Рубрики Статті

Samsung Galaxy S22 Ultra проти Canon 250D: детальне порівняння бюджетного фотоапарата і флагмана

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Смартфон став універсальним пристроєм на всі випадки життя. Ще 15 років тому для гарних знімків доводилось носити з собою фотоапарат, а зараз більшість людей позбулись непотрібних гаджетів. Усе, що потрібно більшості – мобільний телефон. Маркетологи дуже гарно розповідають про можливості камер в смартфонах. Мовляв, вони уже давно перевершили повнокадрові дзеркальні фотоапарати та на них можна знімати фільми. Вони мають місце лише коли йдеться про казуальний сегмент користувачів.

В цьому огляді порівняємо фото можливості Samsung Galaxy S22 Ultra проти бюджетного дзеркального фотоапарата Canon 250D та вкрай застарілого суперзуму Olympus SP800. S22 Ultra має одну із найкращих камер на ринку смартфонів, з чим не варто сперечатись. Чи є шанси у вимираючого виду техніки (фотоапаратів) виграти у фотобатлі проти сучасного преміального камерафона?

Топовий камерафон проти бюджетної «дзеркалки»

Перед початком тестування представимо учасників «битви». Samsung Galaxy S22 Ultra – флагманський телефон 2022 року, що має найкращі модулі камер серед усіх мобільних девайсів компанії. Орієнтовна ціна 1000-1200$ (залежно від модифікації). В огляді взяла участь версія із 512Gb пам’яті. У протилежному кутку рингу розмістився дзеркальний фотоапарат Canon EOS 250D. Відносно свіжа модель 2019 року випуску, що належить до класу дешевих «дзеркалок» для початківців. В огляді використовувався стандартний Kit-об’єктив і додатковий портретний EF 50mm f/1.8 STM.

Камери Samsung Galaxy S22 Ultra:

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс
  • 108 MP, f/1.8, 23mm (wide), 1/1.33″, 0.8µm, PDAF, Laser AF, OIS
  • 10 MP, f/4.9, 230mm (periscope telephoto), 1/3.52″, 1.12µm, dual pixel PDAF, OIS, 10x optical zoom
  • 10 MP, f/2.4, 70mm (telephoto), 1/3.52″, 1.12µm, dual pixel PDAF, OIS, 3x optical zoom
  • 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide), 1/2.55″, 1.4µm, dual pixel PDAF, Super Steady video

Камера та об’єктиви Canon EOS 250D:

Усі фото розміщені в такому порядку: зліва смартфон, з правого боку фотоапарат. Деякі пари фотографій також доступні в інтерактивному порівнянні IMGSLI. Зі знімками в оригінальному розмірі можна ознайомитись в архіві, де зібрані усі матеріали з огляду.

Посилання на архів із фото в оригінальній якості.

Денне знімання

Простий приклад макрознімання. Телефон зробив дуже чітке фото, та є претензії щодо реалістичності кольорів. Зображення вийшло дещо висвітлене.

Інтерактивне порівняння IMGSLI

Відсутність «глибини» зображення робить усю різницю. Картинка виглядає плоскою на телефоні, хоча АІ (штучний інтелект) частково розмиває задній фон.

Різниця в деталізації деяких макрознімків помітна неозброєним оком.

Пейзажне знімання. На цих двох фото кітовий об’єктив. Телефон робить дуже чіткі знімки. Іноді здається, що різкість аж надто висока. Колір трави дуже яскравий. Але загальна якість фото S22 Ultra чудова.

Продовжуємо експерименти із кітовим об’єктивом. І тут дивовижний результат. Спершу можна подумати, що фотоапарат не впорався із поганим освітленням, та достатньо було б опинитись у момент знімання в цьому місці й все стане зрозумілим.

Цей знімок зроблено майже о 19:00, надворі справді було значно темніше як показали камери Galaxy S22 Ultra. Цей приклад пояснює як працює штучний інтелект. У момент знімання смартфон автоматично корегує фото так, наче користувач робив би це самотужки в Adobe Lightroom. Знімок красивий, хоча АІ перестарався. Кітового об’єктиву справді недостатньо для таких умов, з цим важко сперечатись. Samsung Galaxy S22 Ultra впорався краще у цьому випадку, нехай і знімок вийшов дещо штучним.

