Огляд навушників FiiO FT5: ергономічна універсальна модель для аудіофілів за 20 тисяч гривень

Опубликовал
Глеб Перерва

Сьогодні на огляді новинка від FiiO: ізодинамічні повнорозмірні відкриті навушники з цікавим звучанням, продуманою ергономікою, повноцінною комплектацією зі змінними audio jack, та невибагливістю до джерела звуку.

Модель позиціюється як середньобюджетна, хоча її цінник зовсім немаленький, та, по суті, є прямим конкурентом для навушників від Audeze, проте знаходиться в іншому ціновому сегменті. Детально розглянемо особливості FiiO FT5 та розповімо про досвід їхнього використання. 

Паковання та комплектація

FiiO FT5 поставляються у квадратному зовнішньому пакованні із картону та з твердого картону з темною поліграфією всередині.

Комплект постачання наступний:

Онлайн-курс Pyton від Powercode academy.
Опануйте PYTHON з нуля та майте проект у своєму портфоліо вже через 4 місяця.
Приєднатися
  • Навушники FiiO FT5
  • Захисний кейс зі штучної шкіри
  • Аудіо кабель 3,5 мм на 2х3,5 мм
  • Змінний audio jack 4,4 mm
  • Змінний audio jack 6,3 mm
  • Балансний перехідних 4,4 mm to XLR
  • Другий комплект амбушурів
  • Мʼякий захисний чохол
  • Документація

Комплектний дріт з додатковим тканинним шаром, брендованими металевими елементами та змінними audio jack – приємно отримати з коробки вирішення практично будь-яких сценаріїв використання навушників від аудіоплеєра з єдиним 3,5 мм виходом, до стаціонарних ЦАПів з балансними XLR. Кабель довжиною 1,5 м, виготовленим з 392 дротів з посрібленої монокристалічної міді; дріт гарної якості, без мікрофонного ефекту та приємний на дотик.

Мʼякий чохол також максимально приємний тактильно та не викликає жодних асоціацій з дешевими оксамитовими матеріалами з китайських іграшок. Твердий захисний кейс теж доволі непоганої якості та не виглядає дешевим – він цілком може слугувати надійним захистом для навушників у подорожах, а не просто красивим пакованням для аксесуарів.

Дизайн та ергономіка FiiO FT5

Навушники виглядають як мінімалістичні студійні ізодинамічні моделі – мінімум прикрас на чорному корпусі та великі випромінювачі. Подібний підхід до дизайну дуже тішить, оскільки зазвичай FiiO схильні додавати до своєї техніки надто яскраві елементи, що відштовхує прихильників більш стриманого стилю.

Чаші вкриті металевими решітками із лого бренду по центру. Самі чаші, кріплення та дуга оголівʼя також з металу – вони відчуваються міцними та надійними. Амортизувальна дужка виготовлена зі штучної шкіри ззовні та замші із внутрішньої сторони. Амбушури із системою швидкої заміни наповнені піною з ефектом памʼяті.

Навушники сидять зручно та взагалі не відчуваються на свої 456 грамів. Система розподілення ваги продумана дуже грамотно, а чаші не такі великі як в більшості ізодинамічних моделей, тому вони не так сильно відчутні під час рухів головою.

Дизайнери явно надихались повнорозмірними студійними моделями від Audeze. Проте хоча навушники схожі зовні, FiiO FT5 ергономічно більш зручні – вони трохи легше та не так сильно піддаються інерції, коштом зменшеної ваги та іншої будови оголівʼя. Конструктивно оголівʼя принципово не відрізняється, але зроблено якісно, так що навушники чудово сидять на голові, попри їхній розмір.

Технічні характеристики FiiO FT5

Тип навушників відкриті ізодинамічні навушники
Частотна характеристика 7 Гц-40 кГц
Тип драйвера 90 мм планарний магнітний
Матеріал драйвера PAR діафрагма та котушки з алюмінієвого сплаву
Імпеданс 360 Ом
Чутливість

110 дБ/мВт (@1кГц)

96 дБ/мВт (@1кГц)

Максимальна споживана потужність 2000 мВт
Вага: 456 г (без кабелю)
Довжина кабелю 1.5 м
Матеріал кабелю 392 дроти з монокристалічної посрібленої міді високої чистоти
Кабельний роз’єм подвійний 3,5-мм штекер з боку навушників зі змінними аудіоштекерами

Технології та особливості

З точки зору використаних технологічних рішень та процесів модель також доволі цікава; виробник акцентує на тому, що у FiiO FT5 90-міліметрові випромінювачі з ультратонкою діафрагмою товщиною всього 6 мкм та котушкою з алюмінієво-срібного сплаву з мікронним покриттям. Також конструкція корпусу полегшена коштом використання у ній магнієво-алюмінієвого сплаву. До речі FT5 – це перші навушники FiiO з планарними магнітними динаміками.

У комплекті іде кабель довжиною 1,5 м, виготовлений з 392 дротів з посрібленої монокристалічної міді, кожен з яких має діаметр 24AWG.

Виробництво і технологія

Планарні магнітні драйвери знаходяться між динамічними та електростатичними навушниками. Як і в динамічних навушниках, у планарному драйвері є своєрідна котушка. Подібно до електростатичних навушників, діафрагма — це особливий вид тонкої плівки на мікронному рівні. У FT5 діафрагма оброблена на рівні 28-міліметрових мікросхем, завдяки чому її товщина складає приблизно 6 мкм. Ці характеристики планарного випромінювача дали змогу створити навушники, які не лише мають високу деталізацію, але й легкі в живленні.

