG UltraFine 32UN880 – збалансований і трохи дешевший монітор від корейського виробника. Ціна від 28 999 грн.

Philips 329P1H – класичний 4K монітор з високою контрастністю і низьким рівнем енергоспоживання. Ціна від 28 500 грн.

Asus ProArt PA329CV – професійна модель з вбудованими колонками та гідними характеристиками. Ціна від 32 999 грн.

Dell U3223QE – топовий монітор від Dell з підтримкою DisplayHDR 400. В Україні продається в основному неофіційно, ціни від 35 000 грн.

Disqus Comments Loading...