Рубрики Огляди

Огляд навушників Beyerdynamic DT 990 Pro LB та DT 770 Pro LB – лімітована серія для поціновувачів якісного аудіо

Опубликовал
Глеб Перерва

Сьогодні на огляді лімітована серія класичних моделей Beyerdynamic DT 990 Pro LB або DT 770 Pro LB. Вони відомі кожному, хто хоч якось причетний до звуку, звукорежисерам, музикантам, або ж просто поціновувачам якісного аудіо. Детально розглянемо оновлення Limited Edition версій і розповімо про можливості та особливості легендарних навушників.

Пакування та комплектація

Навушники поставляються в простому картонному пакуванні з кольоровою поліграфією. На коробці зображено саму модель та базову інформацію, а всередині користувач знайде: 

  • навушники Beyerdynamic DT 990 Pro LB або DT 770 Pro LB
  • фірмовий захисний чохол
  • перехідник з 3,5 мм jack на 6,3 мм jack

Комплектація типово мінімальна для студійних моделей. Перехідник 3,5-6,3 мм накручується на різьбу, що забезпечує більш надійне зʼєднання та гарантує що він не від’єднається під час прослуховування. Проте це вводить деякі обмеження, адже сторонній перехідник може не підійти, хоч це і зустрічається дедалі рідше.

Дизайн та ергономіка

Навушники виглядають стримано та професійно, як того і потребує їх основна сфера використання. В повністю чорному кольорі обидві моделі виглядають ще більш стримано ніж їхні класичні варіанти, що прийдеться до смаку поціновувачам мінімалістичного дизайну.

Оголівʼя та ніжки з металу – воно вкрите мʼяким шкірзамінником який можна дуже просто замінити відстібнувши 4 кнопки.

Курс-професія "Motion Designer" від Skvot.
Навчіться створювати 2D- та 3D-анімації у софтах After Effects, Cinema 4D та Octane Render. Протягом курсу ви створите 14 моушн-роликів, 2 з яких — для реального клієнта.
Детальніше про курс

Чаші та кріплення дроту зроблені з пластику, проте конструкційно навушники дуже міцні і надійні. Регулювання розміру доволі туге та східчасте.

Амбушури змінні та легко замінюються самостійно. Виробник пропонує варіанти зі шкірзамінника та з велюру. В обох варіантів є свої плюси та мінуси, але особисто мені комфортніше в велюрі.

Головним недоліком моделей можна вважати незмінний дріт, проте він, як і самі навушники, максимально міцний та надійний – стійкий до заламів, з потовщенням біля коннектора та вкритий товстим шаром гуми. В залежності від модифікації дріт буде прямим або витим, а його довжина становить три метри для всіх версій, крім DT 770 32 Ом (у них всього 1,6 м).

Обидві моделі чудово збалансовані та майже не відчуваються на голові протягом усього робочого дня. Навушники важать в середньому 325-380 грамів, в залежності від модифікації та конструкції чаш, що звучить як доволі суттєва вага, але на практиці користувач їх майже не відчуває. Працювати у DT 990 комфортніше через їхню відкриту конструкцію, адже вона забезпечує кращу вентиляцію, хоч за це і доведеться поплатитися повною відсутністю шумоізоляції.

Відмінності класичних моделей та лімітованої версії

В цілому відмінності суто візуальні: лімітована серія повністю чорного кольору, тоді як класичні моделі мають сірі елементи, що дужче впадати в очі на прикладі DT 990 та майже не помітно на DT 770.

Звісно на лімітках буде зазначено що вони Limited Edition, більш хромованим шрифтом. Особисто мені більше до вподоби чорний варіанти DT 990 LB, аніж його стандартний дизайн із сірими вставками під решітками, але це справа смаку.

В усьому іншому це ті ж самі звичні Beyerdynamic до яких всі давно звикли. Виробник міг би виокремити їх також якимось додатковим аксесуаром, проте комплектація така сама як і в звичайної DT-серії, що трохи розчаровує.

Звук

Beyerdynamic DT 990 та 770 можна вважати своєрідним феноменом, адже при середній ціні в $150 (в залежності від модифікації та країни) ці моделі визнано професіоналами та аудіофілами по всьому світу.

Писати та зводити звук не гребують студії та музиканти зі світовим імʼям, та вони вкладаються в базовий бюджет початківця, тому модель можна знайти як у новачка, що пише демки в себе на кухні, так і в студіях лейблів, що пишуть всесвітньо відомих виконавців.

Beyerdynamic DT 990 Pro LB

Рівне, деталізоване та обʼємне звучання DT 990. Чудове відтворення всього спектру частот, що особливо помітно на середньому та верхньому сегменті. Плавні, майже непомітні, стики АЧХ та якісно сепаровані інструменти. Також характерним є відмінне позиціювання інструменталу, якого зазвичай не очікуєш від навушників до $500, але Beyerdynamic справляються дуже добре.

Жанрово вони універсальні, але агресивна музика краще вдається закритим чашам DT 770. Оптимальні для контролю та зведення запису.

Beyerdynamic DT 770 Pro LB

Ці навушники звучать дуже схоже на відкриті DT 990, проте DT 770 краще передають низькі частоти та вони помітно якісніше відпрацьовують атаку, що позитивно впливає на насичені та активні жанри. Той же рівень деталізації моніторного звуку, але трохи більше обʼєму. Сцена трохи поступається DT 990, але як для закритих навушників – дуже чітка передача розташування. Приємно працюють з вокалом і струнними, але загалом також є жанрово універсальними.

