Огляд ноутбука Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12: чому так дорого?

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Компактний флагман Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 майже неможливо сприймати без емоцій, причому емоції не лише позитивних. Перевірили карбонового красеня в бенчмарках, зібрали користувацький досвід та готові поділитися враженнями, які аж надто неоднозначні. Цей ноутбук розділить думки фанатів серії, адже в деяких моментах він справді розчарував.

Технічні характеристики Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12

Технічні характеристики Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12
Екран 14″ 2880×1800 OLED 120 Гц сенсорний
Процесор Intel Core Ultra 7 155U 15 Вт
Оперативна пам’ять 32 ГБ DDR5 6400 МГц (row of chips)
Накопичувач 2 ТБ SSD PCI-E 4.0
Відеокарта Intel HD Graphics 4C
Безпровідні інтерфейси Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E
Кардридер немає
USB роз’єми 2x USB Type A 3.2 gen1
2x Thunderbolt 4
Відеовихід HDMI 2.1
Аудіороз’єм 3.5 mm jack
Інші роз’єми kensington/noble lock
слот для sim-карт
Камера 8 МП Ultra HD 3840×2160
Аудіо 2 динаміки Dolby Atmos
Блок живлення 65 Вт Type C
Акумулятор 57 Вт*год
Додатково сканер відбитків пальців
сканер обличчя
Матеріал корпуса алюміній/вуглецеві волокна
Вага 1.1 кг
Розміри 313x215x15 мм
Операційна система Windows 11 Pro

Комплектація та упаковка

Коробка виготовлена з перероблених матеріалів, як і майже всі інші компоненти пакування всередині: ручка для перенесення, ущільнювачі, менша коробка для ноутбука. Навіть документація виглядає так, наче це перероблений папір. Приємно, що виробник так ставиться до екології, використовуючи бамбук, тростину та інші натуральні матеріали.

Блок живлення з модульним кабелем 220 В, потужність 65 Вт, роз’єм USB Type C. Заряджати ноутбук можна майже будь-яким зарядним пристроєм з таким роз’ємом. Жодних додаткових аксесуарів в комплекті немає, хоча серветка для протирання не завадила б.

Онлайн-курс Frontend-разробник від Powercode academy.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

Дизайн, інтерфейси Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12

Ноутбук стильний, акуратний, красивий та елегантний. Розміри невеликі, але найбільше вражає вага 1.1 кг – він легкий і носити його можна в одній руці як планшет.

Корпус виготовлено з алюмінію та вуглецевих волокон, тому він такий легкий. Верхня кришка відкривається однією рукою, завіси ходять плавно, зібрано все якісно, немає до чого причепитися, але саме покриття має серйозний нюанс.

Ноутбук приїхав з потертостями в нижній частині, які неможливо очистити засобом для догляду за екраном. Хочеться вірити, що це не системна проблема, а недбалість попередніх користувачів, інакше важко уявити, що станеться з ним через 2-3 роки (на початок тестування SSD мав 20 годин напрацювання).

Ліва сторона містить один USB Type A, два Thunderbolt 4 та роз’єм для sim-карт. На правому березі розміщено кнопку живлення, 3.5 мм роз’єм для аудіотехніки, USB Type A, Kensington lock та HDMI 2.1. Дивно, що виробник не поставив роз’єм для карт пам’яті.

Wi-Fi модуль ловить на 15-20 метрів через три цегляні стіни, але лише в режимі 2.4 ГГц. В межах приватного будинку (150 м2) можна користуватися мережею 5 ГГц з роутером середнього класу. Крім цього присутні Bluetooth 5.3 та NFC модулі.

Клавіатура, тачпад

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 має скорочену клавіатуру з підсвічуванням без цифрового блоку. На кнопках нанесені англійська, російська та українська розкладки. Стрілки не спарені, лівий Shift повноцінного розміру. Правіше від Space знаходиться сканер відбитків пальців.

Тачпад середніх розмірів, відмінної чутливості. Працювати за ним приємно, легко. Помилкових натисків чи переривань при перетягуванні немає. Проблема лише в тому, що виробник не додумався додати гарячу клавішу для повного блокування тачпаду.

Крім тачпаду модель оснащена фірмовим трекболом по центру клавіатури. До такого методу керування потрібно деякий час звикати, а в певних сценаріях роботи ця «червона крапочка» (TrackPoint) справді допомагає. Додатково продубльовано права та ліва клавіші «миші» на тачпаді в самому верху, щоб повноцінно керувати виключно трекболом.

