Огляд накопичувача MSI SPATIUM M580 PCIe 5.0 NVMe M.2 FROZR: новий повелитель швидкості

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Швидкості багато не буває – так скаже новий власник MSI SPATIUM M580 PCIe 5.0 NVMe M.2 FROZR і буде частково правий. Цей топовий накопичувач справді вражає своїми швидкісними показниками, але при цьому не обійшлося без кількох компромісів. Протестували новинку в синтетичних тестах, робочих умовах, перевірили падіння продуктивності в міру наповнення, виміряли температуру та готові поділитися враженнями від використання.

Тестовий стенд

Технічні характеристики MSI SPATIUM M580 PCIe 5.0 NVMe M.2 FROZR

Технічні характеристики MSI SPATIUM M580 PCIe 5.0 NVMe M.2 FROZR
Об’єм 1 ТБ 2 ТБ 4 ТБ
Контролер PHISON E26
Пам’ять 3D NAND
Кеш 2 ГБ LPDDR4 4 ГБ LPDDR4 8 ГБ LPDDR4
Форм фактор M.2 2280
Інтерфейс PCIe Gen5x4, NVMe 2.0
Робочі температури 0°C – 70°C
Енергоспоживання (Вт) 11,5
Швидкість читання (МБ/с) 13700 14600 14100
Швидкість запису (МБ/с) 10300 12700 12600
Робочий ресурс (ТБ) 700 1400 3000
Робочий ресурс (годин) 1600000

 

Комплектація та пакування

Пристрій запаковано в стандартну коробку з картонними ущільнювачами. Герой огляду має комплектний радіатор FROZR, з яким вже знайомили читачів в огляді молодшої моделі MSI SPATIUM M570 FROZR. Все зібрано та готове до встановлення. Розбирати радіатор є сенс лише для власників найдорожчих материнських плат, де вже є гігантські комплектні радіатори.

Онлайн-курс "CRM-стратегія" від Laba.
Прокачайте комплексне бачення CRM маркетингу, щоб покращити клієнтський досвід і збільшити конверсію.Навчіться вимірювати активність клієнтів та ефективність програм лояльності.
Детальніше про курс

Розмір охолоджувача MSI SPATIUM M580 FROZR можна порівняти з боксовим кулером. Враховуючи сильний нагрів накопичувачів стандарту PCI-E 5.0, це все не виглядає чимось нераціональним. Проблемою може стати хіба що сумісність комплектуючих через такий розмір радіатора, про що поговоримо в окремому розділі нижче.

Робоча продуктивність MSI SPATIUM M580 PCIe 5.0 NVMe M.2 FROZR

Тестували накопичувач двічі: з наповненістю 1% та 96%. Таким чином вдалося побачити створити реальні умови експлуатації та побачити його роботу в найважчих сценаріях.

Перший тест Crystal Disk Mark демонструє майже 15 ГБ/с читання та 13 ГБ/с запису при роботі з великими файлами. Після завантаження 1791 ГБ даних на диск швидкість читання майже не змінилася, зате запис сповільнився в 3 рази.

Це незначне падіння на фоні того, як себе поводять китайські «PCI-E 4.0» накопичувачі з Aliexpress (можливе 50-кратне падіння швидкості). Зниження продуктивності при записі малих файлів майже не помічається.

Схожа ситуація спостерігається в тесті ATTO Benchmark. MSI SPATIUM M580 FROZR працює плавно і стабільно для об’єму файлів будь-яких розмірів. Показники швидкості дуже високі, недосяжні для будь-якого флагмана попереднього покоління. Запис і читання файлів від 2 МБ дозволяє побачити 11-13 ГБ/с.

Більш детальні тести Aida 64 принесли сюрприз. Попри топові швидкісні показники отримали рідкісні просадки, що видно на графіках. Особливо здивував графік доступу, де середній показник склав 0.03 мс, а максимальний аж 1.47 мс.

Не менше цікаво те, що наповнений на 96% накопичувач працював стабільніше. Ті дивні піки могли б бути причиною нестабільної роботи операційної системи, але Windows 11 працювала на іншому накопичувачі, не на тестовому.

Під кінець тестування влаштували справжній поєдинок між героєм огляду та «місцевими мешканцями» корпуса MSI MPG QUIETUDE 100S. В змаганнях брали участь:

  • Kingston KC3000 1 ТБ – популярний PCI-E 4.0 накопичувач високого класу, лідер продажів в Україні;
  • DATO DS700 1 ТБ – дешевий SATA накопичувач для збереження файлів та деяких ігор;
  • Seagate ST8000 8 ТБ – HDD диск з буфером 256 МБ, може дати фору запису без буферним SATA SSD, якщо ті наповнені на 90+%. Підходить для збереження медіафайлів та різного сміття;

В протилежному куті рингу:

  • MSI SPATIUM M580 FROZR – один з найшвидших SSD сучасності;

Врахуймо той факт, що на читання накопичувачі зазвичай працюють швидше, ніж на запис. Це правило найбільше стосується дешевих SSD без буфера. Саме тому поставили три диски у вигідне положення, тобто передавали інформацію з них на героя огляду, а не навпаки.