Інтерактивне порівняння IMGSLI

Можна було б зробити гарний рекламний слоган: «Galaxy S22 Ultra такий хороший, що фотографує краще ніж бачить людське око. Зміни свою реальність. Нехай сутінки стануть ранком. S22 Ultra – безмежні можливості для тебе!». Якщо серйозно, це проблема, що стосується усіх топових смартфонів. Galaxy S22 Ultra серед камерафонів показує відносно реалістичну і м’яку картинку, тому не варто винити його за надмірне висвітлювання. Розглянемо пару фото з іншим об’єктивом.

Об’єктив 50mm f/1.8 показує саме те, що було видно в той час. Сонце уже зайшло за горизонт і надворі справді було темно під час процесу знімання. Телефон показав зображення, наче воно було зроблено 3 години раніше.

Високий контраст – це те, що подобається соціальним мережам. Усі фото там яскраві, дуже насичені та не завжди реалістичні. Та реалістичність і краса не завжди ототожнюється сучасним суспільством. Більшість вибрали б фото зліва. Той, хто був на момент знімання і бачив пейзаж своїми очима, сказав би, що фото справа більш вірогідне, а смартфон «домалював свою реальність». Не зациклюємось на цьому, хоча ставимо плюс смартфона для публіки.

Портретний режим

Портретний режим смартфона проти 50mm f/1.8. Перше фото з автоматичними налаштуваннями.

Інтерактивне порівняння IMGSLI

Штучний ефект розмиття не надто додає об’єму картинці.

 

 

А ось Canon уже з кітовим об’єктивом.

Нічне знімання

Усі сучасні смартфони (навіть дуже дешеві) вдень фотографують відносно гарно. Нічне знімання – це найкращий спосіб перевірити можливості камери. На фото нижче Galaxy S22 Ultra проти Canon EOS 250D з кітовим об’єктивом, обидва учасники з автоматичними налаштуваннями. Увесь телефонний знімок посипався і вкрився «зернами».

А тут постарались і «витиснули» усе, що можна було із S22 Ultra в ручному  режимі. Це фото дуже важко було зробити, адже крім нього вийшло ще зо два десятки менш вдалих знімків. Уже краще, але чіткості не вистачає. Різниця між фотокамерою вражає.

 

Інтерактивне порівняння IMGSLI

Телефон із витримкою 4 секунди. На фотоапараті об’єктив 50 мм, витримка 2 секунди.

Витримка 15 секунд у смартфону і 4 секунди у «дзеркалки».

Зоряне небо. На фото Туманність Оріона. Витримка 8 с в обох.

Тест Super Zoom x100

Багатьох може зацікавити зум х100, хоча не все з ним так однозначно. Відсутність відповідного об’єктиву для Canon EOS 250D змусила додати третього гравця – Olympus SP800. Цей фотоапарат класу Ultrazoom був випущений у 2010 році. Модель належить до середнього класу і в момент релізу не була надто дешевою (хоча зараз схожий екземпляр можна придбати за 500-1000 грн).

Мильниця має 14 Мп матрицю крихітного розміру та оптичний Zoom х30. Насправді у Galaxy S22 доступний оптичний зум лише до х10, а решта – це цифрова обрізка (кроп). Але якщо виробник так акцентує за неймовірних можливостей зближення, то чому б не провести експеримент? Отже, Samsung Galaxy S22 Ultra vs Olympus SP800UZ.

Забігаючи наперед, збільшення х100 на Samsung Galaxy S22 Ultra жахливе і не має жодного змісту. Це лише маркетингова фішка, що не має відношення до реального використання. Фото виходять дуже нечіткими та отримати кадр з таким зумом без стійкої опори майже неможливо. Для порівняння на фотоапараті використовували Zoom х30 та 300% обрізку. Пропонуємо декілька знімків для порівняння, щоб читач відразу зрозумів суть. Нагадуємо: зліва смартфон, справа фотоапарат.

Фото із зумуванням х100 виглядають наче намальованими у графічному редакторі Paint або масляними фарбами на полотні. Картинка втрачає деталізацію надто сильно. А штучний інтелект намагається домальовувати, згладжувати та «оптимізувати» зображення. Результат виходить не дуже. Очікувалось більшого, особливо після хвалених оглядів відеоблогерів.