Дисплей, камера, звук Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12

Сенсорний екран – сильна сторона героя огляду. На відміну від доступних OLED дисплеїв, він не втомлює очі, має ідеальні кути огляду, яскравий, чіткий в будь-яких умовах.

Колориметр показує відмінні показники охоплення кольорового простору sRGB, Adobe RGB, P3, NTSC. Зображення відносно реалістичне, м’яке, лише трохи перенасичене. Від нього не втомлюються очі, що рідкість для OLED.

Дисплей не «боїться» сонця, має гарний запас яскравості, працює добре за будь-якого освітлення. Також приємно бачити дуже низький мінімальний рівень підсвічування. Для написання коду на чорному фоні це чи не найкращий варіант.

Щільність пікселів висока (2880×1800), але плавність 120 Гц відчувається далеко не всюди. Виною тому є програмне забезпечення та не найкраща процесорна продуктивність, про що піде мова трохи нижче.

Звук об’ємний, чистий, гучний, як для системи з двох динаміків. Камера 8 МП, пише адекватно в поганих умовах освітлення, а за ідеального денного світла якість відмінна. Вебка вміє розмивати фон, слідкувати за обличчям та розпізнавати його при блокуванні.

Робоча продуктивність

Бенчмарк / Режим АКБ БЖ
Geekbench Single 1526 2296
Geekbench Multi 8055 9246
CPU-Z Single 564 647
CPU-Z Multi 3327 4371
Cinebench 2024 Single 73 91
Cinebench 2024 Multi 366 378
Blender Benchmark CPU 80 83
Blender Benchmark iGPU 235 205
Corona 1.3  sec. 260 260
Speedometer 3 15,1 21,1
Google Octane 2.0 63121 84936
WebXPRT 171 287
Geekbench OpenCL 15073 16242
Geekbench Vulkan 18960 19416
SSD Read MB/s 5854 7147
SSD Write MB/s 3041 5542

Лептоп працює на базі 12-ядерного Intel Core Ultra 7 155H з TDP до 15 Вт, від якого не очікували сильних результатів в Multi Core тестах. Проблема Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 в сильному падінні продуктивності на одне ядро в автономному режимі. Це підтвердили майже всі бенчмарки, а в браузері просадку можна відчути «на око», без жодної синтетики.

Всі тести проводили двічі, щоб показати різницю між блоком живлення та акумулятором. В деяких сценаріях різниця мінімальна, а інтегрована графіка часто набирає більше балів від акумулятора. Синтетична потужність iGPU знаходиться на рівні Nvidia GTX 1050. Інтегровані рішення Apple Silicon (особливо Max версії) значно потужніші, як і AMD Radeon 780M.

Рендер графіки в Corona 1.3 не залежить від режиму живлення. В обох випадках отримали готову сцену за 4 хвилини 20 секунд. Рендер Cinebench 2024 показує мінімальні падіння потужності, а Blender 4.1 краще працювати з інтегрованою графікою, яка малює сцену майже в три рази швидше за процесор.

CPU-Z та Geekbench 6 показують схожі пропорції лише в багатоядерних тестах. Бенчмарки запускали декілька разів, а в таблицю заносили лише найкращі результати, але надія була марною – маємо сильну просадку в Geekbench Single Core 

Процесор знаходиться на рівні Intel Core i7-1260P, який ставлять в ноутбуки за 30 000 грн (2E Complex Pro 14 Lite). Відносно конкурентів Apple Silicon цей Ultra 7 не має жодних шансів, програючи актуальним моделям у всіх бенчмарках.

Головна перевага процесорів Apple в тому, що вони працюють однаково добре від акумулятора та блока живлення, а CPU в Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 втрачає не менше 30-40% швидкодії на ядро.

Програма Aida64 не дозволяє перевірити швидкість розпаяної (row of chips) оперативної пам’яті, зате протестували накопичувач. Він швидкий, не перегрівається, лише трохи просідає в автономному режимі роботи.

Нейронний прискорювач Intel NPU не працює в популярному софті. Більшість програм поки не вміють визначати NPU. Наприклад, змусити працювати його в Stable Diffusion це той ще квест, а на процесорі створення одного зображення 512х512 займає більше ніж вісім  хвилин. Простіше натиснути на кнопку Copilot і згенерувати картинку на серверах Microsoft. Програма Gigapixel AI висне в графічному інтерфейсі, апскейл зображень можливий на CPU або GPU без підтримки NPU.