Оптимальні для моніторингу виконавцем під час запису, адже закрита конструкція не дає звуку з навушників потрапляти в мікрофон, але можуть бути використані та для зведення.

Різниця між DT 990 та DT 770 різної омності

Всього існує два варіанти імпедансу DT 990 (80 і 250 Ом) та три версії DT 770 (32, 80 і 250 Ом). Плюс Beyerdynamic DT 770 M 80 Ом, які відрізняються наявністю фізичного регулятора гучності на дроті (до речі в модифікацій з меншим спротивом та в М-версії йдуть в комплекті чорні амбушюри зі шкірзамінника, так що відрізнити їх від лімітованої версії ще складніше).

Різниця полягає в тому, що чим більший імпеданс у моделі, тим краще вона розкриє потенціал якісного підсилювача та тим більше деталей зможе передати, використовуючи один і той самий випромінювач, але тим важче підсилювачу буде їх розкачати.

Не будемо заглиблюватись у фізичну сторону явища, але на практиці DT 770 на 250 Ом звучать помітно інформативніше ніж на 32 Ом з одним і тим самим джерелом. Проте далеко не кожний підсилювач зможе витягнути 250 Ом та навіть 80 Ом Beyerdynamic; для розкриття їхнього потенціалу потрібен потужний підсилювач.

При недостатньому рівні підсилення навушники будуть звучати тихо та неінформативно; і навіть якщо гучності буде достатньо – якість такого звуку буде суттєво поступатися тому який можна отримати при потужному підсиленні.

Модифікація на 32 Ом була спеціально створена, щоб працювати зі слабкими підсилювачами або ж навіть просто від ПК, ноутбука чи смартфона. Але все ж рекомендовано використовувати їх із приладами, що розраховані на роботу з високоомними моделями.

Навушники було протестовано на наступних пристроях:

  • ЦАП з підсилювачем Chord Mojo 2
  • ЦАП з підсилювачем FiiO K9
  • ноутбук MacBook Air M1 2020

Підсилювачів Chord та FiiO цілком вистачає як для DT 990 на 80 Ом, так і для DT 770 на 250 Ом – змінюючи джерело можна досягти різного звучання та відрізнити на слух обидва пристрої.

У разі ж роботи з MacBook через вбудований аудіо вихід отримуємо дуже стисле та недеталізоване звучання. Попри те, що ноутбуку вистачає потужності, щоб навушники звучали досить гучно, але на виході отримуємо голосну кашу без інформативності та адекватної сепарованості.

Це наочно демонструє, що головна робота потужного підсилювача не просто в тому, щоб заставити гучно звучати навушники чи акустику, а в тому, щоб заставити випромінювачі звучати та працювати належним чином.

Технічні характеристики Beyerdynamic DT 990 Pro та DT 770 Pro

Beyerdynamic DT 990 Pro

Тип датчика Динамічний
Принцип дії Відкритий
Номінальна частотна характеристика 5 – 35 000 Гц
Номінальний імпеданс 80 Ω / 250 Ω
Номінальний SPL 96 дБ
Номінальний T.H.D. < 0.2%
Вага
80 Ω версія 340 g
250 Ω версія 370 g
Довжина і тип кабелю
80 Ω версія 3 м / прямий кабель
250 Ω версія 3 м / котушковий кабель

Beyerdynamic DT 770 Pro

Тип датчика Динамічний
Принцип дії Закритий
Номінальна частотна характеристика 5 – 35 000 Гц
Номінальний імпеданс 32 Ω / 80 Ω / 250 Ω
Номінальний SPL 96 дБ
Номінальний T.H.D. < 0.2%
Ізоляція від зовнішнього шуму
32 Ω версія прибл. 20 дБА
80 Ω / 250 Ω версія прибл. 18 дБА
Вага
32 Ω версія 325 g
80 Ω версія 345 g
250 Ω версія 380 g
Довжина і тип кабелю
32 Ω версія 1,6 м / прямий кабель
80 Ω версія 3 м / прямий кабель
250 Ω версія 3 м / спіральний кабель

До речі на сайті виробника є відео з інструкцією по самостійній заміні випромінювача.

Ціна та конкуренти

Станом на сьогодні відкриті Beyerdynamic DT 990 PRO LB обійдуться покупцеві в 7 722 грн, як версія на 80 Ом, так і на 250 Ом. Закриті повнорозмірні Beyerdynamic DT 770 PRO LB також коштують 7 722 грн за будь-яку версію, так що покупець вільний обирати модель і весію під свої потреби та обладнання.

До речі у виробника є більш прокачані версії цих двох моделей: Beyerdynamic DT 900 Pro X за 10 998 грн та Beyerdynamic DT 700 Pro X також за 10 998 грн – вони не відрізняються кардинально по звучанню від молодших DT 990 та DT 770, але мають змінні дроти, більш ергономічні амбушюри, розширену комплектацію та загалом більше вишуканий зовнішній вигляд. Також у Beyerdynamic є модель для початківців з мінімальним бюджетом, які вже багато років тримають планку якості: Beyerdynamic DT 240 PRO за 3 103 грн.

З прямих конкурентів від інших виробників варто виділити наступні моделі:

Всі конкурентоспроможні моделі в цьому ціновому сегменті мають закриту конструкцію чаш, тому що тільки Beyerdynamic роблять якісні моніторні повнорозмірні відкриті навушники до $400. У AKG та Sennheiser є декілька моделей дешевше, але вони не надто популярні та не визнаються широким загалом професіоналів. Не менш легендарна модель Sennheiser HD 600 коштує 16 799 грн, але це суттєво дорожче оглядових моделей.

Disqus Comments Loading...