Погода була хмарною у день знімання, тому Місяць вийшов жахливий в обох варіантах. За чистого неба і відсутності туману можна було б очікувати на значно красивіший Місяць. S22 Ultra впорався краще за свого конкурента за 15 доларів (від 500 грн на б.в. ринку), якому вже 12 років.

Зум х30 працює уже досить стабільно на Samsung Galaxy S22 Ultra. Це гідна фішка, якою можна активно користуватись. Зображення виходить досить чітким і приємним. Та все лише так ідеально доки не порівняти із «чистим» х30 Zoom на фотоапараті.

Інтерактивне порівняння IMGSLI

Деталізація на Olympus не краща, але кольори реалістичніші і м’якіші, без надмірного висвітлювання. Результат читач може оцінити самостійно.

Інтерактивне порівняння IMGSLI

Смартфон не вміє розмивати задній фон, фотографії виходять плоскими. Знову падає в око штучно завищена різкість. Кольори досить кислотні на телефоні, в той час, як фотоапарат більш точно передав гамму. В загальному Samsung зробив чудові знімки.

Інтерактивне порівняння IMGSLI

 

Galaxy S22 Ultra чудово себе показує зблизька у важких сценаріях. Нижче фотографія зроблена за умов поганого освітлення (хмарний день) з відстані одного метра.

Та поглянемо варіант із більшої відстані (близько 4 метрів) та використання спалаху в обох випадках. LED-ліхтарик у смартфону виявився надто слабким і майже не вплинув на картинку.

Інтерактивне порівняння IMGSLI

Якість звичайних фото на Galaxy S22 Ultra краща ніж на Olympus SP800UZ. Смартфон добре себе веде за поганого світла. Але коли йдеться про зближення – смартфон здає позиції. Маркетологам можливо вдалось перехитрити покупців, але не закони фізики. Оптичний зум х30 у «мильницях» значно краще справляється зі своєю роботою.

Сучасні моделі Ultrazoom фотоапаратів показують недосяжний рівень картинки для усіх флагманів з OS Android у будь-яких сценаріях. Зближення х100 у S22 Ultra чистої води маркетинг, а х30 цілком адекватний, за мірками телефонів чи цифрових (не дзеркальних) фотоапаратів 10 річної давності.

Висновки

Смартфон Samsung Galaxy S22 Ultra робить розкішні фото. Це однозначно один із найкращих камерафонів сучасності. Усі численні фотонедоліки телефону нівелюються його простотою використання. Смартфон завжди із собою, а це дуже важливий параметр. Зробити фото дуже просто, є чимало ручних налаштувань, різні режими тощо. Звісно, найкращі смартфони 2022 року не здатні конкурувати із дешевими дзеркальними фотоапаратами. Навіть базові об’єктиви, що йдуть в комплекті, у більшості випадків дають реалістичнішу та красивішу картинку. Найпростіша світлосильна оптика не залишає жодних шансів телефонним камерам.

Усі топові камерафони завдячують штучному інтелекту і потужному процесору. Він зі всіх сил намагається домалювати фото у складних умовах, але це відбивається на реалістичності зображення. Саме ця неприродність кольорів відлякує тих, хто добре знайомий із фотографією.

Навіть 10-15 річні повнокадрові (Full Frame) дзеркальні фотоапарати не мають аналогів серед світу мобільних телефонів. Подивившись чимало «хайпових» оглядів (котрі зроблені лише для збору переглядів) у відомих блогерів, можна подумати, що смартфони можуть витіснити професійні камери та уже знаходяться на рівні Canon 5D Mark IV.

Насправді вони не можуть змагатись навіть із сучасними Ultrazoom «мильницями», особливо коли мова заходить за специфічні сценарії. Galaxy S22 Ultra має чудову камеру серед телефонів. Якісні фотографії для Facebook, Instagram чи інших соціальних мереж власнику забезпечені. А тим, хто хоче почати займатись фотографією більш серйозно, варто поглянути навіть на недорогі «дзеркалки».

Посилання на архів із фото в оригінальній якості.

Disqus Comments Loading...