Ігрова продуктивність

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 зовсім не для ігор, на що натякають результати вже протестованої відеокарти. Не зважаючи на свій серйозний, похмурий, корпоративний характер, протестували ноутбук в декількох невибагливих іграх. Не забуваймо про високу роздільну здатність 2880×1800 пікселів, тому в деяких проєктах довелося використовувати апскейл FSR.

Цікаво вийшло, що в автономному режимі ноутбук малює більше FPS, ніж з підключеним блоком живлення. Все через сильні обмеження загального TDP для CPU/GPU. При роботі від мережі Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 виділяє більше потужності на процесор, забираючи потенційну продуктивність інтегрованої графіки. По-іншому не пояснити цю дивну поведінку.

Умовні позначення:

  •       ULTRA – максимальні налаштування графіки;
  •       LOW – мінімальні налаштування графіки;
  •       COMP – кіберспортивні налаштування графіки;
  •       FSP – AMD FSR в режимі Performance;

Apex Legends пограти не вийде. 20-30 FPS – зовсім не варіант для такого активного шутера в жанрі «королівська битва». Зниження роздільної здатності до Full HD не сильно рятує ситуацію.

Counter Strike 2 також показує погану продуктивність. Навіть з FSR Performance і кіберспортивними параметрами графіки частота кадрів все ще надто низька.

Civilization VI вважається найпопулярнішою стратегією сучасності, яку комфортно вийде зіграти на низьких налаштуваннях.

У F1 2022 грати можна, а от перемагати не вийде. Нестабільні 25-30 FPS для такого швидкого симулятора надто мало.

Portal 2 з максимальною графікою працює добре. Якщо знизити роздільну здатність, на всіх локаціях гарантовано отримаємо 60+ FPS.

Автономність, охолодження, енергоспоживання, шум

Від Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 очікувалося кращої автономності в легких завданнях, але фонові процеси операційної системи (про це в розділі нижче) завадили отримати гарний результат. Працювати з офісними документами з низькою яскравістю можна не більше семи годин, що надто мало, як для лептопа такого високого класу з процесором U-серії.

Перегляд відео високої якості з максимальним рівнем підсвічування можливий протягом п’яти годин. Грати в Portal 2 вийде понад дві години. Для повного заряджання потрібно також дві години часу, а до 80% ноутбук зарядиться за 80-90 хв.

Заряджається Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 в міру швидко, а тримає надто мало. Це в 3-4 рази менше конкурентів від Apple, та до двох разів менше аналогів з x86 процесорами. Ноутбуки серій Zenbook, Prestige, Swift, ThinkBook легко витримують 10+ годин в економному режимі.

Під максимальним навантаженням пристрій споживає лише 30 Вт. Цей показник може впасти до 25 Вт, якщо знизити яскравість екрана. Дивно, що з такими економними компонентами в результаті отримали погану автономність. Зате вентилятори не шумні, а температура, згідно з датчиками, не підіймається вище 70 °C на процесорі.

Через декілька хвилин стрес-тесту CPU скинув частоти і температура трималася в межах 60 °C. Корпус нагрівається до 35-40 °C. На дотик Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 лише тепленький.

Після пів години стрес-тестів тактильне відчуття наче покласти руку на стегно красивої дівчини на передньому сидінні автомобіля. Не гаряче, не холодно, просто приємно.

Рівень шуму ноутбука низький та майже однаковий в усіх сценаріях використання. Зафіксувати 40 дБ так і не вийшло. Прямо над ноутбуком шумометр показує трохи більше ніж 32-33 дБ. Начебто все гаразд, але вентилятори часто вмикаються там, де це не потрібно.

Наприклад, робота з офісними документами в браузері чи перегляд відео змушують систему охолодження працювати в активному режимі. Це негативно впливає на автономність та псує загальне враження від ноутбука, здавалося б, преміум (суб’єктивно, преміум лише на папері) класу.

Програмне забезпечення Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12

Ноутбук має попередньо встановлену операційну систему Windows 11 Pro, яка працює не дуже стабільно (наприклад, підвисання інтерфейсу). Дивно, що ноутбук за 120 000 гривень не забезпечує високу швидкість, плавність, стабільність у всіх сценаріях використання.