За таких умов всі три накопичувачі завантажувалися на 100%, а MSI SPATIUM M580 FROZR відпочивав, працюють на третину своїх можливостей. Коли він наповнився на 70-80% від максимального об’єму, можна було побачити стрибки завантаженості до 50%.

Повністю завантажити MSI SPATIUM M580 FROZR можуть лише бенчмарки або внутрішнє копіювання тисяч малих файлів. В цієї компанії різносортних (як група диваків: красивий, бідний і товстий) накопичувачів не було шансів подолати такого мастодонта.

Енергоспоживання та нагрів

Виробник вказує про максимальне енергоспоживання під повним навантаженням до 11.5 Вт. Оскільки MSI SPATIUM M580 FROZR рідко коли працює на 10-30% своїх можливостей, він нічим не відрізняється в цьому плані від інших накопичувачів.

За температуру також не варто перейматися, адже з таким величезним радіатором його буквально неможливо перегріти. 4-5 разів підряд пройдений тест Crystal Disk Mark так і не підняв температуру до 50 °C. Коли просто користуватися комп’ютером без бенчмарків температура різко падає до 30-35 °C при кімнатній 20 °C.

Досвід використання MSI SPATIUM M580 PCIe 5.0 NVMe M.2 FROZR

Тестування MSI SPATIUM M580 FROZR було не простим завданням. Ця модель змусила витратити чимало часу на її встановлення, адже, як виявилось, герой огляду несумісний з материнською платою MSI B650 CARBON WI-FI.

Для встановлення накопичувача довелося знімати радіатори з системи живлення, адже трубки з кулера SSD впиралися в радіатор материнки. Щоб це зробити потрібно зняти материнську плату з корпуса, від’єднати всі кабелі та відкрутити дев’ять болтів, потім викрутити чотири болти, від’єднати RGB підсвічування радіатора.

Також довелося знімати повітряне охолодження be quiet! Dark Rock Elite. Ця величезна вежа надто широка і впиралася у високий радіатор MSI SPATIUM M580 FROZR. Схоже чекає на всіх власників топових веж з вентиляторами 140 мм.

Отже, залишився варіант ставити систему рідинного охолодження MSI MEG CORELIQUID S360, але оскільки тестувати накопичувач потрібно лише кілька днів, а потім знімати материнську плату для повернення її рідних радіаторів, вирішив встановити боксовий AMD Wraith Prism, який кріпиться за 30 секунд.

Не виключно, що багато інших материнських плат з роз’ємом PCI-E 5.0 матимуть схожу проблему, а також це привід задуматись власникам масивних систем повітряного охолодження. Це все залишило неприємні враження, але сам накопичувач чудовий і показує дивовижні результати швидкості.

Щоб його повністю завантажити потрібно одночасно копіювати дані з двох 2 ТБ Kingston KC3000 чи Samsung 980 Pro, й то не факт, що їх вистачить. Як показали тести, зрівнятися з ним можуть лише інші PCI-E 5.0 флагмани. Це така собі «RTX 4090» у світі накопичувачів.

Ціна та конкуренти

Неофіційна вартість MSI SPATIUM M580 PCIe 5.0 NVMe M.2 FROZR складає більше 16 000 грн. За ці гроші можна придбати топовий PCI-E 4.0 накопичувач на 4 ТБ, або докласти ще 1000-2000 грн та отримати два SATA SSD по 4 ТБ кожен. За топову швидкість доводиться переплачувати, тому на початку продажів герой огляду не є раціональною покупкою. Розглянемо декілька аналогів зі схожими швидкісними показниками.

MSI SPATIUM M570 PRO PCIe 5.0 NVMe M.2 FROZR лише трохи поступається M580 маючи ідентичний радіатор. Ціна за версію 2 ТБ складає 12 339 грн.

Gigabyte AORUS Gen5 12000 – сильний конкурент, який також може похвалитися гарним охолодженням. Версія на 2 ТБ обійдеться в 14 227 грн.

A-Data Legend 970 SLEG-970 працює на ідентичному контролері та має схожі характеристики, хоча радіатор скромніший. За 2 ТБ модель просять 13 339 грн.

Disqus Comments Loading...