Великий 90-міліметровий планарний магнітний випромінювач

У FiiO FT5 використовується великий 90-міліметровий планарний магнітний драйвер, який, у порівнянні з традиційним динамічним драйвером, перетворює звукову енергію у звукові хвилі більш збалансовано, вібруючи набагато рівномірніше. Вібрації розподіляються по всій діафрагмі, тому спотворення викликані жорсткістю матеріалу діафрагми є незначними.

Для самої діафрагми команда розробників FIlO оцінила різні матеріали для використання, такі як PET, PEl і PAR, і провела комплексні тести на динаміку, ефективність перетворення, надійність, роздільну здатність тощо. Виходячи з акустичної мети та загальної концепції, команда розробників зупинилася на використанні PAR для виготовлення діафрагми.

Котушки з алюмінієво-срібного сплаву з мікропокриттям

У пласкій діафрагмі динаміка з друкованою котушкою майже вся вага припадає на котушки з металевим покриттям. Під час розробки FT5 інженерам R&D потрібно було не лише врахувати, як котушки взаємодіятимуть з діафрагмою завтовшки 6 мкм, а й щільність і провідність самих котушок. Вивчивши та протестувавши різні матеріали, які зазвичай використовуються для виготовлення планарних котушок, інженери FiiO визначили, що для котушок найкраще підійде легший алюмінієвий сплав. Крім того, вони визначили, що додавання срібла також покращить провідність котушок, що полегшить живлення динаміка, не жертвуючи при цьому високочастотною деталізацією і насиченим звучанням.

Розміщення магнітів

Частково для забезпечення більшого комфорту при носінні 11 магнітів розміщено на внутрішній стороні плоского магнітного драйвера FT5, а 9 магнітів на зовнішній стороні, що дає 20 магнітів на канал і 40 магнітів на навушники в цілому. Збалансоване розміщення магнітів дозволяє котушкам з алюмінієвого сплаву рівномірно розподілятися в магнітному полі. 

У FT5 використовуються неодимові магніти N52 з магнітною щільністю до 1,5 Тл, що забезпечують потужну силу, необхідну для приведення в рух великого плоского магнітного драйвера. Ці магніти розміщені паралельно котушкам динаміка, що дозволяє рівномірно розподілити їх у магнітному полі.

Висока чутливість і легке живлення

Традиційно планарні магнітні навушники мають низьку чутливість, що змушує багатьох користувачів таких навушників використовувати потужну настільну аудіотехніку для їхнього використання.

Але у FT5, завдяки 20 неодимовим магнітам з високою магнітною щільністю до 1,5 Тл, діафрагмі завтовшки 6 мкм і технології нанопокриття з алюмінієвого сплаву, драйвер FT5 є одночасно легким і міцним. Це дозволяє досягти високої чутливості 110 дБ/1Вrms 1кГц. Тобто FiiO FT5 можуть легко розкачуватись навіть портативними програвачами.

Звук FiiO FT5

Навушники звучать чудово: вони інформативні, насичені та мелодійні. FiiO FT5 цікаво слухати і вони дають те саме відчуття коли починаєш переслухувати свої старі улюблені альбоми, щоб почути деталі які ти міг пропустити до цього. Для мене це один із найважливіших показників в нових навушниках, оскільки далеко не кожний виробник може чимось зацікавити сучасного слухача, зважаючі на кількість новинок що виходять щороку.

Частотно модель доволі рівна, хоча до моніторності її звучанню далеко – хоча воно й не надто прикрашене, все ж працювати зі звуком у FiiO FT5 не вийде. Верхні частоти деталізовані та дзвінкі, але без надмірної кількості надвисоких, що добре позначається на смичкових та духових інструментах. Середні частоти максимально розбірливі та насичені, а баси соковиті та обʼємні. Цікава робота з ембієнтом, в дусі кращих відкритих Audeze, хоча й трохи менш чітко можна позиціювати інструменти, але доріжки розділяються без проблем.

Загальні враження від звуку вкрай позитивні. Якщо порівнювати з тими ж Audeze LCD-2, під які FiiO явно косили, доведеться визнати що різниця не настільки вагома, щоб віддавати за Audeze вдвічі більшу суму (хоча я дуже люблю цю модель, все ж вартість FiiO FT5 робить своє). Жанрово модель абсолютно не вибаглива та чудово розкриває як насичену музику по типу металу чи симфонічного оркестру, так і більш спокійні жанри.

Основне тестування проводилось на ЦАП Chord Mojo 2, аудіоплеєром Astell&Kern KANN Ultra та стаціонарному ЦАПі FiiO R7. Але навіть в парі із бездротовим Bluetooth-ресівером Astell&Kern AK HB1, по балансному підключенню 4,4 mm, навушники розкриваються непогано, що взагалі не типово для моделей з планарними драйверами. Так що FiiO FT5 можна цілком назвати універсальними.

Ціна та конкуренти

Вартість навушників FiiO FT5 в офіційних реселерів становить 20 790 грн.

Ціна Audeze LCD-2 та LCD- 2 Classic становить 50 615 грн та 40 638 грн.Також серед ізодинамічних моделей варті уваги HiFiMan Ananda за 30 400 грн.

Повнорозмірні навушники із динамічним випромінювачем в ціновій категорії FiiO FT5 представлені наступними моделями: Fostex TH-610 за 24 700 грн, Sennheiser HD 650 за 21 450 грн та Beyerdynamic Amiron Home за 20 660 грн.

По всім характеристикам навушники цілком можуть конкурувати зі значно дорожчими моделями. Вони звучать трохи простіше тих же LCD-2 чи, наприклад, Denon AH-D7200, але той факт, що їх можна в принципі порівнювати, вже робить FiiO FT5 вартими уваги.

Disqus Comments Loading...