Наприклад, чисельні оновлення Windows Update завантажували предтоповий процесор Intel Core Ultra 7 155H на 50-80% і так тривало 20-30 хвилин поки Windows 11 не завершила свої справи. Неприємно, але ж це не так часто буває, вірно? Не зовсім.

Процесор майже ніколи не простоює, навіть, якщо закрити всі програми. Завжди щось у фоні навантажує його на декілька %. Наприклад, антивірус, фонові служби від Lenovo, різноманітна телеметрія тощо. Це все впливає на автономність і стабільність роботи всього комп’ютера.

Графічний інтерфейс системи висне, плавність 120 Гц видно лише в деяких програмах. Після ноутбуків на Mac OS воно надто помітно. Немає сумнівів, що з правильно налаштованим дистрибутивом Linux автономність, плавність та продуктивність будуть на принципово іншому рівні.

Крім Windows 11 Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 має фірмове програмне забезпечення Lenovo Commercial Vantage. Ця утиліта відображає інформацію про комп’ютер і не тільки. Інтерфейс зрозумілий, простий, лаконічний.

В програмі є корисні функції, як налаштування звуку, блокування клавіатури, вибір режимів охолодження, перевірка здоров’я акумулятора, налаштування екрана, камери, клавіатури, розпізнавання обличчя та багато іншого.

Досвід використання

Від Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 очікувалося значно більшого, зважаючи на чималу популярність та базу фанатів цієї серії. Як виявилось, ноутбук має багато нюансів та з кожним днем тестування дарував приємні емоції:

  • Розкішний, справді якісний OLED екран, а не те що ставлять в бюджетні ноутбуки;
  • Якісна камера, особливо після жахливих HD 720p в ігрових моделях;
  • Легкий, тонкий, ергономічний та зі зручною клавіатурою;

І не дуже приємні:

  • Часті, майже регулярні, підвисання інтерфейсу;
  • Повільна робота від акумулятора;
  • Прискорювач NPU майже ніде не працює (поки що);
  • Вентилятори працюють з низьким навантаженням процесора;

База фанатів ThinkPad – особливі люди, терплячі, добрі, морально витривалі, зовсім невимогливі до техніки, адже проблеми цієї моделі неабияк псували нерви. Суб’єктивно, 30% недоліків можна присудити операційній системі Windows 11 Pro, але навіть так Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 не назвати зразковим ноутбуком.

За весь час тестів це другий неігровий ноутбук преміумкласу, який приніс стільки розчарувань. Головна проблема X1 Carbon G12 в його завищеній офіційній вартості та можливостям, які пропонує лептоп за ці гроші. Якби він коштував на 20-30% менше, то ці всі згадані недоліки можна перетерпіти, але цінова політика компанії непохитна.

Звісно, це ноутбук корпоративного напрямку, який пропонує високий рівень захисту з dTPM, надійність стандарту MIL-STD 810H та багато іншого, але насправді цього мало для успіху в таких важких умовах конкуренції.

Ціна та конкуренти Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12

Вартість Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 становить 122 800 гривень. За таку суму є кращі варіанти, враховуючи ті недоліки, які ми знайшли за 5 днів використання. Розглянемо декілька компактних (до 14 дюймів) конкурентів вартістю до 140 000 гривень.

Важливий нюанс: більшість аналогів Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 продаються в Україні неофіційно, тому їх вартість менша, ніж в офіційно завезеного героя огляду. На це потрібно зважати.  

Apple MacBook Pro 14 2023 M3 має швидшу підсистему пам’яті, майже у два рази продуктивніший (при цьому економний) процесор та в три рази сильнішу відеокарту. Неофіційна вартість близько 140 000 гривень за версію з 36 ГБ ОЗП та 2 ТБ ПЗП.

Apple MacBook Air 13 2024 більш продуктивний, має кращу автономність, стабільне програмне забезпечення і повністю пасивну систему охолодження. Ціна від 122 000 гривень за модифікацію з 24 ГБ ОЗП та 2 ТБ ПЗП.

Трансформер Microsoft Surface Laptop Studio 2 пропонує 64 ГБ оперативної пам’яті, потужний процесор i7-13700H та дискретну відеокарту RTX 4060. Неофіційна вартість починається від 110 000 гривень.

HP ZBook Firefly 14 G10A програє оглянутому ноутбуку майже у всьому, крім продуктивності. Попри слабший екран ця модель має багато пам’яті, потужний CPU та значно приємнішу вартість. Офіційна ціна лише 81 000 гривень за версію 64/2048 ГБ.

Disqus Comments Loading...